Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, March 29, 2011

frust..hampa

Salam,


lepas peristiwa ahad lepas barulah sy tahu mcm mana perasaan hampa+frust bila xdpt apa yg betul2 kita inginkan..kalo time2 biasa mgkin boleh dimaafkan tp dlm keadaan skrg mmgla terasa sgt2..

alkisahnya mcm ni, ahad lepas (27/3/2011) on the way balik dari kenduri di penang-saya, en.suami, k.zan (my sil) n anis (my sis) singgah di cameron, bese la kan mcm dah xda tmpat lain nk pegi huhu..sbnarnya mmg dh ada hajat dihati nk g cameron mgkin bln 5 nti sbb sy teringinla sgt2 nk mkn stoberi coklat yang mcm dlm entry sblum ni-stoberi coklat 

tp memandangkan dah alang2 satu jalan singgah je la terus..dlm hati cuma satu je hajat-nk g cameron kali ni just nk mkn stoberi coklat tu je..


pas g jln2 ldg teh sume tiba la masa yg ditunggu2..going to tmn sedia (my fav place) sbb stoberi coklat kt situ je yg sedap huhu..sblum tu pun ada singgah kat kea farm n mmg ada org jual stoberi coklat ni tp sy xbeli sbb mmg dh aim yg tmn sedia punya..semangat pun dh berkobar2 sbb dh terbayang2 kesedapan stoberi coklat kat situ..


sampai2 je kat kedai soalan pertama yg ditanya"stoberi coklat ada x?"tp jawapannya sangatlah meremukkan hati dan perasaan..stoberi coklat xda sbb sume peralatan dh dibawa ke kl utk exhibition kt sana..uwaa mau menangis rasanya:(..apalagi mood terus down smpai xda mood dh nk bercakap..pastu tanya adik kat situ mana lagi yg ada jual stoberi coklat ni..dia kata cb tnya kat khm..pegi situ pun jwpannya sama..stoberi dh abis dah..double2 hampa..:(

kalo yg ada pun mgkin kt brinchang..pegi dkt p.mlm pun xda..nk naik kea farm xnk menyusahkan en.suami lak patah naik atas balik sbb kitaorg plan nk turun ikut tapah..tp kalo sy sendiri yg drive sy sanggup patah balik ke kea farm tu semata2 nk carik gak stoberi coklat tu..sanggup!!!


on the way balik tu en.suami singgah kat bbrapa tempat tanya ada x jual stoberi coklat tp sume jawapannya menghampakan hati nurani perasaan..terharu sgt tgk en.suami berusaha carik gak wpun muka ni dah masam yg amat..rasa bersalah pun ada tp nk wat camana rasa frust tu xleh nk digambarkan mcm mana..


last2 kitaorg pun bertolak balik..sib baik jugak dh order buah stoberi dkt Ma sblum tu dptlah jugak merasa wpun tanpa bersalut coklat..tp dlm hati dh terpikir balik nti nk beli cooking coklat nk buat sendiri huk huk huk..ermm barulah sy tahu mcm ni rupa2nya perasaan bila apa yg kita betul2 nk mkn tu xdpt dipenuhi..bkn sy mintak ye tp ianya dtg semulajadi..hanya org yg pernah melaluinya baru paham mcm mana kan???


note: tp kehampaan tu  telah terubat:)..guess what???hehe tunggu di next entry..gambar blum diupload daa..

Thursday, March 24, 2011

saya rindu sama ini budak...

Assalamualaikum w.b.t,

sapa lagi yg saya rindu kalo bukan budak ini haa...



hye auntie..nama saya iyad zaheen..umur sy 3 tahun daa



erm..bila la sy nk msuk sekolah ni..



ni adik shayang sy..namanya iman zaheera..adik sy ni baru 4 bulan..comel kan adik sy?




ni lak saya ngan Lala..dh lama dia xdtg rumah sy:(




ni iman ngan Lala



ni plak iman ngan cik mad..dolu2 Lala dtg sorang2 je rumah sy..tp skrg Lala dah ada kawan..eh bukanla..Lala dh ada suami dah...hehe


actually dua org bodak ni anak sepupu sy mek..sungguh sy benar2 rindu ngan diaorg rasa mcm dh lama dh jumpa..iman n yad dh besar gedabak dah..kalo iktkan tiap2 minggu nk p jumpa diaorg ni..ingatkan nk pegi wekeng ni tp minggu ni kena g penang sbb ada majlis bertandang adik ipar..ermm rindu sgt2 dhni..arap2 kalo ada masa dptla pegi umah mek minggu ni..sekejap pun jadilah hehe..xsabar nk peluk cium iman zaheera n nk borak2 ngan iyad yg dah pandai bercakap tuu..erm rindu oh rindu..




