Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, October 29, 2013

aisyah: kisah malam tadi

Assalamualaikum,

kakak aisyah..dah 2 tahun 3 bulan dah dia..lama xupdate perkembangan kakak dalam blog ibu ni..makin hari makin cerdik..makin banyak akal dan banyak cakap jugak:)..sampai kadang2 xterlayan ibu ayah bila kakak duk bercerita itu ini..

sebenarnya nak citer kisah malam tadi..dalam pukul 9 malam saya rasa xsedap badan..sakit belakang, sakit perut dan mcm2 la sampai saya jadi xselesa..so saya pun masuk bilik dengan niat nak berehat sekejap sambil sapu2 minyak angin kat atas perut..bahagian atas je saya sapu bawah xsapu..dalam 5 minit lepas tu en.suami masuk tgk saya duk usap2 perut sume..terus dia tolong urut2 belakang n sapu minyak angin..xlama lepas tu aisyah pun masuk..bila tgk ayahnya duk urut saya dia pun tanya.."ibu atik?(ibu sakit)..aisyah ni pelat sikit huhu..so saya ckpla ibu sakit..xmau nakal2 ye..lepas dah urut2 sapu minyak sume en.suami pegi sambung buat keje balik..tinggallah aisyah dengan saya je..muafah duk main kat luar ngan cik anisnya..masa tu la aisyah g amik minyak angin yg terletak atas meja..naik atas katil suh saya buka penutupnya sebab ketat..pastu dia tuang minyak letak atas tangannya dan sapu belakang saya..sambil tepuk2 (sebijik mcm ayah dia buat huhu)..sambil2 tu duk tenung muka saya n cakap "yan ibu atik (sian ibu sakit)"..pastu dia amikkan comforter n selimutkan saya n tepuk2 lagi..mcm yg saya buat kalo nk tidurkan dia..pastu dia pun turun katil n keluar bilik dan tutup pintu..konon nk suh saya rehatla tu huhu..

xlama lepas tu aisyah masuk bilik semula..naik atas katil..betul2kan selimut saya n tepuk2 lagi..nak pastikan saya dah ok ke belum hehe..caring betul kakak ni:)..tersentuh hati saya bila dia buat mcm tu..tiba2 duk terbayang agaknya nanti saya dah tua n sakit2 dia buat mcm ni tak kat ibu dia:(..harap2 mcm tu la..amin

Ya Allah..semoga kakak aisyah membesar dengan jiwa iman terhadapMu..berikanlah kami kesabaran dalam mendidik amanah2Mu ini..semoga aisyah menjadi kakak terbaik dan menjadi contoh untuk adik2nya nanti..amin

sayang anak2 ibu ayah..mmuaahhh.. 




amanah untuk ayah dan ibu..sayang kakak dan adik

Thursday, October 24, 2013

4th pregancy:dreaming of this

Assalamualaikum,

ye saya sangat2 mengidamkan ini sekarang:)
 
  
















dah survey harga..boleh tahan jugak..kena fikir byk kali..tapi saya rasa ini dah jadi mcm keperluan kot..sekarang ni pun dah start sakit2 pinggang time tidur even kandungan baru nak masuk 20 minggu..nanti dah makin sarat..ermm paham2 sendirilah ye mcm mana seksanya nak tidur..sampaikan nak bangun pun en.suami kena tolong..kalau dapat bantal ni harap2 selesala sikit nk tidur..tapi adakah tercapai impianku yg satu ni:)..kalau ada rezeki adalah...


