Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, October 31, 2011

kerinduan terhadap anak tersayang di kampung

Assakamualaikum,

rindu..rindu sangat2 pada aisyah di kampung:(..mcmmana la agaknya aisyah sekarang, apa yang dia tengah buat sekarang..semuanya terngiang2 dalam fikiran ni..sedih:(


sebelum buat keputusan nak tinggalkan aisyah di kampung aritu, memang dalam hati ni berat sangat2..walaupun saya tahu aisyah berada dibawah jagaan keluarga saya sendiri, dikelilingi insan2 yang teramat menyayangi dirinya namun hati saya tetap rindukan dia..ye la sapa xrindukan anak sendiri kan..


sejak hari pertama tinggalkan aisyah, setiap masa saya dan en.suami akan telefon keluarga di kampung..tanya aisyah buat apa, dah mandi ke belum, meragam ke tak..dan rutin saya akan bercakap dengan aisyah walaupun saya tahu aisyah masih kecil untuk memahami apa yang didengarnya..tapi sekurang2nya saya nak aisyah dekat dengan ibu dan ayahnya bila dia dengar  suara kami...


tapi alhamdulillah..aisyah xbanyak meragam sangat..behave je dia dengan tok ma nya, tok ayahnya, mak2 sedaranya dan semua kaum keluarga di kampung..jarang sangat dapat dengar suaranya menangis..selalu bila telefon aisyah tido je, xpun duk main2 ngan sesape yang memang suka melayannya:)..sejak akhir2 ni makin murah pulak dengan senyuman..pantang agah sikit mulala tersengih2 nampak gusi huhu..kadang tu kita baru je tengok kat dia, belum agah apa2 lagi dia dah senyum..sampaikan masa tengah menyusu tu boleh dia tersengih2..bila cabut teat tu dari mulutnya yang basah dengan susu, nampakla aisyah tersenyum sampai ternganga2 mulut..aduhh rindu sangat2 kat anak ibu ni..masa...cepatlah berlalu:(


sekarang ni tinggalla saya ngan en.suami je kat rumah..tetapi suasana berdua dengan dan tanpa anak sungguh berbeza tau..pikiran asyik teringat kat anak je sebab en.suami dah jatuh no.2 hehe (jangan marah ek bie, ummie gurau je..apapun di hati ummie ni xda no.2, 3 or apa2 nombor sekalipun sebab bie ngan aisyah tetap no.1 di hati ummie sampai bila2..)


erm..xsabarnya nak tunggu jumaat ni..nak balik kampung..raya haji dan hampir tiba..Insya Allah kalau xda aral saya dan en.suami nak buat majlis akikah untuk asiyah..alang2 semua adik beradik balik berkumpul, masa ni lah yang paling sesuai walaupun cuti pendek je hehe..oleh itu, saya ingin menjemput kawan2 semua ke majlis akikah aisyah pada hari raya pertama ni..walaupun saya tahu kawan2 semua duduk jauh dari kelantan tapi mana tahu kan ada rezeki tiba2 ada kat kelantan:D..so jemputlah datang rumah ye:)


k lah..nak buat keje pulak..tapi dalam ngah buat keje tu pikiran xlepas dari teringatkan anak tersayang..duhai hati, sabarlah menanggung rindu..


aisyah, tunggu ayah ngan ibu balik ye..xlama dah beberapa hari je (nak sedapkan hati sendiri)..duk baik2 ye ngan tok ma sume..xmo notty2 ye..


salam sayang dari ibu dan ayah...

 auww cekcinya adik..syok ek ayah mandikan:D


 sedapnya tido..dapat dah hadiah 'kiss' dari cik nyamuk kat dahi tu hehe, xpa la dik tu cikit je..sekali sekala kena gak rasa barula adik jadi kuat semangat kan?ibu ngan ayah nak adik jadi kuat..kuat mengharungi hidup di bumi Allah yang maha luas ini..amin


 Insya Allah ibu, walaupun aisyah tido tapi aisyah dengar nasihat ibu..doakan aisyah jadi anak yang solehah ye ibu ngan ayah..


