Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, August 24, 2009

dik mat oiii dik mat

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua...

Hari ni masuk hari ke-7 umat islam berpuasa..Alhamdulillah setakat ni aku berjaya lagi menahan godaan bazar Ramadhan...x tahu la smpai bila..hehe. Insya Allah if x der aral melintang aku akn blik kg mlm ni....semakin dekat mase nk blik aku semakin teringat dkt dik mat n dik ya...ntahlah nape...mgkin sbb slalu tepon kg n dgr suara dik mat yg pot pet pot pet membuatkn aku mkin x sbar nk bermain ngan dik mat..dh besar dh dia..kejap jer mase b'lalu..kalo b'ckp kalah org tua...ayat power beb...asyik gelak jer kalo dia ckp... dengan pelat2 nye tp sibuk nk ckp..hehehe...apa pun diala peneman ma aku kt umah...adik2 sume g skolah, x la sunyi sgt..actually rumah aku sbnarnya x putus ngan budak2 kecik, lepas sorang besar dpt baby lagi smpai skrg dh 5 org ma aku mengasuh depa adik beradik (ala anak spupu aku jugak)..hehehe..sebab 2 la aku slalu nk blik kg...rindu kt diaorg.. adik ya plak ma ckp x nk minum susu tepung..sebab 2 la tbuh x berisi2...hmm pening kpala gak ma aku nk bagi mkn ape benda la..nestum pun mkn ckit jer, yg si abang (dik mat) plak yg jadi tukang menghabis mknanan..last2 bg jer mkn apa yg patut, bubur nasi la, pisang la..huhu..dik ya ni budak baik sbnarya..kalo jaga betul2 dia x byk ragam...nerd jer tp slalu kena kaco dgn dik mat, sian dik ya..abg plak ganas...si dik mat ni time org nk g mane2 mesti nk ikut, g kedai ke, klinik ke mesti kena bw dia..kalo tanya nk bw dik ya x, siap ckp dik ya biar dok rumah biar dia sorang jer ikut...hahaha...gerammnya aku dgn mulut dia 2 ckp x berenti2...eee...ni x sbr nk blik ni...



mat...tengok cinila.....


amboi dik mat dh nk upsr ke...x cukup umur lg la...



tengok 2...siap jeling kiter plakkkk....



adik ya...(1st day di HRPZII)




dik mat ngan dik ya





baiknya 2 beradik ni....


yayad...rindula, dulu kecik skrg da pndai jalan...mulut pun mcm2 bahasa dh kuar, jerman ada jepun
pun ada...hobi dia men beskal..hehehe, pantang tengok beskal mesti nk naik kalo x bagi, siap r nangis...yayad ni cerdik sangat2, time suh mandi kalo sebut towel mesti dia g amik towel, kalo mtak bedak automatik dia p amik bedak, pendek kate bertindak mengikut arahan la..hehehe....eee bila la aku nk g bangi niii...minggu ni dh blik kg, minggu 1 lagi la, tingin nk p pasr Ramadhan bangi:)...n g umah mek...nk jumpe yayadddd...





fevret yayad...men helmet



ha..tengok ape 2 yayad...tengok beskal ke????





wajah bdk yg frust x dpt nek beskal...hehehe....


Thursday, August 20, 2009

Bulan Ramadhan Bulan Penuh Keberkatan

Assalamualaikum W.B.T...

Alhamdulillah Ya Allah...hambaMu ini masih lagi diberi kesempatan bertemu Ramadhan yang
penuh keberkatan dan kemuliaan ini. Mungkin ini Ramadhan yang terakhir bagiku dan oleh itu berikanlah kekuatan dan kesihatan yang baik kepadaku dan ahli keluargaku serta saudara seagama supaya kami semua dapat menjalani ibadah puasa, solat tarawikh, bersedekah dan lain-lain amalan yang dituntut olehMu Ya Allah.

Dan azamku sempena kedatangan Ramadhan kali ini adalah dapat melengkapkan solat tarawikh dengan baik.Kalo tahun lepas x consistent..hehe...dan harapan aku semoga bulan yang mulia ini, diriku menjadi lebih baik dari sebelumnya..dan di kesempatan ini aku memohon ampun dan maaf dari semua keluarga, kawan2 dan jugak silent reader...semoga kita semua dapat menghayati sepenuhnya hikmah bulan Ramadhan ini..Selamat Berpuasa semua.


p/s:- 1 lagi azam aku Ramadhan ni, x nk ikt nafsu dh mase g bazar Ramadhan...aku nk bersederhana jer, Insya Allah.

