Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, September 25, 2012

kejutan dari en.suami:)

Assalamualaikum,

petang semalam semasa sampai di rumah, mcm biasa masuk bilik letak barang2..sebaik buka je pintu bilik nampak benda ni atas almari solek....


sempena anniversary :)


 anak patung comel tu semestinya akan jadi hak milik aisyah nanti:)

 jeng jeng jeng...stoberi coklat..my fav forever:)..hari tu saja je saya cakap kat en.suami dah lama xmakan stoberi coklat..last2 smlm bila tengok stoberi coklat ada depan mata, rasa nak melompat:)

 paling bermakna:)

anniversary present..tapi belum pakai lagi sbb longgar sangat..kena g potong sikit huhu

aduhai bie..mesti dah lama plan ni kan kan??bagi saya cukuplah ucapan sebagai tanda ingatan..saya sendiri pun xbagi hadiah apa2 untuk en.suami sempena anniversary ke-2 ini..tapi bila en.suami buat mcm ni memang rasa terharu sangat..thanks byk2 bie..walaupun tarikh sebenar anniversary dahpun berlalu tapi xsalahkan kalau sambut lambat sikit hehe..ala bukannya sambut sangat pun cuma sekadar tanda ingatan..apapun semoga Allah merahmati ikatan yang dibina ini dan semoga kami diberi kesabaran dalam mengharungi liku2 hidup berumahtangga ini..dan semoga jodoh kami berpanjangan hingga ke syurga..ameen..i love u bie..so much!!!

oh ye..kek belum dimakan lagi sbb hari ni saya ada checkup..takut nak makan sbb psiko sangat fikir berat naik..tapi stoberi coklat tu mmg xboleh tahan...lantaklah berat naik ke xnaik sbb mmg stoberi tu dah memanggil2 dah huhu...besar2 pulak tu..last2 makan jugak mlm tadi..tinggal beberapa biji lagi..nak habiskan petang karang hehe..kalau xfikir nk g klinik harini mmg dah licin dah malam tadi huhuhu...apapun stoberi coklat by en.suami adalah terbaekkk dan tersedap in the world..xkisahlah org nak kata apa sebab yg buatnya adalah suami saya:)

Sunday, September 23, 2012

3rd pregnancy: nak panggil kakak ke adik?

Assalamualaikum,

dlm entry dulu2 saya pernah bagitau yg saya tetap nak panggil 'adik' dekat aisyah selagi adiknya ni belum keluar..saya nak bagi perhatian dan kasih sayang sepenuhnya dan nak bagi aisyah bermanja2 dgn kami sebelum dengan rasminya dia jadi kakak...

tapi en.suami sejak akhir2 ni suka nak panggil kakak..katanya panggil kakakla sbb aisyah dah nak dapat adik..selalu dia tanya saya xnak panggil kakak ke dekat aisyah..jawapan saya, saya tetap membahasakan diri dgn panggilan adik utk aisyah, xpun 'anak ibu' atau 'anak ibu ayah'..tapi ada gak kadang2 saya panggil kakak utk aisyah..aisyah skrg ni pun dah pandai bila saya tunjukkan perut, suruh dia sayang adik, terus datang ke arah perut dan terus 'mmuahh' (sayang style aisyah)...suka sangat saat2 ni..aisyah dah semakin faham dgn apa yang kita suruh..makin cerdik..makin keletah..agak2nya aisyah faham x yg dia nak dapat adik ek?hehe...

apapun hanya tinggal lebih kurang 10 minggu lagi untuk aisyah bergelar 'adik' bagi kami..lepas tu akan jadi kakak secara rasminya..Insya Allah..buat masa ni biarlah aisyah menjadi kesayangan kami sbb nanti bila adiknya dah keluar, aisyah kena faham yg dia dah kena jadi kakak..jadi kakak kena banyak bertolak ansur dan kena sayang kat adik. .apapun ayah dan ibu tetap sayang aisyah dan baby adik dunia dan akhirat..


3rd pregnancy: dah masuk trimester ke-3 tapi barang baby adik satu pun xsiap lagi

Assalamualaikum,

alhamdulillah..semalam baby adik dah berusia 30 minggu..cepatnya masa berlalu..rasa mcm baru je tahu diri ni pregnant..tengok2 kalendar dah xlama rupanya:)..kalau ikutkan aisyah dulu 36 minggu dah keluar, baby adik ni xtahu la mcmana nanti..lambat ke cepat ke wallahu'alam..

bila dah masuk 30 minggu ni, badan dah mula terasa 'keberatannya'..nak berjalan pun memang xboleh laju2 dah..rasa berat ke depan je huhu..nak tido malam2 pun dah xselena dulu..puas pusing kanan kiri, terlentang sume semata2 nak cari posisi yg selesa..tapi utk mudah tidur mcm dulu2 agak payahla..kadang tu perut kena lapik dengan bantal semasa mengiring untuk lebih selesa..mengiring pulak lebih selesa ke sebelah kanan..walaupun mengikut fakta lebih elok tidur mengiring ke kiri sebab pengaliran darah dan oksigen yg lebih baik untuk baby..tapi bila mengiring ke kiri rasa xselesa pula..tapi kadang2 tukar jugak ke sebelah kiri bila dah penat mengiring ke kanan:)

dari segi makan pulak..sekarang ni xboleh dah nak sumbat byk2 makanan dalam 1 masa sbb ruang dah semakin kecil huhu..bila makan je cepat je penuh rasa perut ni..pastu mulalah rasa xselesa..baby adik pun dah terasa naik ke atas sbb jelas terasa yg dia menendang2 dkt bahagian rusuk ni..kadang2 rasa senak pun ada terutama kalau terkena siku atau lututnya hehe..alhamdulillah baby adik sekarang ni aktif mcm biasa, malah rasanya lebih aktif..meliuk lintuk perut ni..kadang tu bila terjaga tengah2 malam pun boleh rasa yg baby adik xtidur lagi..duk rancak bermain2 dlm perut ni hehe..ibu tido tapi adik pulak xtido:)..tapi selalunya time subuh mmg baby adik selalu 'kejutkan' untuk bangun..seronok je rasa bila sedar2 je di waktu subuh, baby adik duk bergolek2 dlm perut..layan adik dulu baru bangun huhu...

