Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, May 29, 2011

balik kg

Salam,

xmo nulis panjang2..just nk bagitau.....

SAYA NAK BALIK KG DAH hehe.....

arini half day, jap g nk bertolak balik...semoga perjalanan kami dipermudahkan dan selamat sampai...amin

indah sungguh saat itu..

Salam,

indah!!!xboleh digambarkan dgn kata2...

di suatu petang, seorang bakal ibu sedang menyiapkan kerja2 di bilik komputer..memandangkan esoknya dah nk balik kg so dia terpaksala membawa balik kerjanya ke rumah untuk disiapkan..memandangkan sang suaminya xda di rumah sebab ada program bersama student di pd selama 3 hari, maka bakal ibu ni menghabiskan masa menyelesaikan kerja2nya..

sambil2 membuat kerjanya itu, bakal ibu ni dengarla lagu "UMMI" by Haddad Alwi&Sulis..sebelum dengar lagu ni, cik baby dalam perut diam je..selepas tu bakal ibu ni berkata2 dgn cik babynya..."sayang, dgr lagu ummi ni tendangla ibu...."dengan kuasa Allah, xlama selepas tu, cik baby dalam perut terus menendang perut si bakal ibu ni dengan kuat sampai bergegar perut..selepas tu, cik baby ni pun terus bergerak, menendang dan xtahula gerakan apa yang dia buat kat dalam tu:)...sayang suka ye lagu ummi ni:)



itulah kisahnya di suatu petang..satu saat yg xakan boleh dilupakan dalam hidup saya..begitu indah kuasa Allah..thank you Allah sebab memberikanku peluang untuk merasai pengalaman yang indah ini..


note:
syg, esok kita balik kg ye jumpa tok ayah n tok ma...:)

Thursday, May 26, 2011

parentcraft class 2011

Salam,

ni ada sedikit info utk dishare bersama2 especially to parent-to-be, sapa2 yang berhajat/berminat untuk menghadiri kelas antenatal, KPJ Kajang Specialist ada menawarkan kelas ni dan tarikh2 yang telah ditetapkan adalah seperti di bawah..


so pada yg tengah mencari2 tarikh n tempat tu bolehlah cuba usha2 yer..wpun byk pendapat yg mengatakan xpergi kelas pun xpa tapi ikut pendapat masing2la..tapi bagi saya yg mmg xda pengalaman langsung ni, kelas ni boleh memberi sedikit sebanyak ilmu yg kita xtahu yelah kalo ikut ilmu org tua lain, ilmu saintifik lain n banyak jugak perkara yang kita xtahu berkenaan hal2 penjagaan ibu dan anak ni..so tepuk dada tanya selera..kalo boleh amatlah digalakkan menghadiri kelas ni bersama2 suami supaya mereka pun tahu apa peranan mereka nanti sebab tanggungjawab mengasuh dan mendidik anak ni bukan tanggungjawab ibu sahaja..so para bapa2 pun perlu tahu ilmu2 yang berkaitan..

dan Insya Allah kalo xda aral saya dah pilih tarikh 12 Jun 2011 dan dah booking dah aritu, sebab kalo nak pergi  bulan julai punya takut xlarat dah..tapi apapun bergantung kepada keadaan, tapi arap2la boleh pegi nanti..so kpd kawan2 sume sama2la kita mencari ilmu sebanyak yg boleh...dan kalo diri sendiri atau ada kawan2 yg tengah preggy bolehla hebahkan berita ni untuk dikongsi bersama...


note:
yuran RM50 yang dinyatakan tu hanya untuk patient KPJ Kajang sahaja, bagi yang luar dari tu yuran yang dikenakan ialah RM100/couple...

ditinggal-tinggalkan...

Salam Jumaat,

untuk pertama kalinya sepanjang berkahwin ni saya kena tinggal dek suami terchenta..bermula arini sampaila ahad (3 hari 2 mlm) sebabnya permulaan cuti sekolah ni en.suami kena bawak anak murid bercamping kat pd..xtahula mcm mana rasanya nanti kena tinggal...nasib baikla ada peneman nanti, mlm ni adik saya yg akan temankan n mlm besok kakak ipar saya pulak yang akan teman..at least xda la rasa kesunyian sangat..petang ahad en.suami dah balik n isnin ni dah bertolak balik kg..syuke:D..oh ya saja nk share..arini 27/5/2011 ada Jcard Day kat jusco equinne..so sapa2 yg berhajat tu bolehla terjah ke sana..saya ngan en.suami pun mmg dah plan nk pegi carik barang2 cik baby tp xbolehla sbb dia nk kena g pd tu..tp xpa sbb rehat tghari nanti saya n opismate plan nak g sana hehehe...k lah nk sambung wat keje..agak bizi ckit arini byk benda nak kena bereskan sebelum bercuti nanti..k tadaa..