note: mlm ni Insya Allah bertolak ke penang..semoga perjalanan kami semua dilindungiNya..amin

Monday, March 21, 2011

i'm on diet

Assalamualaikum semua,

wah tetiba je arini rajin nk update belog ni..hehe..actually sy sdg diet skrg!!!

hahaha diet pe mendanya kalo sehari makan xberenti..xda la bukan diet pun, xda kuasa nk diet2 ni..nk2 lagi selera mkn sentiasa on dr awl pregnant smpai skrg..cuma sy tgh nk start kawal pemakanan mulai minggu ni..sebabnya minggu dpn ada checkup @20weeks..

so utk mengelakkan dari di'sound oleh misi2 kalo berat badan naik menjadi2, maka from now on sy kena kurangkan makan byk2..mlm xleh amik nasi dah..pastu kena minum byk air kosong, elakkan makan manis2 n pendek kata kena control segala2nya...

tp kan rasa2nya berat badan ni mmg naik menggila ni, mana xnya balik kg seminggu aritu diet ntah kemana2..makan itu makan ini, pastu minum plak memanjang air manis je, sayur pun xambik..hem nk wat cam mano..tp xpa wat masa ni kena tahan dulu, pas checkup nti kita makan byk2 hehe..



note: Ya Allah, kuniakanlah kesihatan yg baik buat diriku dan anak dalam kandunganku..amin

stoberi cokelat

Assalamualaikum semua,

tiba2 je teringatkan stoberi coklat yg dkt cameron tuuuu..masyam2 manis sedappppnya..eh tiba2 lak rasa baby gerak..hehe mcm bersetuju je ngan keinginan ibu dia ni..syg nk jugak ek??xpe2 nti kita ajak ayah g cameron ek..urmm dah meleleh dah air liur ni..:P




masam+manis..yummy yummy

Sunday, March 20, 2011

kembali...

Assalamualaikum w.b.t,

i'm back..setelah seminggu bercuti balik kg, arini dah start keje balik..penat badan masih terasa..dlm hati rasa mau je smbung cuti tp bila fikirkan cuti pun dah xbyk maka gagahkan diri gakla keje arini..eniwey byk cerita nk cerita maklumla kata cuti seminggu kan???tp gambar2 masih dlm kamera so xleh update lagi..nti sy stori mori ek..now nk intai2 bos besar n bos kecik, nk check line sbb rasa2nya mata ni xleh tahan sgt dah..mau zzzzZZZZZzzzzzzzzzz...tadaaa..

Tuesday, March 8, 2011

separuh jiwaku pergi...

Assalamualaikum semua,

separuh jiwaku pergi...tinggal separuh lagi..masih ada kat sini...sob sob sob..separuh lagi sudah berada di kampung..waaaa...xsabarnya nk balik kg..kat opis skrg pun fikiran dah melayang2 kat kg..xsabar nk tunggu kedatangan hari ahad ni..huk huk huk...balik kg hohoho balik kg...hohoho balik kg..hati girang.........

Monday, March 7, 2011

aduhai..m*n**h lagi...

Assalamualaikum semua,

hari ni sy tersangat2 la rasa lemah badan..sebabnya sy masih lagi m*n**h..aduh perit tekak..habis sume makanan masa lunch tadi kuar balik..sampaikan dh xda apa yg boleh kuar..sib baik gak smpat ke toilet sbb dh boleh agak dah rasa 'tu'...kalo x sblum ni pernah terkena lantai terpaksala jadi cleaner plak aritu bersihkan lantai huhuhu..tp masalahnya sy dh 4bln..masih ada lagi ke alahan tu wahai kawan2ku..:(..sape2 yg ada info leh share x???



note: nk balik dah..arap2 ada tenaga la nk masak jap2 g..:(

Wednesday, March 2, 2011

checkup@16weeks

Assalamualaikum semua,

wah tetibe je nk b'ckp pasal checkup plak yer, sblum ni xpernah pun kan kan kan???sbnarnya bkn apa mmg dh lama psng niat nk bercerita perkembangan demi perkembangan diri ini dan jugak kandunganku ini tp byk sgt sbb yg membuatkan ianya tertangguh utk sekian waktu huhu...k lah lets start the story...

