Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, October 29, 2012

detik-detik kelahiran terindah aisyah mardhiyah

Assalamualaikum,

akhirnya sampai jua masa yang saya nanti2kan..saat untuk mencoret memori terindah kelahiran anakanda tercinta..anugerah terindah dalam hidup saya dan suami..walaupun aisyah dah nak jadi kakak beberapa minggu je lagi tapi seboleh2nya saya cuba untuk menunaikan janji saya kepada diri sendiri iaitu memahatkan kenangan melahirkan aisyah mardhiyah dalam 'rumah' kesayangan saya ni..semoga satu hari nanti aisyah dan adik2nya (Insya Allah) akan membaca setiap catatan ibunya disini..supaya mereka tahu perjalanan susah dan senang kehidupan di dunia yg sementara ini..ok lah jom kita imbas kembali detik2 terindah itu:)

14 Julai 2012 (Khamis)

seperti dalam entry ini pengalaman membuat ecv ,sebaik saja selesai proses ecv yang xberjaya tu saya terus dimaklumkan oleh doktor haslina yang saya mmg kena bersalin malam tu jugak..sbb saya dah ada contraction dan doktor xnak mengambil sebarang risiko kalau hendak menangguhkan kelahiran..dan untuk menjalani operation tu saya kena terus berpuasa..bayangkanlah dari pagi lagi saya menahan lapar..dan makanan terakhir saya sebelum berpantang adalah nasi lemak dgn air milo semasa sarapan pagi tadi..ohh kalaulah saya tahu kena bersalin haritu dah tentu saya makan sepuas2nya apa yg saya nak makan hehe..ok selepas dah settle berdiscuss dgn doktor, saya kena naik tingkat 1 (daycare unit) utk buat ctg lagi sekali..masa ni en.suami pegi uruskan prosedur kemasukan wad, syukur saya xmenunggu lama sbb kebetulan ada pesakit yg baru discharge, so dapatlah bilik utk saya..bilik katil 2 orang..masa buat ctg tu nurse yg incharge bagitau yg contraction dah teratur dan saya pun dah ada rasa sakit sikit2..mcm sakit nak period tu tapi xlah mengganggu perasaaan saya.

selesai buat ctg, saya dan en.suami diiringi nurse pegi ke wad 2A..kat situ saya diarahkan untuk salin baju hospital dan nurse bagi penerangan apa yg perlu dibuat..saya dijadualkan untuk menjalani c-sect pada malam tu tapi pukul berapa xtahu bergantung kepada kekosongan bilik OT..masa tu jam lebih kurang pukul 4.30 petang..en.suami balik rumah dulu utk amik barang2 saya dan baby..satu apa pun xpacking lagi sebenarnya huhu..sampai rumah en.suami call tanya nak letak apa dalam bag..so saya bagitaula dia suh tengok checklist yg saya dah sediakan siap2..xdapat saya bayangkan mcmanala keadaannya kat rumah sorang2 siapkan barang2 tu (tu lah misi pesan suh kemas barang awal2 xnak dgr hehe), dekat2 pukul 6 ptg en.suami sampai semula dihospital..saya check brg tgk2 diapers tertinggal..ginilah gayanya kalau last2 minute preparation kan:)..so terpaksala beli diapers kat kedai hospital..punyalah byk diapers dah beli kat rumah alih2 kena beli baru jugak huhu..tapi nasiblah barang2 lain yg dibawa en.suami sumenya betul:)

dekat2 pukul 7 mlm, nurse datang bagitau yg bilik OT dah ready..masa ni saya xrasa apa2 sbb sejujurnya saya bagitau apa yg sedang saya lalui tu sumenya mcm mimpi..ye lah sekelip mata ianya berlaku..dari seawal pagi sampaila saat tu saya masih xpercaya yg saya dah nak bersalin dah sedangkan tarikh due lagi sebulan..sebelum ditolak ke bilik OT, nurse bagi saya sejenis ubat tahan muntah..kena minum..aduh rasanya mmg saya xleh tahan..payau yg xboleh saya bayangkan..tapi nurse suh saya tahan dan kena habiskan jugak ubat tu.akhirnya selepas 3-4 kali minum barulah habis ubat tu..dan sebaik selesai minum ubat tu, saya diarahkan untuk salin baju bilik bedah..sebelum kena tolak ke bilik OT tu, saya minta maaf minta ampun dgn en.suami dulu..berair dah mata ni..ye lah byk dosa saya dgn en.suami huhu...

dalam pukul 8 mlm saya ditolak ke bilik OT diiringi en.suami dan nurse..sampai je kat bilik OT en.suami xleh masuk dah..kena tunggu kat bilik menunggu..kemudian saya dibawa masuk ke waiting area..kat sini doktor bius dan beberapa org nurse sumenya menghadap tanya..then doktor bius tu tanya saya beberapa soalan..tanya no ic and tanya samada saya tahu x saya kena operate sbb apa..saya bagitaula sbb nak bersalin hehe..xlama lepas tu barulah saya disorong ke bilik OT yang sebenar2nya..dlm hati saya ohh mcm ni rupanya bilik bedah..yg selalu tgk kat tv tu hehe..lepas tukar katil sume, doktor bius tadi suh saya duduk dalam posisi duduk sambil pegang bantal..dia nak cucuk epidural..dan doktor bius pesan jgn keraskan badan..xlama lepas tu terasa jarum halus mencucuk belakang badan..agak sakit jugakla tapi saya tahan je sbb ingat pesan doktor jgn melawan masa jarum masuk dalam badan..

