Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, November 24, 2011

al-fatihah kepada 2 beradik mangsa banjir di kelantan (kg saya)

Assalamualaikum,

semalam dapat berita yang menyayat hati dari kg saya..2 beradik lemas dalam sebuah tali air tidak jauh dari rumah saya di kg..kesian sangat bila bonda saya cerita yang ibunya pengsan di tempat kejadian sebaik saja tahu mengenai kejadian yang menimpa anaknya..bonda saya pun turut bergegas ke tempat kejadian..mangsa adalah anak kepada jiran belakang rumah saya..beberapa bulan lepas datuk mereka kembali ke rahmatullah..kali ni mereka pula yang menyusul..bonda saya cerita memang ada tanda2 pelik sebelum pemergian mereka..salah satunya mereka ada meminta selimut arwah datuk mereka sebelum ni..bayangkanlah 2 orang anak 'pergi' sekaligus dalam satu masa..ibu bapa mana yang tidak sedih..saya sendiri pun turut merasai kesedihan tu:(

sesape yang ada dgr berita malam tadi dan baca paper harini, kejadian tersebut berlaku xjauh dari rumah saya..memang setiap kali musim hujan, sungai tu akan melimpah ke atas jalan dan biasanya ramai penduduk kampung akan 'bermain air' di situ..oleh itu, saya ingin menasihatkan sahabat2 semua supaya mengawasi anak2 kecil dan juga kita sendiri supaya jangan sesekali cuba bermain air sebab memang membahayakan nyawa..beringat sebelum kena..


ROSLAN Abdul Ghani (dua dari kiri) sedih melihat mayat dua anaknya yang lemas dalam sebatang parit di Kampung Tualang Salak, Jelawat, Bachok, semalam.(Utusan Malaysia 24 November 2011)


semoga abg lan sekeluarga kuat dan tabah menerima dugaan ini..dan semoga roh arwah ditempatkan di kalangan hamba2Nya yang beramal soleh...amin..al-fatihah...

Friday, November 18, 2011

my birthday:something special from my beloved husband:)

Assalamualaikum,

semalam saya ada sebut untuk story apa yang berlaku semasa hari lahir saya 2 hari lepas kan..so di blog kesayangan saya ini, saya ingin mencoretkan satu kenangan indah yang sudah pastinya tidak akan saya lupakan seumur hidup saya ini selagi diizinkan Yang Maha Esa..Insya Allah..dan boleh dikatakan ini adalah yang pertama kali dalam hidup saya..sebelum ini dihari lahir saya, kata2 dan ucapan selamat dan doa yang saya terima dari keluarga dan kawan2..dan saya sangat menghargainya....tapi kali ni cukup berbeza..something special from my beloved husband:)..

sebelum saya teruskan bercerita, saya nak kawan2 semua baca dari sudut yang positif ye..tujuan saya menulis ni bukanlah bermaksud saya ingin  bangga diri atau sewaktu dengannya, cuma saya ingin mencoretkannya sebagai kenangan indah saya di masa2 akan datang..dan mana tahu jugak kan ianya boleh menjadi ilham untuk kawan2 semua bagaimana nak meraikan hari2 bermakna insan tersayang dalam hidup kita semua kan..sharing is caring:)

16.11.2011 (rabu) 

seawal pagi sebaik saja sedar dari tido, dapat ucapan birthday dari en.suami..dan sebaik saja sampai di ofis tengok sms dari en.suami dan kata2 ucapan darinya..terharu sangat..bagi saya ingatannya terhadap hari lahir saya pun dah cukup bagi saya, xperlu hadiah mahal2..saya bukan jenis mintak itu mintak ini sebab sejak dulu lagi memang saya dah terdidik untuk tidak meminta2..sebab tu lah saya jarang sekali mintak en.suami belikan apa2 yang saya nak..kalau ada rezeki saya beli sendiri..xperlu menyusahkan en.suami semata2 untuk memenuhi kehendak kita...

ok ceritanya macama ni..petang tu sebaik saja sampai di rumah, masuk ke bilik dan tengok2 atas meja solek ada ini....


 coklat favourite saya dan kad ucapan..so touching:)

thanks bie:P

bila tengok ada 'sesuatu' atas meja tu, hati terus terusik..apalagi saya yang memang murah airmata terusla mencurahkannnya lagi beberapa titik huhu..terharu sangat..so sweet:P..(eh2 romantik jugak rupa2nya bie ni ek hehe)..

