Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, December 30, 2010

makanya besok pun cutilah...

Salam ukhwah,

berita gembira di pagi khamis, sempena kejayaan malaysia merangkul piala suzuki aff malam tadi telah memberi tuah juga kepada kami yg keje gomen ni bila PM mengumumkan besok adalah cuti umum!!!!ya beda bedu..tahniah kepada pasukan malaysia yang berjaya membuktikan kehebatan pasukan kita di mata negara2 asia..wahhh cam tinggi je semangat kesukanan aku ni padahal hampeh!!hehe, tp w/pun aku bukanlah pengikut setia berita2 sukan ni tapi jgn pk aku xamik tahu langsung ye, especially kalo game melibatkan pasukan kelantan sudah tentu aku sokong w/pun xda la nk bersorak bagai, sekadar penonton sahaja n sesaje tumpang kemeriahan org yg tgk bola huhuhu..sama gak cam mlm tadi w/pun hanya berdua je ngan en.suami tp aku duk gak depan tv layan final malaysia vs indonesia sambil mengungap kentang potato n nuget..ermm actually dua makanan tu la dinner kitaorg mlm td hehehe, bkn xnk msk tp en.suami yg xnk mkn nasi..dia suh goreng kentang n nuget jer, fuhh nasib baik kalo x penat gak aku mlm td, bkn xnk masak tp lately aku mudah n cepat penat, kalo boleh balik je keje nk rehat baring2 je, bukan malas tp itulah hakikatnya aku sekarang mcm xda tenaga n xda mood nk buat keje2 rumah..ermm, opps jauh plak lari tajuknya, k lah kpd semua kengkawan yg bercuti besok, selamat bercuti n manfaatkan masa yg diberi dgn sebaiknya..Insya Allah panjang umur jumpa lagi tahun depan..amin..



p/s: nk wat pe ek cuti 3 hari ni, xda idea la plak tapi excelli aku lagi suka kalo dpt duduk rumah je sepanjang cuti ni...nk rehatkan badan n minda..:)

Sunday, December 26, 2010

teringin...

Salam ukhwah,

teringin???issh apa nk jadi ngan aku ni tiba2 teringin la plak mcm lagu shima pun ada hohoho, sebenarnya aku teringin sangat2 nk makan/minum benda alah kat bawah ni:>>


air kelapa muda


air tebu


nenas



mangga

tu lah antara makanan yg menjadi idaman aku buat masa sekarang namun malangya aku xboleh lagi merasainya skrg sebab haritu kan aku keguguran, so semua makanan yg kat atas ni memang kena pantang dulu..tapi kan aku teringin sangat2 nk minum air tebu, air kelapa muda, buah nenas yg digaul garam dan gula n yg paling aku nk makan sangat2 buah mangga cicah cuka nipah..ermm bilala agaknya aku diluluskan makan semua ni:(






Sunday, December 19, 2010

***nak balik kampung***

Salam ukhwah,

pagi isnin yang mendung..mood nk keje suam2 suku tambah plak rasa xsedap badan..lemah semacam jer, eniwei ngah menghitung detik nak balik kg:)..kalo xda aral ptg ni aku half day (kalo bos kasi la hehe) n ptg ni gak bertolak balik kampung wif my asben, adik n adik2 ipar:P..oh my kampung rindunya..kalo tahun2 lepas aku amik cuti hujung tahun cuti sorang2 jer, tp tahun ni aku bercuti ngan en.suami terchenta:D, kali ni aku bercuti xlama manapun dkt seminggu jer hehehe...balik kampung hohoho balik kampung (nyanyi versi sudirman ye:P)



p/s: semoga perjalanan kami dipermudahkan dan selamat sampai ke kg halaman tercinta..amin