Thursday, August 13, 2009

Suka Duka Cameron Higlands - Last Day Dah.....

Assalamualaikum W.B.T.....







it's me




elmie, man n akula....

Hmm...kejap jer mase b'lalu kat cni...da msuk hari terakhir kitaorg di bumi cameron ni...hari ni Alhamdulillah aku rase bertambah chat ckit...pagi2 lagi kitaorg da bersiap...no more extra sleep...:(

Pas check-out (mase ni bdak hotel 2 pun ngah tido, kena kejutkn dia plak suh bukak pintu..hehe), kitaorg p brekfes tmpat biasa...zainab sam...dlm hati teringat plak yg 'dia'pesan kalo nk tomato cherry pegi la tmpat dia keje...tp pk2 x pela lgpun tomato yg diberi smlam pun da ckup da...jumpe pun da jumpe....hehe...

pas brekfes sume, kitaorg p amik adik angkat c'sue (Lin) n 1st visit ari ni adalah ---->>>>>Strawberry Park Resort (ni tmpat idaman aku ni, nk stay x mampu beb..huk huk)
jalan nk ke sini boleh tahan mencabar gak la, jlnnnye sempit n selekoh agak tajam gak ler tp ok ape...adventure beb!!!!resort ni letaknya atas bukit ckit...so view dia>>>Subhanallah cantiknya...
fuhhh dgn suhunye yg redup, tenang n amat sesuai sekali 2 those yg sdg 'honeymoon'...ahakkkzzz...so, kitaorg x melepaskan peluang...sesi bergambar dimulakan...pas menghabiskn mase sdkit sbnyak kitaorg bergerak ke next destination....ladang teh (Boh Tea) dkt tnah rata ats ckit dr Bharat Tea....ni tempat baru bg aku coz b4 this aku belum prnah smpai ke sini...agak suprise gak ler coz biasenye ldg teh yg famous yg org tahu ialah dkt sg.palas n bharat tea...dlm hati aku rase ni la lokasi citer yg raja ema ngan jamal abdillah berlakon 2..kalo x silap tjuk dia 'sejati' rasenye...jln ke sane cam biasala tp x la 'se adventure' sg.palas..aku rase aku brani gak la nk drive dtg cni...

dlm perjalanan 2 aku agak tergamam...why????Subhanallah view die tersangat2 la indah...lebih indah dr sg.palas n bharat tea...dahla x ramai sgt org yg dtg cni (mgkin ade yg x tahu kewujudan ldg teh ni kot, ni aku teka jer..hehehe)...wow...romantiknye...dlm mase yg same aku sempat berangan bestnya kalo dtg berdua ke sini dgn si dia (ntah sape la si dia 2????)..sape2 la nanti....huhuhuhuhu....dgn langit yg agak2 mendung...suasana menghijau dan suhu yg nyaman...tp kalo nk tengok view yg lagi cantik kena mendaki ckit ikut trek yg disediakan..alamak aku dh la baru nk kebah dr demam...x pelah naik slow2..akhirnya aku org terakhir smpai dkt bukit 2...(ok la dr x sampai langsung...haha)....pas da smpai atas 2, kitaorg berposing2....bersantai2...n berangan2 (ni akula...biasa la hobi aku kn berangan:D)...x lame lpas 2 kitaorg pun turun kt parking n akhirnya kitaorg decide nk plang ke putrajaya...alamak dh nk blik ker...sedeynye....dlm hati aku brazam aku nk dtg lagi ke cameron ni dan nk meluangkan mase yg lebih lame di ladang teh ni sebab...beshhh gilerrr!!!!!!....huhuhu...akhirnye leps lunch kitaorg g anto Lin kt umah dia n kitaorg pun meneruskan perjalanan pulang ke putrajaya dan sampai di rumah lebih kurang kul 8 mlm..Alhamdulillah....



merenung mase dpan yg belum pasti...





bersama c'sue dpn smoke house





anggur di cameron..x yah g new zealand laa...huhu




di Strawberry Park Resort




















3 org sahabat..dulu, kini dan selama2nye..
Insya Allah




cantik kan pemandangan kat cni...kan kan!!!!





