Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, June 28, 2012

akhirnya terpaksa mengalah

Assalamualaikum,

wah bukan main lagi tajuknya padahal xda apapun hehe..alkisahnya mcm ni..kat opis saya ni ada buat jualan puspanita selama 2 hari bermula hari ni dan esok..mula2 tu mmg dah berniat xnak turun sebab dah tahu kalau turun confirm akan ada benda yang sangkut:)..

last2 terpaksa turun jugak sebab nak pegi atm..tp kan atm tu letaknya dkt kawasan gerai2 jualan puspanita tu..dah alang2 sampai situ hati pun duk menghasut suh jalan2 huhu..saya pun jalan2 la mmg xda niat nak membeli pun..org kata cuci mata:)..pastu belek2 tudung, baju2 dan barang2 lain..last2 terstop la dkt kedai yg jual aksesori baby ni..mcm2 ada..headband, scarf rambut, penyepit rambut, dan mcm2 lagi..mula2 tu just belek2 je sambil buat2 tanya harga..ohh sumenya cantik2 belaka..cair dah hati ni..hati pun menghasut lagi suruh beli..beli dan beli:)

tp dlm masa yg sama duk pikir headband aisyah pun dah byk..mcm2 color ada..pastu pengikat rambut pun dah ada..tapi disebabkan naluri ibu ni nak tengok anaknya kelihatan cantik maka akhirnya kalah jugak dengan kata hati..dan akhirnya tersangkutla aksesori kat bawah ni..sumenya utk aisyah bidadari kecil comel ibu dan ayah:)..

 cantik kan?macam ni la kalau ada anak perempuan hehe


apa nak buat sumenya cantik2..kalau ikutkan hati mahu saya borong sumenya hehe..ermm xsabar nak pakaikan dekat aisyah..tapiiiiiii aisyah bukannya suka org usik2 rambut dia mula la nak tepis2..tapi xpa ibu akan pastikan aisyah dgr ckp ibu (nada garang) hehe...xpa la sesekali membeli utk anak (boleh percaya ke sesekali ni?)..lepas ni lambat lagi baru boleh beli balik..tapi masalahnya saya memang xpercayakan diri sendiri..mulut kata xnak tp tangan dah hulur duit nak bayar:)

ok lah jam dah nak pukul 5..nak siap2 balik dah..hari ni saya berpuasa lagi..masih ada 10 hari utk habiskan puasa ganti..harap2 sempat habis sebelum ramadhan tiba..azam tahun ni xnak tinggalkan puasa dan xnak ganti puasa tahun depan..Insya Allah..

Tuesday, June 26, 2012

cuti-cuti langkawi di usia aisyah 6 bulan-last day

Assalamualaikum,


bersambung kembali kisah percutian di langkawi..punya la lama nak habiskan hehe..maklumlah tuntutan kerja lebih utama:)

hari kedua kami bermula dengan breakfast di hotel..kalau ikutkan hotel limit sampai 2 org je..tapi bila tgk dkt cafe tu xda guna coupon ke apa apalagi masuk je la kami berempat hehe..ermm tapi food dia biasa2 je xmcm hotel2 lain..tp tetap syukur ada gak rezeki boleh makan aritu kan hehe..

 si comel aisyah di pagi hari:)

alamak masyam la plak huhu


 aisyah with ibu:)

 macam biasa..teruja tgk makanan:)

sorry ye dik..adik belum boleh makan mee lagi..tunggu lepas setahun ye:)


sesudah breakfast kami mulakan perjalanan ke destinasi pertama hari tu..mula2 ingat nak g tanjung aru tapi disebabkan ada sedikit halangan so kami just pegi ke kedai Haji Ismail Group (HIG) je:)

 bergambar dulu sekitar perkarangan hotel:)

 with my BIL-ayah wan aisyah:)

 with my brother-pokcik yah aisyah

sasaran utama bila datang langkawi:)

 bagi pencinta coklat, sinila tempatnya:)

 macam2 ada:)

 dan ni my fav-hershey kisses perisa almond..beratus jugak melabur kat coklat ni hehe..eh xlupa daim pun my fav tp xsempat nk amik gambar:)

 sebagai wanita yg sememangnya wanita tempat ni la yg paling lama spend masa termasukla saya hehe

 macam2 brand ada..corell, opal dan mcm2..harga?ermm not too bad..lebih kurang kot dgn rantau panjang:)..pilih punya pilih akhirnya saya beli jugak 1 set pinggan mangkuk opal utk ma di kg..hajat hati nak gak beli utk rumah sendiri tp en.suami xbagi..katanya kat rumah dah berlambak xguna2 pun huhu..ermm biasla org laki kan tapi kan ishh mmg cantik2la..nyaris2 je nak beli tp apakan daya xdpt green light:)