lepas beberapa saat kena cucuk saya dah xrasa apa2..lalu doktor suh saya baring dan letakkan kain penghadang didepan saya, xlama lepas tu datanglah doktor pakar yang akan operate saya..nak tahu doktor mana yg akan 'kerjakan' saya?dr.pavani..doktor yg periksa saya di awal2 pagi tadi..rupa2nya duty dia mlm tu huhu..nak tahu apa ayat pertama dia bila nampak saya?sambil tersenyum dia cakap "jumpa lagi kita ye"..saya pun pasrah je la..impian saya kalau boleh nak doktor perempuan muslim yang sambut baby tapi hospital kerajaan manala boleh pilih2 doktor kan..so saya redhalah..

beberapa minit lepas tu bermulalah proses pembedahan..first saya rasa ada benda halus lalu atas perut saya tapi xrasa sakit apapun..lepas tu barulah saya rasa yg perut saya digodek2, digoncang2 sampaikan badan saya pun tersengguk2..dan yg paling jelas terasa ialah masa doktor nak tarik kepala sbb mmg terasa sangat masa dia tarik2 tu..maklumlah kepala baby kat atas..xlama lepas tu saya dengar nurse cakap "keciknya"..dan saya dgr baby menangis..saya yg mmg tgh blurr masa tu boleh plak terfikir ada org lain ke yg bersalin kat bilik sebelah ni..ye lah saya xterfikir langsung baby yg menangis tu adalah aisyah..anak saya sendiri:)..saya ingatkan baby org lain sbb doktor xda pun bagitau yg baby saya dah lahir..xlama lepas tu masa saya tgh mamai sbb mengantuk sangat, nurse datang dan tunjukkan baby dkt saya..Subhanallah rasa mcm xpercaya yg anak yg saya kandung selama 9 bulan ni dah lahir dan dah ada depan mata saya..masa tu saya tgk betapa sucinya wajah aisyah..putih kemerahan..alahai comelnya anak ibu dan ayah..nurse tanya anak apa, terus saya jawab girl hehe..kemudian nurse bawak aisyah pegi dan doktor settlekan urusan jahit menjahit luka pembedahan..

selesai urusan menjahit sume, saya dibawa ke waiting room semula utk monitor keadaan saya..check tekanan darah sume..dkt setengah jam jugaklah dalam waiting room tu..lepas sume dah ok barulah saya dibawa keluar ke wad..masa keluar dari bilik OT tu nampak en.suami sedang tersenyum..beriringan kami masuk wad..masa tu aisyah belum dibawa ke wad lagi..xlama lepas tu barulah aisyah disorong masuk ke wad..tinggallah kami bertiga..kehidupan baru telah bermula..jelas terpancar wajah kegembiraan en.suami masa tu..dan en.suami terus suruh saya susukan aisyah buat kali pertama..alhamdulillah aisyah anak yg bijak, kali pertama je terus pandai hisap..so kami menghabiskan masa malam tu dgn melayan saat2 manis bersama anak pertama kami..amanah Allah untuk kami..syukur alhamdulillah segala2nya sudah selamat walaupun kelahirannya adalah tidak dijangka sama sekali..sebulan awal..walau mmcmanapun saya bersyukur sangat2 walaupun aisyah dikira sebagai borderline premature tapi aisyah sihat dan xperlu ditahan dalam inkubator..dan aisyah lahir dgn berat 2.35kg (dr.pavani scan 2.4kg)..bila tengok wajah aisyah rasa xpercaya je yg saya dh jadi ibu..rasa xpercaya je yg aisyah dah lahir..segala2nya berlaku terlalu pantas..itulah ketentuan Allah..syukur alhamdulillah

dan dlm pukul 11 mlm, en.suami kena balik dah sbb kalau ikutkan xboleh stay lama2..nurse mmg benarkan ada org teman kalau bersalin c-zer tapi kena org perempuan je, suami xboleh..so terpaksalah en.suami balik..masa tu family pun xdtg lagi..ye lah nama pun dah unexpected kan hehe..so tinggallah saya berdua dgn aisyah mlm tu bermalam di wad..

