Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, February 22, 2012

sibuk dan bizi

Assalamualaikum,

beberapa hari ni keadaan saya macam ni lah...SIBUK DAN BIZI..eh bukan sama ke maksudnya tu..huhu..sebenarnya saja nak menggambarkan situasi saya ketika ini..kalau ikutkan banyak memori yang nak ditinggalkan disini...cerita cuti2 langkawi masa CNY aritu..cerita riadah di hujung minggu bersama  kak gee, kenangan di tahun 2011, harapan di tahun 2012..ohh cerita ke cameron part 2 pun masih tertangguh..dan yg paling penting saya xberkesempatan nk update perkembangan anak perempuan kesayangan kami tu..aisyah yg sekarang dah pun berusia 7 bulan..dah banyak perkembangannya dari hari ke hari..dan yang paling jelas sekali makin cerdik dan bijak:)..alhamdulillah...

tapi disebabkan kesibukan di opis membataskan saya untuk update cepat2 kisah yang berlalu..dan disebabkan tu juga lah banyak entry dlm blog ni dah suam2 suku hihi..nak update di rumah mcm malas pulak nk bukak lappy...maklumlah seharian penat di opis..balik rumah nak uruskan aisyah sume..so bila mlm automatik badan bagi signal suh rehat cepat2..

citer pasal keje..sekarang ni saya tgh sibuk nak uruskan hal2 opis yg dah jadi rutin harian..senarai tugas pun makin bertambah..dan apa yang membuatkan saya bizi semenjak dua menjak ni adalah disebabkan saya tgh menguruskan program lawatan kerja ke tok bali, kelantan pada 4-6 mac 2012 nanti..lawatan ni akan melibatkan pegawai atasan MOF dan pihak2 lain spt APMM dan Jabatan Taman Laut..dan saya juga terlibat dgn lawatan ni nanti memandangkan saya desk officer bagi APMM..kalau ikutkan tahun 2010 saya dah pegi terengganu untuk lawatan seumpama ni..tapi yg ni agak lain ckit sebab melibatkan 'orang2 besar' huhu..segannya saya dahlah semua yg terlibat orang lelaki..saya sorang je la perempuan huhu..hari2 deal dgn pegawai berkenaan tentang progress lawatan ni..ermm bizi oh bizi...

balik dari kota bharu 6/3 tu..saya kena g penang plak untuk bagi ceramah kat sana sehingga 8/3..pendek kata turun flight naik flight la jawabnya..bermula dari situlah saya kembali menjalankan tugas memberi ceramah seperti biasa..hampir setahun lebih berehat dari memberi ceramah (pregnant+cuti bersalinkan aisyah), kali ni dah start semula..penghujung bulan mac pun ada satu lagi ceramah tp xtahu lagi kat mana..tapi apa2pun saya dah mintak izin en.suami dulu..

so awal bulan 3 ni saya akan outstation selama 5 hari (ahad-khamis)..aduhh mesti rindu kat budak kecik tu..ayah xpa tinggal pun huhu..balik dari outstation khamis tu...jumaat keje pastu sabtu tu balik kg pulak hehe..

k lah..saya nak sambung buat keje..ni pun curi2 update..sebelum tu nak tinggalkan sekeping dua gambar terkini aisyah..untuk sesiapa yg rindukan si kecik ni..ehh..ada ke yg rindu???perasan!!!..tadaa..:)

buah hati pengarang jantung ibu dan ayah:)



dan...inilah rupa meja saya sekarang
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!

 ermm..no comment:)



Thursday, February 16, 2012

hari ini saya xada mood..sedih:(

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,

hari ini..ermm actually dari  smlm lagi hati saya gundah gulana..xtenteram..sbb bonda tersayang saya xsihat..diserang asma yg agak membimbangkan..sbnarnya ma saya mmg ada asma..dulu sebelum disahkan leukimia ma memang selalu keluar masuk hospital disebabkan asma..ingat lagi dulu hidup saya sering dilanda kebimbangan setiap kali ma kena asma..bunyi ma bernafas yg merisaukan..tengah2 malam berkejar ke unit kecemasan hospital kota bharu..tapi sejak disahkan menghidap leukimia 2 tahun lepas, penyakit asma telah beransur pulih sehinggakan dah xperlu standby inhaler..dan dalam tempoh tu ma mmg xpernah diserang asma mcm dulu..

tetapi semalam..asma ma kembali menyerang..bila bercakap sendiri dgn ma terdengar susahnya ma nak bercakap..terdengar 'kelelahannya'..risau sungguh hati ni..ma mengadu 'ketat' dada..nk makan nasi pun xlarat sbb lelahnya itu..nk berjalan pun mengah..dan semalam juga 2 kali ma pegi sedut gas di klinik..malam sebelum tu mmg xboleh tido langsung..mlm tadi bila telefon ma ckp dah ok ckit cuma kalo berbaring lelahnya akan terasa..kalau duduk kurang ckit...bila dgr mcm tu lega ckit rasa hati ni...

