Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, April 17, 2013

alhamdulillah..awfiyah muafah selamat dikhatankan

Assalamualaikum,

fuhh mengejar masa yg sedikit free untuk membayar hutang entry di 'rumah' sendiri hehe..alhamdulillah semasa berusia 27 hari muafah telah selamat disunatkan di Hospital An-Nisa, Kota Bharu..tempat yang sama dimana aisyah disunatkan dulu cuma doktor je yg lain huhu..kalau ikutkanlah, en.suami nak sunatkan sendiri anak daranya ni..fuhhh seriau saya membayangkannya..dan permintaanya itu xdapat saya tunaikan hehe..bukan apa walaupun saya tahu yg en.suami boleh buat sendiri tapi saya risau manalah tahu jadi benda lain ke apa ke, so saya xnak amik risiko disitu..last2 kami serahkan kepada doktor sahaja untuk sunatkan muafah:)

 menunggu giliran:)

 dgn cik da muafah:)

 menangis..takut ke dik hehe

 salah satu sebab pilih hospital ni sebab ianya bercirikan islamik..doktor baik n staff pun baik:)

 en.suami yg uruskan muafah..saya xberani tgk..seriau..so tgk dari jauh je la:)

 dah nak siap dah:)

alhamdulillah..selamat disunatkan:)

usia muafah genap 30 hari, kami sekeluarga dah kembali ke putrajaya..sambung pantang kat rumah sendiri pulak..eh pantang ke hehe, pantang yg xberapa nak pantang..kalau ada masa saya akan ceritakan kisah berpantang haritu..Insya Allah..tapi kan sehingga ke hari ini saya masih tak berurut lagi bahagian perut..sebab tu la agak 'ke depan' sikit perut sekarang ni huhu..masa nak urut lepas bersalin haritu tukang urut xberani lagi nak urutkan perut sebab luka saya agak 'heavy'..nak duduk pun sakit2 lagi n jahitan pun masih xelok lagi..so skrg ni rasa xsabar nak balik kg..nak berurut satu badan...bessstttnya...

Thursday, April 11, 2013

kakak aisyah bila dapat adik

Assalamualaikum,

alhamdulillah..rezeki Allah sangat luas..diusia aisyah 1 tahun 4 bulan sudah bergelar kakak..reaksi aisyah bila pertama kali tengok adik muafah?senyum malu2:)...agaknya dah biasa panggil baby baby masa adik dalam perut ibu, so bila adik betul2 dah keluar pun kakak aisyah asyikla duk panggil baby..bila pertama kali bagitau nama adik, terus lekat dan sampai skrg tetap panggil 'afah' utk muafah..xpe la mungkin dia rasa lagi dekat bila panggil dengan panggilan tu..semoga anak2 ibu ayah close each other sampai bila2..ameen

di awal kelahiran adik muafah, masih tidak terserlah rasa cemburukan adik, maklumlah masa tu ramai org duk melayan dia..tapi bila balik ke putrajaya masa adik muafah berusia 1 bulan, sedikit demi sedikit kakak aisyah sudah mula menunjukkan rasa cemburunya, walau bagaimanapun syukur alhamdulillah aisyah masih lagi terkawal bila dgn adiknya..ye lah runsing kalo biarkan dia sendirian dgn muafah..tapi lama2 terkeluarla jugak aksi2 yg boleh menyentapkan jantung saya..contohnya bila dia nak angkat muafah letak atas ribanya sendiri..fuhh nasib baik sempat tgk..tu belum lagi bila dia tepuk2 manja adik pastu terus belepukkk atas kepala/muka adik muafah..huhu biasalah anak tgh membesar...lagipun baru berusia 1y4m manalah tahu erti 'xboleh tepuk adik kuat2, nanti sakit'...so mmg kena pemantauan yg ketat la bila aisyah ada dekat dgn adiknya sbb mesti akan ada je aksi diluar jangkaannya hehe..

bila perhatian lebih diberikan kepada adik muafah, aisyah mulalah tunjukkan perhatian..contohnya dia akan tarik tangan kita untuk buat apa yg dia nak, ambilkan apa yg dia nak, pendek kata apa sahaja dia akan buat untuk alihkan perhatian ibu ayahnya supaya layan kehendak dia..mmg nampak jelas disitu rasa cemburunya tapi kalau terjadi mcm tu, biasanya en.suami yg mainkan peranan layan aisyah..sebab adik muafah mmg melekat je 24 jam dgn ibu huhu..