 aisyah ngan cik ipahnya..adik bongsu saya



masa mula2 sampai di kampung..seronokla tok ayahnya duk melayan:P..memang kepulangan aisyah sentiasa ditunggu2 oleh ahli keluarga saya..maklumla cucu sulung:D





Thursday, October 20, 2011

dalam dilema

Assalamualaikum,

esok pagi Insya Allah kalo xda aral kami bertiga akan balik kg..saya amik cuti isnin selasa, rabu deepavali kan?sekolah en.suami pulak cuti seminggu so memang nak balik kg je la kerjanya kan hehe..tapi walaupun hari dah dekat dan keputusan pun dah muktamad, tapi saya masih berbelah bagi dengan keputusan yang telah dibuat tu..setelah berbincang dgn en.suami kami bercadang untuk tinggalkan aisyah buat sementara waktu di kg..bukan sengaja nak tinggalkan aisyah tapi memikirkan baik buruknya, saya rasa itu keputusan yang sepatutnya..nak tahu kenapa kami terpaksa tinggalkan aisyah di kg???

sebabnya bermula cuti esok, saya dan en.suami akan balik kg selang 2 minggu sekali sehinggalah bermulanya cuti sekolah bulan 11 nanti..maksudnya besok kami balik kg, raya haji pun balik dan 2 minggu lepas tu pun kami akan balik jugak...so apa kaitannya dengan tinggalkan aisyah di kg???sebabnya saya kesiankan aisyah kalo asyik berulang alik dalam tempoh perjalanan yang agak lama dalam selang masa yang singkat..perjalanan balik kelantan paling2 kurang 8-9 jam..aisyah kecik lagi mesti dia penat..kita yang dah tua ni pun penat apatah lagi aisyah yang baru berusia 3 bulan..kalo balik sebulan sekali saya xkisah ini 2 minggu sekali..kalo balik lama xpa ni 2,3 hari je..

masa nak balik raya haji nanti, mengikut pengalaman tahun2 lepas..kalo xsampai 12, 13 jam perjalanan memang xsah..jammed xpayah cakapla..cuba bayangkan keadaan aisyah untuk mengharungi perjalanan selama itu..dahla jalan balik kelantan kebanyakannya hutan2 je kan..kalo hari dah gelap saya risaula dengan aisyah..ye lah orang2 tua pesan jangan bawak anak berjalan kalo hari dah malam kan..malam+hutan..

so, nak xnak memang terpaksa tinggalkan aisyah di kg untuk kebaikan dia juga..ramai yg tanya, xrindu anak ke????aduhh..cuba tanya semua ibu2..ibu mana yang sanggup berjauhan dengan anak, ibu mana yang xrindu anak..kalo hari2 biasa ni pun rindu teringatkan anak dengan pengasuh, walaupun petang boleh jumpa, inikan pulak 2 minggu baru boleh jumpa..so jangan tanya saya soalan itu ek..sebab saya pasti jawapannya semua dah tahu..

tapi saya nak tanya kawan2 semua, wajar dan betulkah keputusan saya ni???


aisyah jangan nangis2 ye nanti ibu xda..be a good girl ye..







"sesungguhnya hanya Dia sebaik-baik perancang"


100 hari

Assalamualaikum,

100 hari apa ye?hehe..arini cukup 100 hari pantang lepas bersalin..esok merdeka dah:)..sebenarnya bukan pantang sangat pun:D..kalo ikut orang2 tua kena pantang 100 hari untuk sesetengah perkara contohnya xboleh minum air batu, xleh makan makanan yang bersifat sejuk dan tajam dan sebagainya..tapi saya xdala straight sangat ikut pantang cuma yang betul2 saya pantang ialah xminum air batu/sejuk..makanan pulak saya makan ikut logik..maksudnya kalo orang kata itu xleh makan, ini xboleh, saya search dulu betul ke tidak..kalo xda bukti saintifik saya makan je..badan sendiri yang rasa kan???kalo dalam masa pantang dulu benda yang saya xboleh tahan ialah bila tengok air batu, tambahan pulak saya pantang dalam bulan puasa..lagi la hebat godaannya huhu..tahan je la tengok orang minum air sedap2..kalo teringin sangat saya minum je air sunquick suam:D..lama2 saya jadi dah biasa..sekarang walaupun orang kata dah 'merdeka'..boleh makan macam2 dah tapi saya berhasrat untuk 'melanjutkan' lagi tempoh 'berpantang air batu/sejuk' untuk beberapa lama lagi..entahla walaupun memang tidak dinafikan keinginan untuk minum air batu tu memangla tinggi tapi mungkin sebab dah biasa minum air masak/panas, so jadi xkisah dah tengok air batu depan mata..semoga ianya berjaya..amin..bak kata en.suami xpayah minum terus air batu lagi bagus..xelok untuk kesihatan:)..so kena dengar kata suami kan????hehe..