Thursday, December 16, 2010

***selamat pengantin baru zira***

Salam ukhwah,

entry ni adalah khusus buat sahabatku, noor azira binti mohd raiz a.k.a zira..11 dec 2010 yang lalu zira telah selamat bergelar isteri kepada seorang suami yang cukup bertuah memilikinya..tahniah untuk zira dan saiful:P eniwei nk citer ckit pasal zira ni hehe, aku ngan zira mula berkenalan semasa sama2 kursus asas pengenalan bagi penolong pegawai tadbir di everly hotel, melaka pada tahun 2007..dan ditakdirkan kitaorg sama2 posting di kem. kewangan..dan pada masa tu keluarga zira la yang bersusah payah mencari rumah sewa dan akhirnya kitaorg dapat rumah sewa di pangsapuri putra damai, presint 11..masa tu cari punya cari lagi housemate terjumpa la izan n kak lin (kwn2 sekursus dlu)..lalu dudukla kitaorg berempat di rumah itu hehehe..aku lak duk sebilik ngan zira so kitaorg byk berkongsi citer masing2 terutamanya bab2 percintaan..sama2 bahagia sama2 berduka lara hehehe..masa tu kitaorg berempat selalu duk berteka tekuk sapa yg akan kawin dlu..(rupa2nya aku dlu yg kawin:D..alhamdulillah)..

masa zaman tu aku ngan zira n izan byk g kusus sama2..kursus induksi, btn dll..tapi jodoh zira ngan kitaorg xlama sebab lepas tu dia dah pindah ke pinggiran putra..w/pun begitu kami tetap jumpa kat opis sebab keje mmg sebumbung kan hehehe..dan akhirnya zira org kedua dalam housmate kami dulu yang mendirikan rumahtangga..namun alham dulillah ditakdirkan sekali lagi rumah aku ngan zira dekat2 jer cuma berlainan blok..hehe pasni bolehla kita kunjung mengunjung ek..:)..ermm tp aku xsempat nk g kenduri dia kat ipoh, keadaan xmengizinkan..tp kat bawah ni ada ckit pesanan utuk pn.noor azira binti mohd rais:P


to my dearest zira,

  • selamat menempuh alam rumahtangga, banyak2kan bersabar dalam mengharungi suka duka hidup bersama ni..
  • semoga menjadi isteri yang solehah dan pandai menjaga hati suami (ni pesanan utk aku gak la huhu)
  • semoga cepat2 beroleh cahaya mata ek:P
  • welcome to da club, pasni leh kongsi citer2 kawin lak ek..masak2, hias2 rumah hehehe
  • last but not least, friends forever n ever..Insya Allah




ni masa btn kat ulu sepri, rembau, n9






masa induksi umum kat INTENGAH


p/s: sori zila xdpt g kenduri aritu, nanti jemput datang rumah tau ngan husben..hehehe

Sunday, December 12, 2010

mengantuk oh mengantuk

Salam ukhwah,

sejak minggu lepas aku perasan yg aku selalu mengantuk kalo kat opis ni..asik rase nk tdo jer.nk kata xcukup tdo xjugak, berlebih2 adala huhu..yg aku herannya setiap masa menguap..dari pagi sampai mlm..aduhh penat sih asik menguap je..pagi2 otw ke opis dah siap plan dah keje apa nk kena setel aritu, alih2 sampai ke opis, sume dah melayang2..keje ntah kemana aku ntah kemana..yg aku tahu aku nk tido, tido, tido lagi n tido..apa daa...k lah skrg aku nk membuta jap, 5 minit je, boleh???tadaa...zzzzZZZZzzzzzz

Thursday, December 9, 2010

bila insan tersayang di depan mata...

Salam ukhwah,

Alhamdulillah, mlm tadi family aku selamat sampai dlm kul 9 gitu, sib baik jumpa jalan carik rumah aku..hehehe..ptg smlm blik keje sempat g mydin carik barang2 dpur..smpai rumah dlm kul 7, rehat2 n pas solat maghrib, aku ngan en.suami terus masuk dapur wat ape yg patut..thanks ye abg sbb byk tlg ummie wat keje tanpa disuruh..ni makin sayang ni ahakkzz:D

tgh2 duk main masak2 kat dapur tu, akhirnya family aku sampai..gumbira rasa hati ini..insan tersayang ada depan mata:P..mcm2 makanan yg dibawa dari kg, ubi kayu, ikan kering, lada kering (jgn xtau aku jarang beli lada kering kat cni, mesti import dri kelantan punya hehe) n yg pling best ma bawa ikan puyu..syuke sgt, terus goreng jadik lauk malam tu huhuhu...

