Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, March 30, 2012

kadang2 rasa nak je cepat2 mengandung lagi...tapi???

Assalamualaikum,

wah tajuk bukan main panjang lagi hehe..ok, straight to the point..lumrah manusia bila belum kawin, ditanyanya bila nak kawin, bila dah kawin plak ditanyanya dah ada 'isi' ke belum, bila dah ada anak sorang, mulala nak tanya bila nak tambah ahli keluarga..memang soalan2 mcm ni xboleh nak elak kan???

bila teringat kembali kenangan semasa mengandungkan aisyah dulu..rasa rindu sangat2 nk mengulangi kembali saat2 indah tu..walaupun selepas kawin kami terus 'bertiga', xsempat pun nk honeymoon  sbb selepas 3 minggu kawin dah pun disahkan pregnant 5 minggu:)..tp kandungan pertama ni xda rezeki..miscarriage masa kandungan memasuki usia 10 minggu..

sebulan selepas miscarriage..terus disahkan pregnant lagi (aisyah la ni hehe), xsempat period pun lepas gugur tu terus ada aisyah..alhamdulillah:)..mula2 takut gak kena marah ngan doktor sbb dia kata kena rest sehingga 2-3 cycle baru bleh try lagi tp manala saya tahu doktor, ingatkan selamat dah huhu..

selepas aisyah lahir, terus ada org tanya bila nk bagi aisyah adik..adushh saya tahu diaorg just gurau je tp biasala soalan tu xkan berhenti ditanya..kalau ikutkan en.suami memang dia nak anak ramai..saya pun:)..saya suka anak ramai sbb meriah..suka tgk family en.suami..adik beradik ramai dan semuanya baik2..tapi bila memikirkan beberapa sebab, saya nak amik masa sikit utk bagi adik kat aisyah..so saya list kan sebab2 kenapa kdg2 saya nk cepat2 mengandung lagi n kenapa saya nak rancang dulu...

sebab2 teringin nak cepat2 mengandung lagi:-

1)suka tgk baby..bila pegang baby mulala berangan nak tambah anak hehe

2)umur dah makin meningkat..tahun ni dah pun 29 tahun..so kalau boleh xnak la umur dah banyak nk mengandung lagi..takut nanti xlarat..

3)nak penuhi impian en.suami yg nak anak ramai..Insya Allah kalau dimurahkan rezeki dari Allah..kita hanya merancang Dia jua yang menentukan..

4)rindu nak rasa baby dalam perut gerak2, tendang2, perut goyang2 hehe..indahnya rasa semua tu..bersyukur pada Allah sebab memberikan saya peluang merasai nikmat indah mengandung dan melahirkan anak...alhamdulillah

5)masa mengandungkan aisyah dulu saya xda lah alahan teruk sangat..muntah2 tu mmg ada tp xla menganggu urusan seharian cuma rasa letih dan malas yg berpanjangan..tapi org kata lain anak lain ragamnya kan..

sebab2 xnak mengandung lagi dalam masa terdekat:-

1) saya melahirkan aisyah secara c-zer..oleh itu doktor menasihatkan supaya gap sekurang2 nya 2 tahun untuk merancang kelahiran anak berikutnya..sbb luka dalam mengambil masa yg lama untuk sembuh sepenuhnya..kalau normal sy xkisah sangat tp apapun kita hanya merancang..kalau ditakdirkan ada rezeki kami menerima dgn penuh kesyukuran dan kelapangan hati..

2)mmg rindu nak mengandung lagi tapi setiap kali terasa ngilu, perit dan kebas di parut c-zer tu membuatkan saya lupakan dulu hasrat utk mengandung..peritnya hanya Allah yang tahu..setiap kali dukung n main2 dgn aisyah pun, kalo kakinya terkena tempat c-zer tu mmg akan terasa la..mmgla bukan selalu rasa sakit tu tp kdg2 je..tp org kata setahun dua tahun pun still akan rasa lagi ngilu2 tu..sbb tu ramai yg seboleh2nya xnak c-zer sbb sakitnya akan berpanjangan berbanding bersalin normal yg hanya sakit masa tu je..

3)aisyah sekarang mmg tengah melasak..usianya pun baru nak masuk 9 bulan..so mcm kesian kalau kecik2 dah dapat adik..tp org kata elok juga ada teman cepat2 xda la manja sangat anak tu..ermm..apapun aisyah tetap kesayangan ibu dan ayah dunia akhirat..sama juga dgn bakal adik2 aisyah nanti...

4)bila baca risiko2 jarak anak yg terlalu cepat selepas ceasarean ni, terus jadi takut..ye lah antara risikonya takut uri melekat dekat parut c-zer, risiko rahim pecah dan mcm2 lagilah..seboleh2nya saya berharap sangat kalau ada rezeki lagi lepas ni saya dapat bersalin normal..