kaki sembab..alhamdulillah setakat ni kaki belum bengkak lagi..masa aisyah dulu 28 minggu dah bengkak2 kaki ni..so yg ni kena tengok dulu bila dia nak bengkak..solat pun alhamdulillah masih mampu solat berdiri..tapi kena slow2 la terutama semasa nak bangun tu sbb perut dah semakin menekan so kena 'lari' sikit dari pergerakan biasa..harap2 mampulah solat berdiri sehingga ke waktunya..ameen

cerita pasal persiapan nak menyambut baby adik pulak, percaya tak satu barang pun xbeli lagi!!!padahal dah 30 minggu ni..masa checkup last week pun nurse dah tanya pasal persiapan baby..bukan x excited tapi masa dan keadaan xmengizinkan..nak g shopping dlm bulan puasa xlarat pulak..lepas raya ni en.suami plak banyak kena sekolah di hujung minggu..barang2 yg nak dibeli mmg dah siap list dah cuma misinya xbergerak2 lagi..so Insya Allah minggu ni nak memulakan misi menyopping barang2 baby adik:)..kalau ikutkan xda la byk sangat sbb barang2 masa aisyah dulu masih ada yg boleh digunakan mcm tilam baby, besen mandi, breast pump dll..cuma misi mencari yg basic2 je la mcm diapers newborn, baby wipes (yg ni pun kena beli lebih sebab kadang2 aisyah pun guna lagi), botol susu utk baby adik sbb yg ada skrg kakak aisyah punya:)..dan ada la a few things yg perlu dibeli..dan yg paling penting kena beli baju newborn dan yg saiz 0-6 bulan lebih sikit sbb baju2 kakak aisyah skrg byk yg dah lusuh..baju kakak aisyah pun dah lama xbeli..nak kena beli jugak both utk adik dan kakaknya..baru adil:)..baju newborn mmg penting sbb nanti xtahu berat baby adik berapa..mcm aisyah dulu saya byk beli yg bersaiz 3-6 bulan dan 6-9 bulan..tapi keluarnya kecik je..2.35kg..so masa tu baju yg mmg saiz newborn pun mcm dah pakai jubah dah utk aisyah..sian aisyah hehe..mmg sikit sangat baju nb masa tu..agak lama jugak aisyah pakai baju nb..so kali ni kena beli lebih sikit..

ermm apalagi ye..rasanya tu je lah kot setakat ni...nanti ada apa2 Insya Allah saya update lagi sebagai kenangan dan panduan di masa hadapan..rabu ni ada checkup lagi..seriau bila fikir tang berat badan huhuhu

Thursday, September 20, 2012

3rd pregnancy:detail scan 4D baby adik

Assalamualaikum,

seperti kakak aisyah jugak, utk baby adik kali ni pun kami decide utk buat detail scan utk mengetahui progress baby adik dalam perut saya ni:)..kali ni kami memilih klinik maria di alamanda putrajaya utk buat detail scan..masa aisyah dulu kami buat di klinik pakar wanita annur bangi dgn pn.anson, tapi kalau kat situ jadual dia hari selasa je..so bila tahu klinik maria dah ada buat detail scan ni, terus niat dalam hati nak buat kat situ, lagipun dia buat pada hari ahad..xpayah ambik cuti..dekat pun dekat hehe..

masa buat detail scan ni, baby adik baru nak memasuki usia 24 minggu iaitu seminggu sebelum raya (23 minggu ++)..sonographer kat sini ialah miss shi..very nice person..every scan yg dia buat mesti dia akan explain dgn detail..plus en.suami pun ada jugak record sendiri guna handphone:)..nak tengok adik aisyah x?hehe

 ni kepala baby adik:)

 yg ni plak miss shi ukur saiz otak baby..alhamdulillah sume normal

 tulang belakang baby adik

 yg ni plak 4 bilik jantung baby adik..alhamdulillah miss shi kata pengaliran darah keluar masuk sume normal..Insya Allah

 heartbeat baby adik: 140 bpm..very nice kata miss shi:)

 tulang peha baby adik:)

 yg color merah biru tu pengaliran darah dll melalui tali pusat..pun normal..syukur alhamdulillah

 result keseluruhan scan baby adik:)

 assalamualaikum semua..saya la bakal adik aisyah..cer tengok saya mcm ayah ke mcm ibu hehe, mcm ibu kan kan:D


 masa ni saya belum boleh buka mata..miss shi cakap nanti umur saya 28 minggu ke atas baru saya boleh buka mata:)..

 saya suka duk dalam perut ibu..boleh main2, tendang2, golek2 sampai ibu pun xboleh nak tidur sbb adik suka sangat buat suprise kat ibu sampai ibu pun terkejut hehe

serius kan saya..ibu kata kakak aisyah pun masa scan dulu serius jugak..tapi bila dah keluar dari perut ibu, kakak aisyah manis sangat sampai sekarang murah dgn senyuman..harap2 saya pun akan jadi mcm kakak aisyah jugak:)..ameen

agak lama jugak miss shi scan perut saya..dekat 1/2 jam jugaklah..sambil2 scan sambil2 borak..gender baby adik???ramai kawan2 yg teka baby adik ni girl jugak...masa aisyah dulu sekali scan je pn.anson bagitau XX..baby adik ni malu2 plak..siap tutup 'tuuttt' dgn dua2 tangan lagi..tapi mengikut apa yg miss shi cakap, 70-80% kemungkinan girl sbb nampak 'rata' hehe..xkisahlah girl ke boy yg penting sume sihat sempurna hendaknya..boleh jadi geng aisyah nanti..aksesori aisyah dulu pun ada lagi yg xsempat pakai..so bolehla pakai kat adik plak:)..so bila tahu yg baby adik ni kemungkinan girl, maka misi mencari nama harus dimulakan..en.suami dah cakap kalau baby adik ni girl jugak dia nak letak nama ana althafunnissa..adui ni gara2 tgk cerita filem ketika cinta bertasbih la ni huhu..

so far, hasil keseluruhan scan menunjukkan baby adik growth dengan normal selari dengan umurnya..uri pun dah naik ke atas..miss shi pun suka nak capture gambar baby adik sbb katanya baby adik duduk dengan cantik..sbb tu lah dia amik gambar muka byk2:)..yg lain2 pun miss shi tunjuk satu persatu mcm jantung, buah pinggang, perut, kaki tangan dll..alhamdulillah puas hati dengan servis kat sini...so sesiapa yg berhajat utk buat detail scan tu, kat sini adalah highly recommended..tapi kena booking seminggu awal ye..harganya RM200 (detail scan+4D) termasuk dengan cd..minggu yg sesuai utk buat detail scan ni adalah antara 20-28 minggu (ni dr yg bagitaula)..oh ye kalau ada yg berminat nak buat detail scan kat sini, ni no telefonnya..kena booking seminggu awal ye kawan2...