pagi ni ingat nk call tanya khabar tapi adik saya sms terlebih dahulu bagitau dah otw ke hospital sebab ma cakap ketat dada..Ya Allah..saya terus xsenang duduk..risau, takut mcm2 ada..kalau dulu sekali sedut gas je ma dah ok..ni dah 2 kali sedut pun xhilang2 lagi..Ya Allah..Kau sembuhkanlah ibuku..Kau ringankanlah kesakitannya Ya Allah..jauhkanlah ibuku dari sebarang kemudaratan..amin

Ya Allah..sembuhkanlah ibuku..sihatkanlah tubuh badannya..amin..org sayang ma sangat2:(


p/s: kawan2..tolong doakan kesihatan ma saya ye..terima kasih atas doa kalian semua..

Tuesday, February 14, 2012

impian terlaksana...alhamdulillah

Assalamualaikum,

alhamdulillah..my wishlist sebelum bersalin dulu telah tertunai..ada yg tertunai sebelum aisyah lahir dan ada jugak yang sekarang baru dapat.. tapi apapun saya bersyukur sangat2..cepat atau lambat itu semua rezeki..nk tengok apa yg tertunai?jom...

1)  Smartphone/Iphone 

alhamdulillah..semasa aisyah genap berusia 6 bulan pada 14 januari yg lalu, en.suami mengajak untuk ke mines, sri kembangan..katanya nak beli telefon..walaupun sebelum ni saya banyak kali cakap xpayah beli sebab saya nk kumpul duit sendiri untuk beli tapi setelah beberapa kali en.suami cakap nk belikan akhirnya saya mengalah jugak..dan inilah hadiah dari en.suami..bila saya tanya hadiah untuk apa, dia cakap sempena kelahiran anak pertama;)..ohh kalo mcm tu nk beranak tiap2 tahun la mcm ni, boleh???:D

model idaman kalbu..alhamdulillah:)

dan diatas pembelian itu juga, kami dapat free voucher untuk pakej rawatan dan penjagaan diri dari hujung rambut sampai hujung kaki..dan voucher ni valid sehingga bulan jun nanti..ermm mcm menarik je hehe..free pulak tu..bie, jom g nak?

 voucher memanjakan diri:)

apapun terima kasih yang tidak terhingga buat en.suami sebab bermurah hati membeli hadiah untuk isterinya yg cengeng ni huhu..kalo tunggu saya nk kumpul duit sendiri belum tentu tahun depan pun boleh beli, maklumlah harganya boleh bayar kereta myvi saya selama 4 bulan huhu..alhamdulillah:)

2)  naik cruise tasik putrajaya

seminggu sebelum bersalin (35 weeks of pregnancy)..en.suami telah mengajak saya untuk naik cruise putrajaya..alhamdulillah apalagi kan mcm org mengantuk disorongkan bantal la hehe..masa tu sedang berlangsung floria putrajaya 2011..so dapatlah tgk kemeriahan floria dari tasik putrajaya:)..alhamdulillah termakbul sudah impianku yang satu ni..tq bie..lebiu:)

 muka happy mcm budak2 bila dapat naik cruise:)

 future ibu&ayah:)

 my tummy at 35 weeks:)

berlatarkan sunset:)


3)  air selusuh yang dibuat sendiri oleh en.suami
 
haa..yg ni xtercapai huhu..sebabnya ikutkan masa nak masuk 36 weeks tu baru nk suruh en.suami buatkan air selusuh tu..tapi alih2 sehari sebelum nk masuk 36 weeks tu dah selamat bersalinkan aisyah..maka yg tu pun xtertunaila:)..tapi saya xralat pun sebabnya saya bersalin secara c-zer..so manala boleh minum air selusuh sume kan?hehe...
 
4) honeymoon langkawi
 
oooppps yg ni xtermasuk dalam wishlist sebelum bersalin..tapi wishlist saya sebelum berakhirnya 2011l alhamdulillah, sebelum CNY aritu saya ada bisik2 kat en.suami ajak g bercuti..ikutla kemana pun..tp dlm hati mcm nak g pulau perhentian sbb kebetulan CNY tu kami cuti seminggu dan nak balik kg..tp saya xbagitau pun en.suami plan saya tu sbb last2 en.suami tanya xnak g langkawi ke..haa saya apalagi terusla setuju..dang dang tu gak search hotel sume..masa tu a week before CNY...sampai ke tgh mlm saya duk meng'search' hotel..kebanyakannya full..akhirnya ada gak rezeki kami..dapat book hotel bella vista kat pekan kuah..apartment 1 bilik dgn harga RM180/nite harga promo, kalo harga biasa RM300++..so bercutilah kami ke pulau langkawi CNY aritu..entry penuh nanti ye..xsempat lagi nk story huhu..
 