Kenangan percutian di Cameron (1-3 Ogos 2009)

Alhamdulillah percutian kali ni berjalan lancar...walaubagaimanapun aku rase trip ke cameron kali ni paling bermakna dalam hidup aku...ada byk kenangan pahit dan manis yg diabadikan di sini...boleh dikatakan sume impian aku dh tercapai di sini...kenangan masuk hospital di cameron...(byk2 hospital, di sini juga aku aku menerima rawatan..:P), pas 2 dpt bercuti skali ngan kwn2 aku -c'ina, c'sue, n paling bermakna percutian kali ni jugak disertai elmie n wife dia, nurul (elmie ni kwn aku mase degree dlu) dan yg paling bermakna dlm byk2 percutian ke cameron, ni la kali pertama aku dpt berjumpa dgn 'dia' dan yg pling manis kitaorg beramai2 melawat tmpat2 mnarik di cameron ni...meriah sungguh percutian kali ni...walaupun aku x brpa chat tp aku cukup puas hati dikelilingi kwn2 yg sporting n very understanding especially c'ina n c'sue...sesungguhnya tiada apa yg lebih menggembirakan aku selain saat2 bersama kalian semua...dan Insya Allah akan kuabadikan kenangan ni selagi diizinkan Allah S.W.T...thanks 2 all of u..(c'ina, c'sue, Lin, elmie & wife n 'dia')...semoga ceria2 selalu...da.....

best weii dok atas batu ni sambil tengok pemandangan yg sgt indah




dating bertiga...





rase nk tido jer kt cni...





dating ngan c'ina





aku lagi...apa daaa...










p/s: our next trip is.....Kundasang, Sabah (Insya Allah next year-2010)hehehe...jom cuti2 malaysia:)

Sunday, August 9, 2009

Suka Duka Cameron Highlands - 2nd Day

Assalamualaikum W.B.T...

Bersambung kite di hari ke-2 di bumi Cameron yang indah...

2 Ogos 2009

Sebaik saje tersedar pagi ni, aku rase badan aku mcm lemah x bermaya, keadaannya same cam mlm sebelumnya...alamak camner nk jln2 ni...dlm mase 2 otak aku ligat berfikir2 samada nk p hospital ke nk beli ubat jer kt farmasi, lepas pk2 aku rase baik g spital jer la coz aku pun naik tkut gak ngan virus H1N1 ni, mana la tahu aku pun terkena..Nauzubillah..akhirnya aku putuskan pegi hospital..tp sebelum 2 kitaorg g brekfes dlu....kat kedai Zainab Sam Tanah Rata..ni kedai fevret c'sue ni...hehehe, 3 hri kt cni kdai ni je la tmpat kitaorg mengisi perut...huhuuhuu...