03-88613444 (klinik maria, alamanda putrajaya)

Wednesday, September 19, 2012

3rd pregnancy:my wishlist

Assalamualaikum,

alhamdulillah baby adik sekarang dah berusia 29 minggu 3 hari dalam perut ibu..semakin aktif walaupun beberapa hari lepas saya agak panik bila baby adik kurang aktif sehinggakan saya terpaksa ditahan di wad husm untuk pemantauan masa balik kg cuti hari malaysia haritu..tapi alhamdulillah dari pemeriksaan, doc cakap baby adik sihat dan xada sebarang masalah..sekarang baby adik dah kembali aktif mcm biasa..nanti saya akan ceritakan pengalaman tu ye..

arini saya just nk share impian saya semasa mengandungkan adik aisyah ni..kalau masa mengandungkan aisyah dulu, alhamdulillah kebanyakan wishlist saya tertunai (thanks bie:D) cuma satu je yg xsempat ditunaikan iaitu air selusuh yang dibuat oleh en.suami (sebab aisyah keluar awal-35 minggu 6 hari)..usahkan air selusuh, barang2 ke hospital pun xmasuk beg lagi huhu..so kali ni en.suami dah remind awal2 suh prepare siap2..xnak jadi mcm dulu kelam kabut jadinya huhu..k lah saya nak listkan impian saya kali ni:)

1)cameron highland

asyik2 cameron je kan hihi..apapun saya mmg teringin sangat nak g cameron sebelum baby adik keluar..teringin sangat2 nk g amik angin kat ladang teh, nk makan strawberi fresh dari ladang..nk g pasar malam n mcm2 lagi la..dan paling penting nk bawa aisyah jalan2 kat sana sebab masa pegi tahun lepas aisyah baru berumur 3 bulan..so memandangkan aisyah dah boleh jalan, dah pandai 'bercakap', dah pandai tunjuk minat terhadap sesuatu ni, mesti seronok tengok gelagat aisyah nanti:)..dan mak buyung ni lagila suka kalau dapat pegi sana memandangkan tahun ni belum sampai lagi cameron..tapi bila fikir2 masa yg sesuai utk pegi, mcm susah jugak sbb en.suami sibuk dgn keje sekolahnya..hari sabtu pun sekolah..ermm tapi nk pegi jugak..bie, jomla....:D

2)en.suami xkena jaga exam spm

kalau setakat pmr ok lagi sebab pmr bulan 10..tapi saya harap sangat2 yg en.suami xkena jaga spm tahun ni sbb spm dalam bulan 11..bulan 11 tu saya dah dalam fasa 'tunggu masa'..kalau boleh cuti sekolah hujung tahun ni, saya nak en.suami sentiasa ada di sisi bersama2 menghabiskan masa cuti di kg sehinggalah hujung tahun ni..ameen

3)en.suami boleh tukar ke sesi pagi

ermm..yg ni agak susah sikit..en.suami sekarang mengajar sesi petang..buat masa sekarang xda masalah sangat sbb anak masih sorang dan aisyah dihantar ke rumah pengasuh..tapi yg agak merisaukan saya bila memikirkan yg tahun depan aisyah dan adiknya akan dihantar ke taska diofis saya..agak risau bila memikirkan mcmana nak handle 2 beradik tu masa sampai di rumah..ye lah dua2 masih kecil..kalau en.suami mengajar pagi at least belah petang dia dah ada sama utk sama2 tengokkan dua beradik tu..pastu kalaulah saya kena outstation atau kursus di luar, agak susah utk en.suami nak menghantar anak2 ke taska sbb taska paling lewat tutup pukul 5.45 ptg..tapi en.suami sampai rumah pun pukul 7.30 mlm..saya mmg harap sangat kalau en.suami dapat tukar ke sesi pagi, tapi xpa la..susah ke senang kena harungi jugak..moga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga..ameen

4)fully bf baby adik

yg ni paling saya harapkan..sebab saya rasa sebagai ibu saya gagal utk memberikan yg terbaik utk aisyah..so saya xnak perkara sama berulang kepada baby adik..biarlah org nak cakap apapun tp secara peribadi saya rasa sedih dgn apa yg berlaku dulu..org xtahu apa yg saya rasa dlm hati, org lain mungkin bangga bila dapat menyusukan anak secara ekslusif tapi saya xboleh terima kalau ada yg bercerita ttg fully bf dgn bangganya di depan saya dgn nada 'menunjuk' sedangkan dia tahu saya xberjaya fully bf aisyah..saya rasa rendah diri sangat2:(..so kali ni saya harap sangat ada rezeki utk adik aisyah..ameen



ermm..rasa2nya tu je lah kot impian saya..banyak ke?hehe xda la byk sangat pun..apapun kalau ada yg tertunai alhamdulillah, kalau xda pun anggapla bukan rezeki lagi:)

pssstt:

bie, masa aisyah dulu dapat smartphone sempena kelahiran anak pertama, agak2 anak kedua ni dpt hadiah lagi x:)..just kidding..ayang nak kasih sayang bie je:D

Thursday, September 13, 2012

19 Ramadhan 1433 H:Pemergian Ayahnda Mertua Tercinta Ke Rahmatullah...Al Fatihah

Assalamualaikum,

sejujurnya saya xtahu nak mulakan dari mana..setelah sebulan lebih berlalu barulah saya mempunyai kekuatan utk menaip entry ini..kalau kawan2 di fb mungkin dah tahu mengenai berita ini, tapi saya cuba jugak utk abadikan dalam blog ni..

di saat org lain sibuk membuat persiapan hari raya..xsabar menantikan kehadiran aidilfitri yang mulia, kami sekeluarga dikejutkan dengan berita pemergian ayahnda mertua tercinta ke rahmatullah akibat kemalangan semasa dalam perjalanan ke HUSM Kubang Kerian utk melawat kakak ipar yg sedang menunggu masa utk bersalin..masa tu arwah ayah berseorangan menaiki motor selepas solat terawih..