 pemandangan dalam kedai

 aisyah dan ayah setia tunggu ibu shopping:)

penat dah ye..jom lah balik:)


selesai je 'melabur' duit kat HIG kami terus bertolak ke jeti sebab nak balik dah..hotel pun dah siap check-out masa ni so terhuyung hayang la bawak beg baju dengan 'hasil tangkapan' kat HIG tadi..nasib baikla ada 3 hero malaya yg tlg angkat:)

sampai di jeti tgk2 tiket yg ada adalah pukul 5 ptg..so apalagi kami terus menuju ke mercu tanda langkawi yg paling famous..dataran lang..x sah kan kalau dtg langkawi tp xdtg sini:)


 besarnya helang tu..tapi aisyah xpandai cakap lagi..kalau x mesti pot pet mulut dia tgk helang tu:)


 tengah2 panas pun tetap nak bergambar:)

 aisyah with ayah:)

 family memory in langkawi:)

 atas feri menuju kuala kedah..nak balik dah

bergambar kenangan dgn family kawan en.suami..tapi kawannya xmo bergambar la plak hehe

sampai di jeti, kawan en.suami dtg amik dan singgah di rumah family nya kejap..pastu terus g rumah kwn en.suami dkt area situ jugak..bermalam dulu di rumah kwn en.suami dan pagi esoknya kemas2 barang dan terus bertolak ke kubang semang, p.pinang rumah kak ngah (my SIL)..rehat2 sekejap pastu terus bertolak balik kelate:)

sekian saja coretan memori percutian kami di langkawi selama 2 hari 1 malam:)


memori di langkawi:

  • kereta sewa yg kami dpt sangatlah tidak memuaskan hati..maklumlah xda pengalaman lagi..bila org offer dkt jeti kuala kedah terus setuju amik keta ni..tp xpa lps ni kami akan jadikan satu pengajaran dan pengalaman:)
  • banyak tempat yg kami xsempat nak pegi...nama pun unplanned kan hehe..main redah je mana2 tempat asalkan boleh singgah:)
  • walaupun kami pegi betul2 time CNY tapi orang xda la ramai sangat..biasa je kot
  • hotel yg kami sewa so far sangat memuaskan hati sesuai dgn harga yg kami bayar (RM180 utk 2day1night+breakfast) walaupun time heavy peak season..kalau nak survey hotel dgn rate murah bolehla jenguk2 agoda.com hehe
  • overall...bagi saya langkawi biasa2 je..sebelum ni punyala beria nk dtg langkawi tp bila dah jejak sendiri saya rasa saya lagi suka cameron:)..ohh kalau dah pencinta cameron g mana2 pun cameron tetap dalam hati kan:)
  • dan yg paling best..aisyah umur 6 bulan dah sampai langkawi tapi ibu&ayahnya umur 29 tahun baru dpt jejak langkawi hehe...
  • apapun..thanks a lot to en.suami sebab sudi bawa kami ke langkawi..dengar jugak luahan hati bini yg byk songeh ni kan:)

Thursday, June 21, 2012

rindu yg tidak tertanggung terhadap anak tersayang

Assalamualaikum,

minggu ni masuk 3 minggu berjauhan dengan anak tersayang..hari2 hati ni teringatkan aisyah di kg..kat opis, tengah drive, tengah masak pendek kata setiap saat memang hanya aisyah je dalam hati dan fikiran ni..ayahnya tolak ke tepi hehe..

dan disebabkan kerinduan yg xtertahan tu, akhirnya saya buat keputusan utk balik kg mlm ni sorang2..eh tapi saya dah minta izin en.suami terlebih dahulu ye..kenapa saya balik sorang2?sebabnya esok (jumaat-ahad) en.suami ada perkhemahan sekolahnya di sungai congkak..sebab tu la xdpt balik sekali..daripada sorang2 kat rumah baiklah saya balik kg kan kan:)..xsabar rasanya nak peluk cium dakap aisyah kuat2..mengikut laporan dari adik saya, aisyah semakin hari semakin cerdik dan pandai..mcm2 dah yg aisyah tahu buat, ok xpe nanti balik ibu check sejauh mana kebenaran laporan cik anis tu hehe..

oh ye mlm ni saya balik naik bas dari putrajaya..dah lama rasanya xnaik bas ekpress ni hehe..harap2 ok la..maklumlah skrg ni duduk sekejap pun dah cepat lenguh dan sakit pinggang:)..harap2 perjalanan lancar dan saya selamat sampai ke kg dengan selamat..amin

oh aisyah..ibu dan ayah sangat rindukan adik..tunggu ibu balik ye


note:

minggu depan Insya Allah saya dan en.suami akan balik ke kg lagi utk mengambil aisyah pulang ke sisi kami..biar family d kg plak yg terindu2kan aisyah huhu..