dlm pukul 2 pagi, kesan ubat bius dah semakin hilang, bermulalah rasa sakit dkt tempat c-sect tu sampaikan saya pegang besi katil sampai bergegar besi katil dibuatnya..teman sebelah pandang saya dgn wajah terkejut..ye lah tgk saya menggigil tahan sakit huhu..bila nurse cucuk ubat tahan sakit barulah saya rasa lega sikit..tu pun xlama sbb lepas tu rasa sakit tu dtg balik..hanya Allah je yg tahu mcm mana sakitnya rasa tu..tapi apapun saya tahan je lah:)

so, itulah ceritanya bagaimana aisyah lahir ke dunia ini..walaupun seboleh2nya saya xnak bersalin secara c-sect  tapi apakan daya takdir Allah telah menentukan yg saya kena bersalin secara c-sect..apapun syukur sumenya sudah selamat..harapan kami semoga aisyah mardhiyah membesar dengan sihat dan menjadi seorang khalifah Allah yg solehah dan dihiasi dgn sifat2 mahmudah..ameen

 saat2 terakhir bergelar ibu mengandung a.k.a mak buyung:)

 buat ctg..peace:)

  saat2 sebelum ditolak ke bilik OT

 kali terakhir berdua:)

 masa ni dalam waiting room:)

 operation in progress

 8.40pm..3 minit kemudian lahirlah aisyah mardhiyah:)

 fresh from the womb..assalamualaikum buat anak ibu dah ayah..selamat datang ke alam dunia..ingat janji2 aisyah dgn Allah di alam roh dahulu..semoga aisyah mardhiyah menjadi anak yg solehah..ameen

saat pertama bergelar ibu..lengkap sudah diri ini sebagai wanita..syukur alhamdulillah diatas anugerah terindah ini

 kasih sayang seorang ayah..berseri2 muka hehe

 aisyah mardhiyah...lahir di usia 35 minggu 6 hari pada 14.7.2012 (khamis malam jumaat) seberat 2.35 kg..alhamdulillah
semasa discharge dari hospital..mmg xsangka sangat sbb dtg hospital tu utk checkup je alih2 kena bersalin terus..inilah namanya datang berdua balik bertiga:)



sekian, jumpa lagi di lain entry:D




Monday, October 22, 2012

2nd pregnancy:pengalaman membuat ECV di hospital putrajaya

Assalamualaikum,

huhu adik aisyah dah nak keluar barulah berkesempatan nak bercerita pasal hal ni..sebelum tu saya nak beritahulah yang aisyah dulu lahir dalam posisi breech (songsang)..aisyah start breech bermula dari minggu ke-30 hinggalah ke minggu ke-36..start dari minggu ke-30 tu doktor di kk presint memberi tempoh sehingga minggu ke-34 untuk aisyah berpusing ke kedudukan yg normal (kepala ke bawah)..kalau dalam tempoh tu aisyah xberpusing jugak, saya akan dirujuk ke hospital putrajaya..

masuk je minggu ke-34, semasa pemeriksaan oleh doktor di kk presint 9, doktor mendapati kedudukan aisyah still lagi dalam posisi yg sama (breech)..terus saya dirujuk ke O&G hospital putrajaya..masa tu saya terus pegi ke hospital tapi nurse kat situ bagi tarikh 14.7.2011(hari ni jugaklah aisyah lahir hehe) utk berjumpa pakar O&G..

::14.07.2011 (khamis)~35 minggu 6 hari::

harini adalah hari temujanji dgn pakar berikutan keadaan baby yg breech..sebelum pergi hospital saya ada search kat internet mengenai kaedah/rawatan yang bersesuaian utk baby songsang ni..dan hasil dari carian saya tu, saya tahulah serba sedikit mengenai ECV (External Cephalic Version) iaitu satu cara memusingkan kedudukan baby dalam kandungan yang dilakukan oleh doktor pakar..tapi kaedah ni juga bukanlah dijamin 100% berjaya...dan ibu2 yg mengalami masalah kesihatan seperti darah tinggi atau sebagainya juga tidak digalakkan utk  mencuba kaedah ini..

saya dan en.suami sampai di hospital lebih kurang pukul 7.30 pagi..pergi breakfast dulu pastu baru amik nombor giliran..selepas mendaftar terus pegi ke kaunter A (O&G) dan tunggu nama dipanggil utk pemeriksaan berat badan, bp, urine dan hb..dalam pukul 10 lebih, sampaila giliran saya utk berjumpa dgn doktor pakar..sebaik saja masuk dalam bilik doktor, saya diarahkan utk berbaring mcm biasa..masa tu sempat saya jeling tag nama doktor tu..dr.pavani huhu..indian ladies..agak serius mukanya tapi baik dan gila2:)..sebaik saja dia letak alat scan tu atas perut tiba2 dia cakap "eh awak dah ada contraction ni"..terkejutla saya sbb xrasa sakit apa2..cuma 2, 3 hari sebelum tu mmg saya ada rasa sakit2 mcm period pain tapi mild2 sajalah lepastu xda dah..pastu perut pun mmg kerap mengeras tapi saya xtahu pun yg tu adalah contraction (anak pertama la katakan hehe)..pastu dr.pavani check detail keadaan baby, heartbeat, air ketuban, uri dll..so mmg confirmla yg baby dlm keadaan complete breech (kepala di atas kaki di bawah)..masa scan tu doktor tanya "u nak cuba ecv tak"..dalam hati berdetik "eh baru je saya nak tanya doktor, last2 doktor yg tanya dulu huhu"..terus saya anggukla sbb saya dah tahu serba sedikit pasal ecv ni dan dahpun bersedia dgn segala kemungkinan..sebab seboleh2nya saya nak cuba apa saja cara yg membolehkan saya dapat bersalin normal asalkan tidak membahayakan baby..masa tu xterlintas langsung utk kena c-sect sbb dalam hati nak normal, normal n normal je..ye lah kalau anak 1st dah kena c-sect, byk risiko yg menanti di kemudian hari (apapun Allah adalah sebaik2 perancang)..

