Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, December 23, 2009

balik kampung......

Assalamualaikum W.B.T

esok jumaat (25/12/2009) aku akan balik ke kampung lagi demi bondaku yang tersayang...dan Insya Allah aku akan bercuti sampai tahun depan..hehe..seminggu tuuu (ecxelli ni rutin tahunan aku...setiap hujung tahun aku akan menghabiskan mase bersama family tersayang).....dan dalam tempoh bercuti ni aku nk mengambil kesempatan untuk memuhasabah diri...menenangkan fikiran dari segala masalah kerja mahupun personal life aku...dan jugak aku nak memikrkan masa depanku dan family tersayang...dan semoga kehadiran tahun baru 2010 ini aku akan menjadi lebih kuat dan matang dalam meniti arus kehidupan...

soalan ni bese ditanya oleh sesiapa sajer setiap tahun..."apa azam tahun baru ni???"...hmm bagi aku, aku tidak ada jawapan untuk soalan itu..y???sebab aku dh takut nk ada azam dan impian...biarlah takdir yang menentukan segala-galanya...tp apa yg pasti aku akan cuba berubah untuk menjadi seseorang yang berpijak di bumi yang nyata (cehh ayat skema la plak...hehe)..cuma satu je harapan aku untuk tahun baru ni..."semoga Allah menyembuhkan penyakit bondaku dan semoga bondaku dikurniakan kesihatan yang baik dan dijauhkan dari segala kesakitan...amin.."


Sekian citer kehidupan untuk 2009....semoga kehadiran 2010 memberi sinar untuk kite semua...daaaa...:D





Tuesday, December 22, 2009

damainya perasaan itu......

Assalamualaikum W.B.T...

pas blik bercuti dr kg ari 2...mmg fikiran aku bercelaru dan berserabut dgn macam2 masalah..namun Alhamdulillah..saat demi saat berlalu masalah itu hampir dpt diselesaikan satu persatu...perasaan aku skrg hampir kembali tenang spt dahulu...seolah-olah semua masalah yg ada di bahu ini dibawa pergi sedikit demi sedikit...da ringan da rasanya...dan aku pun da x mo memikirkan msalah2 ni...sebab aku percaya kpd qada dan qadar Yang Maha Esa bahawa tiap2 yg berlaku itu pasti ada hikmah disebaliknya.....semoga keceriaan kembali mewarnai hidupku dan orang2 tersayang dalam hidupku...amin.....daaaa...

Thursday, December 10, 2009

jawapan itu semakin menghampiri...dan ianya semakin pasti..

Assalamualaikum W.B.T

resah...gelisah...bercelaru...buntu...semuanya bercampur aduk dalam hati hati aku...hari keje..badan jer kat opis tapi fikiran melayang2 entah ke mana...adakah aku terlalu emosional???ya..dan mungkin juga tidak...sebab aku pasti sesiapa pun yang berada di tempat aku sekarang ni pasti akan mengerti apa yang aku sedang rasai dan alami...

aku pun x tau kenapa perkara itu tibe2 mengisi ruang fikiran aku...adakah aku sudah terlalu jauh memikirkan perkara itu ataupun ianya memang betul??sungguh tidak aku ketahui kerana sesungguhnya itu semua adalah di bawah pengetahuan Dia Yang Maha Esa...Allahu Akbar...

dan apa yang berlaku hari demi hari semakin menampakkan jawapannya..Ya Allah..berikanlah kekuatan kepadaku untuk menghadapi 'jawapan' itu...dan berikanlah aku ketenangan di 'saat' itu...

dan aku pasrah andainya benar itu yang terjadi...walaupun pahit untuk ditelan dan begitu sakit untuk dirasai namun aku redha Ya Allah sekiranya itu yang ditakdirkan untukku...sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui apa yang ada di langit dan di bumi..jadikanlah aku seorang yang kuat Ya Allah...

aku pasrah...aku redha Ya Allah...semoga aku diberikan kesabaran dan ketenangan untukku menghadapi hidup ini demi diriku dan juga keluargaku yang tercinta...Amin

tolong!!!aku x mau jadi mcm ni lagi!!!!!