Wednesday, May 25, 2011

mode: sedih...

Salam,

arini agaknya hari sedih sedunia..tadi zaa dtg opis amik brg2, k.nana pun dh masuk keje arini  cuma ninie je yg xda..suasana sedih menghiasi bilik k.nana..sebak bila zaa dh nk balik ke opis baru dia, ye lah selama ni kitaorg duk gelak sama2, nangis sama2..dah xda sorang teman suka duka..saya cuba tahan airmata dari mengalir, dahla dari semalam hati ni mmg tgh rapuh tambah pulak ngan peristiwa arini lagilah bertambah2 sedih di hati...tahan punya tahan akhirnya menitik gak airmata ni tapi cuba buat2 gembira sebab tgk ain ngan k.nana mmg dah nangis so saya xmau menambahkan kesedihan yg dah sedia ada...

lepas zaa balik sambung pulak ngan citer ain..sama2 duk share masalah masing2..mmg betul la hidup berumahtangga ni xsemuanya manis..mungkin org di luar nampak kita hepi je tapi hanya kita je yg tahu mcmna keadaan sebenarnya..dlm duk citer2 ngan ain dpt plak berita yg nenek k.nana meninggal kat melaka, so k.nana cuti arini..tinggal la saya ngan ain je nti, ninie pun xda, za pun xda..

so arini mood mmg xda..yg ada hanya kesedihan je dlm hati..mcm2 hal yg terjadi dalam seminggu dua ni..k lah sedih, sedih jugak..keje ada tgh menanti ni. nk setelkan keje sebab esok dh nk meeting, minggu depan dh nak balik kg..aduhai hati, tenangla..bak kata ain kalo mula2 ni mmg sedih tapi lama2 hati dah keras mcm batu!!!

checkup@28 weeks

Salam,

(peringatan: entry ni mmg pjg, so kalo nk baca, bacalah, kalo x saya pun xkisah hehe) 

hari ni mcm biasa appoitment kat kk presint 9, putrajaya..dan hari ni syukur sgt2 sbb en.suami  pun ikut sekali:D..at least xda la risau n boring sangat, ada gak tempat nk bercerita masa time menunggu tu tambahan pulak harini sy kena minum air gula so kalo ada en.suami at least ada smgat ckit maklumlah mcm2 citer yg sy dgr pasal minum air gula ni, kalo x sblum ni melangut je sorang2 huhuhu..arap2 lepas ni bolehla teman lagi ye:P