oh ye, family tercayangku akan berada di cni sampaila ahad nanti, so aku nk request mknan yg best2 dari my mom..n yg paling aku xsabar nk makan masakan my mom is tumis budu udang..fuhh bestnya sampai menjilat pinggan:P..masakan ma memang yg terbaik in da world:D..xda yg dapat menandingi masakan air tangan ibu kan kan???..luv u ma..

k tu saje story saat ini,nti2 ada masa aku citer lagi..nk sambung wak keje lak..tadaaa:P




p/s: mlm ni my ipar duai akan dtg bermalam rumah aku, makin meriahla nanti hehehe..syuke bila org dtg rumah ni:)

mode hapi:P

Salam ukhwah,

arini aku excited kit sebab family aku nk dtg dari kg..semua dtg except adik bongsu aku yg sorang tu, sejak demenjak ni susah dah nk ajak dia p mana2..huhu xsabarnya rasanya nk tunggu ketibaan family ku ini, ma, ayah, ida, lias n cousin aku..semoga Allah permudahkan perjalanan mereka dan selamat sampai dengan selamatnya..amin








p/s: nk bawa ma ayah g jalan2 kat mane ek???

Wednesday, December 8, 2010

161183

Salam ukhwah,

16.11.2010 genaplah usiaku 27 tahun menghirup nafas dibumi Allah yang penuh dengan warna warni kehidupan ini..dan sempena hari lahirku ini, ingin aku mendedikasi doaku agar aku lebih matang dalam meniti sisa2 hidupku ini..walaupun telah agak lama hari itu berlalu namun aku tetap ingin meninggalkan jejak hari lahirku pada tempat curahan isi hati aku selama ini..

Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah,
terima ksaih diatas usia yang telah Engkau berikan
terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan
terima kasih juga untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan
terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan
sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku
tetapi terlalu sedikit pengabdianku terhadap -Mu

Ya Allah,
Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa
aku silap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan
namun begitu besarnya kasih-Mu
Engkau tetap melindungiku walaupun terkadang aku kalut merungut
ketika saat-saat lemahku datang
aku tak pernah menafikan hak-Mu sebagai Khaliq walaupun terkadang
terbuai dengan kesedihan yang amat perit

Ya Allah,
ampunkan aku apabila aku merintih nasibku di hadapan-Mu
kepada siapa lagi harus aku mengadu?
aku tidak pernah menyesal kewujudanku ini Ya Allah
namu aku hanya hamba-Mu yang dhaif dan lemah
adakalanya aku kurang kesabaran
ada masanya aku goyah keimanan
ada masanya aku terikut bisikan syaitan
namun dengan limpah kasih sayang-Mu
Engkau menarikku kembali jauh dari kesesatan

Ya Allah,
panjangkanlah usiaku
agar lebih lama dapat ku mentaati-Mu
jadikanlah kehidupan ini sebagai ladang
moga di akhirat kelak ku dapat mengutip hasilnya

Ya Allah,
tambahkanlah amalanku disaat bertambah usiaku
jadikanlah cahaya-Mu yang bersinar menyinari
rehatku adalah rantaian zikir
rantai yang kukalungkan pada leherku
sebagai tanda cintaku pada-Mu

Ya Allah,
Engkau tidak mensia-siakan segala usahaku
mencari haruman syurga ciptaanMu
tempat rehat dan nikmat abadi

Ya Allah,
sesungguhnya kematian itu benar
alam kubur itu benar
Hari Pembalasan itu juga benar
hari ini, semakin hampir aku kepada Alam Kematian
semakin dekat aku dengan Alam Kubur
semakin takut aku terhadap Hari Pembalasan
izinkan aku dalam usia yang semakin sedikit ini
aku mengaut sebanyaknya himpunan pahala
untuk ku jadikan bekalan kehidupan yang tiada penghujungnya nanti
aku ingin menjadi anak, isteri, ibu dan mu'alim yang solehah