lepas scan sume tu, saya tanya doktor bila boleh buat prosedur ecv ni..dia cakap mayb next week (isnin@selasa)..so doktor suruh saya tunggu di luar sekejap lepas tu dia akan panggil balik..dalam 15 minit kemudian saya dipanggil balik jumpa dr.pavani..kali ni en.suami pun dibenarkan masuk sekali..1st ayat yg doktor tanya "awak makan tadi last pukul berapa"..saya jawablah dlm pukul 8..pastu dia tanya.."kalau kita buat harini terus boleh..tapi awak kena teruskan berpuasa la, xboleh makan xboleh minum sbb kalau buat ecv kena puasa"..alamak biar betul doktor ni..dahla masa tu perut berdendang lagu joget zapin bagai..ye lah last makan masa breakfast td je..kalau tahu mcm ni saya makan byk2 td huhu..pastu dia terangkan kenapa nak buat harini terus..sebabnya doktor yg lebih pakar available haritu n doktor pakar tu nak buat haritu jugak..saya dan en.suami saling berpandangan..masing2 blurr hehe..last2 kami bersetuju utk buat ecv haritu jugak..so 'ter'cuti la en.suami haritu:)

sebelum buat ecv tu, saya kena buat ctg dulu di tingkat 1..dalam pukul 12 lebih saya dan en.suami naik ke unit rawatan harian di tingkat 1 utk buat ctg tu..masa buat tu nurse pun cakap yg saya dah ada contraction..1:10..dkt 40 minit jugakla buat ctg tu..graph pun kejap ok kejap xstabil..nurse ckp baby tidur..dia suruh saya mengiring barulah graph tu cantik..kalau ikutkan doktor, kalau graph xcantik n dah ada contraction, ecv xboleh dilakukan..tapi apapun saya berdoa byk2 agar doktor bagi peluang utk saya buat ecv tu..

2 kali repeat ctg barulah nurse puas hati..so dalam pukul 1.30 ptg kami g solat zuhur dulu..pukul 2.30 ptg barulah jumpa doktor balik..dan inilah masanya hehe..doktor yang akan buat ecv tu adalah dr.haslina..seorang doktor yg ceria dan happy go lucky..sebelum dia start buat ecv tu, dia ada bagitau mcm ni "ni berjaya ke xberjaya ke awak tetap kena bersalin mlm ni jugak..mlm ni awak kena operate"..saya pun balaslah balik "biar betul doktor ni" sambil gelak2..ye lah dah doktor pun ckp mcm tu sambil gelak, saya ingatkan dia saja je la bergurau..rupa2nya salah anggapanku huhu (mmg kena operate pun mlm tu)..

maka bermula la prosedur ecv tu..mula2 doktor scan utk tgk position baby..sah kepala kat atas..dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, doktor terus pegang perut dan dengan sekuat tenaganya memusingkan kandungan sikit demi sedikit mcm gambar kat bawah ni..



sakit ke tak?jujur saya bagitau yg saya xsangka pun prosedur ni menyakitkan..ingatkan biasa2 je..tapi Ya Allah..sakitnya saya xboleh nak gambarkan..walaupun dah sapu gel atas perut tapi sakitnya hampir2 membuatkan saya menitiskan air mata..tapi saya tahan dan cuba bersabar dan kuatkan semangat sbb saya sangat2 berharap agar baby berjaya dipusingkan ke kedudukan yg normal..sakit pun sakitlah..bayangkanlah 1 kantung baby tu dia pusing ye..sambil doktor pusing sambil tu dia scan utk tgk samada baby berpusing ke x..kali pertama x berjaya..so doktor cuba lagi kali kedua..kali ni dia cakap kalau xberjaya jugak mmg confirm kena bersalin terus mlm tu..so kali ni dengan sekuat2 tenaga doktor dia cuba pusingkan lagi..berkerut2 saya menahan sakit..mmg terkeluarla uhh ahh uhh ahh tu hehe..then bila scan tgk, hanya kepala baby je yg berpusing iaitu dari kedudukan atas, beralih ke belah kiri..punggungnya xikut sama berpusing..bila scan detail doktor bagitau punggung baby mcm dah masuk laluan sikit..tapi bila scan lagi mcm x pulak..xtahu apa yg menghalangnya dari berpusing..last2 doktor cakap yg prosedur ni fail..lagipun dia bagitau dia kesian tgk saya yg berkerut2 tahan sakit..sampai merah2 muka huhu..doktor haslina sendiri pun saya tgk sekuat tenaga dia berusaha utk memusingkan baby..akhirnya saya pun pasrah dan redha ..sesungguhnya kita hanya mampu berusaha, Allah jua yg menentukan...dan doktor pun bagitaulah yg saya kena admit ward dan akan dioperate mlm tu jugak..dan saya xdibenarkan balik ke rumah..masa tu mmg kelam kabut jugakla sbb barang baby 1 apapun xpacking lagi dlm beg..ye lah mana tahu kena bersalin express huhu..

