Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, January 17, 2012

wordless wednesday #1

Assalamualaikum,

 mimik muka selepas suapan pertama solid food:)

Tuesday, January 10, 2012

jalan2 hujung minggu:ana ikan bakar petai bandar baru bangi

Assalamualaikum,

cuti hujung minggu sememangnya amat saya nanti2kan..2 hari full bersama2 keluarga tercinta..masa ni lah segala kerja2 rumah dibereskan..basuh baju kami suami isteri, baju anak, lipat baju, gosok baju..kemas rumah..fuhh penat memang penat tapi rasa seronok dan gembira mengatasi semua kepenatan tu..:)..dapat bersantai dgn en.suami dan aisyah pun dah cukup menghilangkan penat saya..tambah pulak en.suami juga turut sama membantu kerja2 rumah..alhamdulillah..

hari sabtu lepas kami ke pasar malam bangi..pasar fevret kami hehe..kat situ barang sume murah2 kalo nk compare ngan pasar tani putrajaya ni..harga beza berganda2..selain tu pasar malam bangi ni banyak pilihan dari segi sayur2, buah2, tudung, makanan dan mcm2 lagilah..so hari tu kami beli stok barang2 dapur untuk seminggu..barang basah, kering sume ada..balik rumah pun dah malam..dan berlalulah sudah sehari yang begitu cepat dirasakan berlalu..

ahad pulak selepas asar kami bertiga ke kompleks PKNS bangi..hajat dihati nak cari jubah selai dua..kat sini memang banyak pilihan jubah dan blouse yg cantik2..cuma bajet je yg kurang cantik hehe..setelah memilih yg berkenan dihati terus bayar dan alhamdulillah murah rezeki saya aritu bila en.suami dgn murah hatinya men'sponsor' selai blouse utk saya..tengkiu bie:)

selepas tu saya ajak en.suami ke kedai ana ikan bakar petai di bangi..senang je nak cari kedai ni..lokasinya sebelah balai bomba dan penyelamat bangi..sebelum round about ke plaza tol bangi..saya pernah makan di kedai ana ikan bakar petai di tanjung lumpur, kuantan sebelum ni masa outstation dulu..sedap sangat sume makanan dia..so bila tengok dia ada bukak cawangan baru kat bangi ni terus bersemangat ajak en.suami untuk makan di sini..apalagi kawan2 jom bawak kawan2 n family datang sini..best!!!jom kita bercerita sambil layan gambar ye:)

 on the way nak ke kedai ana ikan bakar petai, aisyah dan tunjukkan muka mengantuk

 mengantuk..tapi nak manja2 ngan ibu dulu:)

 sampai je kat kedai terus lena..mengantuk sangat agaknya:)

 ruang makan kedai yg sangat luas..parking pun ok:)

 muka penat menunggu giliran:)

 kat sini ada disediakan kemudahan bilik air, surau dan playground untuk children:)

 kat sini jugak ada disediakan ruang makan bersila..

 muka happy bila makanan dah sampai:)

 hidangan kami malam tu:)

 yg paling popoular kat sini..ikan bakar petai..saya pilih ikan siakap..main amik je sebenarnya sbb xtahu pun nama ikan2 yg besar2 ni hehe

 sotong celup tepung..sedap sangat..terbaik!!!

 kailan ikan masin..yg ni so-so je huhu

 sambal kicap dan air asamnya sedap xterkata:)

 apalagi jom la makan:)

 licin!!!..tinggal rangka kepala ikan je hehe..makan mmg xkisahkan aisyah dah..sib baik ayah yang jaga hehe

 ok..dah kenyang..alhamdulillah..jom balik:)


kesimpulannya kedai ni memang highly reccomended terutama bagi yang meminati ikan bakar petai..tapi selain menu masakan berasaskan petai, ada jugak disediakan makanan2 lain seperti ala carte, tomyam dan pelbagai jenis masakan lain..caranya kat sini, pilih sendiri makanan laut yang diingini then pegi dekat petugas yg jaga order dan bagitau jenis masakan yg diinginkan..masa menunggu agak lama dalam 30 minit sebab org ramai sangat..tapi sangat berbaloi2 kerana makanannya sedap hingga menjilat pinggan jari:)..total harga makanan kami malam tu utk 2 org makan=RM70.80..so jom kita serbu kedai ana ikan bakar di bangi hehe..