7.8.2012~18 Ramadhan 1433 H (Selasa) pukul 11.10 mlm

saya dan en.suami sedang berbual2 sambil menonton tv..tiba2 en.suami dapat panggilan dari hospital mengatakan yg arwah ayah accident..masa tu mmg terkejut sangat sebab tahun lepas pun arwah ayah pernah accident jugak dlm masa lebih kurang sama dgn kali ini..kalau xsilap masa tu dlm 2 minggu sebelum raya..dlm bulan puasa juga..pastu terus en.suami call adik beradik yg lain memandangkan pihak hospital hanya menghubungi en.suami sahaja..kami pun terus bincang samada nak balik terus ke atau nak tunggu subuh esoknya baru nak gerak balik..last2 decide utk bertolak sesudah subuh esoknya..tapi mlm tu mmg tido2 ayam la..en.suami pun xtido..sekejap2 update perkembangan dgn abang kat hospital..awal pagi tu kami diberitahu yg arwah ayah akan dibedah utk membuang darah beku di kepalanya..

8.8.2012~19 Ramadhan 1433 H (Rabu)

sebaik saja solat subuh, saya dan en.suami terus bertolak..nasib baik jugak masa tu aisyah kat kg so bolehlah kami rushing sikit..mula2 saya drive dulu sbb saya risau kalau en.suami bawa kereta dlm keadaan yg xtenang..dlm perjalanan pulang tu dlm pukul 10 pagi, kami dapat berita yg arwah ayah mungkin xda harapan sbb otaknya dah membengkak..skrg ni arwah ayah hanya bergantung kepada mesin bantuan hayat sahaja..selepas tu en.suami bincang dgn adik beradik yg lain supaya tunggu semua berkumpul dulu barulah benarkan doktor cabut mesin bantuan hayat tu..sedih sangat masa ni:(

dlm pukul 10.30 pagi, kami dapat berita yg kakak ipar saya dah selamat bersalin baby girl..alhamdulillah..tapi sedih sangat sebab arwah ayah xsempat melihat cucunya yg ke-6:(

dlm pukul 3 ptg kami sampai di HUSM dan terus ke wad ICU..masa tu semua adik beradik, saudara mara dah berkumpul cuma adik ipar sorang je lagi yg masih dlm perjalanan dari johor..masuk tengok arwah ayah..sayu je rasa bila tgk arwah ayah tenang je..mcm sedang tidur je..aisyah pulak masa tu tiba2 je panas badan dan demam..agaknya dia pun boleh rasa yg tok ayahnya dah tak ada:(

masa tu jugak kami menunggu pengesahan dari pihak hospital sebelum wayar bantuan hayat ditanggalkan..sambil2 tu saya masuk melawat kak zan (kakak ipar) di wad bersalin yg xjauh dari wad ICU..dalam pukul 5.45 ptg, arwah ayah disahkan meninggal dunia tanpa sempat melihat cucunya..Ya Allah sukarnya rasa nak melalui detik2 ini...sesungguhnya ajal maut xmengira masa..tak tercepat dan tak terlewat sesaat pun..setiap yg hidup pasti merasai mati..Allahuakbar

selepas tu, ahli keluarga terus menguruskan urusan membawa pulang jenazah arwah ayah ke rumah..sementara tu saya naik ke wad 6 utara sekejap utk melawat anak sepupu~qayyum yg sedang kritikal disebabkan penyakit kanser lymphoma tahap 4..Ya Allah sedih sangat melihat keadaan qayyum..selama lebih kurang 5 bulan qayyum menderita sakit..dari saya tgk dia dlm keadaan ceria, senyum ketawa tapi kali ni saya dh xdapat melihat senyumannya sbb qayyum xsedarkan diri selepas rawatan kemoterapi..sedih bila teringat telatah qayyum..dahla mamanya pun masih lagi dlm pantang melahirkan anak ketiganya:(

sebaik saja masuk waktu berbuka, kami berbuka ala kadar sahaja dgn keluarga saya sbb en.suami akan mengiringi jenazah arwah ayah ke rumah dan saya pula balik ke rumah saya sekejap utk bersihkan diri dan rehat sekejap..aisyah masa ni dah mula merengek2 demam..dgn badan yg letih terpaksa gak kuatkan diri utk hadapinya..baby adik pun xberhenti2 menendang2 mungkin turut merasai kesedihan yg kami rasai..

selepas solat maghrib sume, saya dan keluarga ke rumah en.suami..alhamdulillah urusan memandikan dan sebagainya dipermudahkan Allah S.W.T..saya lihat arwah ayah seolah2 tersenyum..tenang je..di saat akhir menatap wajah arwah ayah, saya mmg xtahan sebak..semoga arwah ayah tenang di sana..dlm pukul 12 tgh malam arwah ayah selamat dikebumikan bersebelahan dengan pusara arwah mak mertua, arwah adik ipar dan 2 org arwah anak saudara..hujan pun turun dgn lebatnya mlm tu seolah2 turut sama menangisi pemergian arwah ayah..


9.8.2012~20 Ramadhan (Khamis)

pagi esoknya sebaik saja bangun bersahur, kami dikejutkan pula dgn berita yg qayyum dah tak ada..Ya Allah sedihnya..lagi sedih bila teringatkan yg arwah qayyum xsempat pun melihat apatah lagi bermain2 dgn adik barunya..sesunggunya hidup dan mati itu milik Allah..Allahuakbar...sesungguhnya utk qayyum, syurga sudah pasti tempat untuknya..semoga qayyum tenang disana..ameen

utk tatapan aisyah nanti..ini adalah sebahagian kenangan2 bersama arwah tok ayahnya..walaupun aisyah hanya sempat bersama2 arwah tok ayah selama hampir 13 bulan sahaja, tapi ibu&ayah akan pastikan yg aisyah selalu sayangkan arwah tok ayah sebab arwah tok ayahlah yg berjasa membesarkan dan mendidik ayah aisyah dan ayah2 dan mak2 saudara aisyah dgn baik sehingga menjadi insan yang berguna...

aisyah bersama arwah tok ayah..masa ni aisyah berusia 4 bulan

kenangan semasa melawat zoo melaka..aisyah berusia 9 bulan..baby adik dalam perut berusia 2 bulan

bawa arwah tok ayah makan steamboat kat maeps serdang

arwah ayah dgn aisyah

di picc

kenangan semasa majlis birthday aisyah setahun

inilah cucu ke-6 arwah ayah..nur dania yg xsempat ditatap wajahnya:(


Ya Allah,

Kau ampunilah segala dosa-dosa arwah ayah mertuaku..
tempatkanlah rohnya di kalangan hamba2Mu yg beriman dan beramal soleh..
jauhkanlah arwah ayah mertuaku dari seksa kuburMu Ya Allah...
ameen..ameen ya rabbalalamin..
al-fatihah

nota:

sebab tu la raya kami tahun ni agak terasa kesunyiannya..orang lain sedang bergembira tapi kami.....apapun hari raya tetap disambut secara sederhana..utk aisyah, ibu&ayah nak aisyah tahu yang arwah tok ayah seorang yg penyayang dan sangat mengambil berat terhadap anak2nya, cucu2nya dan saudara mara..seorang yang tenang dan sabar..aisyah tahu x hampir setiap hari arwah tok ayah telefon ayah dan bertanya khabar aisyah..arwah ayah sangat sayangkan aisyah dan sepupu2 aisyah yg lain..abg aiman, kakak anis, amnan dan qaisara..tapi arwah ayah xsempat nak berjumpa dengan sepupu baru aisyah..dania..nanti aisyah dah pandai baca quran, aisyah rajin2lah sedekahkan al-fatihah utk arwah tok ayah ye sayang..