Sunday, June 10, 2012

cuti2 langkawi di usia aisyah 6 bulan~day 1~

Assalamualaikum,

fuhh..anak dara kesayangan dah pun berusia 10 bulan lebih, saya baru terhegeh2 nak update entry ni huhu..xkisahla at least ada gak kenangan utk aisyah nanti:)

alkisahnya semasa cuti CNY bulan feb aritu di usia aisyah 6 bulan, saya dan en.suami bercuti seminggu..plannya nak balik kg la..tapi alhamdulillah kebetulan 2 minggu sebelum cuti tu kami dimurahkan rezeki..so saya saje je buat2 tanya kat en.suami nak g bercuti x..sebab sebelum tu mmg kami ada plan nak g cuti2 malaysia tapi masa xmengizinkan..dalam hati saya ingat nak ajak en.suami g pulau perhentian masa balik kg tu..tiba2 en.suami cakap "g langkawi nak?..bila en.suami ckp macam tu terus rasa happy la sbb dah byk kali saya merungut kat dia yg saya xpernah sampai langkawi lagi sebelum ni..xsangka en.suami ajak g sana hehe..

sebaik je confirm nak g langkawi terus survey hotel n tempat2 menarik utk dikunjungi nanti..agak mencabar gak la sebab sumenya last minute..mana x nya seminggu sebelum CNY baru betul2 confirm nak g..search hotel kebanyakan dah penuh..tapi alhamdulillah berkat kesabaran meng'search' hotel sampai lewat malam, dapatla booking hotel bella vista langkawi melalui agoda.com..dan alhamdulillah kami dapat sewa apartment 1 bilik dgn harga RM180/day..kira murah sangatla kalau nak dibandingkan dgn musim cuti macam tu kan..oh ya kami pegi langkawi ni berlima~saya, en.suami, aisyah, adik saya dan adik ipar saya~apartment yg disewa hanya 1 bilik sahaja tapi nasib baikla adik&adik ipar saya lelaki..so pandai2 la bawak diri nak tidur mcamana hehe..

perjalanan kami bermula pada jumaat malam menuju ke kuala kedah..kebetulan jugak kawan en.suami nak balik kg di kuala kedah, so kami menumpangla sementara kat rumahnya..sampai kedah dah dekat subuh dan sebaik je sampai rehat2 dulu dan bersihkan diri..pagi sabtu tu kawan en.suami hantar ke jeti kuala kedah..dekat sangat dengan rumahnya..rezeki kami:)

dan dari sini la percutian kami bermula..tapi biarlah gambar je yg berbicara ok:)

 on the way ke kedah jumaat malam..aisyah di usia 6 bulan:)

 di jeti kuala kedah:)

aisyah with ayah n ayah2 saudaranya:)

 aisyah with ayah dan ibu:)

 in ferry..dalam sejam jugak nak sampai ke langkawi

 ni la hotel yg kami stay sepanjang 2 hari 1 malam kat langkawi..bella vista hotel&apartment..murah rezeki kami sebab saya booking apartment 1 bilik, tapi masa check in diaorg bagi apartment 2 bilik dgn harga tetap RM180..siap dgn breakfast lagi..berbaloi kan?dapatlah adik2 dua org tu tidur dalam bilik..alhamdulillah:)

 bilik air dan dapur:)

 tempat pertama yang dilawati makam mahsuri..tapi kami xmasuk pun ke dalam sebab ramai org dan cuaca pun agak panas..kesian aisyah berpeluh2..pastu nampak mcm xmenarik sangat pun kat dalam tu..so kami just pusing2 n bergambar kat luar je:)
 lepas balik dari makam mahsuri tu, kami decide nak ke pantai cenang plak..so bergerak la pulak kami ke pantai cenang dengan berpandukan signboard semata2:)..alhamdulillah sampai jugak ke pantai cenang..


 posing di pantai cenang..ramai mat2 dan mek2 salleh yang 'berjemur' kat sini..ooppss xbaik utk tatapan aisyah..so kami xda la meluangkan masa yg lama kat situ lagipun hari dah semakin senja:)

 aisyah dan ayah..love this picture so much..berlatarbelakangkan pemandangan yg hampir sunset:)

 dan tidak lupa..kekasih halal:).kononnya nak g langkawi lepas kawin utk bulan madu..tp xsempat sbb bunting pelamin..so percutian ni kiranya delayed bulan madulah jugak tapi berbulan madu dengan anak sekali dah hehe...

 balik hotel petang tu terus bersiap2 utk keluar dinner..mandikan cek mek molek ni dulu..bukan main lagi suka lepas mandi tu hehe
keluar dinner di restoran tomyam seafood yang super duper mahal xberbaloi dengan kualiti rasa..hampa sebab terpaksa bayar mahal giler!!!xpa lah asalkan kenyang:)



to be continued.....

