Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, August 28, 2013

bila satu keluarga xsihat

Assalamualaikum,

sedikit dugaan minggu ini..bermula dengan aisyah yg demam sejak hari ahad lepas..kami perasan yg aisyah xsihat bila sepanjang hari kami g ber'open house' sana sini aisyah monyok je.. masa tu badan dia dedar2 lagi..mlm tu dah start panas..jelum2 dengan air sume..esoknya still hantar ke taska sbb saya xboleh nk amik cuti sbb masih dalam tempoh menanggung keje..xcukup 28 hari lagi..ptg tu adik saya msg bagitau badan aisyah makin panas..so balik keje ptg tu saya terus bawa aisyah ke kk presint 9..jumpa doktor check suhu 39.6"C..patutla lesu doktor cakap..bagi ubat sume dlm 7.30 mlm sampai rumah..

selasa mlm muafah pula mula demam..dh lama muafah xdemam..last demam masa umur dia 3 bulan..badan panas tp masih lg boleh senyum2 bebel pa..pa..pa..mlm tu mmg xlena tidur..kejap2 jaga check suhu muafah..dan malam tu juga saya dan en.suami mula rasa xsedap badan..mcm nk demam jugak..bangun pagi semalam mmg badan dah xbermaya..lesu sangat2..badan dah mula sakit sana sini..dahla adik saya pun demam jugak..so pagi smlam saya, en.suami dan muafah ke klinik lagi..dekat 2 jam menunggu baru boleh jumpa doktor..check suhu muafah tinggi dlm 38"C..doktor masukkan ubat bontot..dan bagi juga ubat syrup utk demam tu..masa tgh check doktor tu sempat lg muafah 'menyembang' dgn doktor sampaikan doktor cakap ramahnya dia huhu..saya pulak doktor just bagi paracetamol je..ubat2 lain doktor xberani nak bagi..dapat mc sehari..en.suami pun sama dapat mc gak...

balik dari klinik singgah amik aisyah n terus balik rumah..bermulala cabaran bila ibu ayah xsihat n anak2 pun xsihat..en.suami mmg xlarat nk bangun..xpernah lagi tgk en.suami sakit sampai mcm ni..saya pulak mmg xberdaya langsung..jalan berpijak lantai pun sakit satu badan..saya jarang demam tapi bila sekali demam mmg mcm ni lah..dengan rumahnya tunggang langgang mmg saya xberdaya langsung nk kemas..kepala pulak berdenyut2..badan sekejap panas sekejap sejuk..muafah pun xnak berenggang langsung dgn saya..mengempeng je 24 jam sampai dh pedih2 nipple ni..suap makan pun xnak..xsedap mulut agaknya..menyusu je la dia sepanjang hari..pada mulanya mmg saya kuatkan jugak xnak mkn ubat sbb takut effect production susu dahla susu mmg dah kurang skrg ni tapi last2 saya terpaksa mengalah..kena mkn jugak ubat sbb kalau saya sakit sapa nk jaga anak2..dahla en.suami pun xsihat jugak..aisyah pun smlm sedikit terabai....dia nak makan tp saya mmg xlarat sangat2 nk bangun..gerak sikit berdenyut2 kepala ni..last2 aisyah pegi sendiri ke meja makan..tgk dia buka saji rasa sedih dlm hati sbb dia lapar tu..agaknya dia tengok ibu ayah dia ni xsihat kenala dia cari makan sendiri:(..pastu saya tgk dia duduk atas kerusi dan makan bubur nasi yg saya beli balik dari klinik td..makanlah dia sorang2..sian aisyah..kena berdikari sendiri..

sampai malam keadaan tetap mcm tu xberubah..mlm tadi pun xlena sangat tidur..last2 saya tertidur atas sofa..aisyah, muafah n ayahnya tidur kat bawah..masa tu muafah tidur agak jauh dari saya..saya nak rehatkan diri saya sekejap..last2 dlm pukul 3 pagi saya terkejut bila bukak mata tgk2 muafah dah berdiri depan saya sambil menangis duk tepuk2 saya..eh pandai pulak dia cari ibunya ni huhu..aduhai mcm ni la keadaannya bila ibu ayah xsihat..