 

Monday, January 9, 2012

resipi puree aple

Assalamualaikum,


ini dia resipi puree apple yang saya buat untuk food aisyah..boleh juga diganti dgn buah2 lain yang bersesuaian dgn umur baby..


Bahan2:-

Beberapa biji buah2an (bergantung kpd kuantiti yg hendak dihasilkan)-saya guna apple merah.


Cara:-

 1. Basuh buah2an sehingga bersih terlebih dahulu dan kupas kulitnya.

 2. Potong kecil2 supaya cepat lembut bila dimasak.

 3. Rebus/atau kukus sehingga dah cukup lembut.

 4. Bila dah masak, sejukkan dan kisar sehingga halus.

 5. Tapis puree yang telah dikisar tadi dan masukkan ke dalam container dan
     sejukkan di tempat freezer.
 
   


 buat permulaan saya guna apple merah dan buah pear

 basuh sampai bersih dan potong kecil2

 rebus beberapa minit sehingga cukup lembut

 bila dah lembut, toskan hingga sejuk dahulu sebelum dikisar


 kemudian kisar sehingga dapat tekstur yang cukup halus

 tapis airnya supaya mendapat puree yang betul2 pekat


 ni lah hasilnya dari 3 biji apple merah bersaiz kecil..sejukkan dalam freezer untuk dijadikan stok..bila nak suapkan baby keluarkan dari freezer dan sejukkan hingga lembik dan sesuai untuk dimakan anak tersayang:)


p/s: malam tadi saya buat stok puree pear untuk aisyah..next week senang nak bagi dekat pengasuh aisyah..buat stok banyak2 terus:)

first solid food untuk aisyah:)

Assalamualaikum,

hari sabtu yang lepas di usia aisyah 5 months 3 weeks, saya decide untuk bagi solid food untuk aisyah..mulanya saya nak tunggu 14 jan ni bila umur aisyah cukup2 6 bulan..tapi sejak masuk umur 5 bulan aritu, air liurnya dah mula meleleh2 tambah2 bila tengok food ataupun tengok orang sedang makan..so saya buat keputusan bagi je la hehe..untuk makanan pertama aisyah saya cuba untuk bagi dia rasa buah2an dulu..so mlm sebelum tu saya buat puree apple merah untuk aisyah..senang je nak buatnya hehe..nak tahu mcmana cara nak buatnya?next entry saya share ek:)..so inilah dia saat2 pertama aisyah mengenal makanan selain susu yang menjadi teman setianya sejak lahir dulu..


 puree apple as a 1st solid food for aisyah:)


 ibu..aisyah dah ready nak makan ni:)

 tapi mula2 ditenungnya satu persatu benda yg ada atas tray tu:)

 owh tertarik dengan mangkuk hijau tu:)

 ditariknya sampai dekat:)


 bismillahirrahmanirrahim..1st suapan untuk aisyah:)

 eh..sedapla apple ni ibu..nak lagi:)


 suapan seterusnya:)

 eh ni makan spoon ke apple ni dik huhu

 alhamdulillah..terima kasih ibu..nanti aisyah nak lagi ye:)

banyak tak aisyah makan?x pun..banyak yg keluar dari yg masuk perut hehe..mula2 dia rasa apple tu dia buat muka pelik..agaknya dalam hati dia cakap "apa benda la ni, pelik je rasa" hehe..maklumlah hampir 6 bulan merasa susu je..tapi saya cuba jugak suapkan sedikit demi sedikit..mungkin ini kali pertama makan,so aisyah xberapa pandai nak telan lagi..dan saya dah start bagi air masak sikit2..semoga selepas ni aisyah makin berselera untuk makan..nanti ibu masakkan lagi untuk aisyah ye sayang:)

di hari lahir suami tersayang

Assalamualaikum,

sempena hari lahir en.suami yang lalu, saya dah rancang nak buat sesuatu untuk suprisekan en.suami hehe..tapi xde la suprise sangat pun huhu biasa2 je..mula2 tu on that day (5.1.2012-khamis) saya buat2 lupa a.k.a xingat hari lahir beliau..saje je saya buat mcm tu..kalau last year awal2 subuh saya dah wish tapi tahun ni saya nak buat lain sikit dari mcm biasa..biar org lain dulu yg wish banyak2..biar dia tahu sakitnya hati bila org tersayang xingat hari lahir kita huhu..tapi mana mungkin saya akan lupa tarikh2 penting yang menjadi kenangan dalam hidup kami..cuma biasala org lelaki ni kadang2 bukannya ambil berat sangat pasal hal2 ni..tapi bagi kaum perempuan a.k.a isteri ni, bila suami mengingati tarikh2 yg istimewa, itu sudah cukup memberi seribu kegembiraan dan kebahagiaan kepada kita..xperlu emas permata sume.. ye kan?