Assalamualaikum W.B.T

sejak seminggu yang lepas...satu perkara bermain2 dalam fikiran aku...masalah berkenaan dengan kehidupanku..dan boleh dikatakan yang berkaitan dengan masa depanku.....namun ianya memang susah untuk diterangkan..boleh dikatakan fikiran aku sekarang ni bercelaru dan tidak tenang..Astaghfirullahalazim....haruskah aku berfikir tentang semua itu?????

dan yang paling aku rasai perbezaan pada diri aku skrg adalah selera makan aku semakin bertambah2...aku pun pelik sebab kalo org lain mungkin kalau tension hilang selera makan tapi aku terbalik plak..tulunnn!!!!aku x mau dah jadi mcm dulu...semua org dok kate aku 'sihat'...gemuk...dan sangat2 berbeza dari dulu...

kalo dulu berat badan aku naik sebab tgh ??????..mase 2 mmg aku mkn byk2 sebab nak elakkan dari terus berfikir masalah yang melanda ketika itu..

dan nampaknya perkara tu berulang lagi sekarang dan akibatnya...jadi cam ni la..asyik nk makan jer kejenya.....sume diet2 hilang ntah ke mana dah...aku dah tak hiraukan tu semua..yang penting aku nak makan......makan....makan.....dan makannnn!!!!...tapi aku x nk gemuk lagi........tulunnn!!!!



mase ni x sampai sebulan di BKP





selepas setahun di BKP




Wednesday, December 9, 2009

sweet moment at S.R.I.P (Jan-April 2007)

Assalamualaikum W.B.T

ptg2 gini tingat lak kenangan2 lame dan salah satunya kenangan manis yang terpahat semasa aku bekerja di Taska Sek. Rendah Islam Sri Pintar (SRIP, Kota Bharu)...excelli mase ni aku baru abis wat degree..lepas sebulan (dec 2006) berehat di rumah aku dah menanam azam untuk mencari kerja sementara dan kalau boleh aku nk start keje bulan 1 2007 ...Alhamdulillah kak ina (bos kakak aku dulu) menawarkan keje sebagai pembantu kedai di Cyber Cafe dia (Smart Mind, Kubang Kerian) sementara dia dpt pekerja tetap (Smart Mind , Kubang Kerian)..dan aku sempat keje kat c2 dalam seminggu jer sebab kak ina da dapat pekerja tetap...tetapi w/pun hanya sekejap jer aku keje kat c2 tp aku sgt2 hepy dan bersyukur dpt mengenali kak ina sekeluarga..anak-anakmu sungguh menghiburkan hati zila kak ina..thanks 4 everything...

tp dlm mase yg same aku pening gak nk cari keje kt mane plak lepas ni...satu saat 2 kak ina bertanyakan sama ada aku berminat tak nk keje dkt nursery budak2 (bukan nursery bunga tau w/pun aku amik course plantation...huhuhu)...dan aku jawab aku minat sebab aku x kisah keje ape2 pun yg penting halal...x gitu????lalu kak ina contact kawan dia dan satu hari 2 dia bawala aku pergi ke taska ni..sebenarnya SRIP ni merupakan sekolah rendah islam private dan sebelah bangunan sekolah 2 dijadikan taska untuk anak2 cikgu, staff n outsiders...