alhamdulillah pagi ni bangun rasa ringan sikit badan..muafah pun dah ada selera balik..pagi tadi suapkan dia puree apple di taska habis 1 bekas..alhamdulillah..cuma aisyah je yg masih batuk2 n selsema..mujurlah dah senang nk makan ubat..bagi syringe tu dia tekan sendiri sampai habis..kalau dulu siap berkejar2 nak bagi mkn ubat..sekarang alhamdulillah..

semoga kami sekeluarga cpt2 sembuh dan sihat mcm biasa..weekend ni byk aktiviti yg menanti..sabtu ahad jadual penuh..adoii bilala saya nak kemas rumah lipat baju sume huhu

Thursday, August 22, 2013

cerita syawal 1434H~2013

Assalamualaikum,

berlalulah sudah ramadhan..sebulan berpuasa...

alhamdulillah diberi kesempatan sekali lagi untuk merasai nikmatnya aidilfitri setelah berpeluang berpuasa di bulan ramadhan..alhamdulillah juga ramadhan yang lalu saya dapat berpuasa penuh:)..ye lah sejak bersalinkan muafah 'kwn baik' agak xteratur masanya..ikut dan dia je nak dtg, tapi syukurlah dia xdtg waktu bulan puasa aritu so xde lah kena mengganti puasa nanti:)

berbalik kepada cerita raya kami berempat pada tahun ini, sebenarnya raya tahun ni kami xberkesempatan sangat nk bergambar..maklumlah sibuk beraya sana sini sampaikan nak ambil gambar sefamily pun xsempat..

pagi raya kali ini sama juga mcm tahun lepas..beraya di rumah en.suami dulu, seperti biasa rutin di pagi raya selepas solat sunat aidilfitri kami satu family (belah en.suami) akan menziarahi pusara arwah ayah, ma, adik n 2 org anak saudara..1 syawal iaitu 8.8.2013 genap setahun arwah ayah meninggalkan kami..alfatihah...

sebelah pagi kami sekeluarga beramai2 beraya di rumah saudara mara en.suami dahulu..dah petang2 sikit baru balik rumah saya..beraya jugak ke rumah tok saudara..rumah jiran2 terdekat pun xsempat nk beraya lagi..

raya kedua pula beraya di rumah bakal adik ipar (In Shaa Allah) di pasir mas..petangnya pulak ke rumah saudara en.suami..begitulah seterusnya agenda raya kami sekejap belah saya sekejap belah en.suami..dekat katakan hehe..raya ketiga kami xkemana2 sebab en.suami pegi tukar cermin kereta..dugaan sungguh masa raya haritu..masa 1 syawal balik dari solat raya en.suami perasan cermin kereta belakang pecah retak seribu..kalau xda tinted mmg dah berderai jatuh dah tu..bila bawa pegi kedai tuan kedai tu ckp ada kesan pecah akibat mercun..hurmmm xpasal2 melayang jugak RM400 tukar cermin baru..xpa lah sedikit dugaan di hari raya..

raya kelima kami buat makan2 khas utk adik beradik terutama belah en.suami sebab kakak dan adik ipar baru balik kg sbb masing2 beraya di rumah mertua dulu di penang..tapi majlisnya dibuat di rumah saya:)..nanti akan update di entry lain ye..so buat masa ni layan la dulu beberapa keping gambar yg sempat diambil dicelah2 kesibukan g beraya sana sini..gambar pun ada yg menjadi ada yg x..sabar je la huhu..

 kakak aisyah..org pertama yg siap berbaju raya hehe

 ustazah aisyah mardhiyah..In Shaa Allah

 beraya di rumah nenek en.suami..aisyah xberhenti2 makan..patutlah berat huhu

posing:)

 adik muafah pun nk mintak maaf dgn ayah jugak ke?

 kakak minta maaf byk2 ye ayah sbb kakak selalu buat ayah pening dgn kakak

 ampunkan ayang bie..banyak buat salah ni huk huk

 muafah baru bangun tido..rambut sememeh je huhu

 cak..

 percubaan mengambil gambar berempat..saya dan aisyah pulak yg terpejam mata

 yg ni en.suami pulak yg pejam mata..dahla malas dh nak amik nk g beraya dah ni hehe


begitulah serba sedikt cerita syawal kali ini..raya ketujuh baru kami gerak balik putrajaya..kalau ikutkan hari selasa (raya ke enam) sepatutnya balik putrajaya tapi hari tu saya diserang cirit birit dari pagi sampai ke malam sampaikan kena g klinik..nasib baik dapat mc hari rabu tu huhu..dan yg ralatnya sepatutnya raya kali ni ada 3 pasang baju raya sedondon..warna biru ni raya pertama..raya kedua warna purple xsempat amik gambar dan yang ketiga warna merah langsung xpakai sbb segan pulak bila dah raya ketiga keempat nk pakai sedondon lagi hehe..xpa xraya pun boleh pakai kan?