kuar rum tadi kul 7.15 pagi pegi htr my abang n kakak ipar dulu kat erl sbb dia nk balik kb flight kul 11..so lepas hantar abg mie kt erl, kitaorg pun gerak ke klinik..sampai2 je terus g kaunter bgtau nurse yg bertugas yg saya kena minum air gula, so tanpa perlu mengambil no. giliran terus saya dipanggil n dpt kad terus..mcm biasa test urin pastu terus g scan kad kat makmal utk amik darah utk mgtt ni..then nama saya dipanggil dan masuk je kat bilik tu, darah diambil kat lengan belah kiri sampai satu picagari..pastu tibalah masa yg dinanti2..masa untuk minum air gula..dup dap dup dap rasanya, nurse suh amik satu cawan air kat situ n minum..tgk2 air pada harini adalah air ribena..then dengan bacaan bismillahirrahmanirrahhim terus saya minum air tu sampai habis..eh sedap jugak air ni hehehe cuma mmg manis la..tp ok la bagi saya sbb sy mmg 'pemanis'..kalo buat air mmg manis hehe so xda masalah bagi saya nk minum air tu, alhamdulillah xda plak rasa nk muntah cuma rasa pening je mgkin sbb perut kosong n terus minum air manis tu..pastu nurse suh puasa lagi 2 jam pastu kena amik darah sekali lagi..fuhh 2 jam tu..lama jugak tapi nasib baik tadi ada ceramah penyusuan susu ibu kat bilik seminar, so decide la utk join wpun sblum ni dh pernah dgr tp mgkin penyampaian dia lain2 kan..daripada buang masa mcm tu je ada manfaatnya jugak g dgr ceramah ni..so dgn en.suami sekali join dgr ceramah tu at least dia tahu gak serba sedikt pasal breasfeeding ni, so nanti biar dia tahu apa dia kelengkapan n panduan mcm mana nk bf baby nanti huhuhu..kelas kali ni penuh xmcm yg saya attend dulu, kali ni bapak2 pun join sekali n mostly sumenya first time mom-to-be mcm saya..ada sorang dua je yg dah senior..habis ceramah dlm 10.15 pg, kitaorg naik makmal balik..tunggu sekejap kemudian nama saya dipanggil untuk amik darah balik, kali ni cucuk kat lengan belah kanan pulak huuhu, so hari ni dua2 belah tangan kena cucuk yer tp nasib baikla xsakit sgt..biasa2 je..pas dah amik darah tu nurse suh g makan n dtg balik dalam masa 45 minit utk amik buku pink..so sy ngan en.suami terus ke foodcourt teja almaklumlah lapar giler setelah berpuasa dari kul 10 mlm tadi..terus makan nasik lemak ayam:D...pas dah siap makan balik rumah dulu antar en.suami sebab dia dh nk kena g keje, pastu g klinik balik scan kad untuk jumpa pn.misi..xlama menunggu terus dipanggil masuk n mcm biasalah timbang berat badan, amik bp, check perut n check hearbeat cik baby..alhamdulillah sume ok tapi saya tanyala pn. misi tu kecik ke perut saya ni 7 bln, ye lah ramai yg kata perut saya kecik je xmcm 7 bulan, pastu pulak bila tgk org lain yg pregnant 5,6 bulan perutnya lagi besar dari saya, bertambah risaula saya..tapi pn.misi cakap ok normal sbb anak yang pertama mmg mcm tu..n bila dia ukur lilit perut n compare dgn graph dia tu, saiznya adalah normal..so sy xda la risau sgt..


pas dah check sume tu barulah tiba masa consultation plak, mcm biasala pn.misi tanya ubat ada lagi ke x, bersalin kat mana n mcm2 lagi, pastu sy tanya pasal result mgtt tu normal ke x, mksudnya ada diabetis ke x, pn.misi kata normal tp sblum tu dia call doc dulu bgtau result saya then dia bgtau yg saya xperlu repeat lagi mgtt tu, maksudnya saya xda diabetis..sebaik saja pn.misi tu bgtau no need to repeat test, terus saya lafazkan syukur..tergelak pn.misi tu haha..sporting pn.misi hari ni..n arini jugak saya kena cucuk ATT DOS 2..n end of the session pn.misi tu gtau yg kepala baby dh kat bwh..alhamdulillah, duk elok2 ye sayang sehingga sampai masanya, tapi arap2 jgnla kuar lagi nti dah lepas 37 weeks sayang keluarla ye, brg2 syg byk lagi xbeli ni huhuhu...pas selesai kat situ, pegi bilik prosedur plak utuk injection ATT..kali ni rasa sedikit sakit tp xla kuat sangat..alhamdulillah selesai sudah sesi chekcup kali ni..dan appointment skrg dah jadi 2 minggu sekali..n the next is 8/6/2011 (rabu)..


ni result check up arini:


urine: albumin (NIL), sugar (B)
hb: 12.7
berat: 66.8kg (woo beratnya huhu..naik 2.5kg)
bp: 125/71
tinggi rahim: 27 cm
kedudukan janin: ceph
heartbeat baby: 153/bpm


result mgtt:


bacaan darah fasting: 4.75 mmol/l
bacaan darah 2 hour: 6.63 mmol/l
(no diabetis)


sekian, terima kasih..


haa kn dh ckp panjang huhuhu...


note:

minggu depan dah nk balik kg..nk makan pulut durian puas2 tapi still kena control gak pemakanan wpun xda diabetis, ye lah mana la tahu in future mcm mana kan?and utk en.suami tersayang, terimalah kasih banyak2 sbb temankan arini, really appreciate it:P

 

cerita semalam

Salam,

fuhh..lega rasanya dah boleh bukak blog sendiri, semalam ngan hari ni ada masalah nk  login maka banyakla entry yg tertangguh huhu..so arini kena citer stori semalam la ye...