Akhirnya lps srapan lebih krg, kitaorg bergerak ke Hospital Sultanah Hajah Kalsom, Cameron Higlands...otw ke sana jantung aku mak aii lajunya berdegup..aku ni tkut la nk g spital2 ni, tmbh lgi mesti kena examine by doctor...hisshh ni pling aku x suka...sampai2 kt sane aku cam x percaya...ni betul ke hospital ni...dh la ujung2 jln, sunyi lak 2..tp mgkin disebabkan ari 2 ari minggu so x ramai sgt org kot...hehe...kitaorg pegi kt wad kecemasan...sume petugas kt sane dh pkai mask...dia tnye aku skit ape, aku ckpla demam, pas dia tnya ada simptom lain x...aku ckp la sakit tekak, batuk, selsema, skit sendi dll sume ade, pas 2 nmpak deme sume agak kalut gak...pas bg ic sume, aku dipanggil masuk dlm bilik rawatan...cepat jer aku dilayan sbb x der org mase 2...huhuuhu. masuk2 jer alamak hensemnya abg M.A ni, org kelate plak 2...hehehe lantas jer aku rase selesa ..hilang dh rase tkut td...hehehe..pas mule la abg M.A hensem 2 pekse aku..mula2 pekse suhu badan..mase ni dia pakai mesin ntah apa ntah...skali ngan chek blood pressure...pas 2 aku dgr la conservation dia dgn nurse, nurse ni pun ore kelate, pendek kate kt cni majoriti staff ore kelate cam dok spital k.bharu plak..huhuhu..dia ckp bdn aku panas sgt..suhu tinggi...pas dia ckp kt aku, aku kena masuk air sbotol...alamak camner ni mesti lame lg nk siap ni...mase 2 aku mintak izin ngan M.A hensem 2 nk panggil c'ina n c'sue msuk, tp dia kate sorang jer boleh msuk...pas aku msg elmie ckp kat dia suh g dulu tmpat fatma coz sblum 2 kitaorg dh jnji nk kuar jenjalan same2...hmm..x lame lpas 2, en.M.A hensem td dh bersiap sedia nk inject aku...aku perhati cara dia rawat patient, penuh sopan santun...aduii cair ati aku, pas sapu bius ckit, dimulakan dgn Bismillah dia inject aku...arrgghhh sakit jugak cucuk kt tgn ni x mcm derma darah...pas 2 aku nmpk dia amik sampel drh 2 tiub n terus dia smbungkn dgn air tadi...Alhamdulillah selamat sudah dicucuk..skrg tibela msanye berehat smbil tgu air abis....emm nilah 1st time seumur hidup aku masuk spital dan kena masuk air...x lame lpas 2 c'ina pun masuk dan disusuli c'sue slpas 2, kitaorg dh x heran dh ngan pesan M.A td kate sorang jer boleh msuk...hehehe, mintak maaf yer M.A hensem...pas bermula la adegan tepon menepon...mula2 ma aku tel, pas ida, pas ayah aku tepon tp aku x angkt...aku takuuuuttt sebab dtg cameron x bgtau dia...huhuuhuu, dh skit plak ni mestila ayah aku lgi marah...tawan2 jgn tiru mcm aku yer...bukn x nk bgtau tp aku ade mase yg sesuai nk gtau tp dh jd cam ni barula aku insaf...2 la ape2 mintak izin dgn mak ayah dlu nk buat ape2 pun...sungguh aku insaf...maaf ye ayah




sakit2 pun senyum tetap kena senyum...dh x daye dh rasenye ni




bersama c'ina yg setia menemaniku





siap tel lagi ni dlm spital...huhuhuhu




bersama c'sue...makasih ya bawak dtg cni...hehehe




posing jg
n x posing, dlm hosp pun jadila



nila tangan aku yg telah dicucuk air, sebelah 2 plak ayah aku tgh call tp aku tkut nk angkat...huhuhuuuu




selama ni dok tengok org jer, ari ni kena kt diri sdri..huhuhu

x lame lepas 2 elmie plak tepon aku tanye aku camner..pas dia ckp nk dtg spital jenguk aku...aduiss susah2 jer tp dia ckp nk dtg jugak x pe la...mase 2 aku x bgtau 'dia' aku msuk spital aku just bgtau elmie jer...huhuhu...dlm dok tunggu air abis, aku, c'ina n c'sue berborak2 la siap bleh survey pendaftaran aset lag kt wad 2...huhuuuu...nurse kt c2 siap pandang2 kiatorg...mesti dia ckp kecoh kn kitaorg ni, pas 2 siap bergambar lagi, abg kt kaunter 2 siap 'menyanyi' lg kt kitaorg, dia kate amboii dlm skit2 pun bleh lagi amik gmbar 2...huhuhu, nk wat camner encik, kitaorg mmg cam ni...pas 2 siap dia tnye c'sue dtg melawat kwn x bawak buah tangan ker...ade ke patut kitaorg kn mmg dh dtg ber3 buat ape nk berbuah2 tgn lagi...kua kua kua..