lepas dah buat ecv tu, doktor suruh buat ctg sekali lagi..so kami naik tingkat atas sekali lagi dan dalam masa yg sam en.suami uruskan prosedur masuk wad..alhamdulillah wad ada 1 katil yg available, terus saya didaftarkan masuk ke wad 2A katil 1..semasa tgh buat ctg tu, nurse yg sama incharge saya..dia tanya sakit x buat ecv..saya jawablah boleh tahan sakitnya huhu..dia pun bagitau mmg sakit buat ecv ni..pastu yg paling saya bengang dtg sorang doktor lelaki muda yg hensem dtg tempat saya dan tanya nurse dah buat VE ke belum..dalam hati apa kes doktor ni nak buat VE bagai..dah sah2 saya mmg kena operate xperlula nak buat VE huhu..bukannya boleh bersalin normal pun kalau baby dah songsang..lepas nurse explain sume barulah doktor tu faham n berlalu pergi..fuhh lega dalam hati..maka dari saat itu, bermulalah detik2 kelahiran terindah aisyah mardhiyah:)..birth story aisyah mardhiyah akan menyusul selepas ini:)...Insya Allah

note:-

1)ada org suggestkan supaya berurut dgn bidan kg utk membetulkan kedudukan bayi yg songsang..tp saya xnak amik risiko berurut sbb dah ada pengalaman sedih berurut masa keguguran dulu..

2)dan disebabkan kes bersalin express ni jugakla, utk menyambut kelahiran cahaya mata kedua ni, en.suami awal2 dah pesan suh kemas barang2 nak bersalin cepat2..xnak sejarah berulang lagi hehe

3rd pregnancy:dobi mendobi&lipat melipat

Assalamualaikum,

alhamdulillah dah memasuki minggu ke 34..mcm xpercaya je minggu demi minggu begitu cepat berlalu..tup tup dah 40 minggu..entahkan cepat entahkan lambat baby adik nak keluar..hanya Allah Yang Maha Mengetahui..tapi harapnya biarlah en.suami selesai dengan tugasnya menanda kertas PMR pada tahun ni dengan jayanya barulah baby adik keluar (ameen)..en.suami kena selesaikan menanda kertas PMR pada 20.11.2012..lepas tu kalau adik nak keluar pun keluarla ye sayang:)..bukan apa takut gak kalau tengah2 sibuk marking paper tu, time tu la baby nak keluar..sian en.suami nanti...apapun Allah adalah sebaik2 perancang..perancangan Allah itu yang terbaik...

dah masuk 34 minggu ni, alhamdulillah kelengkapan sudah hampir 80% dibuat..hujung minggu lepas sibuk mendobi baju2 kakak aisyah yg masih boleh dipakai..dan jugak misi mengorek balik barang2 masa bersalinkan aisyah dulu mcm breastpump, tilam2 dan lain2..nak mencuci segala pakaian ni pun sampai 2 batch kena buat hehe..bila dikumpul2 balik banyak rupanya barang2 aisyah dulu terutamanya mittens&booties..tu xcampur lagi yg baru dibeli..xpa la kalau ada rezeki anak seterusnya xpayah beli dah kot (Insya Allah)..

bila dah selesai basuh sume tu, kena la lipat pulak kan..dah basuh tu dah lepas 1 bebelan en.suami huhu..lepas tu kena 'bebel' lagi tanya bila nak packing pulak..adoii la:)..so mlm tadi bermulala acara lipat melipat plak..nasib baik lipat sama2..nak harapkan saya sorang 2 minggu la baru siap huhu..dgn sakit pinggangnya duduk lama2 akhirnya mlm tadi selesailah separuh..ye baru separuh:)..ada 1 bakul lagi nak kena siapkan melipat..lepas tu barulah boleh packing dalam beg nak g hospital:)..dan alhamdulillah syukur sangat2 sbb en.suami ringan tulang tolong basuh n lipat baju sama2..walaupun senget benget tapi at least sangat membantu menyiapkan keje dgn cepat..thanks bie..love u:)

 1st batch..baju2 kakak aisyah:)

 anak gigirl warna pinkla yg mendominasi:)

 2nd batch..pakaian baru utk baby adik:)

 penyidai baju bertauliah:)

 tukang basuh dan jugak tukang sidai:)

 tukang melipat pun sama:)

suami&ayah mithali:)

thanks bie..tolong buat sama2:)



::~~~~~~muafakat membawa berkat~~~~~~::


note:

kain baju terpaksa dijemur di dalam bilik..jemuran kecik sangat xmampu menampung banyak2 baju..entah bilala nak dapat rumah atas tanah ni..masih dalam status menunggu..semoga ada rezeki kami nanti..ameen

Friday, October 19, 2012

3rd pregnancy:persiapan bersalin&menyambut kelahiran baby adik

Assalamualaikum,

alhamdulillah persiapan utk menyambut kelahiran baby adik hampir complete..walaupun start hunting (shopping) barang2 baby dan saya semasa usia kandungan dah mencecah 32 weeks tapi berjaya jugak menyelesaikan misi shopping menyopping:)..nak tgk apa persediaan bersalin dan menyambut kelahiran cahaya mata ke-2 kami..jom kongsi sama2..