24/5/2011 (Selasa)

cerita 1

pagi2 dtg opis sampai je kt basement, hati agak tersentap melihat sebuah kereta merz itu terletak di tempat biasa yg saya parking hari2..sbnarnya sy xkisah pun kalo dia nk parking kat situ tapi cara dia parking tu boleh meng'hot'kan hati yg sedang sejuk ni..tahu la kete dia kete merz mmg xleh lwn la ngan myvi saya ni, tapi space kat situ boleh muat 2 kete tau, dia pulak amboi2 sedap je parking kete dia sensorang kat situ, makanya kete lain mmg xleh masuk dah, ke depan xboleh ke belakang pun xboleh sbb kete dia cantik2 je duk tgh2..adusshh sakit gak hati ni, bukan sekali dua tapi pernah gak terjadi sebelum ni, kete yg sama ok!!!dan saya cam tuan punya kete ni...tup tup tghari td masa masuk opis (baru balik checkup), tgk2 ada 2 kete yg parking kat situ, satu kete merz ni n satu lagi kete k.ros opismate saya..haa biar dia tahu yg tempat tu boleh parking 2 kete, bukan kete dia sorang jer!!!!!grrrrrrrrrrrrr(gaya nabil maharaja lawak hehe)

cerita 2

ok, rasa cuak dah habis kat situ, masuk opis dapat berita gembira..alhamdulillah rezeki..dpt cek dari kelab khazanah sempena perkahwinan saya..wpun agak lama baru dapat tapi ok la at least merasa gak hasilnya..ye lah sebelum ni duk potong yuran RM4 tiap2 bulan dalam slip gaji kan..potong pun paksa rela je tup2 tgk ada je potongan dlm payslip tu..apa pun syukur alhamdulillah..

cerita 3

lepas berita gembira dpt plak berita yg menyedihkan...adik tersayang-zaa kena pindah ke bahagian lain ikut bos..sedih sgt2 sbb kitaorg dh mcm satu family kat sini, dh xcukup korum nti..dh xboleh dgr dia gelak2, lepak2, outing2..so semalam last day zaa kat bkp, masa nk salam2 tu biasalah dh nama ratu airmata kan, so mmg xleh nk tahan sebak tu, saja xnk peluk cium lama2 sbb xsanggup nk tahan sedih tu..zaa, k.zila mesti rindu kat zaa nanti, mesti lps ni susah dh nak kongsi2 citer:(...gud luck ye ditempat baru, tabahkan hati, semoga ada hikmah disebaliknya, jgn lupakan kitaorg tau..ingat!!!!

Tuesday, May 17, 2011

kursus 18-20 mei 2011

Salam,

hari ni saya akan bertolak ke perak untuk menghadiri kursus "Budaya Kerja Cemerlang" di hotel grand kampar, perak selama 3 hari..pergi ngan bas MOF..kali ni saya pegi ngan k.nana..n ramai lagi dari bahagian2 lain tapi sumenya saya xkenal huhuhu..nama je satu bumbung, ye lah MOF ni kan beso so mmg mustahil nk kenal sume huhu..Insya Alllah habis kursus ni cukuplah kuota min 7 hari berkursus setahun, so xda la nk pening2 pikir pasal kursus dah pasni..ye lah sedaya upaya cuba gak habiskan kursus sebelum cuti bersalin nanti..bkn apa pasni mungkin bizi ngan anak pulak, sayangla nk tinggalkan anak lama2 plak kan:P..dan selama 3 hari ni jugaklah blog ni akan sunyi sepi..k lah ek..doakan saya selamat pergi n selamat kembali..amin


note:

1st time tinggalkan en.suami sorang2..:(

Sunday, May 15, 2011

~pergerakan pertama cik baby~

Salam,

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...diatas izinNya kandungan saya dah mencecah usia 27 weeks sekarang..lagi seminggu tamatlah sudah 2nd trimester..dan Insya Allah saya bakal memasuki alam 3rd trimester xlama lagi..fuhh berdebar2 gak sbb xsangka dh nak masuk ke hujung2 fasa kehamilan dah..syukur diatas peluang yang diberikanMu ini Ya Allah..

k lah skrg baru nk citer..dah masuk 27 weeks baru nak cerita kan huhuhu..ginilah time mood ada barulah berasap segar cikit blog ni..kali ni nk share pengalaman 1st time merasai pergerakan baby dalam perut..maklumlah pengalaman pertama kan???