"goodbye 100 days confinement period"..next time we'll meet again..eh tetiba pulak:D

Wednesday, October 19, 2011

checkup aisyah@3month

Assalamualaikum,

hari isnin yang lepas (17.10.2011) saya dan en.suami ke klinik kesihatan presint 9 untuk checkup aisyah 3 bulan..sampai je klinik orang masih xramai lagi sebab saya sampai baru pukul 7.30 pagi hehe..so xda la lama sangat tunggu giliran..nurse2 pun baru nak start keje:)

bila sampai giliran aisyah, saya masuk bilik no.15 (dulu bilik ni saya masuk untuk check baby dalam perut, sekarang check baby yang dah keluar dari perut pulak hehe)..prosedur macam biasala..kena timbang berat, panjang dan ukur lilit kepala..tapi ada peristiwa 'xsenonoh' yang dah dibuat oleh cek mek aisyah ni..masa tengah tanggalkan baju (kat sini timbang kena bogel, kat klinik kg saya timbang ngan baju sume n tolak dalam 500g utk dapat actual berat baby), sebaik saja saya buang diapers letak tepi, terus aisyah wee wee kat tangan nurse, banyak pulak tu, melatah nurse tu hehe..apa la adik sian nurse tu tau..sib baik xbasah uniform misi dia..kat dlm diapers xnak wee wee pulak yer, kat luar jugak dia nak kasi basah..eh3:)

pas dah basuh sume, letak dalam penimbang then tengok berat aisyah..saya bajet dalam 4 kilo lebih je sebab masa 2 bulan haritu berat aisyah baru 3.37 kg, rupa2nya berat aisyah dah 5.2kg..patutlah rasa lenguh dah dukung dia sekarang..nurse tanyala berat masa lahir dia berapa so saya bagitaula berat dia 2.35kg..pastu dia tanya lahir masa umur berapa minggu..saya kata 36 minggu..then nurse tu kata okla berat dia sekarang dah melepasi garisan kuning..alhamdulillah..masa tengah borak2 ngan nurse tu, aisyah boleh senyum golek2 dekat nurse tu, kebetulan pulak masa tu nurse tengah pandang aisyah n terus nurse cakap.."amboi macam tahu2 je org tengah citer pasal dia"..senyum minta maaf sebab kencing dekat nurse la tu kan dik hehe...

lepas ukur tinggi sume, tiba masa untuk cucuk pulak..kali ni masih lagi 3 serangkai cuma untuk dos yang kedua pulak..macam biasa masa jarum masuk kat paha dia menangis la jugak, xsampai hati ibu tengok tapi xlama pun, pas dah cabut jarum aisyah stop menangis dah..bagus anak ibu ni..jangan manja2 sangat ek..banyak lagi dugaan hidup yang aisyah akan tempuhi nanti, ni baru sikit so aisyah kena kuat ye sayang..

so selesaila sudah sesi checkup haritu..balik hantar aisyah ke rumah pengasuh, kemudian hantar en.suami balik rumah barula saya ke opis..next checkup 15.11.2011 pulak..