hari pertama pegi taska 2 aku dibawa berjumpa dengan Ustazah Murshida..beliau memang sangat baik orangnya dan tanpa banyak tanya aku terus diterima bekerja hari 2 jugak...syukur Alhamdulillah tp satu jer masalah yg timbul-----transportation----......memandangkan rumah aku agak jauh gak nk berulang maka beberapa org cikgu kat SRIP mengajak aku tinggal bersama mereka..tapi aku ni ade masalah ckit kalo menyewa di negeri sendiri..tp kalo luar dri kelate bleh plak..huhuhu dan kalo nk tahu aku sempat bertahan kat rumah sewa 2 untuk 1, 2 hari jer...hehehe..lepas pada tu aku buat keputusan untuk berulang dari rumah jer walaupun terpaksa kuar awal pagi..yg penting dpt duduk ngan family hehe...pagi ayah hantar petang balik sendiri...masa 2 waktu kerja aku start pkul 7.30 pagi-6 petang (bergantung pada mase anak2 yg paling last diambil parents mereka)..kalo lambat, lambatla aku boleh balik...

hari pertama bekerja jugak...aku tiba2 'diminati' oleh seorang baby cute ni, name dia atikah..ntah nape mase aku amik dia terus dia melekat dengan aku..baik jer x menangis langsung..menurut kate cikgu kat c2..atikah ni susah nk mesra dgn org tp dengan aku ok jer..Alhamdulillah..dan selepas pada tu, budak2 lain jugak senang jer 'masuk' dengan aku mcm da lame kenal padahal aku baru keje hari 2 jer...untuk pengetahuan semua...bos aku mase kat taska 2 namanya kak ni'mah..dia ada 5 org anak dan semuanya bersekolah kat SRIP termasuk yg ada di taska ni..dan kak ni'mah sekeluarga baru balik mesia..sebelum ni mereka sekeluarga menetap di U.K ikut husband kak ni'mah yang keje doktor kat sane...dan apalagi anak2 kak ni'mah ni punyala speaking cair sekali ngan slang2nye skali...aku apalagi buat2 pandai la speaking w/pun pada hakikatnya berterabur...x pe asal diaorg paham sudah..hehehe..dan aku banyk blajar communicate ngan zaid (4 tahun) yg lain boleh la ckp melayu jugak..huhuhu...tp zaid ni kalo dia ckp melayu ade la bunyi2 pelat ckit...tp it's ok la..lame2 mesti pandai la 2 ckp melayu...

hari demi hari aku dah mula selesa dengan keje kat taska ni...besshhhh sangat2..penat memang x payah cakap la tp aku cukup2 puas hati dengan tugas aku sekarang...rase penat serta merta hilang bila tengok 'anak-anakku' gembira, ceria dan mendengar kata...tapi tak dinafikan kadang2 kerenah 'anak-anak' ni banyak menguji kesabaranku sebagai pengasuh mereka tp apapun kita kena pandai mengawal situasi..bayangkanla kat sini ada 2 org pengasuh/cikgu jer..aku dan asmat...kami berdua mengasuh lebih kurang 25 org kanak2 yg berumur antara1-5 tahun..bila yang kecik menangis nak susu..yang lain plak nak mandi, buang air..tido dan sebagainya...fuhhh kadang2 aku pun tertido skali ngan 'anak-anakku' ni...hehehehe

dalam ramai2 'anak-anak' kat situ...ada 2 org yang paling rapat dengan aku...adam dan hafiz..tapi sume gambar2 'anak-anak' aku ni ade dlm fon lame n x leh nk transfer dlm pc..sedeynya...adam dan hafiz ni memang susah nak berenggang dengan aku...dari mula sampai taska..makan, mandi, tido sume nak aku uruskan.kalo bagi org lain mmg dia x nak...aku pun sayang giler kat 2 org ni..rindu sangat2 kt adam n hafiz....tapi itu x bermakna aku x sayang 'anak-anakku' yang lain..sumenya aku bagi kasih sayang yang sama rata...

hmm walaupun aku hanya sempat berkhidmat di SRIP lebih kurang 4 bulan je tapi ianya banyak memberikan pengalaman yang cukup berharga bagi diriku...hubungan mesra dengan akak2 kat situ...kerenah 'anak-anak' yang pelbagai ragam semuanya memberikan kenangan yang sangat manis dalam hidupku...teringat lagi mase hari aku nak bagitau kak ni'mah yang aku dpt offer keje sekarang, mase 2 jugaklah kak ni'mah offer kat aku suh jadi penyelia taska 2 n dia nk bantu aku dari belakang untuk menguruskan taska 2..thanks akak tapi nk buat mcm mane aku x terpaksa memilih salah satu sahaja...dan mase tu aku nampak air mate kak ni'mah berlinang..sedey2...