1)baju2 dan kelengkapan lain

 antara kelengkapan menyambut baby adik:)

utk menyambut kelahiran cahaya mata ke-2 ni, xbanyak sangat yg perlu dibeli sbb kebanyakan barang2 aisyah masih boleh diguna pakai lagi..cuma kami menambah sikit2 je cthnya baju2, towel, kain lampin, botol susu, mittens&booties, nappy liner dll..brg2 lain mcm baby wipes, diapers, pencuci pakaian tu mmg barang2 yg selalu dibeli utk kegunaan aisyah sebelum ni..pendek kata brg2 yg mmg jadi keperluan tu sentiasa ada stoknya..cuma baju je yg dibeli lebih sikit sbb bila sorting baju2 aisyah dulu, ada yg dah xsesuai utk dipakai..lagipun en.suami dah ckp nanti nak beli lagi baju utk baby adik..yey suka dalam hati:)..utk botol susu pulak, kali ni saya memilih utk membeli botol susu dari brand pigeon..kalau ikutkan saya nak amik avent jugak tapi bila mengenangkan aisyah dah pakai avent, saya xnakla kakak n adik pakai botol yg sama, nanti tertukar plak huhu..pastu berkenan dgn brand momma tapi en.suami plak xberkenan sbb besar sangat botolnya..jenis membulat katanya..utk aisyah dulu saya pernah gak beli botol tommee tippe tp nampaknya xsesuai dgn aisyah sbb putingnya selalu tertarik ke dalam (ke aisyah yg kuat sangat hisap huhu), bila nak hisap kena tarik keluar..tapi mungkin utk baby lain sesuai kot..tu pun ada 1 lagi botol yg xguna lagi..dan utk pemilihan botol kali ni, setelah saya buat search n baca review pasal botol ni, saya tertarik dgn ciri2 yg ada pada botol ni..tapi xtahulah keadaan sebenar mcm mana sbb belum cuba lagi hehe..nanti dah cuba saya akan share nanti ye..saya beli botol ni kat manjaku bangi..nasib baik saya xbeli dkt jusco sbb kat sana harga dia utk 1 pc botol saiz 5 oz RM55..bila tgk kat manjaku ni harga dia RM49 utk 2 pcs saiz 50z&9oz...puting dia pun ok harganya RM19/2pcs


ni lah dia botol jenama pigeon yg famous dgn panggilan 'botol ajaib' oleh mommies di luar sana..kebanyakkannya kalau para mommies mengalami masalah utk bottle feeding kpd baby masing2, ramai yg suggestkan brand ni..


2)kelengkapan berpantang

kalau ikutkan yg ni saya xla straight sangat..xda la beli set2 jamu sume tu sbb nanti ma mesti akan suruh minum air akar kayu..lagipun saya xda la berdisiplin sangat nak makan pil2 tu..dan cara berpantang kat kelantan pun kami xda la berparam berpilis sume tu..cuma masa aisyah dulu saya ada amik ubat dari klinik yg famous di kelantan iaitu klinik pancho..ramai yg amik ubat lepas bersalin dari klinik ni..alhamdulillah cpt sihat dgn izin Allah S.W.T..cuma bengkung je masih dalam pertimbangan..tengok dulu saya bersalin mcm mana nanti..bab mengurut bertungku sume saya masih menimbangkan samada nak berurut kat sini atau tunggu balik mengurut kt kg je..dah survey dah pakej mengurut kat sini cuma belum buat keputusan lagi..yg ni pun tunggu dkt2 nantila huhu

3)pengurusan uri

sekarang ni kan byk yang jual set pengurusan uri..ada mahal ada murah..masa aisyah dulu kami xbeli pun set ni sbb guna cara tradisional..tapi kali ni xtahula samada nak beli atau x..yg ni serah pada en.suami la sbb tu tugas dia:)

4)beg ke hospital

yg ni masih belum siap lagi..baju2 sume dah basuh..lipat je belum:)..tapi rasanya sebelum balik kg raya haji minggu depan dah kena siapkan dah ni..sbb masa balik tu dah masuk 35 minggu..kena standby siap2 dalam kete..