 rileks la ibu, aisyah nangis cikit je:D



Aisyah @ 3 months:-

Berat:  5.2 kg
Tinggi: 59 cm
Ukur lilit kepala: 38 cm 


ayah punya kerja

Assalamualaikum,


bila dah datang perasaan geram dekat si anak, maka inilah jadinya..suka sangat buli anak dara dia ni..si anak pulak ikut jer apa yang ayah dia buat..nasibla dik dapat ayah macam ayah ni:)


 cer tengok kedudukan tangan aisyah tu..alahai ayah ni:)


 ciannya anak ibu ni hehe


 buatla apa saja pun..aisyah redho je:D


 sabar ye dik..jap g ibu selamatkan aisyah:)


 ok2..ibu nak selamatkan adik dahni..xyahla jeling2 manja kat ibu ni:)


alamak adik dah tertido la ibu hehe


adoii kadang2 pening gak ngan en.suami ni..suka sangat buli2 manja anak dia ni..saya sebenarnya risau tapi bila dia cakap 'ala ni kan anak ayah..ayah tahula'..dah, xyah nak kata apa dah kalo itu yang dikatanya..asalkan xmembahayakan sudah..en.suami selalu buat aksi2 macam dalam gambar di atas..kadang2 saya xperasan pun bila masa en.suami buat macam tu..tengok2 dah siap dah aisyah jadik macam tu..ermm apa nak dikata:D.tapi bukannya lama pun buat macam tu saja je nak gurau ngan aisyah ni hehe..

tapi kan...walau macam manapun ayah 'buli' adik, time massage adik tetap nak ayah yang buatkan...kan???ayah suka urut adik tau..say thanks to ayah dik:P

 suka ek ayah urut:)


 ye la ibu..adik suka bila ayah urut..best:D




19.10.2011

Assalamualaikum,

apa ada dengan 19.10.2011???sebenarnya saja je nak ucapkan happy 1st  anniversary to our sweet home hehe..tahun lepas pada tarikh 19.10.2010 dengan rasminya saya dan en.suami mendiami rumah kami ini..walaupun bukan rumah sendiri lagi tapi cukup bersyukur dapat kuarters yang bagi kami dah cukup selesa buat tumpang berteduh..maka hari ini cukup setahun kami tinggal di sini:D..saksi suka duka pahit panis hidup berumahtangga..dari berdua sekarang dah bertiga:) dan ber..........????hehe..k tu je sebenarnya nak cakap..tadaaa:D


note:

xda pun gambar rumah untuk ditempek..sori ye:P

Tuesday, October 18, 2011

detail scan 4D@24 weeks

 


walaupun dah selamat melahirkan anakanda tercinta..tapi kisah2 dan pengalaman2 sewaktu mengandung masih belum khatam lagi ya hehe..niat hati mmg nak update masa tengah pregnant lagi tapi disebabkan tiada kesempatan utk update from momen to momen maka haruslah update jugak sekarang..sebagai kenangan terindah untuk diri sendiri, en.suami, anakanda tersayang aisyah mardhiyah dan bakal adik2nya kelak hehe..Insya Allah..amin 

sama jugak macam orang2 lain yang sedang menantikan kelahiran cahayamata sulung, saya dan en.suami pun xterlepas dari perasaan excited untuk mengetahui perkembangan baby dalam perut saya ni dari hari ke hari..pendek kata apa je persediaan yang perlu mmg saya akan cuba laksanakannya..salah satunya membuat detail scan..apa kebaikan detail scan ni ye?bagi saya untuk mengetahui jantina baby bukanlah matlamat utama saya membuat detail scan tetapi apa yang lebih penting saya dan en.suami ingin  mengetahui secara detail keseluruhan perkembangan baby..sebabnya melalui detail scan ni kita boleh mengetahui secara 'mendalam' bukan setakat luaran sahaja tetapi ianya meliputi organ2 dan bahagian2 dalaman baby..seperti otak, jantung, paru2, buah pinggang, tulang hidung, tulang belakang, mulut, genitalia dan sebagainya..so dari situ boleh dikesan samada normal atau tidak perkembangan baby kita..semuanya diambil ukuran untuk mengetahui status perkembangan baby kita..