saya mula perasan yang cik baby dlm perut ni bergerak masa usia kandungan 18  weeks..masa tu saya tgh bercuti kat kg..sempena cuti sekolah dan kenduri kawin adik ipar..masa tu sy rasa ada getaran kat perut..mula2 saya ignorekan je  sbb ingatkan angin..tp rasa cam pelik pulak sbb kalo angin mesti kat tempat lain2..ni rasa tempat yang sama je..kt bawah perut tu..pastu getaran tu mcm 'berat'..kalo boleh buat bunyi dia seolah2 bunyi blurrpp..blurrpp..

tp sy terus buat don know je manala tahu mmg betul angin kan..tapi bila gerakan tu boleh dirasakan hampir setiap hari..sy pun mcm pelik gak n masa tu sy terpikir ni ke gerakan baby..ye la kalo angin xkan rasa hari2 kot..n getaran tu makin kuat dari hari ke hari..pastu sy tanya k.long (kakak ipar) mcm mana rasanya baby bergerak..pastu dia cakapla yg kita rasa mcm angin bergetar dlm perut..ha sahla betul la baby sy yg bergerak tu:P..bukannya angin..eh mcm xpercaya pulak..alhamdulillah..nampaknya anak ibu dh makin membesar sebab gerakannya dah boleh dirasai..sebelum ni pun kalo ikutkan fakta..baby dalam perut mmg dh bergerak cuma saiznya yg kecil belum membolehkan kita merasai sebarang pergerakan baby..

memasuki usia 20 minggu gerakan cik baby semakin kuat hari demi hari..dari getaran berubah kepada tendangan lembut..mmg jelas dirasai..en.suami pun dah boleh rasa tendangan cik baby...indah!!!
kadang2 boleh terkejut dibuatnya bila sekali sekala cik baby bagi tendangan padu:)...kejap belah kanan kejap belah kiri..masa ngah menaip entry ni pun cik baby tgh syok tendang sana tendang sini..tendang kuat2 ye sayang..ibu suka:)

masa nk memasuki usia 24 weeks aritu sy perasan yg perut saya bergerak2..bila diamati betul2 rupa2nya tu adalah pergerakan cik baby..owh perasaan masa tu xleh nk digambarkan mcm mana..indah sangat..ada seorang hamba Allah dalam perut saya yg menanti perjalanannya ke alam dunia..perut mmg bergelombang..seronok tgk cik baby bergerak2 sampai terbonjol2 perut dibuatnya...seribu kali indah!!!

sesungguhnya pengalaman mengandung merupakan satu pengalaman yang sungguh indah dan berharga..walaupun macam2 kesusahan dan kesakitan yang dialami tapi itu semua sanggup dilalui demi seorang zuriat yang ditunggu2 kan?syukur alhamdulillah kerana saya diberikan kesempatan untuk melalui saat2 ini..thanks Allah..


"Ya Allah, Kau lindungilah anak dalam kandunganku, sihatkanlah tubuh badannya..sempurnakanlah akal fikirannya dan jauhkanlah dia dari segala perkara yang tidak baik..amin ya rabbalamin"

~selamat hari guru~

Salam,

16 Mei....hari istimewa buat semua insan yang bergelar guru sebab arini adalah hari penghargaan buat mereka..walaupun bukanlah cuti umum tapi sesungguhnya hari ini pasti paling bermakna apabila sama2 diraikan oleh anak didik masing2..teringat zaman2 sekolah dulu hari guru adalah hari yang ditunggu2 bila macam2 aktiviti diadakan semasa sambutan hari guru..masa ni lah anak2 murid boleh membuat aktiviti bersama-sama dgn guru masing2..bersukan, menyanyi, menari n mcm2 la..n paling best hari tu xda kelas hehehe..tapi disebalik tu, jasa seorang guru tidak ternilai harganya, dia mendidik dan menasihati kita dengan penuh kesabaran walaupun berhadapan dengan macam2 karenah pelajar..dan sempena hari yang istimewa ni, saya nak dedikasikan lagu ni khas untuk semua insan yang bergelar guru, kawan2ku yg bergelar guru dan paling istimewa sudah tentulah untuk en.suamiku~cikgu mad~:D..terimalah...  