 langkawi..akhirnya sampai juga diusia aisyah 6 bulan:)

  di pantai cenang:)
 
 
alhamdulillah..most of my wishlist sudah terlaksana..syukur sangat2 diatas rezeki yang dikurniakan Yang Maha Esa..syukur alhamdulillah..semoga Allah terus melimpahkan rezekiNya kepada kita semua..amin
 

p/s: disebalik pemberian smartphone tu..ada satu dialog antara saya dgn en.suami yg sampai sekarang pun en.suami duk ulang2..malu sebab sbnarnya tersasul je perkataan tu tp itula yg disebut2 selalui..alahai suamiku..dahla sebutnya ummie malu ni haha..

Wednesday, February 8, 2012

aisyah demam campak di usia 6 bulan

Assalamualaikum,

sabtu yang lepas, anakanda tercinta buat kali pertamanya telah demam..kesian aisyah..mula2 dah perasan badannya dah panas..tapi xda la panas sangat suhu dalam 37.1-37.5..so masa tu kami jelum badan dan kepala aisyah dgn air asam jawa dan juga tepek cool fever dgn harapan dapat turunkan suhu badannya..esoknya hari ahad attend majlis birthday anak ofismate, kak lin kat presint 14..balik dari rumah kak lin terus bawak aisyah g klinik maria alamanda untuk check aisyah..selepas diperiksa doc cakap xda apa just demam n kesihatan aisyah yg lain sume ok..doc xbagi ubat sebab ubat demam masih ada..ye lah setiap kali cucuk kat kk nurse bagi ubat tapi xpernah makan sebab aisyah xpernah demam lagi setiap kali kena cucuk..

pagi isnin tu, saya perasan muka dan badan aisyah naik bintik2 merah..pastu aisyah muntah2..susu pun dah xminum sangat..setiap kali minum mesti muntah sampai lembik dah saya tgk aisyah..kesian aisyah..xpernah lagi saya tengok dia seletih itu..biasanya senyum dan aktif je memanjang..bila dah xsihat ni sudah pasti aisyah nak bermanja ngan ibu ayah..merengek2 minta didukung dan dibawa berjalan2..bila letak kat bawah je nangis..badan dia pulak sekejap panas sekejap sejuk..tapi cool fever mmg sentiasa terlekat kat kepala..

selasa pulak bila tgk aisyah masih lagi muntah..kami bawa aisyah ke klinik annur presint 15 sebab dr.maria sebelah pagi kat annur..doc check dan dia bagitau mungkin campak..dan saya mintak doc buat blood test sbb risau mana tahu denggi ke apa..ye lah putrajaya ni kes denggi mmg tinggi..dr.maria kata dia cuba utk ambik darah aisyah sebab dia kata mcm susah je nk amik darah kat tangan sbb katanya tangan aisyah ni jenis ketak2 huhu..takut susah nk jumpa vein..tapi alhamdulillah berjaya jugak amik darah aisyah..xnangis pun just merengek xselesa je bila doc n nurse duk pegang tangan dia..baik sungguh anak ibu ayah ni..alhamdulillah blood test menunjukkan aisyah bukan kena denggi..so cuti 4 hari tu kami xkemana2 pun..tapi adalah jugak keluar g rumah kawan en.suami kat salak tinggi n pegi jalan2 d pantai bagan lalang..kalo ikutkan en.suami dia ajak g jalan2 tapi bila aisyah dah xsihat kenala utamakan anak tersayang..so kat rumah je la kami:)..syukur jugak asiyah demam time cuti..at least masa awal2 demam kami boleh menjaganya tambah pulak ayah wannya (adik ipar saya) ada kat rumah boleh jugak gilir2 jaga aisyah..

semalam dan harini, aisyah dihantar ke pengasuh oleh ayahnya sebelum pegi sekolah..en.suami mengajar sesi petang so sebelah pagi en.suami jaga aisyah dulu..alhamdulillah semalam dan harini keadaan aisyah bertambah baik..semoga aisyah cepat2 sihat ye sayang..ibu dan ayah rindu nak tengok senyuman dan telatah aisyah mcm dulu..semoga aisyah cepat sembuh dan terus diberikan kesihatan yang baik...amin

 sian aisyah..tertido keletihan

 gaya tido yg disukai..tapi kejap2 angkat kepala untuk cari posisi yg selesa

 pastu tido balik..selesa tido mcm ni tambah pulak selsema masih ada

 ni tido waktu malam..tangan xlepas dari pegang bantal:)


 alahai kesiannya anak ibu:(

 masa ni bintik2 merah baru muncul

 tapi dalam xsihat cuba jugak untuk tersenyum..sayang aisyah


 balik dari klinik terus terbungkang tido:)