so untuk tujuan itu, saya dan en.suami memilih Klinik Pakar Wanita dan Sakit Puan An-Nur, Bangi untuk membuat detail scan..kat situ kita boleh pilih samada nak buat detail scan 2d or 4D dan kami telah memilih 4D+video dengan harga RM200.00..seminggu sebelum tu saya dah buat appointment sebab perkhidmatan ni hanya disediakan sekali sahaja dalam seminggu iaitu setiap hari selasa..sonographer kat situ ialah Pn. Anson..nama macam pelik kan tapi sebenarnya dia orang melayu hehe..masa menunggu giliran tu perasaan saya memang berdebar2..risau kalau2 ada yang tidak kena dengan baby kami..yelah ibu mana yang tidak bimbang terhadap anak yang dikandung kan?sebab tu la ada pendapat yang mengatakan xpayah buat xpa detail scan ni sebab kalo ada apa2 kita jugak yang risau..baik tunggu dia lahir ke dunia je..redha je dengan apa yang diberi..tapi bagi saya, saya lagi risau selagi tidak tahu condition baby maklumlah ini kan anak pertama kami..jika ditakdirkan ada sesuatu sekurang2nya kami boleh bersedia dari awal tapi minta dijauhkanlah..semoga semuanya dalam keadaan baik..tapi apapun depend pada pendapat masing2..tepuk dada tanya selera..

sampai je di An-Nur..lepas register, isi borang sume kami duduk di ruang menunggu..dalam 15 minit kemudian giliran kami dipanggil..dup dap dup dap rasa dalam hati ni..masuk je bilik tu ada Pn.Anson dan seorang nurse..saya diminta berbaring atas katil dan ada screen terletak di depan saya sebelah atas macam kita sedang tengok tv..pastu lampu bilik dipadamkan untuk dapatkan kesan image yang lebih clear.. en.suami pulak duduk di sebelah..sebaik saja Pn.Anson mula men'scan' perut saya, gambar pertama yang kami nampak ialah aisyah tengah minum air ketuban...nampak jelas dia sedang bukak mulut dan minum..subhanallah terharunya saya dengan ciptaan Allah yang begitu indah ini..mmg nampak pergerakan baby dengan clear..kaki tangan duk bergerak2 xduk diam..mulut menguapla..macam2 mimik muka yang aisyah tunjukkan untuk tatapan ibu dan ayahnya ni:)..sampaikan Pn.Anson cakap seriusnya muka dia..mana xnya habis menguap terus memuncung mulutnya huhu..bahagia!!!pastu Pn.Anson scan organ2 dalaman sambil memberitahu nurse ukuran2nya..xpahamla pulak saya terms yang dia pakai tu..bila dah dapat report n search internet barula saya paham hehe..sambil2 tu jugak Pn.Anson tunjukkan jantungnya, otak, buah pinggang dan lain2..pastu Pn. Anson tanya dah tahu ke jantina baby..saya cakap belum..pastu dia pun scan lagi then cakap Insya Allah baby girl..XX..kalo XY baru boy tapi saya jelas2 XX..apalagi senyumlah saya sebab memang dah agak pun anak perempuan..sebenarnya saya xkisah pun dengan jantina baby tapi instinct saya memang kuat mengatakan baby saya ni gegurl...agaknya masa mengandung saya kuat merajuk kot hehe..sekejap je detail scan ni dalam 10-15 minit dah siap..alhamdulillah semuanya ok...syukur alhamdulillah..namun apapun semuanya saya serahkan kepda ketentuan Yang Maha Esa..kerana sesungguhnya hanya Dia Yang Maha Mengetahui...

masa nak balik tu kami dibekalkan dengan sekeping gambar 4D yang mana gambar tu la yang saya duk tilik tiap2 hari hehe..asyik tengok macam muka siapa la ni:)..cd akan siap dalam masa seminggu..dalam cd tu dimuatkan video2 yang diambil dan jugak gambar2 yang telah discan..kat sini saya share kan sebahagian gambar2 aisyah masa berusia 24 weeks dalam kandungan..khas untuk tatapan anak ibu yang tersayang..bila dah besar nanti aisyah tengok yer gambar aisyah masa dalam dalam perut ibu ni:D

 aisyah buat apa tu sayang:)


 organ2 dalaman..xretila saya nk tengok hehe

 yang ni saya tahu..kepala hehe


 alala comelnya anak ibu ni:)