tapi dari pemerhatian saya sejak hari pertama kelahiran adik muafah, kasih sayang yang ditunjukkan aisyah kepada adiknya amatlah kuat..setiap masa mesti kiss adik sambil sebut 'ayan'(sayang)..bayangkan kalau tgh2 sibuk bermain sekalipun kejap2 dia akan datang cium adik lepas tu pegi sambung main balik..sama jugak kalau dia lalu depan adik mesti dia akan singgah cium adik dulu pastu sambung jalan..bangun pagi2 pun perkara wajib yg dia buat bila celik mata ialah cari adik sambil mulut duk panggil afah..afah..pastu cium mmuahh then barula dia mulakan harinya samada tgk tv atau main..aktiviti ni xpernah missed aisyah lakukan sejak muafah lahir sampaila skrg..bayangkan tgh2 tidur pun still lagi ingatkan adiknya..pernah satu malam tu muafah nangis nak susu..masa tu aisyah memang tgh lenala tidur..dgr je adiknya menangis tiba2 dgr aisyah sebut afah..afah..yit..yit (jerit)..saya ingatkan aisyah sedar rupa2nya dia sdg tidur..kuatnya aura dan ikatan antara mereka sampaikan dalam tidur pun aisyah boleh teringatkan adiknya..subhanallah

dan muafah pula walaupun masih keccil tapi saya perasan dia sangat suka tgk kakak aisyah terutama bila tgk aisyah duk main atau duk cakap2 dgn dia..sengih je bila tgk kakak..kadang tu gelak mengekek bila tgk aisyah..apa yg lawaknya pun xtahula huhu..xsabar nak tunggu muafah besar dan nak tgk diaorg main sama2, belajar sama2 dan semuanya sama2lah:)..semoga ikatan kasih sayang yg terbina antara aisyah dan muafah (dan bakal adik2nya kelak..ameen) akan terus utuh terbina sehingga ke syurga..ameen

riak wajah aisyah masa bawak adik pulang dari hospital..entah apala perasaannya hehe


everytime nak cium dan riba adik


suka sangat bila dapat riba adik:)

kakak aisyah&adik muafah:)

seriau jugak nak bagi aisyah riba sbb kadang2 dia lepas mcm tu je..so kena ada pengawasan sepenuhnya:)


pagi2 bangun tido melekat je tepi adik:)


main2 dgn adik dulu baru pegi buat keje lain:)


tolong 'jaga' adik bila ibu buat keje...ayah g school

nak main2 dgn adik..adik suka sokmo tgk kakak:)


kakak makan pisang, adik makan jari:)

peneman setia adik tiap kali bangun pagi:)

dah penat jaga adik, akhirnya tertidur sendiri:)


sayanganak2ibuayah...mmuaaahhh!!!!

Wednesday, April 10, 2013

kisah aisyah sakit mata

Assalamualaikum,

harini agak lapang sikit so bolehlah nak bercerita sikit..rasanya ramai yg dah tahu pasal aisyah kena sakit mata..alhamdulillah skrg dah beransur baik dengan izinNya dan dah start hantar ke taska isnin lepas..

ceritanya mcm ni, sebulan yg lepas saya perasan mata aisyah bertahi tp masa tu saya still hantar aisyah ke taska sbb keadaanya xla teruk sgt..tap dlm pkul 11 pagi pengasuhnya call suh amik aisyah sbb sakit mata..so saya pun pegila amik aisyah kat taska n bawa ke ofis..nak half day xboleh sbb keje tgh banyak lagipun saya baru je naik keje lepas cuti bersalin tu..so bermula dari situ saya xhantar aisyah ke taska..masa tu matanya xmerah cuma bertahi je...dlm 2,3 hari tu dah nampak ok dah..seminggu lepas tu saya pegi kursus 3 hari kat cherating..masa kat sana en.suami bagitau mata aisyah merah2..then balik dari kursus kami bawa aisyah ke kk presint 9 dan diberi ubat titik dan ointment..masa tu check xda selaput lagi..esoknya mata aisyah makin membengkak sampai dia nk tengok sesuatu pun kena angkat dgn badan2 sekali sbb matanya dah hampir tertutup..risau sgt tgk keadaan dia..dah titik ubat sume..susu badan pun dah titik tapi xda nampak sebarang perubahan..kebetulan masa dia kena tu sehari sebelum kami balik kg+bercuti di cameron (yg ni xleh nak cancel sbb dah booking bilik hotel..kalau cancel kena bayar surcharge..lagipun lepas tu kami terus balik kg dari cameron ikut lojing gua musang)..malam sblum balik kg tu kami ke Poliklinik An-Nur di Presint 9 berjumpa dgn Dr. Maria..bila dia check rupa2nya mata aisyah dah ada selaput..so kena cuci..mulanya Dr. Maria suh pegi hospital jumpa pakar mata tapi bila saya tanya dia boleh buat (cuci) x sementara kami pegi hospital nanti..alhamdulillah dia kata boleh..so bermulala proses buang selaput mata aisyah..en.suami je yg masuk dalam bilik..saya tunggu kat luar..xsampai hati sebenarnya tgk keadaan aisyah..1 klinik dgr dia meraung2..Ya Allah kalaulah boleh kesakitan tu saya yg tanggung, saya sanggup:(..hati ibu mana yg xluluh dgr anak meraung2 kesakitan..dlm 20 minit selesailah prosedur tu..masuk kereta terus tertidur..keletihan+kesakitan..kesian anak ibu ayah:(

