Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, January 28, 2010

Al-Fatihah..

Assalamualaikum W.B.T..

Mlm ni Insya Allah aku akan balik kampung menaiki bas...cuti 3 hari sempena cuti hari wilayah 1 feb ni...memang aku x sabar dah nk tunggu raya cina...lalu aku buat keputusan utk balik gak minggu ni..namun dalam aku menghitung saat untuk balik kampung, aku telah menerima satu berita sedih-ayahanda tercinta kawanku telah kembali ke Rahmatullah pagi tadi...sungguh aku terkejut menerima berita itu sebab selama ni memang aku tahu yg ayah dia sakit...dan kawanku itu jugak sepatutnya balik kg mlm ni jugak namun takdir Allah telah menentukannya...sesungguhnya tiada yang kekal di dunia ini kerana semuanya hanya pinjaman sahaja..kematian itu sesuatu yg pasti dan ianya mengingatkan kita supaya memuhasabah diri dan perbanyakkanlah ibadat sebab kita tidak tahu bila masa kita akan tiba...semoga kawanku dan keluarganya sabar dan tabah menghadapi dugaan ini dan semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...Amin..

Wednesday, January 27, 2010

9 Nyawa

Assalamualaikum W.B.T





kali ni aku nk bercerita sal novel yg aku baru beli..hehe..sblm tu aku nk gtau yg aku ni tersangatlah suke ngan novel2 karya Ramlee Awg Murshid...dan aku memang tertunggu2 setiap novel karyanye kuar di pasaran...kali terakhir aku bc novelnya adalah 'Mikhail'...best sgt2 dan ceritanya tidak pernah menghampakan aku..serius aku ckp sepanjang aku bc novel R.A.M ni, x pena pun aku skip m/s..even 1 patah pun aku x tinggal baca tau...pendek kate berbaloi2 la aku beli novel2 dia...hihihi

apa yg menariknya tentang R.A.M niiii????ermm..bagi aku...karyanya menepati citarase pembaca dan setiap apa yg diceritakannya merangkumi semua aspek kehidupan...agama, ilmiah, cintan-cintun pun ada (tapi beliau pandai menggarapnya agar tidak nampak keterlaluan..tapi msg nye memang 'sampai') dan apa yg tidak terlintas di fikiran kite, R.A.M mampu 'menjelmakannya'...sungguh beliau dianugerahkan bakat yg jarang2 ada pada org lain..itulah anugerah Allah S.W.T kepadanya...setiap karyanya mampu mendidik jiwa manusia dan memberi keinsafan tentang kehidupan ini ...dan impian aku kalo boleh aku nk ade koleksi sume novel2 R.A.M...setakat ni aku baru ade separuh jer novel2 beliau...ermm...bestnya kalo ade org nk bg hadiah kt aku sume novel2 R.A.M tu kan...hehehe (kuat berangan la mu ni....)...pe pun aku da x sbr nk mengadap citer ni...huhuhu...enyway kt bwh ni ade sinopsis 9 nyawa..sape2 yg berminat apalagi, p lah beli..hehehe (promot lak)...k..daa


Sinopsis : SEMBILAN NYAWA


INTAN SURYANI

Berkali-kali dia koma dan kemudian sedar semula...menyebabkan mamanya percaya bahawa dia mempunyai 9 nyawa berdasarkan sebuah mimpi. Dihitung jumlah 'nyawa' yang diambil daripadanya, lalu mengundang trauma. Sungguh dia tidak percaya...ketika koma, rohnya menyaksikan jasad sendiri yang terbujur kaku.


HAKIM

Si buta lagi yatim piatu ini menyara adiknya dengan penuh tanggungjawab. Hatinya sungguh luhur. Sesiapa saja akan terusik melihat keikhlasannya. Anugerah TUHAN..mata hatinya lebih 'celik'. Dia bisa mendengar suara mereka yang berada di sempadan, antara hidup dan mati. Mereka berdua bertemu jua...di alam paranormal. Pertemuan itu merungkai sebuah kisah di sebalik cerita. Kejutan demi kejutan yang tidak disangka-sangka terungkai. Dan satu persoalan lain pula muncul-mengapa mereka tidak dipertemukan lebih awal?