 4D image..xsabar nak tengok aisyah in real:)


 best tak duk dalam perut ibu:)

 eh buat apa pulak tu dik?

 laa..dah tertido ke anak ibu ni:)


 ayah dan ibu xsabar nak peluk cium aisyah ni:)


 tengok tu..serius kan muka aisyah hehe..siap lentok tangan lagi tu:)


 assalamualaikum ibu dan ayah..terima kasih kerana membawa aisyah ke alam dunia..aisyah janji akan jadi anak yang terbaik untuk ibu dan ayah..amin
(ni gambar beberapa jam selepas aisyah lahir)


corat-coret:-

  • berat aisyah masa 24 weeks ni dalam 716 gram dan kedudukannya dalam keadaan cephalic..tapi bila dah masuk 30 weeks aisyah turn to breech position sampaila bersalin..xpusing2 dah..selesa duk macam tu ye dik hehe
  • masa yang paling sesuai untuk buat detail scan ni ialah masa usia kandungan 20-28 weeks..kalo buat lebih dari tempoh tu agak susah nak dapat clear image sebab baby dah besar dan dah memenuhi ruang rahim..so saya pilih tengah2..24 weeks:)
  • nama aisyah mardhiyah kami dah start panggil since aisyah dalam perut lagi:)..sebab tu bila dah lahir xda dah pikir nak tukar nama lain..terus daftar nama tu:)

 

Friday, October 14, 2011

seharian bersama aisyah




eh sikit2 pasal aisyah..mesti ramai yg boring bukak blog saya ni kan huhu..tapi xkisahla ini belog saya terpulangla saya nak cerita apa ke kan:)..sejak dah ada anak ni memang banyak je kisah2, peristiwa yang hendak dikongsi bersama..lagipun ianya adalah untuk kenangan saya sekeluarga juga pada masa2 akan datang..dan nanti bila aisyah dah besar, dah pandai membaca hopefully dia akan baca balik mengenai dirinya sejak dari dalam perut lagi sehinggalah keluar melihat dunia dan seterusnya perkembangannya dari masa ke semasa bersama2 ibu dan ayah dan juga insan2 tersayang yang sentiasa menyayanginya...Insya Allah

ok hari ni saja je saya nak cerita rutin hidup saya setiap hari bersama aisyah..yang ni aktiviti saya semasa masih dalam cuti haritu..

pagi2 biasanya dalam pukul  7 atau 8 pagi aisyah akan bangun..dan moodnya pada waktu ni tersangat2lah baik..senyum je memanjang..pantang agah sikit mulala tersengih2..gerammm sangat time2 gini..pastu dah pandai 'menegur' dan asyik kuar bunyi je tapi ibu xpaham la dik hehe..bila nampak dia start merengek2 je terus saya bagi susu bukan apa tapi saya takut dia menangis je time nak mandi nanti..pukul 9 pagi biasanya saya akan mandikan dia..saya still mandikan dalam bathtub dia lagi n still mandikan dengan air suam..pernah sekali saya cuba letakkan dalam air sejuk n bila masukkan kaki ke dalam air terus dia angkat kaki sebab sejuk..kesian anak ibu..ala ibu saja je dik nak biasa2kan dengan kesejukan hehe..bila tengok aisyah still xboleh terima air sejuk saya mandikan dengan air suam sampai sekarang..lagipun org2 tua pesan nanti bila dia dah besar2 sikit baru boleh ajar mandi dengan air sejuk..citer bab mandi cek mek aisyah ni tersangat2la suka..kalo dia tengah menangis pun masuk je dalam air terus senyap..issh minat air ke adik ni..dan macam biasala sepanjang mandi tu mmg baik je dia..cool je huhu..biasanya waktu pagi ayahnya dulu yg mandikan..petang barula saya yang akan mandikan aisyah sebab en.suami mengajar petang..so separuh hari saya xda la rasa lambat je masa berlalu sebab en.suami ada sebelah pagi tu..pas mandi pulak kena cepat2 pakaikan baju sume sebab lepas tu mesti dia akan mintak susu..aisyah ni bila dah lapar xreti dah nak nangis slow2..terus ke volume maksimum terus huhu...sebab tu saya kena cepat..adehh mmg penat tapi seronok:D