Monday, September 10, 2012

2nd anniversary&28 weeks pregnancy

Assalamualaikum,


semalam 10.9.2012 genaplah usia perkahwinan kami 2 tahun..baru 2 tahun..perjalanan masih lagi panjang..masih banyak lagi cabaran dan ranjau yang perlu ditempuhi..dalam tempoh kami bersama selama 2 tahun ni, tipulah kalau kata xda sebarang selisih faham, rajuk merajuk, bermasam muka..tapi itu lah adat berumahtangga..bukannya setiap saat bahagia..ada pasang surutnya..dalam suka ada duka, dalam tawa ada tangisnya..tapi diam xdiam rupanya dah mencecah 2 tahun kami bersama2 mengharungi perjalanan hidup berumahtangga ni..

bie,

terima kasih sebab sudi menerima ayang seadanya..
terima kasih sebab sentiasa bersabar dgn karenah ayang..
terima kasih sebab jadi ayah yg baik utk aisyah walapun kadang2 garang:)
terima kasih sebab jadi suami yg baik walaupun ada ketikanya xbaik:)
maafkan ayang seandainya byk kekurangan dlm melaksanakan tanggungjawab
sebagai isteri..
maafkan segala kata2 dan perbuatan yg tidak menyenangkan sepanjang kita bersama..

bie,

selamat ulangtahun perkahwinan kita yg ke-2 sayang..
semoga ikatan kasih sayang antara kita terjalin erat selama2nya
semoga kita dapat belajar dari kesilapan yg lalu
semoga kita dapat memperbaiki diri ke arah yg lebih baik..dan
semoga kita mampu bersabar dgn setiap ujian dan dugaan yg melanda..
ayang sayang bie dunia&akhirat....

 tetap segar di ingatan..sah sebagai suami&isteri pada 1 syawal 1431 Hijrah (10.9.2010):D

alhamdulillah..di usia perkahwinan 2 tahun kami bakal berempat:)

kalau tahun lepas kami menyambut 1st anniversary di kg sbb saya baru habis pantang..aisyah pun baru nak masuk 2 bulan masa tu..tapi tahun ni kami xsambut pun anniversary..no romatik2 dinner..no tukar2 hadiah..no cuti2 malaysia cinta en.suami cakap hadiahnya baby dlm perut ni je:)..sejujurnya mmg saya xpernah mengharapkan sebarang hadiah..cukuplah kasih sayang dan perhatiannya utk saya, aisyah dan baby adik dalam perut ni..itu dah cukup..i love u sayang!!!

oh ye..baby adik dalam perut sekarang dahpun berusia 28 minggu..diam xdiam rupa2nya saya dah memasuki trimester ketiga dah..sekejap je rasa..baby adik pun semakin hari semakin aktif bergerak..menendang bagai sampai senget benget perut ni:)..nak tidur mlm pun kadang2 xsampai hati sbb kesian baby adik main sorang2 dlm perut..yelah time ibu nak tidur time tu la dia ajak bermain hihi..skrang ni hampir setiap masa boleh merasai pergerakan baby adik..semoga baby adik terus membesar dgn sihat ye sayang..ibu suka walaupun adik tendang2 ibu sampai senak dibuatnya..ibu sakit pun xpa sayang asalkan adik sihat dan aktif..

khamis ni (13.9.2012) saya ada checkup di kk presint 9..rasanya saya xpernah lagi update pasal checkup kehamilan kali ni..masa membataskan segala2nya..Insya Allah kalau berkesempatan saya akan update nanti..

Thursday, September 6, 2012

maafkan ibu sayang

Assalamualaikum,

sebagai ibu, saya akan rasa bersalah sangat2 kalau anak tersayang sakit disebabkan kecuaian kita sendiri..itulah yg saya rasakan kelmarin..kisahnya malam kelmarin sesudah selesai solat maghrib berjemaah, seperti biasa kami akan bermain2 dgn aisyah sekejap..aisyah ni suka sangat ajak org bergurau dgn dia..yg si ayahnya pulak suka sangat mengusik anak daranya ni..yg aisyah ni apalagi sukala kalau ayah dia usik2 gurau2 dgn dia..last2 ibu jugak jadi mangsa 'terkaman' aisyah..

tgh2 aisyah dgn ayahnya bergurau tu, aisyah dtg menerpa ke arah saya sbb ayahnya duk acah dia..masa tu saya masih bertelekung..bila dia mengekek gelak tu dipautnya saya dan masa tu la saya terlepas kawalan sbb aisyah terpijak kain telekung..saya pulak masa tu mmg xsempat nak tampung badan aisyah sbb semuanya berlaku dlm masa yg pantas..dang!!!!!bunyi yg sangat kuat..aisyah terhantuk kat lantai..serta merta aisyah meraung menangis sekuat2nya..masa tu saya dh nak menangis jugak..terus ayahnya pujuk2 aisyah..tengok2 dahi aisyah dah membenjol dan merah kebiruan akibat lebam..masa tu saya terus teringat yg saya baru je terbaca blog dr.helena wife angkaswan kita tu tindakan yg dia buat bila anaknya bella terjatuh..terus saya g dapur amik air batu dan sapukan di tempat benjol tu..tapi aisyah ni bila saya sapukan kat dahi dia, dia plak nak amik air batu tu nak buat main..adushh kita risaukan dia, dia relaks je..

alhamdulillah, dalam 15 minit mcm tu, kesan kebiruan tu beransur hilang dan kesan merah tu jugak lama kelamaan semakin berkurangan..syukur selepas tu aisyah kembali aktif dan ceria mcm biasa..rupa2nya berkesan juga cara tu..tapi yg sebenarnya kuasa Allah yg menyembuhkannya..itu cuma sekadar usaha kita..syukur padaMu Ya Allah..