malamnya pulak kami keluar dating makan di kedai fevret en.suami-kafe malaya di presint 15..semasa nak masuk lif tu tiba2 en.suami suh turun dulu sebab katanya handphone tertinggal..so saya pun turunla dulu sorang2..balik je dari makan, sebaik sampai di rumah saya masuk dulu sementara en.suami kunci grill sume..bukak je lampu tengok atas meja depan tv ada 'sesuatu'..g dekat rupa2nya kek besday:D..oh patutlah cakap tertinggal handphone (mmg tertinggal kan bie:) rupa2nya nak hidangkan kek ni la ye:D

 selamat hari lahir ummie ke-28..tapi jangan salah faham ye..lilin tu bukan untuk ditiup, bukan budaya kita ye.itu sekadar untuk hiasan je:)

 besday girl mom..mak orang dah ila oiii:)

 jom potong kek:)

 just two of us..with the big heart:)

tu la dia..ingatkan xda apa2 dah..rupa2nya ada lagi..bagi saya dah bagi ucapan pun dah cukup dah..tapi bila dah dapat  dapat coklat pula sapa yang xhappy kan..coklat feveret pulak tu:P..so makanla kami berdua kek tu sambil tengok tv..tapi sedihnya aisyah xda huhu kalo x boleh aisyah tolong amik gambar ibu dan ayah..eh:D


17.11.2011 (khamis)

petang semalam sama jugak balik je dari keje terus masuk bilik..dan masa tu mata saya 'menangkap' sesuatu atas meja..nak tahu apa dia?jeng jeng jeng...

 dapat bunga dan....also my favourite-strawberry coklat kasih sayang, homemade by en.suami tercinta:P


 terharunya rasa..terus mengalir airmata..kali ni x menitik2 dah mengalir terus huhu..pasni mesti kena ejek ngan en.suami..mudah sangat nak berair mata:)..la dah terharu+terkejut+happy mestilah nak menangis2 ni semua..nama pun perempuan kan:P

 3 kuntum bunga ros merah:)

 suka sangat..harumnya bau:)



 strawberry coklat..siap ada bunga2 lagi atas tu:P

 terima kasih sayang:)


 sayangnya nak makan huhu tapi...

 sayang xsayang xkan tengok je kan..jom makan:D..sedap..terbaekk dari en.suami..kat kedai pun xsesedap ni:)


tak disangka2 dua hari berturut2 ni saya dapat kejutan dari en.suami..dalam hati gembira bercampur sedih..gembira sebab dapat penghargaan macam ni dari yang tersayang..sedih sebab saya rasa diri saya xlayak untuk dapat ini semua, sedih sebab saya banyak menguji kesabaran en.suami tapi dia tetap sabar melayan karenah saya huhu..i love u sayang..biarpun tanpa aisyah disisi tapi kami tetap meraikannya berdua:)..lagipun ia datang sekali je dalam setahun dan belum tentu kita akan bersua kembali dengan tarikh ini tahun2 akan datang..dan saya sangat2 menghargainya..

untuk suamiku yang tersayang,

terima kasih atas segala kejutan2 yang diberikan..sesungguhnya ummie gembira dan terharu sangat2..semoga Allah melimpahkan rahmat dan kasih sayangNya buat kita semua..sayang bie dihati ummie..dan semoga kebahagiaan ini kekal milik kita sehingga ke syurga...amin


 my sweetheart..love u so much!!!

Wednesday, November 16, 2011

terima kasih sahabat2ku:)

Assalamualaikum,

sempena hari lahir saya semalam, saya ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat sahabat2 semua yang telah meng'wish'kan ucapan birthday xkirala melalui fb, blog, telefon dan face to face..semoga doa2 kalian semua dimakbulkan Allah..dan semoga Allah merahmati kalian semua hendaknya..amin..thanks ye:P 


dan yang paling utama...special thanks dedicated to my beloved husband untuk 'suprise' malam tadi..ooo senyap2 ye..apapun ummie happy sangat..1st time dapat merasa saat2 macam ni..tq very much dear:D..