 shower time..suka la tu nak mandi, sampai pengasuh dia sendiri pun cakap senang nak mandikan aisyah ni hehe


 ni masa 2 bulan lebih still pakai barut..sekarang xpakai dah..xmuat dah:)

 muka hepy dapat mandi:)


pas mandi biasanya aisyah akan tido sampai tengahari..masa ni la saya boleh buat kerja2 rumah..ala keje2 biasa yang surirumah biasa buat hehe..kemas rumah, basuh baju, lipat baju, gosok baju kalo nak luarbiasa sikit 'surirumah sementara' ini akan mengadap internet berbelog, fb or search info pasal baby progress or whatever bout baby hehe..tu pun kalo mood broadband n aisyah ok..kalo x mmg xterbukak pun internet..kadang baru je connect internet aisyah dah bagi hint suh layan dia:P


minum susu dulu kenyang2


baru boleh tido:D


tengahari pulak biasanya saya xmasak pun sebab serba salah nak masak coz saya sorang2 je kat rumah so, saya makan je apa yang ada huhu..lepas je solat zohor saya rehat2 kejap sambil layan aisyah or lipat2 kain baju..pukul 3.30 petang mmg saya terpacak depan tv sebab nak tengok citer korea yg best "Jewel In The Palace"..best tau citer ni kisah dia pasal masak2 di dapur istana maharaja..macam2 konflik dan masalah yang timbul dan setiap masalah mesti ada penyiasatan yang dilakukan..tapi bila dah kerja ni xboleh follow dah citer ni...sambil tengok tv sambil tu gak duk guling2 ngan aisyah sampaila petang...


dalam pukul 6 biasanya aisyah akan mandi dan saya pun siap2 utk masak for dinner..tapi jarang jugak saya masak sebab itu bergantung pada en.suami..kalo dia nak makan barula saya masak..tapi saya masak xsedap pun huhu..kalo x kami berdua makan je apa2 yang ada..


dalam pukul 7.30 malam biasanya en.suami akan sampai rumah..pas solat maghrib mmg all time duk layan aisyah je sebabnya masuk je malam aisyah akan mula 'buat perangai'..xnak duduk atas tilam dia..dia nak duk atas riba je..sebab tu kalo mlm memang susah sikit nak tidurkan dia..kena riba n buai2 slow2 barula dia tido..tu pun sekejap je kalo letak atas tilam terus dia sedar merengek2..erm nak tak nak terpaksa gak dodoikan dia sampai betul2 dia tidur,,kadang tu pukul 11 or 1 pagi baru dia tidur..bila tengok keadaan macam tu en.suami suruh beli buai tapi saya xnak..buat masa ni la tapi xtahula akan datang mcmana..tapi kat rumah pengasuh memang dia letak atas buai kat rumah je tido bawah..malam pulak dia akan bangun 2-3 kali untuk minum susu dan masa bangunnya juga dah regular sekarang..jauh beza masa dalam pantang dulu setiap jam saya akan bangun utk bf dia..biasanya lepas hisap susu mmg dia akan tidur balik..dan aisyah akan sedar dalam pukul 5.30 pagi sampaila subuh..so sekarang xleh dah nak tidur lama2 hehe..dan begitulah untuk hari2 yang seterusnya:)


so itulah sedikit sebanyak rutin saya selama berada di putrajaya menghabiskan cuti bersalin ni..walaupun penat tapi seronok, puas hati dapat tengok aisyah depan mata 24/7..tapi ni bila dah start keje........faham2 sendirila ye:(

 mata dah hampir2 nak tido tu

 menguap lah dulu


emm sedapnya tido atas ayah ni:)