hari khamis tu..saya biarkan je ianya berlalu begitu saja sebab malam tu la saya nk buat suprise yang telah saya rancang 2 bulan lepas..iye 2 bulan lepas lagi saya dah rancang hehe..

sebaik saja selesai solat isyak, en.suami terus mengadap keje2 sekolahnya..saya pulak gigih nak tidurkan aisyah awal2..bila aisyah dah tidur bolehla ibu laksanakan misi tanpa gangguan hehe..mula2 saya bukak internet..konon nak tengok fb, blog tapi saya search melody happy birthday..then bila dapat saya masuk bilik tengah..kat situ la saya buat segala yang telah dirancang..nak tahu apa dia?ni haaa..


habis satu paket lilin yg beli kat IKEA saya guna untuk jadikan mcm ni hehe..senget benget bentuknya maklumlah tanganku ini bukan kreatif sangat huhu


pastu saya sms en.suami suh masuk bilik tengah..sebaik saja dia masuk saya terus wish 'happy birthday' diiringi melody nyanyian happy birthday dari laptop..huhu ingat ummi lupa ke birthday bie..never!!!:D

dan saya bagi hadiah ini sebagai tanda sayang kepada en.suami..

 3 roses..i love u..saya suka bagi bunga n dapat bunga..biarlah org nak kata sangat 'perempuan'  bila suka bunga tapi saya xkisah sebab masing2 ada kesukaan sendiri kan:)


 from ummie..special for bie:)

 curik2 beli masa balik outstation aritu:)


dan hadiah dari ummie untuk setiap saat dan ketika seumur hidup bie..dengan izin Allah ummie hadiahkan Aisyah Mardhiyah binti Muhamad:)..semoga bie sentiasa menjadi ayah yang terbaik dan penyayang untuk anak kita..dan bakal anak2 kita:)..Insya Allah kalau ada rezeki:)

ibu ngan ayah sayang aisyah dunia akhirat..mmuahh


eh xhabis lagi tau..esoknya pulak saya beli ini untuk santapan en.suami:)..special ni tempah khas dari nik, ofismate saya..sedap..terbaik!!!tengkiu nik sebab sudi penuhi impian dan citarasa org ..sayang la dekat nik hehe..


brownies..sedap sangat:)

itu lah secara ringkas yang termampu saya buat untuk gembirakan suami tersayang..tapi agak sedih dan kecewa gak sebab xboleh nak celebrate lama2 sebab en.suami sibuk dgn keje sekolahnya..ermm xpa la..yg penting en.suami gembira:)..lovu u so much!!!

aisyah dan pengasuh barunya

Assalamualaikum,

sejak dari peristiwa ini saya cuba call sorang lagi yang telah hubungi saya selepas dari makcik tu..sebelum ni saya xbagi jawapan lagi kat dia sebab dlm hati memang nk hantar dkt makcik yg pertama ni, cuma saya simpan dulu nombornya, manala tahu kan ada apa2 yg xkena ke dgn pengasuh yg mula2 tu ke..just standby..

dan ditakdirkan Yang Maha Esa, pengasuh yang pertama tu xsanggup nak jaga aisyah kononnya menangis kuat sangat..ye lah aisyah kan xsihat masa tu..ermm xpa la malas nak panjang2..dan hari tu jugak saya cuba call no yang satu lagi tu dan malam tu saya ngan en.suami pegi ke rumahnya di blok C..masih lagi dalam satu kawasan yg sama cuma perlu berkereta la pagi petang..tapi saya xkisah asalkan dapat cari pengasuh yang penyayang dan bertanggungjawab untuk aisyah..bila dah jumpa pengasuh ni kami terus bincang n bagitau semua perkara yg dia perlu tahu dan akhirnya dia bersetuju untuk jaga aisyah..pengasuh aisyah ni muda lagi sebenarnya baru umur 19 tahun, dia tinggal bersama2 kakak2nya..bagi saya umur bukan sebarang masalah sebab saya dulu pun masa2 muda2 pernah jadi pengasuh huhu..

