Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, August 28, 2012

3rd pregnancy:jantina baby adik

Assalamualaikum,

selamat kembali bertugas kpd kawan2 semua:)..org lain sibuk bercerita pasal raya, tapi saya nak berkongsi kisah mengandung dulu..lepas2 ni baru boleh cerita pasal raya..utk kenangan kami sekeluarga..

sudah menjadi lumrah bagi kalangan kita..kalau anak pertama girl@boy, pasti anak yg kedua org akan sibuk utk bertanya.."dah scan ke baby, baby apa, kalau dapat sepasang best kan"..dan mcm2 lagi la..saya pun xterlepas dari diasak pertanyaan tu..baik kawan2 sepejabat, kawan2 baik, saudara mara di kg..nak buat mcmana mmg xboleh lari dah:)

sebaik disahkan mengandung kali ketiga ni, saya selalu gak bertanyakan en.suami kalau kali ni baby girl jugak mcmana..dia cakap ok je..rezeki Allah nak bagi..tapi dlm hati saya tahu yg dia mengharapkan dapat baby boy..tapi siapalah kita utk menentukan ini semua kan?

kawan2 pula ramai yg meneka yg baby adik kali ni girl jugak..katanya tengok dari seri muka n gaya saya pregnant sekarang sama mcm saya mengandungkan aisyah dulu..xpa la saya xkisah girl ke boy tapi biasalah bila kita dah ada baby girl mestilah harap dapat boy pulak dan begitulah sebaliknya..tapi nak kata saya mengharapkan sangat baby boy tu xla jugak sebab bagi saya anak lelaki ke perempuan ke sama je sekarang ni..berdiri sama tinggi duduk sama rendah..asalkan baby adik sihat sempurna sifatnya itu pun dah cukup bersyukur..

masa usia kandungan hampir memasuki usia 24 minggu haritu, saya dan en.suami dah buat detail scan (nanti saya update)..masa scan tu sonographer cakap nampak mcm rata (girl)..dan dia pun cakap 70-80% baby girl..pastu masa scan kat kk presint 9 plak, doc scan dia ckp xnampak ciri2 kelakian..dan masa cuti raya haritu saya sempat berurut badan dgn mok wan (tukang urut yg urut saya sebelum ni) dan masa urut tu mok wan pegangla perut nak rasa kedudukan baby..tiba2 dia cakap "anak perempuan jugak ke ni"..saya pun cakapla kalau ikut scan menjurus kpd perempuan..pastu dia pun cakap dia pun rasa mcm perempuan:)

xpa la lelaki ke perempuan..anak2 adalah rezeki yg tidak ternilai harganya..mungkin belum rezeki kami utk dapat anak lelaki kali ni..tapi mana tahu rezeki akan datang:)..Insya Allah..semuanya saya serahkan kepada Allah Yang Maha Mengetahui..asalkan sihat sempurna dah cukup..tanggungjawab nak membesarkannya lagi berat..

note:

nampaknya perbezaan alahan bukanlah penentu utama jantina anak..org kata kalau xda alahan, anak lelaki, kalau alahan teruk anak perempuan..tapi dari pemerhatian saya, ada kawan2 yg mengalami alahan teruk tapi jantina anak tetap lain2..mcm saya walaupun mengandung kali ni xda muntah2 sume berbanding masa mengandungkan aisyah, tapi bila scan doktor ckp maybe baby girl jugak:)..apa yang penting saya rasa betul2 bahagia dgn kehadiran baby adik dalam perut yg semakin hari semakin melasak sampai bergoyang2 perut dibuatnya:)..dan aisyah pun semakin hari semakin manja..manja2 pun tapi lasak xingat huhu..


Tuesday, August 7, 2012

aisyah 1st birthday celebration~part 3

Assalamualaikum,

ok dah sampai ke kemuncak majlis..kami menetapkan yg majlis bermula pukul 2 ptg..tapi tup tup pukul 1.30 ptg dah ada tetamu yg datang iaitu kwn en.suami..kelam kabut masa tu sebab tuan rumah dgn xmandi lagi pastu sibuk utk hidangkan makanan atas meja huhu..tapi xpe la sbb yg penting sume makanan dah siap dimasak so sementara saya bersiap2, en.suami yg layan dulu huhu..menginjak je pukul 2 ptg berduyun2 tetamu dtg sampaikan sekejap je dah penuh satu rumah..so saya xnak bercerita panjang..biarlah gambar je yg berbicara:)

kawan en.suami-tetamu terawal yg sampai:)

birthday girl yg tertidur keletihan selepas sepagi bermain..ngam2 pukul 11 pagi baru bangun:)


 ezi sekeluarga tetamu kedua yg sampai hehe

 oh aisyah pantang jumpa baby mesti nak diciumnya-ada harapan nak jadi kakak yg penyayang ni hehe

 tetamu seterusnya mula tiba:)

 sekejap je dah penuh satu rumah:)

 sedara mara belah en.suami:)

aisyah yg agak pelik tgk kenapalah ramai sgt org kat rumah ni hehe

 menikmati hidangan:)

 selipar sampai ke sebelah rumah jiran:)


 seronok tgk tetamu yg dijemput hadir-meriah rasanya:)

 ezi n baby nia yg nyenyak tidur:)

 ni la 'boyfriend' aisyah-abg fareez n mommynya:)..nak jadi abg dah xlama lagi hehe

 kwn2ku:)

 nazri n pearl-kwn 1 u dulu..duduk putrajaya pun susah nk jumpa selalu..time ni la baru dpt jumpe:)

ni la antara kwn2 yg selalu lepak sama2 masa zaman bujang dulu..tapi skrg sume dah berkeluarga..farah pun nak dapat anak kedua dah hehe