Thursday, October 17, 2013

4th pregnancy: gerakan pertama baby adik@16 weeks

Assalamualaikum,


alhamdulillah usia kandungan sekarang dah berusia 18 minggu..perut pun dah mula nampak sikit..pakaian biasa ke ofis a.k.a baju kurung dah semakin kurang selesa..tapi masih boleh pakai lagi..itupun yang saya dah besarkan ukurannya..yg lama mmg langsung xmuat dah:)..baju2 pregnant dulu masih belum keluarkan lagi dalam almari..dulu cakap kat en.suami baju2 mengandung ni rehat ye utk 3 tahun akan datang..tup tup xsampai setahun kena pakai balik dah huhu..

orang kata bila dah masuk anak kedua dan seterusnya pergerakan pertama baby akan dapat dirasai lebih awal..mungkin ada betulnya sbb saya perasan yang baby adik kat dalam ni dah mula bergerak2 sejak usia kandungan 16 minggu...tapi masa tu saya xberapa confident lagi walaupun gerakan tu memang dirasai setiap hari..tapi sekarang di usia 18 minggu memang pergerakan baby adik semakin dirasai..berdenyut2 perut ni:)...alhamdulillah syukur masih diberikan peluang sekali lagi utk merasai detik2 indah ini..xsabar nk tgk perut bergelombang balik dan xsabar jugak nak rasa terkejut dek tendangan baby adik yg selalu membuatkan ibunya ni tersentak:)..kakak aisyah pun dah tahu dah ada baby lagi dalam perut ibu..dulu masa perut kempis (kempis la sangat huhu) xda nya dia nak layan bila kata ada baby dalam perut..skrg ni dah tahu dah siap cium perut n kata baby lagi..huhu kakak baru 2 tahun 3 bulan dah ada 2 orang adik ye..In Shaa Allah..

adik muafah pulak..mcm biasalah manja dgn ibu..eh dgn ayah pun manja jugak..aisyah pun sama..ye lah kalau di rumah en.suami yg banyak menguruskan aisyah dan muafah..tapi bab nak menyusu mmg ayahnya xdapat menolong la hehe..dan saya masih lagi fully bf muafah..bukan xcuba utk mencampur susu tapi muafah ni pandai..rasa susu lain sikit dia luah balik..ok yg tu nti saya cerita dalam next entry..walaupun diikutkan saya sedih utk 'melepaskannya' tapi saya lagi sedih bila seharian bekerja muafah sanggup tunggu utk menyusu dgn saya..dan yg paling xtahan bila nipple pedih setiap kali dia nak menyusu..ditambah pulak dengan suka menggigitnya..muafah mmg sengaja je pun nak menggigit..biasanya dia pandang saya dulu pastu senyum2 n terus ngapppp...bila saya menjerit sakit mengekek2 la dia ketawa nampak gigi besar kat atas tu huhu..en.suami pun dah risau dengan muafah yg xnak minum susu selain susu ibu..bukannya dia xbagi saya menyusu tapi risau dgn baby dlm perut..tapi saya dah explain kat dia yg In Shaa Allah baby ok..doktor pun xda halangan kalau saya nk continue bf tapi dia suruh saya stop masa kandungan dah mencecah 7 bulan..takut risiko prematured..ada lebih kurang 2 bulan lebih je lagi utk kami 'mengajar' muafah menyusu thru botol..harap2 berjaya la (tapi dalam hati saya sedih nak bagi susu fm kat muafah..kalaulah boleh saya terus je bagi susu badan ni sampaila muafah sendiri yg xnak tapi saya xtahan dgn pedihnya nipple ni:(..


apapun saya cuma mengharapkan agar saya diberikan kekuatan utk melalui hari2 yang mendatang ni dgn baik..nak membesarkan 2 orang anak kecil, nak uruskan rumahtangga..nak jaga diri sendiri n baby dalam perut ni..nak melaksanakan tugas harian di pejabat...penat mmg penat tapi bila fikir kenapa saya nk mengeluh..bukannya saya seorang yg mengalami situasi begini..saya sangat respect dgn ibu2 bekerja yg mampu menguruskan rumahtangga dan kerja dgn baik dan seimbang..saya juga nak jadi seperti mereka....In Shaa Allah..