5)kedudukan kewangan???mmg tidak dinafikan ada org xnak anak ramai sbb takut nk mampu nak memberi kehidupan yg terbaik utk anak2..tp itu terpulang kpd pendapat masing2..mmg kami bukanlah dikategorikan sebagai 'org senang' tp saya percaya Allah itu Maha Pemurah..Dia tahu kemampuan kita..sebab tu saya xmeletakkan kewangan sebagai halangan untuk menambah ahli keluarga sbb setiap anak tu ada rezeki masing2..

6)setiap kali mengenangkan detik mengandungkan aisyah selama 36 minggu dimana setiap hari kena makan obimin menyebabkan saya berfikir banyak kali pasal ni hehe..dulu setiap kali nak makan obimin saya mesti sediakan apa2 saja makanan lain supaya tidak muntah selepas telan obimin..sungguh saya mmg xtahan dgn bau dan rasanya sehinggakan sepanjang mengandung tu setiap hari saya rasa hari tu xakan lengkap selagi xtelan obimin..dasyat kan?hehe..jeles tgk kakak ipar saya (kak ngah) selamba je telan obimin tu huhu..alangkah bestnya kalau saya pun mcm kak ngah..mkn ubat mcm makan gula2 je hehe..

ermm tu la serba sedikit cerita pasal nak tambah anak dalam masa terdekat atau x..setiap org ada pendapat masing2..ada rezeki masing2..kita hanya mampu merancang..sebaliknya Allah Maha Menentukan segala2nya..secara jujur mmg buat masa ni kami masih merancang tapi andai ditakdirkan dikurniakan rezeki dalam masa yang terdekat, kami menerimanya dengan penuh kesyukuran..

Monday, March 26, 2012

Pose manja dari aisyah

Assalamualaikum,

Percubaan pertama update blog guna bloggeroid hehe..just nk share gambar yg di send ayah aisyah pg td (skrg saya oustation di pd)..


[ image_0]
Suka tgk gmbar ni..pandai anak ibu posing hehe..xsabarnya nk hbis keje nk balik rumah peluk aisyah:(..terbayang2 keletahnya:(

posted from Bloggeroid

curi-curi update

Assalamualaikum,

seminggu dua ni masa saya sangat2 terhad..baik di opis mahupun di rumah..di opis sangat2 bizi dgn keje..di rumah pun dah lama saya x 'servis' hehe..kain baju bertimbun xsempat nak lipat..bak kata en.suami kalau basuh baju dia xda masalah sbb mmg dia pun yg rajin basuh baju dari saya hehe..tp bab melipat tu dia xreti huhu..tp xpa saya xkisahpun cuma masa je yg x mengizinkan..xkan nak suruh suami plak lipat kain kan hehe..

tambah plak weekend y lepas kami ada  buat makan2 ckit kat rumah..tu yg super duper sibuk..nati dah free skit saya update pasal makan2 tu ek..arini plak saya kena outstation ke pd sampai rabu..aduh sayunya hati nak berjauhan lg dgn aisyah:(..dahla semalam xlama pun dpt manja2 dgn aisyah sbb saya sibuk di dapur..kalo ikutkan hati nak je bawa aisyah sekali tp aisyah nak duduk ngan sape huhu..ayahnya plak sekolah..

k la ye..saya nak gerak ke pd dah..pegi awal tkut xjumpa hotel tu hehe..tambah plak malam ni dah start kelas..aduh penat!!!!semoga Allah meminjamkan kekuatan kepada saya untuk melalui semua ni..sbb minggu depan saya kena g johor plak..berat hati nak tinggalkan en.suami&aisyah tp nk buat mcmana dah keje saya mcm ni..

p/s: bie, jaga adik elok2 ye..love both of u very very very much!!!!! 

Tuesday, March 20, 2012

my family in da house:)

Assalamualaikum,

apa khabar semua?saya alhamdulillah sihat..syukur pada Allah kerana masih memberikan kesihatan yg baik untuk saya dan keluarga..alhamdulillah..

sebenarnya arini saya baru masuk opis sebab minggu lepas saya bercuti+outstation..dan semalam saya baru sampai putrajaya..fuhh penat seharian drive dari kelantan ke putrajaya..dah lama xdrive jauh2 mcm ni..maklumlah sebaik saja kawin dah selesa jadi co-pilot je hehe..bukan xnak drive tp en.suami yg xbagi huhu..kali ni en.suami balik putrajaya naik bas sorang2 sbb dia dah keje hari isnin tu...saya pulak ada ceramah ari isnin kat JPS Kota Bharu..so terpaksala saya bawak keta sendiri huhu..dan kali ni my family ikut sekali dtg sini..sukanya:D..dan sekarang my mum, ida n anis (my sis) ada kat rumah:)..cuma ayah n adik bongsu saya je yg xikut sbb dah sekolah..so minggu ni saya x hantar aisyah ke pengasuhnya sbb dah ramai babysitter kat rumah hehe..