Friday, June 8, 2012

seksanya bila berjauhan dengan anak tersayang

Assalamualaikum,

sayunya hati bila berjauhan dengan anak tersayang..sedih, rindu dan terbayang2 keletah anakanda tercinta..:(..ini kali kedua aisyah terpaksa ditinggalkan di kg..yg pertama semasa aisyah berusia 4 bulan dan kali ni semasa aisyah berusia 10 bulan setengah..tapi jgn salah faham kami bukan sengaja mahu meninggalkan aisyah di kg tp keadaan memaksa..pengasuh aisyah akan cuti pada 14-19 jun ni..saya mmg xboleh nk cuti dah sebab last week pun dah 6 hari amik cuti rehat balik kg..en.suami plak mmg susah nak cuti..kalau saya amik lagi cuti mmg sikit je la baki cuti saya nanti..mana nak spend utk cuti raya, cuti kecemasan dan lain2..kalaulah en.suami boleh amik cuti sudah semestinya aisyah xakan ditinggalkan di kg..mana ada ibuayah yg sanggup berpisah dengan anak kan???

ikutkan perancangan Insya Allah hujung bulan 6 ni kami nak balik kg amik aisyah..mmg xtertahan dah menanggung rindu ni..bila dgr suara aisyah dlm telefon mulala sayu dan rindu je..bila buat video call plak mmg saya xsanggup nak tengok aisyah sbb kalau tgk mmg mengalir airmata ni..xsanggup nk menahan rindu:(..tambah plak sepanjang seminggu bercuti di kg hari tu aisyah dah pandai macam2..dalam usia 10 bulan setengah ni aisyah dah pandai berdiri lepas tangan sekejap2..pandai ajak org bergurau dgn dia..dah pandai lambai tangan babai dan mulut pun dah pot pet pot pet sampaikan mak2 sedaranya duk panggil "attadaaa" sbb aisyah suka sangat sebut attadaa tu huhu...

apapun doa saya semoga aisyah sentiasa dilindungi Allah dimana saja dia berada..dan sentiasa dalam keadaan sihat2 sepanjang di kg..dan semoga aisyah gembira berada di sekeliling insan2 yg sangat menyayangi dirinya di kg sampaikan tok ayahnya sendiri yg beria2 suh tinggalkan aisyah di kg..cucu pertama katakan:)

ok lah jom tengok persiapan aisyah masa nak balik kg hari tu:)

 check barang sendiri cukup ke tak:)

 "rasanya mcm dah cukup ni ibu"-aisyah:)

 "hanger baju adik pun dah cukup ni"-aisyah..oh kalaulah aisyah faham yg sebenarnya dia kena tinggal kt kg nanti confirm dia sedih kan:(

 "ok semua dah cukup, adik dah boleh tolak la kotak ni kan ibu"-aisyah:)

 ok ni kawan aisyah masa kt kg..isya namanya..isya ni ma saya yg mengasuh..umur dia 1 tahun 3 bulan..nanti aisyah kena main elok2 ye dgn isya:)

 eee geramnya kat aisyah

 rindunya nak peluk cium adik:)

ibu rindu sangat2 dkt aisyah..nanti aisyah tunggu ibu dan ayah balik ye


skrg ni keje saya mmg duk hitung hari je la..xsabar nk tunggu hujung bulan nak amik aisyah..tapi apapun ada hikmahnya jugak aisyah duk kg sbb sekurang2nya saya dan en.suami dapat manfaatkan saat2 berdua kembali..sejak lepas kawin saat2 berdua kami mmg sekejap je sebab aisyah hadir sebagai anugerah terindah buat kami berdua 2 bulan sebelum sambut anniversary yg pertama:)..dan saat2 ini kami nk gunakan masa yg ada dengan sebaik mungkin sbb selepas ni kami bukan lagi bertiga..tapi Insya Allah akan berempat..Insya Allah:)..ok nanti saya akan ceritakan di next entry:)


buat anak ibu, aisyah mardhiyah,

ibu dan ayah nak aisyah tahu yg ibu dan ayah bukan sengaja nak tinggalkan aisyah kat kg..keadaan yg memaksa..kalau ikutkan ibu xsanggup nak berjauhan dengan aisyah...walau apapun ibu dan ayah nak aisyah tahu yang ibu dan ayah sangat rindukan adik setiap saat yg berlalu..dan ibu dan ayah sangat sayangkan aisyah..we love u so much!!!