Sunday, January 17, 2010

merlin oh merlin

Assalamualaikum W.B.T

yea yea citer merlin da kembali...w/pun dah bbrapa minggu berlalu tp aku baru berkesempatan nk komen pasal fevret movie aku ni...ntah naper aku suke sgt2 ngan citer ni..tiap2 mlm ahad jam 9.00 mlm mesti aku da terpacak depan tv..siri pertama dulu aku x pena miss 1 episod pun...xcukup ngan tv3..kt hallmark pun aku folow gak..hehe ntah ape yg menariknya pun aku xtau tp yg pasti aku suke bangat dgn ceritanya setiap minggu...paling aku suka wataknye of cos la merlin...n aku suka sgt karakter gaius dan gwen...huhuhu

lepas abis siri pertama dulu, aku tertunggu2 gak bila la next series nya...bila nmpak jer iklan kt tv3 ase cam nk melompat jer..hehe, w/pun dlm keadaan yg mengantuk sgt2 tp demi merlin aku sanggup tunggu sampai citer abis...huhu..kalo citer lain da selamat la...hehe

lagi satu hobi melayan citer korea cam da kembali meresap dalam diri aku...lately aku rase cam nk tgok balik citer2 korea yg pena aku 'giler' tgk jaman study dulu...full house, my girl, wonderful life, stairway to heaven dll..dan dah agak lame jugak aku x masuk kedai cd cari latest korean movie..mesti berlambak citer2 baru...tp yg jadi masalahnya aku ni x der laptop la plak sebab ms study dulu aku pakai pc jer, kt rumah sewa aku ni pun x der vcd player...aduhai terpaksa la ku pendam hobi aku ni...bukan ape aku ni sebenarnya dah x tahu nk wat ape setiap kali wekeng tibe...hr sabtu ahd jer mesti aku pening pk ape xtvt yg aku nk buat...sekurang2 nye kalo bleh layan citer korea best gak...ermmm..

k la...x tau nk coret ape dh..ke 'blurran' sudah melanda..daaa...

Sunday, January 10, 2010

sajer-sajer jer

Assalamualaikum W.B.T

excelli x der pe2 citer pun..tp sajer jer tangan ni nk write sometin hehe...dah alang2 'ter' coret ni saje jer la nk kongc citer psl wekeng ari 2...hmm..2 hari cuti aku rase cam boring plak..why???aku x tahu nk wat ape ms cuti ni, nk kuar ngan kawan2 pun, kebanyakan kawan aku da ade family masing2 n kalo yg bujang pun da ade agenda sdri huhu..kalo dulu ade jer plan aku kuar g mane2 tp skrg sume 2 da berlalu..tp duk umah pun cam serba x kena gak..so ari sabtu tu aku hbiskan ms setelkan keje2 umah...basuh baju, kemas bilik, kemas rumah, termenung pas sambung keje balik..ingat nk p bangi boleh gak manje2 ngan yadzaheen tp mek x reply lak msg,upa2nye phone dio tertinggal lam kete patutlah x reply....arghhhh...boringnye...akhirnya lam kul 4ptg aku terlelap setelah penat melayan kesunyian..ahakkzz..lam kul 6 lebih barulah aku tersedar...tp kesunyian melanda lagi, lalu aku amik tepon terus col lina...hilangla ckit rase sunyi boleh borak2 n gelak2 ngan lina...lepas maghrib aku da x tau apa nk buat...aku wat keputusan nk p alamanda nk abiskan mase..at least leh gak cuci2 mate ni...tengok2 housemate aku (zai-housemate baru hehe) ade, so aku ajak dia g skali...huhuhuu..aku beli ckit stok2 makanan n malam 2 tercapai la hasrat aku nk makan kfc..hehehe...balik2 umah tengok tv jap n terus zzzzzZZZZ....

ahad...aduh sehari lagi ni apa aku nk buat...sudahnya aku tido sampai kul 10pg baru aku bangun...huhuhu..lantas aku msg mek dio ado rumah ke tak...dia kate ade terus aku decide nk p bangi...lepas zuhur aku singgah jap beli iron board kt kedai perabot di bbb...then terus p umah mek...hapinye tengok yadzaheen..makin besar dah..dah la ngan keletahnya 2 mampu membuatkan aku lupa seketika masalah aku...miss u so much yadzaheen:D...dalam kul 5 lebih2 aku pun decide nk balik umah coz dlm ati niatnye nk iron baju keje tuk seminggu...otw balik singgah uniten jap beli cekodok n terus pulang ke rumah...sampai2 jer bukak tv cam best plak citer..niat nk gosok baju ntah ke mana2 dah..huhuuhu...

lepas isyak dok lepak depan tv layan AJL..akhirnya malam tadi pecah rekod gak la sebab aku tido pukul 12 lebih..fuhh jarang2 2 aku boleh bertahan mcm 2...apa pun aku lega sangat2 sebab 2 hari cuti dah berlalu dan esok dah keje balik...at least kalo ade kt opis aku xlah rase boring sgt sebab boleh wat keje n borak2 ngan member2 opis..hehehe..

begitulah serba sedikit citer aku yg tengah dilanda kesunyian dan keboringan yg amat...hmm x sbr rase nk tunggu cuti raya cina nk balik kg...ntah2 sebelum raya cina aku dah balik hehehe....home sweet home..daaa..