hari terakhir aku keje di SRIP..satu jamuan diadakan dan masa ni lah aku terasa sangat2 sedey sebab akan berpisah dengan warga SRIP yang begitu baik hati dan juga 'anak-anakku' yang tersayang...sesungguhnya aku sangat2 puas hati dapat mencurahkan bakti di SRIP walaupun x lame...walaupun gajinya x la sebanyak keje lain (RM350 sebulan) tapi aku dah cukup bersyukur kerana pengalaman itu lebih berharga dari segala-galanya..yang penting keje yang kite buat tu kena dengan jiwa dan mesti berkhidmat dengan jujur dan ikhlas...

dan setahun lepas 2 masa aku balik kampung, sempatlah aku menjenguk taska kak ni'mah...wahh wahh kak ni'mah dah bukak taska sendiri...tahniah2!!!dan 'anak' kesayanganku hafiz turut berada di bawah jagaan kak ni'mah...ramai gak la 'anak-anakku' dari taska SRIP dulu yang berada di bawah jagaan kak ni'mah sekarang dan ada 'anak-anak' baru termasuklah anak kak ni'mah sendiri...hehehe...dah besar dah hafiz sekarang..dulu mase aku tinggalkan dia, hafiz x leh jalan lagi tapi sekarang bukan setakat berjalan..berlari pun boleh..dan jugak hafiz da pandai bercakap..gembira nya aku mase aku ajar dia sebut 'cikgu'..hafiz da pandai sebut 'cikgu' dalam pelat2 dia..sungguh aku terharu..tapi yg sedeynya adam x ada masa aku pegi tu coz mama dia anto g smart reader...dan yang paling aku x sangka kak nur masih mengingati aku...ni antara dialog aku ngan kak nur (4 tahun):

aku : kak nor..wah da besar dah sekarang..kak nor kenal cikgu lagi tak?
kak nur : (dengan senyum sipu2)...kenal...
aku : sape?
kak nur: cikgu La..

aduh terharunya aku dengar kak nur panggil nama aku..walaupun da setahun berlalu tapi dia masih ingat kat aku...memang terharu sangat2...(emo ckit)

hmm..itu la sedikit sebanyak citer aku mase keje di taska SRIP dulu...tp dah lame aku x menjenguk taska kak ni'mah..yelah kdg balik kg pun x sempat nak pegi..mesti da besar semua 'anak-anakku'...apa pun kt bawah ni ade gambar aku bersama hafiz yg mane ni jer yg sempat aku amik guna handphone baru...hehehe...k lah terima kasih kerana sudi membaca sehingga habis :D...daaaa






hye..name saya Wan Muhammad Al-Hafiz...comey kan???



bersama hafiz kesayanganku (tahu tak nape muka hafiz masyam jer???sebab mase ni aku da nk blik...lepas aku lepaskan dia terus dia menangis nk ikut aku...terpaksa org lain bawa hafiz jauh dr pandangan aku...sedey2)

Thursday, December 3, 2009

kelate-->cameron highland-->putrajaya

Assalamulaikum W.B.T

setelah beberapa hari bercuti sempena aidiladha...tibe la mase berangkat pulang ke putrajaya...sedih dan sayu jer hati aku ni...rase tak nak balik ptrajya rasenye..tp apakan daya ada tanggungjawab yang menanti aku di sana..Insya Allah aku dah pasangkan niat untuk balik lagi memandangkan bulan dec ni byk cuti jatuh hari jumaat..