amin, amin ya rabbal alamin


stress

Assalamualaikum semua,

sejak 2, 3 hari ni aku rasa stress sangat2..xtahu apa puncanya, perasaan ni mudah sangat tersentuh lagi2 ngan en.suami, bukan sengaja aku nk moody2 camtu tp otomatik balik rumah jer mesti perasaan berubah, padahal en.suami xda buat salah pun, tp xtau la hormon aku ni mcm mana:(

mcm2 perkara bermain2 dlm fikiran aku, memikirkan kemungkinan adakah betul apa yg aku rasakan??atau ni semua disebabkan gejala2 PMS??tp knapa smpai skrang xda lagi sedangkan tanda2nya dah ada??something wrong ke??aduh takutnya aku:(

arggghhhhhhhhhhhh...duhai hati, tolong lah tuan mu ini agar dia hepi2 slalu, kembalikan dia seperti dulu...pleaseeeeee...

Tuesday, December 7, 2010

ceritera hari minggu

Assalamualaikum semua,

p/s:1st at all aku nk pesan yg entry kali ni mmg xda gambar huhu, bkn apa xdan nk snap gambar dek ketiadaan mood n xsmpat:P

sabtu (4/12/2010)

alkisahnya dihari minggu yg lepas, en. suami telah menjemput kwn2nya dtg lunch kat umah, maka diawal2 pagi lagi kami telah bergerak ke pasar di presint 8, huhu dah lama aku xdtg pasar ni, masa bujang2 dlu slalu gak dtg sini beli stok2 lauk n brg dapur:)..

kat pasar kitaorg just beli ayam, ikan n sayur mayur jer..pastu ada lagi brg yg nk dibeli tapi kesemuanya ada kat mydin, so bergeraklah pulak kitaorg ke sana..tg2 jam dh dkt kul 11 pg terus balik rumah tapi en suami jer yg naik ke rumah, aku lak terus pecut g amik my sis-anis kat umah mek (bangi), import bibik jap huhu...sampai2 rumah sib bek en. suami dah siap siang2 ayam ikan n yg pling suka bila dia dh siap gorengkan kentang n rebus ayam utk aku buat begedil nti hehe..lap u lah cayang!!!

maka bermulalah xktviti masak2 kitaorg aritu n menunya is:-

***masak lemak tempoyak ikan patin***
***sambal bilis***
***ikan patin n ayam goreng***
***begedil ayam***
***ulam2+budu***

n sebagai pencuci mulutnya, aku buat bubur kacang hijau utk diaorg sume, dalam kul 2 kwn2nya merangkap kwn2 aku jugak pun tibala, apalagi masing2 dh lapar terus makan, makan n makan..hehehe, pas lunch sume, kitaorg hidangkan rojak pauh (mangga) n bubur..last2 dek penat sgt aku pun tertido lah..tinggallah en.suami sorang je layan kwn2 dia kat luar tu..hampir kul 5 barulah diaorg sume balik...so itu lah serba sedikit xtviti kami di hari sabtu:P

ahad (5/12/2010)

ahad lak mulanya xda program g nk memana pun, tp en.suami ada ajak g MAHA tp cam malas lak nk g tempat2 sesak2 cam tu, last2 decide stay je kat umah..dlm kul 9 lebih kurang cousin aku-pian text ajak g pd nk picnic..huhu dlm ati terasa terus nk g memandangkan dh lama aku memasang niat nk p pd ni, g pun dh lama x g jalan2 kat pantai ni, lalu bersiap2 lah kitaorg menuju ke pd..ya beda bedu:P

sampai2 pd ingatkan nk mandi tp malas lak nk salin baju, dahla orgnya tersangat2lah ramai, akhirnya kitaorg duk lepak je sambil makan2...dalam kul 2 lebih camtu kitaorg gerak pulang ke rumah, sampai2 je lepas solat terus zzzzzZZZZZ...

sekian, cerita di hari minggu..tadaaaa:P

Salam Maal Hijrah 1432H

Assalamualaikum sahabat2,


"selamat menyambut tahun baru hijrah..1432H (bersamaan 7 Disember 2010), semoga kedatangan tahun baru ini lebih memberikan kebahagiaan dan ketenangan kepada kita semua..dan sama2lah kita berhijrah ke satu sisi hidup yang lebih diberkatiNya..amin ya rabbal alamin.."