k la kawan2..saya bizi ckit nk setelkan keje sbb minggu dpn n awal april sy kena outstation lg..masuk opis pun 2-3 hari je seminggu..nanti bila masa dah mengizinkan saya akan update blog ni..banyak cerita menanti:)..just utk kenangan kami sekeluarga di masa hadapan:)

eh..nak tgk aisyah x hehe..ni gambar2 masa nk balik kg dan semalam (dari kg)..saja nk tempek hihi..

 aisyah nak balik kg dah:)

 amboi garangnya dik hehe

 aisyah ngan tok ma:)

syoknya tido..buat mcm kat rumah plak aisyah ni..kemain lg lena maklumlah posisi fevret..tambah plak sambil peluk lulu kesayangannya tu:)



k..selamat bekerja ye kawan:)

Tuesday, March 13, 2012

checkup aisyah @8 months

Assalamualaikum,

14.7.2011-14.3.2012..harini genap aisyah berumur 8 months..pagi tadi bawak aisyah g timbang berat dan ukur tinggi di kk presint 9..alhamdulillah sekejap je masa menunggu..sebaik saja dah sampai turn, terus masuk bilik 16 jumpa nurse yg sama 2 bulan lepas..suka dpt nurse ni..baik, peramah dan macam2 nasihat yg dia bagi:)...

mcm biasa sambil nk timbang berat, nurse tanya pasal pemakanan aisyah mcmana..pastu dia bagi some advice mcmana cara nk masak utk baby..katanya di umur 8 bulan ni dah kena tambahkan minyak masak sikit dlm makanan yg kita sediakan..pastu jenis2 makanan yg boleh diberi utk baby di usia ini..alhamdulillah dpt tips yg berguna..maklumlah ibu aisyah ni hari2 dah pening nak masak apa utk anak tersayang hehe..sian aisyah hari2 makan bubur nasi, kentang lenyek, oat, dan puree buah..nanti ibu masak mcm2 utk aisyah ek..

ok ni result checkup aisyah harini..

umur: 8 months
berat:8.45kg 
(aiiyyyak cikit je naiknya..mcmana berat nak naik tuan punya badan lasak kemain..habis tenaga guna utk melasak je huhu)
tinggi:68cm 
(nurse cakap aisyah ni dah tinggi sampai letak dlm penimbang pun dah terjulur kaki ke luar huhu)


masa letak atas tempat nak ukur tinggi tu..aisyah bukan main lagi xreti nak duduk diam2..habis dia bergolek2..tendang2 kaki sampai terhantuk kepala kat papan yg ada kat situ..sampai tergelak nurse tu tengok..adoii:D..awak gegirl la sayang hehe..

dan as usual haruslah ada gambar watak dalam cerita ni kan..xlain xbukan of course la anak ibuayah tercinta ni:D

 ayah..ibu..aisyah dah besar dah:)

"happy 8 months old sayang"

corat-coret:

sebelum keluar dari bilik tu, saya sempat tanya nurse pasal rasa ngilu dan pedih2 dan rasa kebas kat scar czer dulu..katanya dia sampai dah pregnant anak seterusnya pun still rasa sakit tu..dia kata itu normal sbb kita punya perut banyak lapisan..dan sebab tu jugakla kita kena buat family planning betul2..ermm Insya Allah nurse:D

k la sekian saja utk hari ni..jumpa lagi di masa2 akan datang sbb ptg ni tuan belog half day..nak balik kg halaman tercinta..doakan kami selamat sampai ke kg ye..tok ayah, tok ma n pak sedara mak sedara aisyah dah xsabar nk menunggu kepulangan aisyah ni:)

rabu tanpa kata

Assalamualaikum,



haih la..hati mana yg xcair tgk senyuman anak dara manis ibu dan ayah ni:)..opps gambar spontan..tgh2 nk snap gambar aisyah terjeluok la plak hehe

....sekian:D...