 amik darah kat tangan

cepat sembuh ye sayang..ibu ngan ayah rindu nk tengok aisyah aktif dan ceria mcm ni


nota:
tapi kan..walaupun demam sehingga kini kami belum pernah berjaga malam..waktu malam aisyah akan tido mcm biasa sehingga ke pagi..kadang2 merengek2 jugak tapi sekejap je..pastu lena la dia sampai subuh tapi mmg xpernah bersengkang mata berjaga walaupun aisyah xsihat..syukur Ya Allah kerana mengurniakan anak yang tidak banyak ragamnya..sangat mudah dijaga..namun kekadang teringin jugak nak merasai pengalaman berjaga malam..nak merasa pengalaman mcm ibu2 lain..apapun syukur sangat2 atas anugerah dan rezeki yang diberikan..sesungguhnya setiap kesenangan dan kesusahan itu adalah dugaan..senang pun dugaan, susah pun dugaan..ayuh sama2 kita muhasabah diri..

wordless wednesday #2::aisyah dulu dan sekarang::

Assalamualaikum,

2 keping gambar yang mampu membuatkan hati seorang ibu terbuai2 dgn kebahagiaan di atas kehadiran anugerah terindah dari Allah S.W.T..gambar yang mengungkapkan seribu kisah dan seribu kenangan..khas untuk tatapan anakanda tercinta bila sudah mengenal dunia..



"syukur Alhamdulillah Ya Allah..diatas anugerahMu yang cukup indah dalam hidup kami..berikanlah kekuatan dan kesabaran kepada kami untuk menjaga dan mendidik amanahMu dgn baik..semoga aisyah mardhiyah binti muhamad menjadi khalifahMu yang taat dan berakhlak mulia..amin"



Wednesday, February 1, 2012

checkup aisyah 6 months

Assalamualaikum,

apa khabar kwn2 semua..lama dah rasanya xupdate blog sendiri..asyik duk jalan2 blog org je hihi.bukan xnak update tp disebabkan beberapa kekangan dari sudut masa, tanggungjawab dan jugak menyepi seketika sebab balik kg cuti CNY aritu..hehe..nanti2 saya update story CNY ek:)...

arini nk share cerita checkup anak tersayang kami, aisyah yg sekarang dah pun berusia 6 bulan..sekejap je masa berlalu tup tup dah setengah tahun usia anak ibu dan ayah ni..alhamdulillah aisyah anak yg baik dan xbanyak ragamnya..dan jugak makin hari makin terserlah 'kelasakannya'..hai la anak..apapun ibu ngan ayah terhibur dgn galagat dan telatah aisyah:)..

aisyah checkup 6 bulan 16 januari 2012 yg lalu..(nmpak sgt entry terendam lama huhu)..seawal 7.30 pagi kami dah sampai KK Presint 9..lepas dah daftar kat kaunter terus pegi scan kad dan menunggu giliran dipanggil..masa ni nurse2 pun baru nk start keje..dlm pkul 8 pagi, giliran aisyah pun dipanggil..aisyah org pertama yg masuk bilik nurse aritu hehe..

mcm biasa..tanggalkan baju aisyah dan letak atas penimbang berat dan ukur ketinggian..masa ni nurse tu pun duk agah2 ngan aisyah..mcm biasa aisyah hadiahkan senyuman manis dkt nurse tu..sejuk hati ibu:)..pastu duk borak2 ngan nurse tu pasal solid food, kesihatannya dn mcm2 lagi..dlm 10 minit dah selesai semuanya dan tiba la masa untuk last jab for hep B..masa masuk jarum tu aisyah ekk ekk ckit tp xlama lepas tu terus senyum bila diagah..


::aisyah@6 months checkup::

berat: 8.0 kg (previous checkup @5 months 6.2kg)
tinggi: 65 cm
ukur lilit kepala:41 cm


alhamdulillah..aisyah membesar dgn sihat..walaupun sesekali aisyah kena selsema dan batuk..semoga aisyah terus membesar dgn sihat di masa hadapan..amin..xsabar nk tgk satu demi satu perkembangannya..:)


 menanti giliran untuk cucuk last dose hep B

 buat muka selamba je adik ni huhu

 dah 8 kg adik ni..patutlah xlarat dah ibu ngan ayah nak dukung huhu

next checkup aisyah ialah pada 19 mac 2012 di usia 8 bulan..sepatutnya kalo ikut jadualnya kena g checkup masa umur 9 bulan nanti tapi nurse suruh dtg jugak masa umur 8 bulan sebab nak check berat badan selepas aisyah dah start makan solid food...so skrg ni saya tgh berusaha nk memasak untuk anak tercinta..nak pastikan aisyah hanya dapat yg terbaik untuk tumbesarannya..Insya Allah