         TERIMA KASIH GURU BY MIRWANA ..(suka sangat ngan lagu ni)

Masih jelas diminda
bisikan suaramu..memanggil
Di situ langkahku bermula
mengejari cita..kau disisi

Lantas ku utuskan
lagu untuk menyatakan
terima kasih guru
kerna hulur tanganmu
ku menghargai setulus jiwaku
bicaramu guru
kan ku ingat selalu
menjadi azimat
hingga ke akhirnya

Guru..ibarat pelita
sentiasa menyinar
kamar hidupku..
Guru..kau pewaris ilmu
mendidik diriku
hinggaku berjaya

Andai diberi peluang
inginku terbang tinggi
di awangan kanku petik
bintang-bintang
ku jadikan hadiah untukmu
moga tuhan merahmatimu
Terima Kasih..



note:
 
dah beli hadiah untuk en.suami..arap2 dia sukala:P..thanks to za n ninie sebab temankan p beli hadiah tu..sambil2 tu sempat grab brg idaman gak:D 

Monday, May 9, 2011

entry tertangguh: kenduri di penang

Salam,

huhu ni citer lama sbnarnya..masa bulan 3 aritu hihi..
time ni adalah majlis bertandang adik ipar sebelah keluarga lelaki di penang..
jodoh dgn orang penang:D
kami dari kl 2 kete tp rombongan saya yg bertolak dulu..
abg long n k.long menyusul kemudiannya..
sepanjang perjalanan ke penang hujan turun mencurah2..
kenduri pun dalam hujan:P
k lah let the pics stori mori ek:P

 kul 3 pagi dah bertolak yer..


 singgah di R&R Sg.Perak utk solat subuh dan brekpes

 woho..abaikan saya yg gomuk itu


 ni lah ipar duai saya:)


 ni dah sampai kat tempat kenduri

 'belarak' time:D

 makan time:D

 my nephew anis comel lote:P

 ni lah pengantin barunya:)..xlama lagi dah nak bertiga la ye hehe

 pengantin lama:P

 dah alang2 sampai penang terus pegi rumah k.bad (kakak angkat) saya
hampir 8 tahun xjumpa ni
kat rumah k.bad ni la sy n kwn2 menumpang bermanja masa praktikal dulu:)




 ni lah k.bad saya hehe..sampai pun nangis nk balik pun nangis
saya tahan je airmata ni xnk nangis dpn k.bad huhu
(owh gemuknya saya lalalala)

special for my mum:happy mother's day

Salam,

8 mei-seluruh dunia meraikan hari istimewa khusus buat semua insan yang bergelar ibu, xkirala apa jua panggilan pun-ummie, mama, mommy, mak, ibu etc..semuanya adalah satu-IBU-..dan khusus sempena hari ibu ni, saya ingin mengucapkan "SELAMAT HARI IBU" khusus untuk bonda saya yang tercinta..satu-satunya ibu saya di dunia dan di akhirat..tiada kata2 yang menggambarkan betapa sayangnya saya kpd bonda saya ni..

buat ma tersayang,

terima kasih kerana mengandung, melahirkan dan membesarkan kami adik beradik dengan penuh kasih sayang..
penuh kesabaran melayan karenah dan perangai kami 5 beradik,
terima kasih kerana memberikan pendidikan kepada kami...
sehingga kami mengenal apa itu erti kehidupan...
terima kasih kerana sanggup bersusah payah demi memastikan kami mendapat pendidikan yang sempurna...
mendidik dan memberi nasihat yang tidak putus-putus..
walaupun kami sering membuatkan hati kecil bonda terguris dengan tingkah laku kami..
sungguh hati seorang ibu begitu tulus dan suci walaupun anak-anak sering membuatkan hati ibu menangis.. 

buat ma tersayang,

disaat mengetahui ma menghidap penyakit leukimia..
hati ini luluh hancur bagaikan dunia dah nak kiamat..
lemah longlai rasanya badan ni...
tergambar difikiran segala kemungkinan yang akan berlaku..
teringat segala perangai dan tingkah laku kami adik beradik terhadap ma selama ini..
betapa  banyaknya dosa kami semua...
betapa kami amat takut sesuatu terjadi kepada ma..
tidak sanggup kami menghadapi semua tu..
tapi bila melihatkan ketenangan ma menerima kenyataan tu...
hati ini menangis dan kagum betapa redanya ma dengan ketentuan Allah..
walaupun kami tahu yang ma tidak akan menangis di depan anak-anakmu ininamun kami tahu apa yang ada dalam hati ma..