buat anak ibu sayang, ibu minta maaf ye sbb xmampu nak elak aisyah masa jatuh tu..ibu xsengaja sayang..tapi lepas ni ibu mintak aisyah main elok2 ye sbb ibupun dah xkuat nak pegang aisyah lama2, nak dukung lama2..ibu minta maaf ye sayang:(

 kesian aisyah..benjol dibuatnya:(

maafkan ibu ye dik

semoga kejadian ini membuatkan saya lebih berhati2 dalam mengawasi pergerakan aisyah..sbb aisyah skrg ni mmg terlalu lasak..selalu nak gugur jantung bila tengok dia nak panjat katil padahal katil tu tinggi dari dia..contohnya smlam masa kami tgh solat maghrib, saya letakla telefon kat tengah2 katil..kalau dikira mmg aisyah xkan dapat capailah telefon tu..tapi lepas solat tengok2 dia dah duk main ngan telefon tu..musykil gak mcmana dia dapat amik telefon tu..bila tengok dia main telefon tu saya pun amik balik dan letak kat tengah katil balik..tapi disebabkan semangat aisyah ni tinggi nak capai sesuatu tu, saya dan en.suami tengokla apa 'usaha' yg aisyah nak buat..rupa2nya dia pegang comforter, pastu dia letak kaki sikit kat tepi katil tu then dgn bersungguh2 dia cuba utk naik atas katil walaupun byk kali gak percubaannnya xberjaya..tapi aisyah ni saya tengok kuat semangat..dicubanya lagi sampai saya pun nak tergelak tgk aksi dan gayanya tu..last2 berkat usahanya aisyah berjaya gak naik atas katil tu, amik telefon dan tengok ke arah kami sambil tersengih..suka la tu dapat naik katil n dapat amik telefon huhu..lepas tu dia turun sendiri dgn cara menggelongsor..eh eh eh...

 sofa ni kalau ikutkan agak tinggi dari sofa2 biasa sbb ianya ditempah khas walaupun dlm gambar nampak mcm rendah..kalau sofa2 lain mmg kacang je aisyah panjat..yg kat rumah ni je dia masih xberjaya sbb kusyennya lebar dan agak keras..susah sikit dia nak berpaut

tapi disebabkan nak amik 'laptopnya' yg saya sorokkan di celah2 sofa tu, aisyah cuba sedaya upaya panjat dan akhirnya berjaya jugak..tengoklah tu happy je bila dapat amik mainan yg ibu sorok huhu..skrg ni bukan setakat katil dan sofa je dia panjat..meja tv ke apa ke sume nak dpanjatnya..fuhh semput ibu mcm ni dik hehe

skrg ni saya perasan yg aisyah dah semakin tinggi sikit sbb dia dah dapat capai barang2 yg terletak atas kabinet dapur walaupun masih berjinjing..nampak gayanya kena lebih berhati2 lepas ni dgn barang2 berbahaya kat dapur mcm benda2 panas n tajam..apapun ni adalah salah satu cabaran bagi kami dalam proses tumbesaran anak2..org kata ni baru permulaan..bila anak dah pandai meneroka, meniru apa yg kita buat, dan dah faham sikit2 arahan yg kita bagi..masa ni lah masa yg sesuai nak didik anak mengikut acuan yg sepatutnya..semoga aisyah terus membesar jadi muslimah solehah, bijak dan pandai mengawal dirinya..ameen



Wednesday, September 5, 2012

kisah petang semalam

Assalamualaikum,

ptg semalam sebelum balik keje saya g pasar tani sekejap beli buah2 sebab stok buah kat rumah dah habis..beli jambu batu sekilo n mangga sekilo..pastu terus balik rumah..sampai kat bawah blok rumah pengasuh, hujan mulai turun membasahi bumi disertai kilat dengan petir sekali..naik atas amik aisyah..ingatkan nk duduk sekejap sambil tunggu hujan reda sikit tapi memandangkan pengasuh bagi aisyah yg tengah berdukung lepas tu terus bagi beg aisyah so saya seganla nak duduk lama2..nak xnak saya pun terus balik..hujan masa tu tengah melebat..mula2 fikir nk tunggu hujan reda sikit baru nak gerak tapi tengok gaya mcm lambat je lagi hujan nak berhenti..last2 saya pun geraklah jugak balik sbb fikirkan kete nanti nak parking kat basement bawah walaupun dlm hati duk fikir mcm mana nak angkat brg2 naik ke rumah nanti sbb walaupun parking kat basement tapi still kena naik tangga sikit utk sampai ke lobi lif..kalau naik je dulu ngan aisyah tinggal barang dulu dlm kete rasa letih plak nak turun nanti..last2 saya angkut je sume barang2 (buah2 2 kilo+handbag belah kanan+beg aisyah belah kiri+dukung aisyah yg beratnya 10 kilo++)..pastu dengan lajunya sambil dukung aisyah lari2 panjat tangga dlm hujan (kepala aisyah saya cover dgn kain)..syukurlah aisyah xbasah sangat..

sampai rumah letak je aisyah kat ruang tamu tiba2 rasa berdenyut2 kat parut bekas c-zer tu..sakitnya xdpt nak digambarkan sampai xleh nk layan aisyah..sian dia duk ajak main tp saya duk gosok2 perut sambil tahan sakit..xpernah sakit mcm tu..bila gosok hilang sekejap tapi lepas tu sakit balik..aisyah pulak setiap kali kilat dan petir, dia akan terkejut dan terus peluk saya secara spontan..dan masa tu la adakalanya kaki tertendang perut..tambah sakit..dkt 45 minit gak la duk tahan sakit tu..dlm pukul 6.30 lebih baru saya rasa ok skit dan gagahkan diri utk solat asar..

en.suami sampai rumah pun dlm pukul 8 mlm sbb hujan..lepas en.suami solat maghrib saya mmg dh xlarat nak bangun apatah lagi nk melayan aisyah..last2 tertido..sedar2 tengok jam pukul 2 pagi!!!terus bangun solat isyak n kemas beg aisyah pastu cuba tido balik..tapi xlena pun sbb baby adik seronok duk bergolek2, tendang menendang sampaikan setiap kali cuba utk tido setiap kali tu terkejut bila baby adik menendang dgn kuat..dkt2 pukul 5 pagi baru terlelap..