x lame kemudian, abg M.A hensem tadi dtg gtau yg aku dh boleh blik tp dia suh aku minum air byk2..byk mane 2 encik M.A?????hahaha, pas aku tnye result darah camner, dia kate ok, aku bebas dr H1N1...Alhamdulillah...dan biasela dia bgi description ubt yg kena makn...kenala g farmasi plak lpas ni...lps selesai urusan kt wad kecemasan, kitaorg bergerak ke farmasi lak...sblum 2 time kasih byk2 kpd kakitangan wad kecemasan hosp.cameron diatas layanan baik yg diberikan...jasamu dikenang terutama abg M.A yg hensem 2...hehehehe..sampai2 jer kt farmasi, lepas dipanggil oleh staff yg bertugas tibe2 aku ditanye "akak, akak dok kg tualang salak ker"...aku ckp la ye dan knapa dia tnya, dia kate dia kenal aku...alamak apasal aku glamor sgt ni smpai camron pun ade org knal aku...ahakkkzzz...dia ckp dia kenal aku sebab 1 skolah n dia bese tengok aku, aku pun mula2 x brapa pasan sgt..almaklumlah aku bukannya cam sgt deme2 ni, lame2 bru aku boleh igt, dia ckp dulu dia slalu blik kg ngan budak sekampung aku yg mane mase 2 bdk kg aku 2 keje nurse kt spital cameron...2 la keciknya dunia ni kan...g mane2 pun ade jer jmpa org kg...dari dia la aku tahu yg upa2nya lebih krg 95% kakitangan spital ni ore klate...oooooooo patutla....

pas da amik ubat sume, elmie call tnye aku kt mane, aku ckp aku kt pintu utama spital n dia suh aku tunggu kt c2...x lame kemudian muncullah kelibat elmi n wife dia n......aisey man...'dia' pun dtg jugak...adusss terharunya aku rase...rase cam dok alam kayangan jer...hihihihi...deme sume siap bertopeng lg, pas aku xplain yg aku bkn H1N1 barulah diaorg bukak mask 2...n xtvt pun dirancang ke mana next destination, akhirnya kptusan dibuat yg mane kedai fatma di Taman Sedia menjadi destinasi pertama kembara kitaorg ari 2...sesampai jer kt kedai ma, kitaorg dihidangkan dgn stoberi coklat n eskrim, tp aku x leh la mkn eskrim 2 coz dlm keadaan cam ni x leh mkn sejuk2...sabar2...pas bergambar sume kitaorg decide nk g ladang teh sg.palas plak...sib baik ade adik angkt c'sue yg jadi tourist guide kitaorg..time kasih byk2 ye Lin...ni kali kedua aku sampai sg.palas...keadaannye lebih krang same jer cam thun lpas cuma ade la sesetengah teh dia yg dh botak, so view x la cantik seperti sblum ni...emm cam biase acara bergambar mmg x boleh dilupakan...pose sane pose cni...puas ati beb...dh yg pling puas hati akhirnya aku dpt bergambar berdua dgn 'dia'...sebagai kenang-kenangan...kite tetap kawan kan kan???




dpn Smoke House...x dpt menginap, bergambar pun jadila...:P




c'sue, aku n c'ina




di ladang fatma (Taman Sedia, Tanah Rata)




pertemuan kawan2 lama...(dip n degree)

pas g sungai palas kitaorg bergerak plak ke Bharat Tea di Tanah Rata...minum teh kt sane...x lame lepas 2 elmie mintak diri nk blik dh, tinggal lah aku, c'ina, c'sue, lin n 'dia'...kitaorg pun trun bwh kt ladang dia...best gak dok cni, ade air sungai lagi...dan acara bergambar pun bermula....sedar x sedar dh pkul 5 lebih, dgn perutnya x berisi lagi kitaorg seakan2 lupa tanggungjawab kpd perut...nk buat camner dh syok berjalan..aku pun tibe2 cam dpt smangat terus rase chat jer dikelilingi kwn2 yg ceria...n jugak mugkin disebabkn khadiran 'dia'...hehehehe

slpas meluangkan mase kt c2, kitaorg bergerak pulang dan sebelum mkn kitaorg g anto 'dia' blik umah di Puncak Arabella...siap bg tomato lagi kt aku, byk plak 2..tengkiu2...hehe pas anto dia barulah kami berempat pegi mkn,kt mane???mane lagi, Zainab Sam la...hehehehe...pas 2 baru kitaorg blik hotel....lps solat sume kitorg berbual2 tp aku rase badan aku cam lemah blik, nape agaknya yer????mlm 2 c'sue n c'ina kuar g town, aku krim burger dkt c'ina sebab nk mkn ubat...tp selera aku cam hilang, x abis pun sebijik burger 2...cian burger 2...dan x lame kemudian aku pun tertido....selamat malam cameron..tinggal esok sari jer lagi kt cni...kejap jer mase berlalu....


p/s: lain2 gambar akn disisipkan dlm last day in cameron...internet dh buat hal la mase ni, x leh upload da...dia kate cukup2 la 2...besok2 plak upload:)

Friday, August 7, 2009

Suka Duka Cameron Highlands - 1st Day

Assalamualaikum W.B.T...