5)nama adik aisyah

yg ni belum ada sebarang keputusan lagi..masih mencari2 nama yang membawa maksud yang baik dan sedap didengar..pemilihan nama penting sbb tu adalah salah satu tanggungjawab ibu bapa terutamanya bapa..ada beberapa cadangan nama yg saya usulkan kpd en.suami tapi xtahu yg mana satu jadi pilihan..en.suami ckp nanti dia carikan lagi nama2 pilihan utk adik aisyah ni..yg penting pangkal namanya mestilah A.....M....:)

6)aisyah

mcm xpercaya je yg aisyah akan dapat adik (Insya Allah)..rasa mcm baru je semalam lahirkan dia..tup tup nak jadi kakak dah..Insya Allah lepas raya haji nanti adik saya anis akan dtg sini utk mengasuh aisyah..so xda la saya risaukan penjaga aisyah masa saya nak bersalin nanti..kalau dulu xpa la sbb belum ada anak kat luar, ni dah ada sorang lain la sikit keadaannya:)



k lah rasanya tu je kot persiapan bersalin setakat ni..doa saya semoga dipermudahkan urusan kelahiran baby adik nanti..ameen

Thursday, October 18, 2012

3rd pregnancy:33 weeks

Assalamualaikum,

alhamdulillah minggu ni usia kandungan masuk 33 weeks dah..Insya Allah lepas raya haji nanti dah masuk 36 weeks..oh sekejapnya masa berlalu sedangkan dalam fikiran ni byk benda nak buat, byk tempat nak pergi..entah sempat ke tidak huhu..k lah sebelum tu nak tempek dulu gambar terkini di usia 33 weeks hehe..


 jalan2 di taman botani

 33 weeks:)

dating berdua:)

perkembangan sekarang:-

-badan semakin berkembang dgn jayanya..timbang kat rumah berat dah mencecah 71kg..(berpeluh dan kuruskan balik nanti huhu)
-berjalan pun dah mcm kenderaan berat..keberatan membawa perut semakin ketara walaupun perut xda lah besar sangat...
-setiap kali bangun dari posisi duduk, jelas terasa sakit nak berjalan..haritu ada sedara tegur nampak mcm dah sarat benar (yeke?)..mungkin tgk gaya saya berjalan kot huhu..
-selera makan makin menjadi2..kalau ikutkan setiap masa nak makan tapi mengenangkan nak jaga kenaikan berat agar tidak berlebihan, tu yg jadi 'penyelamat' skjap..tapi xselamat jugak sbb berat tetap naik..naik...dan terus naik:)..
-baby adik pun rasa mcm dah sempit kat dalam..tenggelam timbul perut berombak2..perut mmg kerap mengeras dari dulu..kdg2 braxton hicks dtg menyerang..tapi yg paling saya risau sbb kejap2 rasa kepala baby adik kat atas..hisshhh risau sungguh takut jadi mcm aisyah dulu..breech..harapannya agar kali ni dapatlah saya bersalin normal..ameen
-setakat ni alhamdulillah kaki belum bengkak lagi..dekat2 nanti xtahulah mcmana..wallahu'alam..
-sangat bersyukur dapat suami yg memahami..byk kerja2 rumah en.suami yg setelkan..dari basuh baju, sidai baju, angkat baju, sapu rumah, masak memasak..cuma bab melipat baju je la yg jadi tugas saya..tu pun tunggu jadi gunung everest baru saya lipat huhu..ye lah skrg ni pun duduk lama2 sakit punggung..so nak siapkan melipat sebakul kain baju tu pun amik masa huhu
-sangat2 bersyukur jugak dpt suami yg rajin mengurut..tanpa disuruh laju je urut bininya ni..tapi kalau time merajuk xmerasa la kena urut hahaha...


tu je lah sedikit sebanyak perkembangan terkini..lebih kurang je dgn minggu2 sebelumya..cuma bila dah semakin dekat ni semakin berdebar2, takut, risau dan mcm2lah..mudah2an Allah permudahkan segala urusan kami..ameen


Wednesday, October 17, 2012

3rd pregnancy:antenatal class@klinik kesihatan presint 9 putrajaya

Assalamualaikum,

dah lama nak bercerita pasal antenatal class yg saya dan en.suami hadiri beberapa minggu lepas..tapi disebabkan telefon baru siap dibaiki maka barulah dapat transfer sume gambar2 yg ada hehe..xseronok cerita tanpa gambar kan huhu..

ok lah..walaupun dah anak kedua tapi saya tetap nak pegi ke antenatal class ni..kebetulan masa checkup monthly kat kk presint 9 ni, ada ternampak iklan pasal class ni..ada byk slot yg dia buat sehingga hujung tahun ni..dan bayarannya adalah RM20/couple sahaja..murahkan?tapi class ni dia buat pada hari bekerja iaitu setiap khamis..so saya tanya en.suami samada dia boleh amik cuti ke x pada hari tu, bila dia ckp boleh saya terus register untuk slot 27.9.2012 (khamis)..bagi saya, niat sebenar utk hadir ke class ni walaupun dah anak kedua, saya nak menambahkan ilmu di dada..ye lah walaupun dah ada sedikit pengalaman tapi xsalahkan kalau kita nak memantapkan lagi ilmu keibubapaan ni..tambahan pulak sblum ni saya bersalin secara c-sect, so mana tahu ada rezeki saya dapat bersalin normal kali ni, maka kenala cari limu sebanyak yg boleh:)..masa aisyah dulu kami hadir antenatal class di kpj kajang dgn bayaran RM100/couple..mana best kat sana ke kat kk presint 9?di hujung entry nanti saya akan bagi review pasal kedua2 class yg saya hadiri ini ok?kita tgk gambar dulu sepanjang sehari duk berkampung kat kk presint 9 ini:)