Wednesday, August 21, 2013

muafah:kerisauan hati seorang ibu

Assalamualaikum,

cerita raya simpan dulu ye..sbb skrg ni saya lebih risaukan si anak dara muafah cek mek molek tu..xtahu dari mana nk start cerita ni..ermm..

sejak saya naik keje bln feb 2013 aritu, muafah dijaga oleh cik anisnya sampaila umurnya 6 bulan sbb masa tu saya menunggu queue utk taska di ofis saya ni..selepas checkup muafah 6 bulan saya start hantar muafah ke taska bersama2 dgn kakak aisyah..masa dari lahir sampai umur 6 bulan alhamdulillah beratnya naik ok walaupun xsedebab baby2 lain..saya xkisah as long as masih lagi berada di graf yg sepatutnya..masa umurnya 6 bulan beratnya 7 kg..xbesar sgt n xkecik sgt..nurse kata cantik je berat dia..

selepas 2 bulan berlalu tibala checkup untuk 8 bulan di KK Presint 9..semasa dalam tempoh 2 bulan di taska  ni (umur 6-8 bulan) saya dah perasan dan pelik kenapala muafah ni saya tengok dari hari ke hari makin kecik dan makin kurus mcm org xcukup mkn..hati ibu mana yg xrisau bila tgk anak dah jadi mcm org sakit..muafah pun mcm dah xceria mcm dulu..kalo dulu mulutnya boleh tahan gak bising pot pet pot pet tp sejak duk taska muafah seolah2 'hilang' dirinya yg dulu..(nangis):(

bila timbang berat terkejut saya bila beratnya hanya 6.7 kg sahaja!!!which is bukan semakin naik tapi semakin turun!!!ya Allah sedihnya hati saya Allah S.W.T je yg tahu..bila nurse tanya pasal makan minum sume n cerita serba sikit cara pengendalian ebm kat taska tu nurse terus suruh saya tukar taska..kesian muafah selama ni ibarat minum 'susu kosong' je..walaupun muafah minum sepenuhnya susu ibu tp bila cara pengendaliannya xbetul xda guna jugak..walaupun dah berkali2 saya bagitau pengasuh cara yg betul tp tetap sama jugak..bayangkan kalo sebelum ni masa duduk dgn adik saya muafah boleh habiskan dalam 12-18 oz dari pagi sampai ptg..tp sejak di taska paling banyak pun 6 oz sahaja walaupun saya bekalkan 12-15 oz sehari...pastu yg 6 oz tu pun xtahula masih berzat lagi ke tidak disebabkan cara pengendalian ebm tu..sbb tu la ada a few moms kat situ yg turun direct menyusu anak masing2 dan saya pun diberitahu mak mak kat situ pun pernah menghadapi masalah yg sama mcm saya juga..

masa saya hantar ke taska tu muafah pun dah start solid food..tapi bubur nasi dan lain2 makanan saya masak sendiri dan saya bagitau pengasuh supaya suapkan makanan yg saya bekalkan sahaja..biasanya saya akan bekalkan bubur nasi dan juga puree2 buah..n seperti aisyah juga seboleh2nya saya akan elakkan memberi makanan 'instant' kpd muafah like nestum ke, biskut baby ke atau apa2 aje yg bersifat 'bancuh dan suap'..seboleh2nya dalam setahun pertama ni biarlah muafah makan hasil air tangan ibunya sendiri..ye lah dibawah usia setahun xboleh beri garam, gula n any perasa tiruan dalam makanan anak2..kalau ada pun perasa mestilah dari sumber asal mcm manis dari buah2an dan masin dari ikan bilis dan sebagainya..xkisahla kena bangun awal2 pagi buatkan bubur dan setiap masa kena pastikan puree buah/sayur or buah2an kena sentiasa ada dalam peti sejuk....

masa nurse ckp suh tukar taska tu mmg saya ada terfikir jugak yg cadangan nurse tu mmg wajar tapi bila saya memikirkan yg adik saya anis akan bekerja di taska tu selepas raya, saya tangguhkan dulu hasrat utk tukar taska tu dgn harapan anis akan memantau muafah nanti..tengok keadaan dulu mcmana..