tapi sakit mcm manapun kena kuatkan semangat..semakin membesar kandungan ni, semakin mudah terasa ngilu2 kat parut c-zer..kalau ikutkan pengalaman kawan saya yg mengandung rapat jugak selepas c-zer, umur anaknya 5 bulan dia dah xdukung anaknya tu..tapi saya manala tahan bila aisyah mintak didukung walaupun pinggang rasa sakit, perut rasa ngilu..Ya Allah berikanlah kekuatan dan kesihatan kepadaku supaya dapat melalui perjalanan kehamilanku kali ini dgn baik..ameen

Monday, September 3, 2012

3rd pregnancy:pengalaman berpuasa dan mengandung

Assalamualaikum,

ramadhan sudahpun berlalu..aidilfitri telahpun menjelma..rasa sayu je hati ni bila ramadhan pergi meninggalkan kita..entah sempat ke tidak bertemu kembali ramadhan yg akan datang:(...

di kesempatan ni saya nak curi sedikit masa utk update pengalaman berpuasa haritu..org lain masa bulan puasa dah update kisah2 menu berbuka puasa, persiapan raya dan mcm2 lagi..saya pun mmg nak update tapi ada kisah sedih yang meninggalkan kenangan pahit dalam kehidupan kami sekeluarga..sebab tu la saya menyepi seketika dari berblogging..banyak cerita yg tertangguh sebenarnya..Insya Allah saya akan coretkan juga jika diizinkan Allah..

ok berbalik kepada tajuk, kalau diikutkan ini adalah tahun kedua saya berpuasa sebagai isteri..tetapi kali pertama berpuasa bersama2 en.suami tercinta..puasa tahun lepas saya berpantang kat kg..en.suami puasa sorang2 kat sini (putrajaya)..dan puasa tahun ini juga sangat bermakna bagi saya sebab puasa kali ini juga adalah puasa pertama saya sebagai ibu mengandung:)..

berpuasa semasa mengandung mmg ada perbezaannya..minggu pertama puasa kandungan saya memasuki usia 21 minggu (5 bulan)..sepanjang minggu pertama puasa baby adik adalah 'diam' sahaja dalam perut sampaikan saya ke klinik utk check keadaan baby adik..risau saya dibuatnya..last2 dr.maria (my fav klinik) scan ckp baby adik aktif je..super aktif katanya huhu..xreti duk diam..mungkin saya dlm keadaan penat sebab tu xperasan yg baby adik bergerak..masuk je minggu kedua berpuasa baby adik pun berusia 22 minggu..di usia 22 minggu ni lah saya terkejut sangat2..bukan apa, cuma terkejut bila baby adik mula memberi tendangan padu sampaikan saya tersentak..amboii bukan main lagi adik ye hehe..agaknya dia tahu yg ibu risau kalau baby adik senyap je hihi..bermula dari saat tu sehingga sekarang perut dan mula senget2 dan bergoyang..seronok tengok perut timbul2 tergerak2 bila baby adik bermain kat dalam tu..kalau ikutkan masa aisyah dulu umur 6 bulan setengah dalam perut baru senget benget perut tapi baby adik ni umur 5 bulan dalam perut dah mula 'beraerobik":)..alhamdulillah syukur sekali lagi dapat merasai pengalaman indah ini..

ok lah disini saya nak share pengalaman mengandung ketika berpuasa kali ini...

::penyediaan juadah berbuka::

dari segi pemakanan kalau ikutkan saya xda masalah..sume boleh masuk..tapi di bulan puasa ni saya akui kurang mengambil makanan berzat..kurang menu sayur dan buah dalam hidangan berbuka ataupun bersahur..juadah berbuka pun kadang beli kadang masak..kalau ikutkan niat saya mmg nak memasak sepanjang bulan puasa ni tapi saya terpaksa mengalah dengan keupayaan diri bilamana setiap petang balik dari keje (biasanya dlm pukul 5.40 ptg sampai rumah), badan TERAMAT penat sampaikan nak layan aisyah pun xlarat..nak berdiri lama pun cepat penat, nak membasuh di sink pun cepat sakit pinggang..tu xtermasuk nak mengawasi aisyah yg semakin melasak..kadang tu saja je dia nak manja2 minta dukung..last2 dukung la sekejap..tapi bila letak dia nangis..habis tu bila saya nak start masaknya..bila en.suami balik dlm pukul 6 ptg lebih2 (bulan puasa kelas habis awal sikit) barulah saya boleh concentrate masak..tu pun mmg terkejar2 la..ngam2 siap masak dlm 10 minit nak berbuka..lepas berbuka terus melepek penat..

::solat sunat terawih::

yg ni saya betul2 ralat sbb kalau ikutkan saya nak sangat bersolat terawih di surau..tapi aisyah sapa nak jaga?lagi satu bila dah lepas solat maghrib badan xpayah cakapla mcmana..rasa nak je berbaring tido terus..last2 solat terawih kat rumah je..

::pitam::

sejak mengandungkan baby adik ni saya mudah pitam..dia datang tiba2 je..pitam ni terjadi terutamanya kalau saya berjalan atau berdiri terlalu lama ataupun bersesak2 di tempat org ramai..pernah saya hampir pitam di pasar malam bangi dan tesco kajang..bila tgh berjalan2 tu tiba2 rasa lemah longlai badan, pandangan jadi kabur sampai saya xtahu kat mana saya berada, rasa mengantuk yg mcm nak tertutup terus mata dan rasa nak rebah je..en.suami cakap muka saya pucat lesi..ye mmg ianya dtg tiba2..sebab tu la bila ke pasar ramadhan dpn opis ni saya akan pastikan saya pergi berteman..sebab risau kalau pegi sorang2 kang pengsan tengah2 jalan sapa nak tolong...