ibu rindu awakla aisyah...:(





Wednesday, October 12, 2011

aktiviti weekend kami

minggu lepas adalah minggu terakhir saya cuti bersalin..maka kesempatan itu diambil untuk berjalan2 melihat dunia tambahan pula adik ipar saya yg sedang preggy 7 bulan ajak kami untuk pegi shopping barang2 baby di Manjaku Bangi..apalagi saya kalo bab2 beli barang2 baby ni laju je hehe..sebelum ni masa preggy mmg excited sangat2 soping barang2 baby ni..tapi bila anak dah ada depan mata makin bertambah2 excited pulak nak soping..lagi seronok soping bila dah ada baby ni hehe..kebetulan pulak mmg ada barang yg sy dah aim utk belikan buat simanja kami tu..

beberapa hari sebelum weekend tu kami bertiga g jalan2 around putrajaya..xplan pun en.suami la yg ajak ni huhu..x g mana pun sebenarnya just pegi picc je..sebab mood nak g taman2 ni belum sampai seru lagi hehe..

 with ibu:)


 3 of us..ala cian aisyah terkepit la pulak:)


 with ayah:)..ala dah nangis la plak..jomla balik


 dah masuk kereta mood terus bertukar jadi happy..eh3


 mula la tu nk org main ngan dia:)


jom balik la ye...lain kali kita dtg lagi ek

hari sabtu tu pulak en.suami ajak pegi warehouse sale kasut jenama Larrie di sri kembangan..sampai je sana org mmg ramai dan kasut2 yg dijual pulak mmg murah2 sampai rambang mata dibuatnya..saya mula2 tu mmg xberniat pun nak beli kasut sebab yg sedia ada mmg boleh pakai lagi..tapi...tapi kan sekali tertengok satu kasut ni terus berkenan dan akhirnya terbeli la jugak sepasang..maklumlah bila dah jatuh cinta pandang pertama ni nak tak nak kena beli jugak kan..kalo x sampai rumah nanti sure teringat2 la pulak kan?hehe...

en.suami pulak beli kasut keje sepasang dan bila sampai kat kids corner saya terpandangkan satu kasut ni..sekali pandang terus jatuh hati berkenan..tapi bila tgk saiznya yg paling kecik pun rasa2nya nanti aisyah dah setahun lebih baru buleh pakai kot..tapi en.suami pulak yg beria2 nak beli kasut tu..siap tolong salesman tu lagi cari saiz yg paling kecik..bak kata en.suami xpa beli skrg pun nanti dah besar bolehla pakai..eleh padahal mmg dia yg nak beli pun huhuhu..erm en.suami mmg selalu mcm ni..kalo beli brg2 aisyah selalu nk beli utk masa depan terus..eh kadang2 en.suami yg terlebih excited ni macam mano huhu...tapi soping kami hari ni pun xla banyak sangat...apa yg penting adil..sorang dapat sepasang!!!:D

sempat posing tu:)

comel2 la kasut ni tapi sume saiz besar2


ishh mana satu nak amik ni huhu

ni la hasil tangkapan hari tu..sorang dapat sepasang:)

ni la kasut yg en.suami berkenan tu..sabar ek adik nanti besar baru boleh pakai ni..kita g joging sama2 ye:)

petang tu pulak adik ipar saya, siti ajak g Manjaku utk soping barang2 baby..sampai je sana mcm biasala mata melilau je tgk barang2 baby yg chumell2 n cute mute..en.suami pulak dukung aisyah sementara saya mencari2 brg idaman hati hehe..jom kita tgk apa yg en.suami dah buat kat anak dara dia ni..

 letak aisyah kat stroller or apa2 je barang yg ada dalam kedai tu..tengokla muka aisyah tu xpuas hati asyik kena buli ngan ayah:)

 apa la ayah ni suka buli adik huhu

 aisyah dan tensen dah hehe

 aikk boleh plak senyum macam tu..macam2 la adik ni:)

 hepy la tu tgk mainan..ralit bila letak atas playgym tu..nanti ye jeng jeng jeng

 tadaa..ibu beli satu utk adik tapi ibu beli yg mcm ni sebab ibu suka style mcm ni:D