skrg ni timbul masalah lain pulak..sejak saya cuti raya aritu muafah dah reject botol..langsung xnak botol..sua je puting botol tu dicabut n dicampaknya dek muafah ni..lagila pening..muafah mmg nk dgn saya je skrg ni..padahal dulu ok je minum ebm dalam botol skrg ni langsung xnak..masa dlm cuti xpalah mmg 24 jam dgn saya..ni dah keje sian dia sanggup tahan lapar sementara nk tunggu saya g bf tengahari..susu saya pun dah semakin berkurang skrg ni..dah xbyk mcm dulu..kenapa susu saya makin berkurang???In Shaa Allah sampai masa yg sesuai nanti saya akan kongsikan..so setakat usia muafah 8 bulan setengah ni mmg masih fully bf sepenuhnya..niat hati saya ingin menyusukan muafah sepenuhnya sampai umurnya 2 tahun tp kita hanya merancang..namun Allah S.W.T jua yang menentukan ajal, maut, rezeki dan pertemuan..

skrg ni saya tgh pening mcmana nk bagi muafah minum melalui botol semula..ye lah kalau harapkan nk tunggu saya pegi direct bf saja mmg xcukup..kelaparan muafah dibuatnya..kawan2 ada suggestion x mcmana nk bagi dia minum botol semula..ke nk kena tukar puting ke or bagi pakai syringe ke or guna cawan ke..risau kalau keadaan berterusan mcm ni berat badan muafah xnaik2..dahla ramai dah yg tegur dia kecik la, halus la..ibu mana yg xsedih kan..kalau org kata anak kita mcm2 padahal dh cukup terjaga dah kalau kita sendiri jaga kat rumah..kalau kita ni surirumah ok lah 24/7 mmg dgn anak..ni kita bekerja mmg kena harapkan ke pengasuh je la..kalau rezeki dpt pengasuh yg baik alhamdulillah tapi kalau sebaliknya tawakal je la..sbb tu sepanjang cuti raya hampir 2 minggu haritu mmg saya pulun menyusu n bagi mkn banyak2..alhamdulillah selepas raya tu terasa la berat sikit muafah ni..ma saya n adik beradik pun cakap dah terasa berat dukung muafah..paha pun dah nampak penuh semula kalau x sepanjang duk taska dulu kecut je..bayangkanlah masa umur 6 bulan dulu muafah dah pakai diapers saiz L pastu skrg kena pakai saiz M balik..mmg sedih:(

 baru balik dari klinik lepas checkup at 8 months

 kecik tapi xduk diam:)

 tertarik tgk kepala tupai tu

 apa lagi capai la setakat yg boleh:)

 suka sangat bergantung kat sini..duk sepah2 majalah kat rak tu..biasala budak2 kan hehe

 ni masa muafah nak masuk umur 7 bulan masa mula2 belajar bangun berdiri

 bila panggil nama terus berpaling bagi senyuman termanis utk ibu ayah dan kakak:)


apapun saya cuma mengharapkan yg terbaik utk anak2..semoga muafah dan aisyah sentiasa dilindungi sepanjang di taska atau dimana2 saja...namun walaupun muafah nampak kecik tapi org kata kecik2 cili padi..diusianya 8 bulan setengah skrg dah boleh duduk sendiri, dah bangun meniti, dah pandai bye2, dah pandai tepuk tangan bila nyanyi lagu tepuk amai2..pernah sekali haritu terkejut tengok dia dah separuh nak sampai atas sofa..sebelah kaki kat bawah sebelah kat atas..pastu menangisla  terkial2 sama byk nak naik ke nak turun ke huhu..pantang bunyi air terlompat2 nak mandi gelongsorkan badan..dah ada gigi 2 batang..so far alhamdulillah muafah aktif dan lasak walaupun mungkin perkembangannya xsecepat budak2 lain yg sebayanya..saya xnak bandingkan dgn anak sapa2 cukuplah setakat melihat perbezaannya dengan kakak aisyah dulu..dari situ pun dah boleh tahu setiap anak ni berbeza dari segi perkembangannya:) ini yg sedarah sedaging apatah lagi dgn anak org lain:)..apapun kita sebagai ibu bapa mesti nk yang terbaik utk anak kita kan?