pada mulanya aku akan berseorangan drive pulang ke putrajaya tp last2 minit kwn baik aku-lina ckp dia boleh temankan aku...hehe lega rasenya x lah aku boring sgt drive sensorang nanti....taaaapiiiiiii mlm senin 2 kwn aku ms konvoi balik ari 2 coll bgtau kete dia rosak n terpaksa tinggal kat kg dulu...mase ni aku da jd serba salah..dua2 kwn aku...kalo ikutkan hati aku...aku x kisah sape2 pun nk pegi..selagi buleh muat kete n x menyalahi undang2 JPJ aku nk bw sume kwn2 aku...tp lina ckp dia x berapa selesa dok ramai2 kt blakang sebab dia mudah pening kalo duduk bersumbat2...lalu akhirnya tinggallah aku bertiga (aku, kwn aku n adik dia) yg akan bertolak sekali...x pe lina nanti aku balik lain kali aku bawak mu datang cni ekk...kite g berderak bukit tinggi ek...hehehe

pagi selasa (1/12/2009) lebih kurang pkul 9 lebih, selepas bersalam-salaman semua (mase ni sedihnya tengok wajah2 kesayanganku sumenya nmpak sedih jer nk lepaskan aku pegi...aku cuba tahan perasaan mase ni agar tak menitiskan air mate..)..apa pun perjalanan perlu diteruskan...sebelum 2 aku p amik kwn aku dulu kt rumah dia..lepas siap2 sume kami meneruskan perjalanan...

sampai2 saje berhampiran simpang kuala koh(nk smpai g.musang dah)..aku saje bergurau dengan kawan aku bila nk g cameron...sebab sebelum ni mmg pernah rancang nk g sane tp x tau bila...tak ku sangka2 dia nk pergi betul...terkejut gak aku sebab aku gurau je...tengok2 jam cam sempat jer nk naik cameron kejap..lalu aku coll ma minta izin dan ma dengan sportingnya bagi green light...time kasih byk2 ma..luv u so much:D....hohoho cameron lagi la aku nampaknya buat kesekian kalinya...

smpai jer dkt g.musang..belok kanan menuju ke cameron higland..dah melencong sgt2 dah sepatutnya straight jer ke k.lipis...huhuhuhu sekali sekala tukar haluan....perjalanan dari g.musang ke cameron melalui lojing mengambil mase lebih kurang 2 jam...sib baik kawan aku yg drive boleh la aku menikmati pemandangan sepanjang jalan n snap gambar yg sememangnya hobi aku ni...hehe..sepanjang perjalanan 2 kabus memang tebal sampai x nampak pemandangan kiri kanan ditambah pulak dengan hujan sekali sekala...so..kenala drive dengan hati2 ckit...

lebih kurang pkul 2.30 ptg kami sampai di cameron...p isi perut dulu kt tanah rata (cian adik kawan aku- akim da lapar sgt2..hehehe)..siap makan kami pegi kedai kawan aku-fatma di taman sedia..makan eskrem..(bestnya..mase g dulu aku x leh mkn sebab demam..kali ni aku makan puas2..huhu)..pas 2 g mardi beli sayur2 ckit..amik stoberi...mase ni kami memang bertuah sebab diberi kebenaran petik sendiri stoberi...hehehe..thanks ek Ma...

pas siap sume..kami bergerak ke kedai ma utk solat...tengok2 jam da hampir kul 5..nampaknya x sempat la nk bw kwn aku pergi lain2 tempat lagi...x pelah...lepas 2 kami meneruskan perjalanan pulang ke putrajaya ikut simpang pulai sebab nk ikut tapah agak bahaya tambahan plak ari hujan dan dh nk mlm...hujan sepanjang perjalanan memang agak lebat jugak...sejuk x yah ckp arr...kemudian berenti solat kt R&R Tapah dan lepas 2 sambung perjalanan...hampir pkul 10 mlm baru sampai kajang..g antar adik kawan aku rumah kakak dia dulu di kajang pas baru g antar kawan aku kat bangi..lepas 2 barula aku balik rumah sendiri..huhuhu..dalam kul 11 mlm sampai2 jer rumah..terus bersihkan diri dan....zzzZZZZZZzzzzzzzz......