Monday, March 12, 2012

bila aisyah sudah pandai melasak

Assalamualaikum,

ohh dah lama saya xupdate perkembangan aisyah kan..ratu hati ibuayah:)..

esok aisyah dah nak masuk 8 bulan dah..cepat je masa berlalu kan?masih teringat2 lagi kenangan melahirkan aisyah..(eh sampai la ni xsori lagi detik kelahiran aisyah..asyik duk peram dlm draf je hehe)...

sejak dari usia 7 bulan..sangat banyak pencapaian yg aisyah tunjukkan kat kami..paling ketara dari segi perangainya..dulu ala2 sopan je tp sekarang..makin terserlah ayumu kelasakannya huhu..fuhh penat ibu dan ayah melayannya..(penat tp gembira dan bahagia)..

k lah...kita bercerita sambil tengok gambar ye..dah lama xda gambar terkini aisyah kan..apalagi mehla tengok:D

 dah pandai angkat tangan minta dukung..sori la dik ibu banyak keje nk buat..adik main sorang2 dulu deh hehe

 bila ibu kat dapur..aisyah pun nak masuk dapur gak..terhuyung hayang mengengsot semata2 nk g kat ibu:)

 jenguk2 dapur..aisyah said "oh inilah dapur":D (tempat yg aisyah baru explore)

 letak dpn tv..mainla dgn toys2 sume tu..tp aisyah bukan layan sgt mainan2 tu..paling tidak belek2 sekejap pastu xminat dah..paling aisyah suka skrg gerak sana gerak sini pegang tu pegang ni..dan fav dia..tayar stroller n remote tv:)

 bila dah agak2 penat main..relaks dulu tgk tv sambil minum susu:)

 pastu kembali melasak..suka sangat nk g pegang decoder astro tu..aisyah2 (geleng kepala)..tengok tu sekeliling tempat dah 'pagar' tp aisyah xpeduli pun..boleh panjat kan dik hehe

 pastu bila ibu buat2 marah mulala buat 'muka xbersalah tu ye'..ni saja la nak buat hati ibu cair ni:D

 lagi satu aksi fav aisyah..suka sangat menyorok bawah meja..kadang tu bila kat dapur, jengah ruang tamu tengok2 anak kesayangan ni xda..bila cari2 rupa2nya ada ni haa..bawah meja tempat ayah buat keje..ermm anak oh anak..bila panggil sengih je yg aisyah tahu:)

 aisyah ni suka ngan buku2 or yg bersifat kertas..pantang jumpa habisla:)

 amboi seronok nampak duk main fail ayah tu..kaki angkat tu yg xtahan huhu

 ermm yg ni mmg xboleh nk komplen dah..bila ibu nk lipat kain..aisyah pun nak 'tolong' sama hehe


 mmg aisyah enterprem sokmo time nk melipat kain..bilala nk siap kalo mcm ni hehe

 last2 bila dah penat main..mcm ni la jadinya..tertido sendiri..buatlah apapun mmg aisyah xpeduli dah hehe

pemandangan biasa:)..xpernahnya nk tido setempat

fuhh..seharian bersama ratu hati benar2 membuatkan masa berlalu begitu pantas..satu demi satu yg aisyah belajar..dan sesungguhnya setiap detik bersama aisyah adalah sangat2 membahagiakan ibu dan ayah..setiap hari aisyah semakin pandai, bijak dan semakin panjang akalnya membuatkan ibu ngan ayah xtahu dah nk ckp macamana sebab aisyah adalah tersangat sweet dan menghiburkan hati ibu dan ayah..we love u so much dear!!!


Friday, March 9, 2012

i'm back

Assalamualaikum,

alhamdulillah..hari ni saya dah masuk opis setelah 5 hari outstation ke kota bharu dan penang..masuk opis arini terus ada meeting..tambah pulak arini hari jumaat..so masa begitu pantas berlalu..kalau ikutkan banyak keje yg saya nk setelkan..maklumlah minggu dpn saya dah nak bercuti dan terus sambung dgn outstation kat kota bharu lagi..ermm bos mmg akan suruh saya kalau ada ceramah kat kelantan:)..

5 hari saya berjauhan dgn aisyah..dan harini bila dtg opis ramai kawan2 yg tanya  aisyah ok ke sepanjang ketiadaan saya..dan jawapannya..alhamdulillah:)..aisyah xmeragam pun bila duk dgn ayahnya..setiap masa en.suami akan report apa yg aisyah sdg buat, apa yg aisyah mkn dll..syukur sangat2 sebab Allah mengurniakan suami sepertinya..hebat di dapur, hebat juga menjaga anak..*ehem*(bodek:D)..dan saya juga meletakkan sepenuh keyakinan dan kepercayaan yg en.suami mampu jaga aisyah dgn baik sekiranya saya kena outstation di masa2 akan datang..tapi perasaan rindu xyah cakaplah..setiap detik teringatkan aisyah ngan ayahnya je..5 hari mcm 5 tahun:)..

ohh..dah hampir pkul 5..kejap je tengok2 nak balik dah hehe..bestnya dpt rest dihujung minggu..memanfaatkan masa dgn keluarga tercinta..tapi pagi esok en.suami plak ada aktiviti sekolah..*erm..yg ni xbest* huhu..apapun kpd kawan2 semua..happy weekend to you all..:D