Alkisahnya aku, c'ina n c'sue da plan nk p cameron highlands 1-3hb ogos ni sebab minggu sebelum 2 x bley pegi coz aku outstation....dan tiba hari yang dijanjikan, aku rase cam nk demam jer...dimulai dengan sakit tekak dan sakit2 badan...tp memandangkan aku dh janji nk pegi +hotel pun dh book maka aku gagahkan diri jugak pegi cameron untuk kesekian kalinya...huhuuhuhu...cameron...jejak lagi aku ke sana nampaknya....ikuti cerite kami bertiga yg bak kate c'sue boleh diibaratkan cam citer dlm novel...betul ke????

1 Ogos 2009

Perjalanan dimulakan lebih kurang kul 8.30 pg dr umah c'sue kt sungai besi...smpai jer kt k.l tengok2 jln hala ke Ipoh ditutup memandangkan ada jangkaan piket akan diadakan
spjg jln istana...so terpaksa la carik alternatif lain...dh mkn mase dh kt c2...huhuhu...jalan punye jalan akhirnya kami slamat smpai ke cameron lebey krang jam 12.30 tgh...sampai2 sana cuaca teramat sejuk...lepas check-in kt hotel wira awan (hotel bajet jer but ok la...hihihi) hujan turun menambahkan lg suasana yg amat nyaman di cameron...suhu plak smakin sejuk...terus kitaorg lepak jer kt bilik coz nk kuar mmg x leh sebab hujan..mase 2 elmie (kwnku yg kawin kt b.pahat ari 2) msg kate dia dh smpai cameron dan stay kt hotel kowloon di Brinchang...akhirnya dlm kul 6 mcm 2, kitaorg kuar g p.mlm brinchang, aku mmg teringin sgt nk mkn udang celup tepung dia..besttt!!!akhirnya dpt gak aku beli...heheheh...mase 2 pun tgh hujan renyai2....suhunya x yah ckp la mmg sejuk...cakap pun kuar wap...wahhh cam kt switzerland la plak...hehehehe..pas soping apa yg patut kitaorg blik ke hotel...
sampai2 kt hotel aku rase badan cam x bermaya, sakit sendi2 sume, muka cam panas membahang dan aku terus hilang sel
era nk mkn...akhirnya aku jamah cikit jer udang kegemaran aku sebab tekak dh x rase ape dh...sedihnya dtg2 bercuti tiba2 jatuh sakit plak...tp x pe sesungguhnya sakit itu penghapus dosa2 kecil....mlm 2 ma tel n suh aku g klinik atau hospital esoknya...aku ckp tengoklah nati..hehehe..bukannye ape aku bab2 nk g klinik or hospital ni aku liat cikit...sudahnya aku telan jer panadol dengan harapan demam aku makin sembuh esoknya...dan tido aku mlm 2 ditemani c'sue n c'ina..hehehehe...tp sejuk mmg x bleh nk ckp rrr...menggigil2 aku...dan tiba2 tepon aku bunyik...aku tnye c'ina sape yg kol...c'ina ckp 'dia' yg call...terkezut aku...lepas jwb tepon aku gtau c'ina yg dia n elmie ajak jumpe esoknya...dan bermula la sesi merangka xtvt lokasi lawatan keesokannya harinya dan akhirnya kami sume pun tertido....selamat malam cameron yg indah....kite jumpe esok.....ZZzzzzZZZZZzzzzzzzz






Antara tempat2 yg dilawati pada hari pertama-Rumah Peranginan Cameron Highlands
(byk2 visit aku ke cameron, akhirnya tercapai gak hasrat aku dtg cni...hehehe)


Bergambar ngan c'sue dlu...tengok kabus kt blakang 2..cantik kan????cam nk buat rumah jer kt cni:D