 ni pulak kwn2 yg memang dinanti2kan kehadirannya..yati n n ena..kwn zaman sekolah lagi..syukur dpt jumpa..bila nak jumpa lagi na?hehe


 birthday kek utk aisyah-tempah yg simple2 je hehe

 sesi memotong kek birthday-aisyah sibuk nak pegang pisau tu:)

 amboii bukan main lagi suka ye hehe

 aisyah dah xsabar nak potong kek tu:)

 besday girl memotong kek birthday..agaknya dlm hati aisyah ckp yes akhirnya dpt gak potong kek..yelah sebelum ni duk tgk je org lain potong kek tapi kali ni mmg turn dia dah hehe

 alhamdulillah..seronok sgt tgk aisyah happy dan ceria sepanjang majlis tu..xmeragam langsung..gud girl anak ibu&ayah ni:)

 rainbow kek..kek ditempah atas selera ibu yg teringin nak makan kek ni..harap maklum:)

 aisyah yg suka berkawan:)

 bersama ayah (mertua) n abg.long (abg ipar) sekeluarga:)

bertiga..Insya Allah akan berempat hujung tahun ni(baby adik cukup2 berusia 20 minggu masa ni)



ok..akan bersambung utk last part selepas ini..Insya Allah

Monday, August 6, 2012

aisyah 1st birthday celebration~part 2

Assalamualaikum,

bersambung kembali kisah birthday celebration aisyah..kali ni kita masuk bab2  menu ataupun juadah makanan utk hari tu..dan seperti majlis2 terdahulu semua menu adalah hasil masakan sendiri..xda katering atau sebagainya..sumenya gotong raya memasak:)..dan utk pengetahuan semua, ada sesetengah bahan masakan diimport khas dari kg hehe..jom tgk belakang tabir penyediaan juadah utk tetamu:)

 bahan2 utk membuat cucur@jemput2 


 tukang buat cucur:)

 buah2an utk rojak buah..ingat nak letak betik jugak tapi sekali betik dah masak dah huhu

 masterchef:)

 posing di dapur:)

 buat keje pun sempat lagi posing:)

 yg ni puding roti marble:)

 ni plak agar2 santan pandan~my favourite (sendiri suka makan sendiri buat:D)

 menu utama hari tu-nasi berlauk versi kelantan-gulai kuning ikan selayang (sardin) n gulai telur


 pencuci mulut

 menu wajib-rojak buah

 ayam goreng


 acar timun+carrot+nenas

 menu lain-spaghetti air tangan en.suami

kuah spaghetti


alhamdulillah..juadah mencukupi utk semua tetamu..xda yg berlebihan..tapi spaghetti tu kena ulang masak sebab sekejap je dah habis..laku spaghetti ni hehe..ingatkan xcukup makanan sbb bajet jemput tetamu dlm 50 org je..tapi yg dtg lebih dari 50 org..alhamdulillah

bersambung lagi....

p/s:tuan rumah sendiri mlm tu baru boleh merasa juadah..petang xsempat makan sbb sibuk layan tetamu:)

Sunday, August 5, 2012

aisyah 1st birthday celebration~part 1

Assalamualaikum,

majlis dah hampir 3 minggu berlalu tapi baru berkesempatan nak update..almaklumlah gambar2 sekitar majlis terlalu banyak..so amik masa sikit nak pilih2:)..

sebenarnya perancangan utk buat majlis birthday aisyah ni dah lama dibuat..sejak aisyah lahir lagi saya dah plan nak buat hehe..ye lah utk setahun pertama yg penuh bermakna kan?tahun dpn belum tentu lagi dapat buat ke x..eh tapi kan baby adik plak nak kuar mestilah kena buat jugak  1st birthday celebration hehe..Insya Allah kalau ada rezeki..ameen

ok utk permulaan kita tgk dulu persiapan2 yg dibuat 2 hari sebelum majlis..masa ni adik saya anis dah sampai dari kg..dia antara org kuat majlis tu selain en.suami..dan jugak ayah (mertua) dan adik ipar yg dtg dari kg:)


::packing door gift::


 tukang packing goodies:)


saya tukang amik gambar n tukang susun je:)


::deco2 eric siapkan background::

 en.suami n anis yg jadi tukang tampal:)..ni pun saya curi2 masa kat opis buat sendiri..xkreatif sangat so jadi mcm ni lah huhu


 tampal elok2 ye..jgn senget:)


 ok..1st line:)

 2nd & 3rd line-done:)


tambah hiasan sikit2:)

 bergambar dulu dgn aisyah yg dah mengantuk..tu la mata mengantuk tp xnak mengaku..rela tahan mata tu:)

 aisyah ngan ibu:)

gaya budak nak masuk setahun:)

 rajinnya dia:D


 saya..entering 20 weeks:)

 aisyah rimas org nak cium dia:)


 aisyah buat muka:)

 sesi meniup belon..saya xreti..xcukup nafas hehe

 tiup jgn xtiup:)

 aisyah dah mula pelik apa la yg ayah n cik anis dia buat:)

 ralit tgk ayah tiup belon:)

 khusyuk bebenor nampaknya:)

 ni sambung packing goodies mlm sebelum majlis..aisyah pun nak 'tolong' jugak:)


 aisyah kata byk boleh main ni hehe

 hai mak long:)

 sume benda nak masuk mulut:)

 budak yg xnak tidur lagi:)

 entah apa la yg dimakannya tu:)


 sibuk nak main ngan kotak tu huhu

 bila dah dapat diamla dia:)

 berjalan ke sana ke mari..masa ni dah byk langkah dah cuma ada lagi jatuh2 huhu

kebetulan mlm tu ada final liga super..alhamdulillah kelantan menang:)


ok..bersambung.........