Insya Allah ada kesempatan nanti saya update story semalam..just untuk kenangan dimasa akan datang:)


note:

tapi dalam gembira terselit rasa sedih sebab anak tersayang tiada disisi untuk sama2 celebrate sob sob..rindunya kat aisyah:(

16.11.11: hari ini saya genap berumur 28 tahun..alhamdulillah

Assalamualaikum,

16 november..tarikh yang paling dinanti2kan setiap tahun..pada tarikh inilah saya dan kakak kembar saya dilahirkan bonda tercinta..dan hari ini tarikh  16 november saya bersyukur masih lagi diberi kesempatan dan dipanjangkan umur untuk bertemu dengan tarikh hari lahir saya..maknanya hari ni saya genap berumur 28 tahun..ye saya dah berumur 28 tahun!!!2 tahun lagi andai dipanjangkan usia, saya akan mencecah umur 30 tahun..sekejap je masa berlalu sampai xsedar diri ini dah melewati beberapa peringkat perubahan dalam hidup..

di usia 28 tahun ini saya bersyukur dengan segala nikmat dan rezeki yang dicurahkanNya..bergelar ibu diusia 28 tahun adalah satu anugerah terindah buat diri saya..berkahwin di usia 27 tahun dan mendapat anak di usia 28 tahun merupakan impian saya semasa belajar dulu..tanpa saya sedari, boleh dikatakan kebanyakan impian saya dimakbulkan Allah S.W.T..syukur Ya Allah..walaupun hambaMu ini banyak melakukan khilaf namun Engkau tetap memberi dan terus memberi..sesungguhnya Engkau Maha Pengasih dan Penyayang..tiada kata-kata yang mampu saya coretkan untuk menggambarkan betapa kecilnya saya disisiNya..hanya tahu meminta tetapi susah sekali untuk memberi..Ya Allah, semoga hari ini dan hari2 seterusnya hambaMu ini akan terus berusaha memperbaiki diri demi mendekatkan diri kepadaMu dan hidup di landasan agamaMu yang Maha Benar..amin

ok berbalik kepada topik entry,macamana dengan sambutan hari lahir saya?sebenarnya xada sambutan pun huhu..bila tgk blog kawan2, suami masing2 buat suprise celebration untuk isteri kesayangan, beli kek, bagi hadiah, bagi a bunch of flower..dalam hati bestnya dapat suami yang caring macam tu..romantiknya..tapi saya tepuk pipi untuk menyedarkan diri xpayahla berangan2 dapat macam tu..bersyukur dengan apa yang ada..sebab saya kenal suami saya bukan jenis macam tu, walaupun xseromantik seth tan dalam nora elena tu (saya xtgk pun citer tu tapi kwn2 yg duk citer huhu) tapi saya bangga dan bersyukur dapat suami mcm en.suami..cukup sempurna sebagai seorang suami dan seorang ayah..inilah hadiah yang paling mahal dalam hidup saya dan ini hadiah yang saya mahu untuk setiap hari lahir saya setiap tahun seumur hidup saya ini..he's complete me..romantiknya dalam caranya yang tersendiri:)..

hadiah lain?sejujurnya saya xmengharapkan apa2 hadiah dari en.suami..cukuplah kasih sayang yang dicurahkan selama ini..dan ingatannya terhadap hari lahir saya pun dah cukup bermakna buat saya..bangun pagi tadi dapat wish 'happy birthday' dan selepas tu dapat wish lagi berserta kata2 yang mampu mengalirkan airmata saya...itu dah cukup!!!

dan sempena hari lahir saya ni, saya mengharapkan semoga Allah menguatkan hati saya untuk menempuh sebarang dugaan dan cabaran dalam hidup ini..dan semoga Allah terus mengekalkan kebahagiaan yang dimiliki kini sehingga ke akhir hayat saya..dan semoga Allah menyembuhkan penyakit bonda saya dan terus melimpahkan rahmat dan kasih sayangNya kepada semua insan2 yang saya kasihi dan sayangi dalam hidup saya dan juga kepada kawan2 semua..amin

 selamat hari lahir juga buat kembarku ida..sama2 berkongsi tarikh lahir..dia lagi best dapat suprise cake ngan hadiah lagi dari en.k nya..semoga cepat2 kawin ye:D


tapi kan...nak share jugakla kat sini hadiah birthday yang saya dapat tahun lepas..masa tu merajuk la jugak sebab en.suami xtahu pun bila hari lahir saya..maklumla kenal ekpress terus kawin huhu..hadiah ni pun dapat agak lambat tapi saya tetap bersyukur ada jugak hadiah untuk saya..


ilmu..hadiah yang tidak ternilai sampai bila2..semua tentang aspek kehidupan hukum hakam dan panduan ada dalam buku ni..jom kita manfaatkannya:)


eh lupa plak..nak wish gak happy anniversary yang ke-3 buat myvi kesayanganku ***1611 yang kini berada di kampung..(ngok ngek la mung ni ila..keta mana boleh dengar ngan cakap huhu)..xsabarnya nak bawak balik myviku ke sini, pakai keta 'panjang' ni malas sungguh time nak parking huhu...