::perkembangan aisyah::

di bulan puasa ni, aisyah dahpun berusia setahun..alhamdulillah walaupun dalam lasak2 dan manja2nya tu, aisyah tetap anak yg sangat baik..xmenyusahkan ibu dan ayah walaupun kadang2 penat jugak nak melayan karenahnya tu..maklumlah anak tgh membesar, tengah meneroka dan mengenal dunia, tapi ibunya xdapat nak fokus 100%..syukurlah en.suami banyak membantu..mmg xdinafikan mengandung rapat2 ni agak memenatkan..tubuh xlah bertenaga sangat tambahan pulak di bulan puasa..aisyah pulak time sahur dia pun turut bangun bersahur jugak..kadang tu bila tengah makan sahur, tiba2 terdengar bunyi pintu bilik dibuka, pastu terkedek2 la aisyah sambil mata terpisat2 jalan ke arah kami..pastu sengih wat muka xbersalah..rajin aisyah temankan kami bersahur..tapi lepas tu dia akan tidur balik sampaila subuh:)

::kesihatan diri dan baby adik::

macam yg saya cerita kat atas tu la..berpuasa membuatkan saya mudah berasa pitam dan badan penat yg luar biasa..makan pun xterjaga mana..obimin pun kadang makan kdg x..susu langsung xsentuh..ibu minta maaf ye dik:(..walau bagaimanapun saya bersyukur sebab dalam rasa xlarat tu saya berjaya jugak berpuasa penuh..alhamdulillah..kalau ikutkan masa minggu pertama puasa tu doktor cakap xpuasa pun xpa takut nanti memudaratkan baby dan ibu..tapi saya tetap gak nak berpuasa..alhamdulillah walaupun saya berpuasa ganti sebulan dan sambung berpuasa ramadhan pula, baby adik membesar dengan sihat mengikut usianya..ibu tahu adik anak ibu yg baik kan..sama mcm kakak aisyah..ameen

::persiapan raya::

tahun ni kami hanya bersederhana saja..tapi memandangkan aisyah pun sudah agak besar sedikit maka persiapan tu lebih la sikit..utk baju raya sebelum puasa kami dah hantar kat saudara en.suami utk jahitkan baju raya..tu pun bagitau awal2 supaya jahitkan besar sikit supaya saya dapat pakai masa raya nanti (6 bulan pregnant)..dan baju melayu utk en.suami pulak pakai je baju masa majlis bertandang dulu..sebab tu la baju saya dan aisyah ikut tema baju en.suami..dah jimat sikit..org lelaki biasalah simple je huhu..tapi utk aisyah adalah beli sikit2 sbb banyak baju2 yg org bagi hadiah boleh dijadikan baju raya..cuma kami beli kasut aisyah je la sbb aisyah dah boleh jalan:)..tapi lepas tu saya teringin nak beli sepasang lagi baju raya..maklumlah tahun lepas bukannya boleh raya sangat..masih dalam pantang..so kami pegila ke mumdreams bangi sebab kat situ ada pakej baju raya sedondon ibu dan anak..alhamdulillah rezeki kami bila masih ada saiz yg sesuai..tapi yg saya punya amik yg paling besar la huhu..tinggal nak cari baju melayu yg sedondon je dgn en.suami..kuih raya pun banyak yg beli tapi ada jugak yg saya nak buat sendiri..dah siap beli bahan2 nak buat biskut tapi ada berita sedih yg diterima seminggu lebih menjelang raya yg mana selepas itu, semangat utk menyambut raya agak hambar..org lain gembira sakan nak sambut raya tapi kami dlm kesedihan..i will story later



so far berpuasa sambil mengandung adalah sangat indah walaupun ada sedikit dugaan..tapi bukan selalu kita akan dapat rasa pengalaman ni kan?syukur diberi peluang merasainya..berpuasa bersama2 keluarga adalah satu pengalaman yang sangat berharga..tambahan pulak berpuasa dengan anak kecil lagi la seronok..seronok sangat bila kita sibuk memasak kat dapur, dia pun sibuk nak 'tolong' sekali hehe..aduhh dan2 tu je rasa mcm nak je beli safety gate pasang kat ruang masuk dapur..bukan apa bila dia masuk dapur mula la dibukaknya kabinet dapur satu persatu, yg xtahannya diangkut barang2 terutama bekas2 tupperware pegi ke ruang tamu..pernah satu masa tu tengah2 mengemas bakul mainan aisyah, saya terjumpa bekas tupperware ada dalam bakul mainannya sekali..bila saya tanya aisyah pandai lak senyum2 wat muka xtahu...hai la anak:)

aisyah 1st birthday celebration-last part dah:)

Assalamualaikum,

lama sungguh tertangguh nak habiskan kisah sambutan hari lahir yang pertama pertama hati kami aisyah mardhiyah..anak dara ni dah pandai mcm2 sekarang..pe'el pun mcm2 dah..skrg ni manja je lebih2..asyik nak bertempek je kejenya huhu..k lah utk episod terakhir ni just nak rakamkan ucapan terima kasih yang xterhingga kepada semua kawan2 dan tetamu yang sudi hadir memeriahkan majlis yang xseberapa ini..dan terima kasih juga atas hadiah2 yang diberikan utk little girl ni..walaupun ada sesetengahnya yg xdimaklumkan bahawa majlis ni adalah majlis birthday tapi diaorg tetap bawak hadiah utk aisyah..terima kasih banyak2 ye..semoga Allah memurahkan lagi rezeki kalian..ameen..

tp bagi saya, mengadakan sesuatu majlis bukanlah mengharapkan hadiah atau sumbangan semata2..tapi lebih kepada kepuasan bila melihat tetamu yang diundang sudi datang bertandang ke rumah dan lebih menggembirakan bila tetamu menikmati hidangan dengan berselera..hilang penat memasak:)..Insya Allah kalau dimurahkan lagi rezeki kita jumpa lagi di masa2 akan datang:)..nak tengok aisyah dengan hadiah2nya???jom tengok gelagat aisyah ni hehe...

antara hadiah yg aisyah dapat..alhamdulillah murah rezeki aisyah

 sesi membuka hadiah oleh tuan punya hadiah:)

 mata dah mengantuk sebenarnya masa ni:)

berkenan dengan beg rabbit:)

tengok sapa tu dik

 kejap2 belek bear bear plak:)

 happy duk main beg rabbit tu:)

 itu je yg dibeleknya:)

 bear bear ni dah selamat jadi kawan aisyah skrg..tapi sekejap je la sbb aisyah bukannya suka dengan mainan2 ni..mainan penuh satu bakul tapi ada satu dua je yg dia betul2 suka main..

 last2 sendiri pening kepala nak bukak mana satu hehe

 adik dah letih la ibu..sambung bukak esok la pulak:)

comel je tengok aisyah pakai beg ni:)

sekian, kisah sambutan hari lahir yg pertama aisyah mardhiyah..selepas ni no more baby2 dah..dah melangkah setapak jadi toddler dah..semoga anak ibu dan ayah membesar dengan sihat dan dihiasi dengan sifat2 mahmudah, jadi anak yang solehah dan jadi kakak yang penyayang ye..nanti adik dah lahir main baik2 ye..:)