Monday, January 4, 2010

Salam 2010...

Assalamualaikum W.B.T...

Tahun 2009 telah menjadi kenangan dan 2010 telah menjelma....seiring dengan bertambahnya tahun demi tahun, usia aku jugak makin bertambah...ahakkzz..kalo ikut tahun umur aku da 27 tahun...hehehe..da 27 upa2nya (muda lagi la-ayat sedapkan hati sendiri huhu)....kwn2 aku yg seusia masing2 dok kelek anak tp aku..???x pe aku sgt2 bersyukur kerana mempunyai keluarga yg cukup bahagia dan dikelilingi kawan2 yg amat memahami...aku percaya soal jodoh, ajal maut dan pertemuan hanya Dia Yang Maha Mengetahui...

minggu ni merupakan minggu pertama aku kembali bekerja setelah hampir seminggu bercuti di kampung..sangat2 best mase duk kg ari 2..byk xtvt yg aku buat sampaikan ade yg x lekat kt rumah..asyik berjalan ke sana ke mari..namun apa pun apa yg aku buat sumenya aku gembira sebab dpt lepak ngan family kt umah..:D selain xtvt2 lain...

antara yg sempat aku buat ms ct ari 2...borak2 ngan bes pren aku...lia n kak jea...diaorang dtg lepak umah aku n kitaorg bercerita sakan...maklum la bukan senang nk jumpa cenggini, tambah plak kak jea da nk kena blik srwak semula...sekolah da nk bukak da ni...dan esoknya plak aku temankan Lia p survey pelamin kawin dia nanti..pas 2 siap g minum air nyo n mkn ikan celup tepung kt pantai irama...syoknye dok pantai ni...huhuhuhu

hari2 seterusnya aku sefamily (kecuali lias n ayah aku) p soping kt pengkalan kubor..memula ingt nk p r.panjang tp mase x mengizinkan..byk gak la duit aku melayang time ni..bukan ape aku byk beli brg2 dapur utk umah aku d ptrajaya..dengan periuk belanganya..huhuhu..maklumlah housemate aku (izan n kak lin) da pindah kuarters...sblm ni brg2 dpur byk diaorg punyer...dan hari terakhir aku d kg (sabtu), aku, ida, anis n mida (my cousin) p jenjalan kb beli brg2 keperluan..balik2 umah jer rs cam nk demam jerk..alamak cam ner ni esk nk kena drive balik ptrajaya..so, aku rehat la kejap..mlm 2 lak aku gagahkan diri g amik bju umah lina..sampai2 jer umah dia upa2nya baju x siap lagi so kena tunggu dia jahit kojap..sambil2 2 kitaorg berborak la sampai x ingt dunia..bese la aku ngan lina kalo jumpe mmg cenggini huhuhu..dan akhirnya dlm kul 10 siap la baju dan aku blik umah..alamak brg2 x abih kemas lagi ni...bia je la pg sok jer kemas..x larat sesangat dah...dan akhirnya zzzzZZZZZZ...

esoknya (ahad) tibe la ms berangkat pulang ke putrajaya setelah bercuti hampir seminggu..sedihnya tengok wajah2 kesayanganku terutama ma yg menitiskan air mata tengok ank2 dia nk pegi..3 org plak 2 (aku, ida n anis)...dah la mulai ari ni ma aku dh x jaga adik mat n adik ya...sebab ma dah x larat nk jaga diaorg sebab ma sakit..x boleh nk wat kerja berat2..ma aku pun sedih nk melepaskan diaorg ke tangan org lain..tp demi kesihatan ma..semua itu harus direlakan..tp mesti ma aku sunyi dok umah dh x ade budak2 yg menemani..aku pun sedih gak coz bese kalo blik kg bleh main2 n manja2 ngan dik mat n dik ya tp lpas ni itu semua 2 dh x ada...(sebak jap)...lepas bersalam2 sume kitaorg pun berangkat la..sedihnya...:(

k lah fikiran dh 'hang' skjap..sampai cni jer la...hopefully kehadiran tahun baru ini memberi kebahagian kepada ku dan keluarga..amin...daaa