Thursday, August 1, 2013

persiapan aidilfitri kali ini

Assalamualaikum,

alhamdulillah harini sudah 24 ramadhan 1434 H..maknanya hanya tinggal beberapa hari saja lagi kita akan menyambut 1 syawal..harini juga adalah hari terakhir saya bekerja sebelum bercuti raya lebih kurang seminggu lebih..jom intai2 persiapan raya kami:)


baju raya
 
mcm tahun2 sebelum ni juga persiapan raya kami agak sederhana saja..cuma tahun ni bertambah sikit sebab anak dah bertambah..dua2 anak dara hehe..so byk beli pakaian untuk anak2 je lah..untuk ibu dan ayahnya xkisah tp dalam xkisah tu sempat gak tempah 2 pasang baju kurung sedondon anak beranak..kalo ikutkan en.suami dia xkisah xda baju raya pun sebabnya yg tahun lepas boleh pakai lagi..org lelaki mmg mcm tu kan:)..tapi saya bagitau raya ni setahun sekali je... apa salahnya buat baju baru:)..lagipun kita disunatkan utk berpakaian baru di hari raya kan..so baju melayu dan baju kurung saya dan anak2 dah siap ambil masa balik kg minggu lepas..alhamdulillah..baju anak2 kami beli sikit2..ada yg beli di aeon jusco, manjaku, parkson alamanda n kat jualan ofis aritu..cukuplah ada sepasang dua baju basahan anak2..sebab baju baru mmg sentiasa beli:)..kasut pulak beli utk aisyah je sbb kakinya cepat membesar..kejap je xmuat dah kakinya tu..utk adik muafah pulak mmg ada kasut tp muafah xleh jalan lagi..so mungkin pakai n mungkin x..kalo pakai pun untuk perhiasan je lah:)




 sederhana je..kuih pun beli sebekas je..buat ubat org kata:)..dalam beg tateh tu ada hadiah birthday dan kasut raya utk aisyah..harap aisyah di kg gembira dpt hadiah dari ibu ayah:)


kuih raya

tahun ni mmg saya xorder langsung kuih raya sbb hajatnya nak buat sendiri tapi sudahnya sampai sekarang xterbuat..hujung minggu mmg xsempat..weekend pertama ramadhan buat jamuan berbuka puasa kat rumah ajak abang ipar n kawan2 en.suami sebab kebetulan jatuh pada hari lahir aisyah iaitu 14 julai yg lalu..sempatlah buat kek coklat sebijik utk aisyah:)..lepas berbuka aisyah potong kek..akan update nanti ye:)..minggu kedua abang ipar pula ajak berbuka di rumahnya kat kajang..minggu ketiga kami balik kg dan minggu ni akan balik kg beraya dah..tapi saya dah berpakat dgn adik beradik nk marathon buat biskut raya masa balik kg nti..dah terbayang dah chef aisyah yg mesti sibuk nak buat itu ini nanti hehe

duit raya

sama jugak mcm tahun lepas peruntukan utk duit raya mmg ada..utk ma ayah, utk anak sendiri, anak saudara, sepupu sepapat n kanak2 yg layak dapat duit raya hihi..alhamdulillah dapat bantuan raya RM500 bolehlah tampung sikit2..kurang2 lepasla duit minyak..

balik kg

ikutkan perancangan nak balik hari ahad sebab esok (sabtu) en.suami ada sekolah ganti..tp tgk keadaanla nanti sbb en.suami tu kalo nk balik kg excited dari saya walaupun dia duk ngusik2 saya yg xsabar nk balik..beg nak balik kg pun xsiap lagi ni..bekal makanan muafah pun kena bawa balik jugak ni..aduh pening jugak kepala bab nak mengemas ni hehe..harap2 perjalanan balik kg nti dipermudahkan Allah S.W.T..jammed tu mmg xleh nak elak dah..xtahu la berapa belas jam perjalanan kali ini:)..doakan kami selamat sampai ye kwn2..



di kesempatan ini saya ingin memohon ampun dan maaf dari semua terutama kawan2 dan juga pembaca yang ada membaca blog saya yg tidak seberapa ini sekiranya ada terkasar bahasa terguris hati..maaf zahir dan batin..semoga raya kita kali ini memberi seribu makna dan kegembiraan buat kita semua..berhati2 di jalan raya dan semoga berjumpa lagi..In Shaa Allah..