so, hari pertama hantar aisyah ke rumah pengasuhnya, saya selalu call/sms untuk tanya khabar..dan petang tu masa saya datang amik aisyah saya tanya samada dia boleh terus menjaga aisyah atau tidak..dia kata boleh..luckily masa tu dia hanya jaga aisyah sorang je..dan hari ni dah masuk hari keempat aisyah dgn pengasuh barunya..setakat apa yg saya lihat, aisyah gembira berada di situ..maklumlah ramai yang nak melayannya ye dik?hehe..dan semalam aisyah dah ada kawan baru..baby girl jugak..umur 8 bulan..nanti aisyah kawan2 ye dgn kawan baru adik tu..so setakat ni pengasuh tu jaga 2 orang baby sahaja..

bayarannya?pengasuh aisyah xbagitau berapa dia nak..cuma dia kata ikut saya la nak bagi berapa..beza sangat dgn makcik yg sebelum ni belum apa2 dah mintak gaji..untungnya dia..ermm lain manusia lain ragamnya..

apapun saya berharap sangat agar pengasuh aisyah sekarang ni sabar dalam menjaga aisyah dan jugak baby2 yg lain nanti.penat jugak ek melayan karenah pengasuh ni..semoga Allah sentiasa melindungi aisyah setiap masa..amin

syukur akhirnya jumpa jugak pengasuh untuk aisyah:)

5 months 3 weeks:aisyah meniarap sendiri buat kali pertama

Assalamualaikum,

hari sabtu yang  lepas (7.1.2012), buat kali pertamanya aisyah berjaya meniarap sendiri tanpa bantuan:)..alhamdulillah berkat usaha aisyah sendiri yg xpernah berputus asa ye sayang..aisyah menunjukkan skill pertama kalinya itu di depan ayahnya dulu huhu..terlepas hajat ibu ibu nak tengok  aisyah meniarap sendiri buat kali pertama di hadapan ibu..tapi xpa la mana2 pun ibu xkisah sayang:)

tapi saat yg paling saya tunggu2 akhirnya tiba jua..sebelum solat maghrib aritu saya letakkan aisyah dalam keadaan terlentang atas katil..sebaik saja bagi salam tengok2 aisyah dah meniarap..gembira sangat tengok satu demi satu perkembangan anak tersayang..sejak dari saat tu, pantang letak bawah mesti meniarap..letak je terus pusing badan..susah dah nak pakaikan lampin..amboii sejak dah pandai ni asyik nak tunjuk aksi je dik ye hehe..xpa dik teruskan usaha..ibu suka:D

nak tengok detik2 awal mcmana aisyah boleh meniarap?jom layan..

 mula2 pusing badan dulu..aisyah mula pandai pusing badan dah lama..sejak usia 4 months

 pastu usaha lagi untuk membalikkan badan:)

 alhamdulillah..akhirnya berjaya!!!

 menikmati saat2 dalam keadaan meniarap..mcmana perasaan tu dik:P

 agak lama jugak aisyah meniarap ni..seronok tengok gelagatnya:)

 meniarap dah..pasni adik belajar angkat dada plak ye..xsabar ibu nak tengok adik merangkak pulak hehe

 baik ibu..Insya Allah adik akan terus berusaha:P

 anakku sayang..permata hati ibu dan ayah


 aduhh..penat jugak meniarap ni ibu kan..aisyah nak rehatla dulu:)

alhamdulillah..walaupun aisyah boleh meniarap agak lambat dari baby2 lain yang seusia dengannya..tapi saya bersyukur sangat2 sekurang2nya aisyah telah menunjukkan perkembangan yg sangat baik sehingga kini..mula2 risau gak bila tgk anak orang lain usia 3 bulan dah meniarap tapi since nurse kat klinik cakap xpa lambat pun sebab badan aisyah agak semangat..berat nak angkat bontot agaknya huhu..apapun ibu dan ayah sangat bahagia dengan kehadiran aisyah dalam hidup ibu dan ayah..tengkiu sayang:)