buat ma tersayang,

kini sudah hampir 2 tahun ma menanggung penyakit itu..
dan sudah beberapa kali ma masuk hospital untuk rawatan..
namun Alhamdulillah sehingga kini ma terus diberi kekuatan untuk terus bersama anak-anakmu ini..
doaku setiap hari semoga ma terus kuat, tabah dan sentiasa gembira..
doaku semoga ma cepat sembuh dan dijauhkan dari segala kesedihan..
sesungguhnya ucapan 'terima kasih' sahaja tidak cukup untuk membalas segala jasa ibu.. 
walau segunung intan emas pun masih tidak mampu untuk membalas segala pengorbanan ibu selama ini..
hanya kasih sayang dan doa yang mampu kami berikan kepada ma..
tapi rasanya itu pun tidak cukup..
sesungguhnya segala jasa dan pengorbanan seorang ibu tidak akan terbalas dengan apa jua cara sekalipun..
tapi kami adik beradik berjanji akan terus memastikan ma sentiasa gembira dan bahagia setiap detik...
dan untuk ibuku yg tersayang, FATIMAH BINTI ABDUL GHANI,terima lah..
"SELAMAT HARI IBU, SEMOGA MA SENTIASA GEMBIRA DAN DIBERKATI ALLAH S.W.T, WE LUV U SO MUCH"..




i love u so much!!!




note:


  • nk menghabiskan entry ni pun tersekat2..airmata mencurah2..i love u ma..
  • al-fatihah untuk arwah ibu mertuaku..semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beramal soleh..
  • sy xsempat mengenali arwah..tapi yang pastinya dia adalah seorang ibu yang hebat kerana telah berjaya membesarkan dan mendidik anak-anaknya dengan sebaik mungkin..termasuklah en.suami..semoga syurgalah tempatnya..amin 

Thursday, May 5, 2011

wanita dan wangian: apa hukumya?

Salam Jumaat,

Terdapat beberapa hukum tentang wanita memakai minyak wangi iaitu harus, sunat, makruh dan haram.

Harus

Seseorang wanita itu dikatakan harus memakai wangi-wangian ketika suami berada di rumah terutamanya ketika ingin melayan suami mereka. Selain daripada itu, wanita tidak diharuskan memakai wangi-wangian. Nabi s.a.w telah bersabda yang bermaksud,

"Sebaik-baik wanita (isteri) ialah jika kamu memandangnya sentiasa menyenangkan hati kamu..." (Riwayat an-Nasa'is dari Abu Hurairah)

Ini bererti seorang wanita itu haruslah sentiasa kelihatan menarik dari segi akhlak dan penampilannya agar dapat menyenangkan hati suaminya.

Sunat

Sunat bagi wanita berwangian ketika berada di rumahnya, ketika ingin menunaikan solat dan beribadah di dalam rumahnya, dan juga ketika menyambut tetamu wanita.

Terdapat hadis yang menjelaskan wanita juga digalakkan berwangi-wangian tetapi bukan pada tempat yang telah dilarang. Rasulullah telah bersabda yang bermaksud,

"Wangi-wangian lelaki ialah yang jelas baunya dan tersembunyi warnanya. Sementara wangi-wangian wanita pula ialah yang cemerlang (jelas) warna dan tersembunyi baunya" (Riwayat al-Tarmizi)

Wanita juga disunatkan memakai wangian sebelum melakukan ihram. Aisyah r.a berkata,

"Kami (isteri-isteri Rasulullah s.a.w) pergi menunaikan haji bersama Rasulullah s.a.w. Ketika hendak berihram, kami memakai minyak wangi yang terbaik di kening kami. Ketika salah seorang di antara kami berpeluh, minyak wangi itu akan mengalir hingga ke muka dan Rasulullah s..aw melihat hal itu, tetapi tidak menegur kami (ertinya nabi s.a.w tidak melarang)" (Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Makruh

Hukum berwangi-wangian ketika berpuasa adalah makruh. Ini telah umum disepakati oleh ulama dan terdapat penjelasan dalam bab puasa.

Keterangan yang dapat dipegang dan dijadikan alasan ialah fatwa Imam Syafie dan Qaliyubi yang menyatakan "makruh memakai wangi-wangian ketika berpuasa". Menurut Qaliyubi pendapat itu ialah pendapat ijmak.