hmm satu perjalanan yg agak agak panjang jugak...tp x pe jauh perjalanan byk pengalaman...hehehe..bila lagi nk wat keje mcm ni kan????apa pun aku bersyukur sgt2 sebab perjalanan kami dipermudahkan Allah S.W.T dan sampai ke rumah dengan selamat...Alhamdulillah...

anyway enjoy some picture...daaaa.....




jalan antara machang & k.krai...part yg paling aku suka





jalan lojing-cameron





kabus sepanjang perjalanan





ermmm...sedapnye...













Wednesday, December 2, 2009

corat-coret aidiladha

Assalamualaikum W.B.T

raye aidiladha tahun ni aku dpt cuti 5 hari...jadila..tp buleh dikatakan mase aku byk dihabiskan kat luar rumah...nk buat cam mane time2 ni la org berlumba2 nk kenduri...full dah jadual aku..yg x sempat pegi pun ade maklumlah cuti bukannye lame...tp raya pertama 2 mmg aku dok rumah jer..penat drive 15 jam pun tak hilang lagi...cume ptg 2 je g umah mak sedare kat pulau semut beraye sane sambil tgk spupu aku xcident moto...harap2 bedul cepat sembuh ye....ok lah...kt bwh ni ade citer2 spjg cuti raye ari 2....layannnn.....


Pertunangan Marlia dan Zaidi

sabtu (28/11/2009), kwn baik aku-lia akan melangsungkan pertunangan bersama pilihan hatinya.. [cikgu ek lia:D]...dh sesuai sgt dengan mu lia..dah la org bachok 2 jer bertuah mu lia...hehe...sebelum g umah lia aku g amik dayu kat tunjong then barula g umah lia..tibe je kt sane tengok2 rombongan peminangan da smpai..aku apalagi nek kot dapur la jawabnya...sib baik ma lia ade kt dapur...hehe..pas terus aku masuk bilik..tengok2 lia da siap make-up sume...ala3 tomeynya...hihiii..x lame kemudian majlis pertunangan pun berlangsungla...aku suke bab2 cenggini ni..hehehe...lebih kurang kul 5.30 cam 2 majlis selesai....dan rombongan pun balik la...tinggal la aku, dayu n lia..x lame lepas 2 kak jea ngan adik dia smpai..apalagi kecoh arrr rumah lia...apa pun kepada lia&tunang..diucapkan semoga jodoh berpanjangan hingga ke akhir hayat...dan banyak2 kan bersabar menempuh segala rintangan yang mendatang sepanjang tempoh pertunangan ini..fuuhh ayat x tahan:>..k lah enjoy da picture tp gmbr x cantik..maklumlah h/p aku cap ayam jer..huhu





aku dan lia



saat-saat yg mendebarkan...hehehe




lia dan tunang




dayu..aku..lia n kak jea




Majlis Perkahwinan Chah&Nazri

ahad plak (29/11/2009) aku, kak jea n haslina pegi kenduri kawin chah di manir, ganu...actually chah da nikah bln 8 baru ni tp majlis baru dibuat hari ni.maklumlah chah ni ngajor nun jauh di kapit, srwak so ni la mase yg sesuai utk wat majlis...aku bertolak dr rumah kul 7.30 pg g amik kak jea dulu kt selising..then singgah setiu amik haslina pas 2 baru pegi umah chah..ramai gak geng2 yg dtg masa ni..syeraf&family, nazri, pearl, zai dll..lame x jumpe sonok rasenye..hehehe..tingat kenangan mase blaja kt jengka dulu...huhuhu..pas selesai umah chah, kak jea ajak g satu lagi tempat kenduri rumah sain dia kt marang...pegi la kitaorg ke sane plak...dlm kul 4 barulah bertolak pulang ke rumah..otw balik singgah jap k.besut beli kepok pas 2 baru sambung perjalanan..akhirnya aku smpai ke rumah dlm kul 8 lebih..malam jugak nmpaknya..ayah aku da pesan awl2 jgn blik mlm tp nk wat cam mane..keadaan tidak mengizinkan..sory deh ayoh...pe pun layan je la gmbar kat bwh ni.........daaaaa....



aku..chah n kak jea



Tuesday, December 1, 2009

15 jam?????putrajaya--------->kelate....1 perjalanan yg amat panjang!!!!!!