actually smlm checkup utk kali ke-3, yg 1st masa p bukak buku merah, 2nd sebulan lepas tu n 3rd smlm..kalau iktkn sy kena checkup lagi sebulan dr 2nd checkup tu tp disebabkan masa tu sy didapati mengalami kenaikan berat badan yg terlebih sudah huhuhu..sbbnya dlm ms sebulan sy gained 2kilo..sptutnya sy kena naik 0.5kg/month je utk 5 bln pertama ni...apalagi bisingla nurse yg handle sy tu..katanya dtg lagi 2mgu dr skrg (smlm la) sbb dia nk monitor berat bdn sy..bayangkan mana xnaik berdebak-debuknya..kalo kt opis pagi2 bekpes yg heavy2 such as nasi goreng, nasi lemak, pastu siap ada add in lagi cam kuih2..makanlah smpai lunch, ptg lak duk ngunyah cekodok, kepok dll..mlm plak makan nasi paling2 krg 2pinggan..so camnala berat sy xnaik mendadak kan??so lps je di'sound' oleh nurse tu terus dlm ms 2mgu sy control mkn..ye lah takut gak kalau2 sy kena GDM(Diabetis Semasa Kehamilan), so mkanan yg manis2 sy cuba elakkan wpun kadang2 terbabas gak hehehe...

dan smlm jejak je kaki ke KK Presint 9 sy dh berdebar debuk..jantung dup dap dup dap..sy dilanda kerisauan yg amat sgt dgn hasil pemeriksaan nti..dlm hati arap2 xda apa2 yg membimbangkan..lpas saja daftar terus buat urine test dan alhamdulillah result ok..no albumin n no sugar..syukur sgt2..pastu g check hemoglobin (Hb) lak..agak lama menunggu sbb petugasnya xda kat kaunter..dlm kul 3 lebih barulah dpt giliran..dan resultnya Hb-13.0..sekali lagi bersyukur sgt2..tp darah dkt tgn sy tu xhenti2 meleleh, makin dilap makin banyak keluar, pelik gak sy sbb xpernah pun jadi mcm ni..habis tisu tu penuh ngan darah smpai menitik atas lantai..so sy tunggu smpai darah berhenti barulah pegi scan kad utk jumpa nurse..agak lama gak nk tunggu darah tu berhenti..adalah dalam 5-10 minit..sampai kt tmpat menunggu dibilik 28, tengok2 xramai sangat org aritu, so sy agak cptlah siap checkup sy arini, xlama kemudian tibala giliran sy..mcm biasala first skali kena timbang berat, masa ni la sy berdebar2 hehe..naik je penimbang tu, berat sy 59.3kg which is naik 0.6kg dlm masa 2 minggu..so sy tanyala nurse ok ke xberat sy tu..dia kata ok..hurmm xda la plak bising2 cam nurse aritu..ikut nasibla jugak kan..tp sy sbnarnya dh boleh agak kenaikan byk tu sepatutnya dlm ms sebulan tp since nurse xbising2 sy diam je la..apapun dlm hati sy nekad utk kawal pemakanan sy lepas ni..

pastu nurse amik tekanan darah..alhamdulillah normal..xtinggi xrendah..120/75..ok la tu kan..n cam biasa nurse suh baring atas katil nk check perut...bila nurse tekan2 perut, sy mcm mengelak sbb sy geli yg amat...pastu nurse pesan jgn tahan sbb kalo mcm tu xdapatla dia nk check ngan baik..hehehe sori ye nurse sy ni mmg penggeli ckit:P..kemudian nurse amik pita ukur n terus ukur perut saya..xlama kemudian dia sapu gel n letak satu alat dkt perut dan suh sy dengar..Subhanallah utk pertama tama kalinya sy dpt mendengar degup jantung baby sy..xdpt nk digambarkan perasaan sy masa tu, terasa sangat kebesaran Yang Maha Esa..ada seorang hamba Allah dlm perut saya yg menanti masa utk lahir ke dunia ini..sebak jap...n nurse gtau kadar denyutan jantungnya normal iaitu 155..alhamdulillah..bagus anak ibu ni..jgn nakal2 tau kat dlm..duk elok2, sihat2 selalu ye baby...maka lps tu berakhirla sesi checkup utk aritu..tgk2 jam baru pkul 4 so sy pun balik opis semula..the next date is 30/3/2011...alhamdulillah segala2nya ok..Thank You Allah..

k lah kawan2..tu je cerita checkup smlm..mcm karangan plak kan huhu, kalo ada sesape yg nk share pengalaman or nk bagi nasihat kat sy, amatlah dialu2kan...






note: wpun hasil checkup smlm semuanya ok tp ada sesuatu yg membuatkan sy terkilan n sedih...:(..biarlah rahsia