Haram

"Seorang wanita yang memakai bau-bauan dan melintasi satu kaum (orang banyak) maka dia itu adalah perempuan zina" (Abu Dawud, Tirmidzi)

Nabi s.a.w bersabda "Siapa saja perempuan yang memakai minyak wangi kemudian keluar ke masjid nescaya tidak diterima solatnya sehingga ia mandi dahulu (membersihkan dirinya dari wangi-wangian tersebut)." (Sahih riwayat Ibnu Majah dari jalan Abu Hurairah)

Abu Hurairah menceritakan bahawa dia pernah bertemu dengan seorang wanita sedang pulang daripada masjid dan ia berbau wangiannya, lalu beliau menegur "Wahai hamba Allah, apakah kamu pulang dari masjid. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa Allah s.w.t tidak akan menerima solat wanita yang memakai bau-bauan ke masjid sehingga dia pulang dan mandi......" (Abu Daud, An-Nasaie, Ibnu Majah dan Al-Baihaqi)

Abu Musa meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda, "Setiap mata itu berzina (apabila memandang dengan nafsu wanita yang asing). Dan seorang wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melalui sesuatu majlis, maka ia adalah demikian, demikian...(penzina)" (Riwayat Tirmidzi)

Daripada hadis-hadis di atas, maka jelaslah bahawa kaum wanita diharamkan memakai wangi-wangian ketika keluar dari rumah dan juga dilarang berhias berlebih-lebihan kecuali di rumah terutamanya di hadapan suaminya.


note: 

sama2la kita mengambil iktibar dari hadis-hadis ini..semoga kita semua terlindung dari segala bentuk maksiat dan sama2 kita memperbaiki diri ke jalan yang diredhaiNya..amin


sumber: iluvislam.com 

Wednesday, May 4, 2011

mom&baby expo 2011

Salam,

berita baik kepada semua parent-to-be, ibu2 bapak2 n even yg masih bujang, weekend ni mom&baby expo 2011 kembali lagi di mid valley exhibition centre..tarikhnya 6-8 mei 2011 dan ini adalah expo yg terbesar sempena hari ibu yang bakal tiba..saya dpt tahu tentang expo ni since awal tahun lagi n dah plan mmg nk pegi ke expo ni..yang 1st dah buat bln 3 aritu tapi masa tu kandungan saya baru 4 bulan so terlalu awal nk shopping barang2 cik baby, kali ni dah masuk 6 bln lebih bolehla nk beli ckit2 mana yg patut..kalau xsilap bln 7 ni ada lagi expo ni tp masa tu kandungan saya dah berusia 8 bulan..sure xlarat nk jalan nanti...


so kpd kawan2 sume, jom kita terjah midvalley hujung minggu ni..mau mencarik barang2 cik baby yg belum ada sambil2 cuci mata..dh lama rasanya xturun kl..so apalagi check it out....



 

ubi kayu rebus

Salam,

weekend yg lepas kan cuti 3 hari?ke mana anda semua hehe..saya 3 hari cuti 3 hari gak kuar..xreti2 duk rumah sudahnya diri sendiri yg penat huhuhu..kuar pun bkn g jauh2 just g carik barang2 dapur ckit plus hunting barang2 cik baby ckit2..beli baju sepasang dua n baby bathub, barang2 lain tunggu nak beli masa mom&baby expo this coming weekend:D..arap2 laratla nk menempuh lautan manusia kat midvalley 2 nanti huhuhu..

eh  melalut lak..sbnarnya nak cerita pasal keinginan nk makan ni..isnin lepas balik dari bangi tiba2 terasa nk makan ubi kayu rebus kat kafemalaya (presint 15)..so saya ngan en.suami pun pegila usha2 kedai tu alih2 kedai tu tutupla plak..ermm xpa la xda rezeki lain kali je la wpun sbnarnya agak sedih gak sebab mmg dah terasa nk makan sgt2..tp cuba bersabar sbb xnak dh jadi cam stoberi coklat aritu hehehe..

last2 mlm tadi masa nk hidangkan mkn mlm tgkla ada 1 bekas kt dapur..tp xtengok pun apa isi dalamnya..buat2 keje ckit dulu pastu baru bukak bekas tu..sekali bukak terkejut tengok..nk tahu apa bendanya...ni laa dia..:D

 image google je la ye hehe

fuhh  terharu+xsabar nk makan..i luv u la sayang!!!mmuahh!!!o patutla sampai lambat mlm tadi g beli  ubi kayu ni rupanya..pandai:)..rasa terharu dgn perhatian en.suami selama ni wpun bini dia ni byk songeh, kuat merajuk..thank u syg..i luv u!!!