Tuesday, October 8, 2013

cuti2 malaysia: jalan2 di penang

Assalamualaikum,

cuti hari malaysia 16 september 2013 yang lalu kami xbalik kg sebaliknya kami memutuskan untuk jalan2 ke penang disamping melawat adik ipar dan juga kakak ipar kat sana (belah en.suami)..kami bertolak hari sabtu dan balik sini hari isnin..

petang sabtu kami ke rumah adik ipar dulu di nibong tebal dan bermalam di situ..esoknya barula kami sefamily (dengan family adik ipar) gerak ke bukit bendera..jalan agak jammed jugakla..kali pertama saya naik bukit bendera pada tahun 2003..almost 10 tahun jugakla baru naik ke sini semula..bezanya dulu dtg dgn kawan2..kali ni datang berlima (dengan baby adik dalam perut hihi)..seronok nak bawa aisyah dan muafah naik tren..muka aisyah teruja+gayat bila tren mula bergerak..agak curam jugak jalan dia..tren sesak macam sardin..maklumlah hari minggu kan:)



 naik tren bukit bendera..dekat sejam beratur baru sampai turn huhu


 berlatarbelakangkan pulau pinang:)


 with cik anis:)


 aisyah with ayah@papa:)


 with ayah fiq dan ayah@papa:)

 pulau pinang:)

 dahaga dah kakak aisyah..letih meround:)


 4 of us..eh 5 with baby adik dalam perut@14 weeks:)

 muafah yang ceria dpt berjalan-jalan hehe


 sejuk jugak kat sini..tapi cameron lagi best:)


 tak teh..tak teh..kakak aisyah ajar adik muafah jalan:)


 budak yang xreti duk diam..berjalan ke sana sini huhu



bergambar lagi:)

 aisyah&muafah with their sepupu..qaisara:)


 
 suka dapat naik kereta ye:)
 
ehem..ehem..masing2 sedang bertanding menggemukkan diri huhu:)


balik dari bukit bendera singgah kat chawrasta (betul ke ejaan ni ek?) sekejap sebab itu salah satu tujuan saya nak g penang..nak beli kicap char kuey teow yg tersedap pernah saya jumpa setakat ni..dulu masa saya g ceramah kat penang ni dah beli 1 botol, balik rumah rupa2nya sedap sangat..mcm kat kedai..so kali ni beli 2 botol..en.suami suh amik lebih lagi tapi cukupla 2 botol..bukannya makan char kuey teow hari2 hehe..dan xlupa beli jugak sedikit jeruk..syarat wajib..oh ye kicap char kuey teow n jeruk ni saya beli kat Nasir jeruk..saya suka beli kat sini sebab jeruknya xla manis sangat dan lagi sedap dari jeruk Pak Ali..sorila gambar x snap plak huhu

balik dari chawrasta tu kami ke ke rumah kakak en.suami di kubang semang..lepak2 situ then malam tu g  makan char kuey teow lagi hihi..kata mengidam kan:)..malam tu balik rumah adik ipar di nibong tebal dan bermalam di situ..

esoknya bersiap2 utk balik tapi sebelum tu pegi melawat adik ipar dulu yang belajar di kolej mara kulim..otw balik singgah beli durian kg jap di tepi jalan then baru gerak balik putrajaya..alhamdulillah selamat sampai dalam kul 8.30 malam..hari yang padat dan agak meletihkan tapi happy sangat2..dapat jalan2 pun dah happy sangat dah tambah pulak en.suami pun 'kaki jalan' jugak:)..teringin jugak nak g jalan2 tengok negara orang pulak tapi rezeki belum ada:)..tambah pulak dgn nak masuk 3 org anak kecik2 ni memerlukan persediaan yang secukupnya kalau nk travel nanti..buat masa ni cukupla dalam malaysia dulu hehe..tapi yg paling seronok bila tgk anak2 happy kemain dapat lihat 'dunia'..ye lah asyik terperuk kat rumah je kan:)..k lah ada masa nanti In Shaa Allah akan cerita percutian di tempat lain pulak..walaupun dah beberapa bulan berlalu gambar pun dah terperap lama tapi tetap nak coretkan juga di sini utk kenangan:)