esoknya kami bertolak ke cameron highland..kat sana sambung cuci mata kat hospital sultanah hajjah kalsom, cameron highland..xbyk tempat pun kami g jalan2..masa byk habis kat bilik je..yg sempat pegi ladang teh skjap n esoknya otw balik ke kelantan singgah shopping jap kat kea farm..pasar malam pun xpegi..makcik2 aisyah je yg pegi..xpe lah lain kali boleh dtg lagi kan bie:)..entry penuh cameron ni nanti ye

sampai je kat kg terus cari klinik mata..tp kat sana hari jumaat byk klinik tutup..akhirnya jumpala 1 klinik ni di area pasir tumboh, kelantan..klinik pakar mata dr.shatriah..so buat appointment utk pegi esoknya (sabtu)..pagi2 sabtu tu kami pegi ke klinik ni..rupa2nya dr.shatriah ni adalah pakar mata HUSM..sbb tu la dia buka klinik ni malam hari dan hujung minggu sahaja..dia pun banyak menulis artikel dalam akhbar2 utama tempatan..dan yg sangat bersyukur dia adalah expertise dalam bidang mata kanak2..syukur rasanya dpt berjumpa dgn the right person..dr shatriah ni sangatlah baik dan very lembut dan pandai ambil hati aisyah..lepas dia check sume sekali lagi kena cuci..kali ni aisyah dah fobia bila nampak dr, katil dan org ramai keliling dia..ye lah dh byk kali kena cuci kan..so bermulala proses mencuci..meraung2 aisyah..berdarah2 matanya..dr shatriah ckp tahap sakit mata aisyah ni dah sampai ke peringkat ekstrem dah utk kategori budak2..Ya Allah risaunya saya..tapi alhamdulillah bila check mata hitamnya xluka..so dr bekalkan ubat yg sebetulnya (sblum ni lain klinik lain ubatnya)..dan kena sambung cuci lagi kat rumah..dan en.suamila yg setiap masa duk cuci mata aisyah..saya?xsampai hati nk tgk tambah lagi bila tgk keluar darah sume..

alhamdulillah hari demi hari mata aisyah makin sembuh..dan seperti yg dijangka akhirnya ada juga yg terkena jangkitan..siapa ye???saya la huhu..perasan mata merah masa otw balik ke putrajaya tu la..tapi pegi lagi keje..sampai ofis sume dok suruh amik mc..ye saya tahu sakit mata berjangkit tapi saya tahan sampai habis meeting baru g klinik..dapat mc 2 hari tapi selepas 2 hari tu, still lagi xda perubahan..kalau ikutkan boleh sambung mc tapi saya xnak sbb keje super duper byk..last2 berspek hitamla jawabnya huhu..selepas saya baby muafah pulak yg jangkit..kesiannya tgk adik muafah bengkak matanya..kecik2 lagi dah sakit mata ye sayang..masa ni saya titiskan jugak susu badan tapi bila kwn en.suami di fb bagitau sbnarnya dr xgalakkan titis susu badan sbb dalamnya ada sejenis protein yg boleh menggalakkan perkembangan kuman..Wallahu'alam..sejak dari tu saya terus stop titis susu badan..just titik ubat yg doc beri je..selepas muafah ayahnya pulak yg terkena jangkitan tu..en.suami mc 2 hari dan harini g klinik lagi n dapat lagi 2 hari mc sebab xsembuh lagi..harap2 cepat2 sembuh ye bie..dan akhirnya 1 rumah dah kena sakit mata bila adik saya, anis pun dah sakit mata skrg ni..yg kelakarnya jumaat lepas lima2 org masuk bilik dr sekaligus..terkejut doc tgk 3 org dewasa pakai spek hitam huhu..