p/s: entry pasal birthday je tapi citernya panjang berjela huhu...tapi, ada saya kisah???hehe

Tuesday, November 15, 2011

cerita raya haji part 3: kenduri akikah aisyah

Assalamualaikum,

bersambung lagi kisah di hari raya haji yang lalu..selepas melalui beberapa sesi perbincangan antara saya dan en.suami, maka kami sepakat untuk melaksanakan akikah buat anak dara kesayangan kami aisyah mardhiyah..akikah ni hukumnya sunat muakkad iaitu sunat yang sangat dituntut dalam agama..kami xmahu melengah2kan tanggungjawab kepada anak tersayang so kami melakukan akikah ni pada hari raya haji yang pertama (10 Zulhijjah 1432H bersamaan 6 November 2011)..kalau lembu, untuk anak perempuan satu bahagian dan untuk anak lelaki pula 2 bahagian..kalo ikutkan kambing pun boleh tapi bila pikir xsemua orang makan daging kambing maka lembu yang jadi pilihan dan kebetulan pulak memang dah hampir ngan raya korban..ala sebenarnya ibu aisyah yang xmakan daging kambing..memang alasan semata huhu..tambahan pulak boleh dikatakan semua adik beradik baik dipihak saya dan jugak belah en.suami balik beraya so inilah masanya berkumpul sedara mara semua pihak..alhamdulillah boleh merapatkan lagi hubungan silatulrahim..ye dok???

ok lah saya xmau cerita panjang..kita layan je story bergambarnya hehe...

 lembu korban pada hari tu..ada 2 ekor yang ditumbangkan pada sebelah pagi..gambar di atas adalah lembu yang menjadi bahagian akikah untuk aisyah

 gotong-royong melapah dan mengagihkan lembu korban..en.suami pun turut sama..hobi dia ni menyiang daging lembu huhu

bila dah dapat bahagian masing2..sama2 menyiang daging kat rumah pulak..keje saya?saya ngan iparduai sibuk duk siapkan bahan2 dan rempah2 untuk memasak juadah hari tu..sambil2 tu ulang alik jenguk aisyah yang dijaga oleh tok ayah dan makcik2 sedaranya:)

 aisyah yang xberbaju dengan mak udanya..tahun ni aisyah dapat 2 orang sepupu baru..nanti boleh sekolah sama2:D..kita tunggu anak mak uda ye..Insya Allah kalo xda aral adik ipar saya ni akan bersalin bulan 12 nanti..bertambah ahli keluarga besar kami..alhamdulillah:)

 jenguk ayah aisyah siang daging kejap..sambil bergambar juga:D


bila daging dah selesai dipotong kecik2..tiba masa untuk acara masak memasak pulak..masa ni keluarga saya baru sampai dan join sekali untuk memasak..xpanggil orang lain pun, cukup adik beradik je yang masak..seronok buat keje ramai2 ni..tukang masaknya sapa lagi..en.suami dan bonda saya la..dibantu bersama oleh adik beradik:D...jom kita tengok menu2nya..

 inilah juadah hidangan buat tetamu di majlis kenduri akikah aisyah..menu utama daging..nama pun raya haji kan hehe..jom kita tengok satu persatu..

 singgang daging


 daging goreng


 acar timun


 kerabu buah nipah..pernah dengar?pernah makan?sedap!!!air tangan terbaik bonda saya:)


 sambal belacan..pedas tapi sedap:)

 dan untuk pencuci mulutnya pula...

 tapai pulut (tape dlm bahasa kelate):)

 kek batik-sponsored by my sis ida..tq very much:)


 agar2 pandan bersantan..juga air tangan bonda tercinta..terbaikkk!!!


dan inilah antara tetamu2 yang hadir memeriahkan majlis...

 kawan2 en.suami


ahli keluarga dua2 pihak:)

 selepas isya', orang kampung berduyun2 datang..kalut sekejap tengok lauk dan makin kurang..orang makin ramai..terpaksa masak lauk lain huhu

 aisyah dah ketiduran dek keletihan diulit orang tu orang ni..penat ye dik..hehe, sempat gak bergambar ngan kak zan wpun sibuk layan tetamu..ayah saya plak tengah meriba iman zaheera..adik kepada yadzaheen yang saya selalu citer dalam blog ni:)

 dua sepupu..madihah dan yadzaheen..model gigi:D..lawakla iyad ni huhu


 aisyah bersama sepupu barunya-amnan zulhilmi yang baru berusia 20 hari masa kenduri ni..syoknya tido wpun ramai orang:)..bertukar tempat tido, amnan tido atas tilam aisyah, aisyah tido atas bouncer amnan..suwittt:D

dan last but not least...