 bilik seminar kk presint 9..sesiapa yg pernah attend kelas penyusuan susu ibu kat klinik ni mesti tahu kat mana bilik ni kan:)

 yg bagi talk aritu adalah nurse2, doktor dan juga pakar pemakanan dari klinik ni sendiri..mmg byk info berguna yg diberikan..tanya je apa soalan mesti diaorg akan jawab:)

 tgh buat persiapan utk demo mandikan baby

 sediakan peralatan

 kat sini diaorg guna baby betul2 tau..bukan anak patung..so utk haritu ada 2 org model baby..seorang baby boy n seorang baby girl hehe

 step by step utk mandikan baby

 cuci mata dulu

 en.suami khusyuk dgr penerangan dari nurse..ala bie pun dah expert kan mandikan adik:)

 rasa suhu air dgn siku ye bukan tapak tangan:)

 dan mandikanlah baby anda hehe

 yg ni baby girl yg sangat comel:)

 dah siap mandi lap2 badan biar kering

 baik je baby boy ni..diam je masa org tgh mandikan..even masa pakaikan baju pun diam je..xmerengek langsung:)

 cakk..pandang en.suami plak:)

 dah siap pakai baju dah:)

 sesi santai2 sambil tanya soalan:)

 menu masa tea break..soto yg super sedap:)

 makan dulu sblum masuk ke sesi seterusnya

 berselera nampak:)

 my favourite topik:breastfeeding

 ada sesi senaman utk ibu2 mengandung..masa ni kitaorg sume duk kat bawah..

 en.suami jadi model utk cara2 mengurut baby:)

 yg ni pun dah biasa kan bie:)

 penceramah yg sangat2 ramah hehe

 urut jgn xurut:)

 muka happy walaupun penat..masa ni 30 weeks:)

 contoh barang2 yg perlu dibawa ke hospital

 en.suami tgh dgr penerangan dari nurse

 ni plak lunch pada hari tu..sedap sangat2

 dapat goodies bag:)

 antara pamphlet yg ada dalam goodies bag tu

 byk gak dapat..suka sangat:)


secara keseluruhannya, kami amat berpuas hati dengan kelas yg kami hadiri ni..sangat2 berbaloi dgn yuran yg dikenakan..tapi soal yuran bukan masalah utama tapi keberkesanan penyampaian tu yg paling penting..antara topik yg terkandung dalam kelas ni adalah pemakanan semasa mengandung&menyusukan, persediaan menghadapi kelahiran (cth: teknik2 pernafasan, tanda2 kelahiran, teknik menahan sakit, proses kelahiran, penjagaan selepas kelahiran dan mcm2 lagila), penjagaan baby baru lahir, penyusuan susu ibu, senaman utk ibu mengandung dll..pendek kata apa yg disampaikan mudah utk difahami..tambah pulak dgn nurse2 dan doktor yg sporting habis..dalam kelas tu ada lebih kurang 8 pasangan dan kami sume relaks je dalam kelas tu..sume org sporting xda lah serius sangat..mmg best sampaikan xsedar hari dah petang huhuhu

ok tadi saya cakap nak review pasal antenatal class dkt kpj kajang dgn kat sini kan?sebenarnya dari segi pengisian topik tu lebih kurang sama je, mungkin yg istimewanya kat sini, interaksi antara peserta dgn penceramah tu lebih 'dekat'..nurse dan penceramah yg sangat mesra:)..kalau kat kpj kajang dulu ok gak cuma diaorg mcm mengejar masa..so cakap pun laju2..dari segi bayaran pulak ofcos la private lagi mahal ye dok..tapi kalau kat sini walaupun murah tapi kena amik cuti la sbb dia buat hari keje..tapi bagi saya xperlu nak berkira utk amik cuti utk attend ke majlis ilmu seperti ini..tapi itu terpulang kpd pendapat masing2la..dari segi goodies bag plak so far kat private n kat sini lebih kurang sama je:)..makanan plak sedap2..selera mak buyung nak makan:)..apapun tempat tu x penting, yg penting ilmu yg kita dapat..xsemestinya kita dah ada anak sebelum ni, kita dah xexpert dgn sume benda, masih banyak yg perlu kita pelajari dan upgrade info yg kita ada..so kawan2 yg berminat utk hadir kelas ni bolehlah hubungi kk presint 9 ye..highly recommended:D...

dan sempena kami berdua cuti pada hari tu..kami memanjakan diri dgn makan2 di ana ikan bakar petai bangi..sampai rumah dah malam..happy sangat sepanjang hari tu..tengkiu banyak2 bie atas sume ni..love u:P


 utk 2 org makan:)

ikan bakar, sotong celup tepung, tomyam, telur dadar...alhamdulillah atas rezeki Allah