 kakak aisyah sakit mata..sepet mata akibat bengkak

 dah jangkit kat adik muafah..tapi sakit2 pun senyum kan dik?

 kesian adik muafah..kecik2 dah sakit mata

 pun dah sepet sebelah

semoga cepat sembuh ye sayang


Monday, April 8, 2013

berakhirnya cuti 90 hari

Assalamualaikum,

rinduuuuuuuuunya nak berblogging kembali..masa tersangatla pantas berlalu..diam xdiam saya dah kembali bekerja selepas berakhirnya cuti 90 hari..actually dh almost 2 bulan saya kembali bekerja namun disebabkan hari pertama naik je keje, keje diofis memanggil2 untuk diselesaikan tambahan pula saya skrg sedang menanggung kerje seorang pegawai yg bertukar ke jabatan lain so keje berdoubel tripple la jadinya...sedar xsedar dh dkt 2 bulan huhu..niat hati hari 1st keje tu nk up la entry ni tapi kesibukan membataskan saya berbuat sedemikian..apapun skrg saya cuba meluangkan sedikit masa utk menghadap 'rumah' kesayangan saya ni..dh lama x 'mengemas' hehe..so let's start the story...

alhamdulillah skrg saya dah jadi ibu kpd dua org princess..syukur atas segala nikmatNya..kakak aisyah dahpun berusia 1y9m n adik muafah dah berusia 4months++..ada 2 org anak yg jaraknya dekat2 ni mmg diakui memenatkan..lumrahla kan:)masa cuti 3 bulan haritu mmg xfikir langsung pasal keje..masa mmg totally utk keluarga..kan best kalau selalu mcm tu:)..tapi yelah kita pun ada tanggungjawab jugak diofis, kenala pandai2 bahagikan masa..3 bulan tu jugaklah merasa jadi fulltime housewife n a mom to 2 little princess..kelam kabut jadinya bila si kakak mintak perhatian n dalam masa yg sama si adik pun nak kita jugak..kakak aisyah dah pandai merajuk dah sekarang..mcm2 yg dia buat utk tarik perhatian kita..tapi dalam merajuk2 dia saya perhatikan aisyah sangat sayangkan adiknya..tlg bagi susu kat adik, cakap2 dgn adik (bahasa babylah hehe) n selalu kalau main2 ngan adik dia akan sebut afah...afah..pastu setiap masa akan cium adik dia...kalau dia tgh sibuk main sekalipun dia xakan lupa utk cium adik muafah..kejap2 dtg cium..kejap2 dtg cium..so sweet:D

baby muafah pun dah berusia 4 bulan 2 minggu dah..mulut makin becok hehe..air liur meleleh2 nak cakap..alhamdulillah muafah seorang anak yg tidak susah utk dijaga dari awal lahir hinggalah ke hari ini..sama mcm aisyah jugak dulu..harap2nya berkekalan nanti..cuma kena pastikan dia kenyang n selesa..tapi biasalah kalau kita tinggalkan dia utk buat keje, xlama pastu dia 'panggil' la kita utk layan dia..bila kita 'bercakap' dgn dia apalagi senyum meleretla..itu je yg dia  nak sebenarnya hehe..mulut mmg riuh dah skrg ni..

berkenaan pengasuh pulak, saya dah xhantar aisyah ke rumah pengasuh..sekarang ni aisyah saya hantar ke taska di ofis saya..n adik muafah pulak saya mmg bercadang utk hantar ke taska ofis jugak tapi sementara ni utk baby xda kekosongan lagi..so sementara dapat taska tu, adik muafah dijaga oleh cik anisnya:)..lega hati saya nak pegi keje bila anis sudi jaga anak saudaranya tu..

hari pertama masuk keje, hadir perasaan yg sama waktu mula2 tinggalkan aisyah ke pengasuh masa usianya 3 bulan dulu..ermm hati seorang ibu kan..nasib baik anis mmg dah berpengalaman mengasuh baby so xde la saya risau sgt tambahan pula bila memikirkan yg muafah dijaga saudaranya sendiri maka perasaan bimbang tu agak minimum la..

ermm ok la dulu ye, Insya Allah ada masa nanti saya akan update kisah2 yg berlaku yg mana xsempat nak diabadikan dlm blog ni dulu..nk buat keje dulu..dah siap keje barulah lapang hati nak stori mori:)..


 kakak aisyah masa usia 1y4m:)


adik muafah di usia 1 month:)


gambar baru????tungguuuuuuuu:P