dapat gak bergambar bertiga..muka masing2 dah penat+berminyak tapi sempat posing jap:)


akhirnya selesai sudah majlis kenduri akikah aisyah..walaupun petang tu hujan lebat (majlis bermula selepas asar) tetapi tetamu hadir xputus2..malam tu pulak siap buat tambahan lauk sebab tetamu yang datang semakin ramai..sampai aisyah pun tertido tanpa perlu didodoi huhu..walaupun buat secara kecil-kecilan je tapi tetap meriah dengan kehadiran saudara mara dekat dan jauh..inilah salah satu hikmahnya melaksanakan akikah dan menjamu makan sesama saudara..semoga dapat mengeratkan lagi hubungan silatulrahim antara kita..amin..dan dalam pukul 11 malam barulah kami balik ke rumah saya sebab rumah en.suami-bilik full booking-:D..maklumlah adik beradik en.suami ramai..11 orang:P..saya bersyukur dapat family mertua yang meriah dengan adik beradik dan semuanya sporting2 belaka..alhamdulillah..

akhir kata di kesempatan ini saya ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua ahli keluarga, adik beradik dan saudara mara yang sama2 membantu menjayakan majlis dari awal hingga akhir..sesungguhnya hanya Allah yang mampu membalas budi baik kalian semua..amin..

sekian, bersambung lagi di part 4 hehe..eh ada lagi ke???ada..nak baca boleh baca, xnak baca saya xkisah..saya cuma nak berkongsi pengalaman ngan kawan2 dan jugak untuk tatapan aisyah bila dia dah pandai membaca nanti..semoga ada sesuatu yang dia dapat dari tulisan2 ibunya di blog ini..amin

Sunday, November 13, 2011

cerita raya haji part 2: pagi raya

Assalamualaikum,

selepas beberapa entry muncul di celah2 entry cerita raya haji part 1: on the way balik kg barula bersambung balik ke part 2 huhu..

10 Zulhijjah 1432 H (6 November 2011), dipagi raya setelah selesai bermaaf-maafan, saya, en.suami dan aisyah ke rumah en.suami untuk solat raya di sana (en.suami je yg pegi, saya kat rumah jaga aisyah hehe)..sebabnya majlis akikah akan dibuat  di rumah en..suami maka lembu korbannnya pun kat sana jugaklah hehe..selepas semua adik beradik selesai solat raya, kami beraya ke rumah tuan punya lembu korban sambil2 tunggu semua ahli korban sampai..sambil2 tu kami menjamu selera dengan juadah raya yang sunggup meletup..nasi kerabu moknik yang bagi saya super duper sedap!!!nak mintak resipi moknik la lepas ni huhu..en.suami masa ni pun dah bertukar uniform dah..gaya tukang sembelih melapah lembu:)..k lah cerita kenduri akikah akan diupdate next entry ye..jom layan gambar raya kami dulu:D


pagi raya..main2 ngan tok ayah dulu ye:)

baju raya aisyah.. berbaju kurung diusia 3 bulan:D..wpun baju tu untuk saiz 1 tahun tapi disebabkan ke'excited'an ibunya untuk melihat anak dara sopan berbaju kurung, maka si anak pun menurutla kata ibunya dengan rela:)..ala muat jugak kan aisyah kan hehe


 sebelum g rumah tok ayah, bagi aisyah minum susu kenyang2 dulu:)


posing ngan ayah dulu:P



 ngan ayah lagi:)

 apalah yg ditengok tu:)

 aisyah baru nak cari mood:)


 keluarga kecil kami buat masa ni..alhamdulillah:)


 wif adik2 iparku..sorang tgh menunggu masa untuk bergelar ibu, sorang lagi tunggu habis belajar dulu ye hehe


 posing lagi:)



 kak zan my SIL..mood pengantin baru ek..semoga cepat2 dapat baby ye..amin


 menikmati juadah raya:)

 ayah mertuaku berbaju hijau


 aisyah bambam:D


 gambar ngan ayah lagi..ibu xde pun gambar berdua ngan aisyah:(


 akhirnya dapat gak bergambar ngan en.suami..maklumla bizi duk uruskan lembu korban:P

  

sekian cerita dipagi raya kami..bersambung lagi di part 3..Insya Allah:)