Assalamualaikum W.B.T...

kembali lagi aku mencoret citer slpas pulang bercuti sempena aidiladha yang lalu...buat kedua kalinya aku balik kg drive sendiri..hehehe..tp kali ni lain ckit...aku bertolak pulang da agak lewat n sehari sebelum raya..aku konvoi 2 buah kete yg mana aku ditemani adikku-anis dan 1 lagi kete kawan aku...pagi khamis (26/11/2009) aku still masuk opis lagi settlekan mane2 keje yg patut..kebetulan aku kena prepare surat urgent nk anto ke jab.insolvensi...alhamdulillah segala2nya berjaya dibereskan sebelum aku balik..sambil2 wat keje aku tunggu 'isyarat' dari kawan aku sebab da janji ngan dia nk bertolak pulang same2..dlm kul 10 cam 2 dia call kate da boleh balik...then aku inform bos aku.... isi borang cuti dan terus balik rumah bersiap...amik anis n terus pegi bangi..sampai2 sane tunggu kawan aku panaskan enjin jap n dlm kul 11.30 kitaorg pun bertolak la pulang...

smpai2 tol gombak..mak aiiii jem yg teramat2 teruk..dlm hati aku da agak mesti lambat la kitaorg smpai rumah... dari tol gombak sampai ke bentong...bentong ke raub...sume sesak...kawan aku plak da ke depan x tahu dah dia smpai mana dah...dah terpisah dah dalam jem tadi...huhuhu...pas 2 dari raub ke k.lipis mmg kete bergerak sgt perlahan...dok main gear 1, 2 jer...lenguh kaki2...mase ni la terpikir kelebihan kete auto..tp apa pun aku tetap suka kete manual ni...hihihihi...jalan punye jalan akhirnya sampai kat hentian benta..kawan aku tunggu kat c2..pas berehat seketika perjalanan diteruskan...niat di hati nk berhenti solat di g.musang tapi jalan punya jalan rupa2 nya jem lagi teruk..nampak gaya mmg x sempat dah nk solat d g.musang..akhirnya dalam bergerak perlahan2 2 kitaorg berhenti solat di masjid dkt area k.lipis..mase 2 dah pkul 6 lebih...lepas solat sume perjalanan diteruskan dengan trafik yg sgt perlahan hinggalah smpai d g.musang..smpai sane aku dan kwn aku berpisah sebab aku singgah amik kakak aku kt opis dia dulu..lepas sembahyang jamak maghrib dan isya'...aku, anis n ida teruskan perjalanan pulang ke rumah....ingatkan jalan da clear rupa2nya lagi teruk...jalan jem di kuala krai..fuhhhh merayap lagi la kitaorg meredah kegelapan malam..dah la jalan byk berlubang....

akhirnya lepas sahaja k.krai..jalan da ok ckit...blehla pecut laju ckit...akhirnya dalam pkul 2.30 pagi kitaorg selamat sampai di rumah...Alhamdulillah..penat x yah ckp arrr...kaki rase kejung sgt2....yelah aku x pernah lagi melalui kesesakan yang sebegini teruk...15 jam perjalanan dari putrajaya ke rumah....tp apa pun aku besyukur sebab sampai dengan selamat..apa pun ini pengalaman yg sgt berharga bagiku.... tp satu jer pesanan aku...jadilah pemandu yang berhemah dan bersopan...jgn pentingkan diri sendiri sebab tindakan anda boleh membahayakan pengguna jalan raya yg lain...!!!!!...daaaa...





cam ni la jem dari k.l sampai ke k.krai