Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, January 25, 2015

5th pregnancy:debaran menantikan saat kelahiran kali keempat

Assalamualaikum dan salam sayang,

debaran untuk menantikan saat kelahiran kali ini kian terasa...hari demi hari terbayang-bayang saat-saat dalam labor room..orang kata nak bersalin anak sulung macam-macam fikir kan..ni dah anak keempat masih lagi dan rasanya makin terasa sebab dah tahu macam mana rasanya sakit nak bersalin huhu..

bila terkenang balik detik-detik melahirkan tiga orang permata hati sebelum ni, rasa tak percaya yang saya berjaya melalui saat-saat getir itu..tiga orang anak dengan tiga kisah bersalin yang berbeza..

Aisyah Mardhiyah binti Muhamad (14 Julai 2011) - Hospital Putrajaya

Aisyah lahir di usia kandungan 35 minggu 6 hari..lahirnya secara emergency c-sect disebabkan failed ecv (breech)..saat kelahiran yang tidak dijangka..dengan persiapan barang ke hospital (hospital bag) belum ready lagi semuanya belaku sekelip mata..tambah pulak dengan kelahiran anak sulung memang kelam kabut jugaklah tapi alhamdulillah semuanya selamat:)..lahirnya dengan berat hanya 2.35 kg, prolonged jaundis hampir sebulan disebabkan beratnya kurang dari 2.5 kg..kini alhamdulillah aisyah membesar dengan sihat, aktif dan bijak..

Awfiyah Muafah binti Muhamad (26 November 2012) - Hospital Putrajaya

genap aisyah berumur 8 bulan, saya disahkan mengandung 2 bulan..luka jahitan c-sect pun masih terasa ngilu..aisyah baru je boleh merangkak masa tu..nasib baik en.suami memahami dan banyak bagi sokongan...masa nak melahirkan muafah saya xda turun tanda mcm sesetengah ibu lain yang keluar 'show' atau pecah air ketuban..tandanya cuma rasa sakit contraction selang 5 minit terus..tu pun boleh saya xtahu yg sakit tu sakit contraction sebab masa tu saya dijangkiti kencing kotor..so sakitnya lebih kurang sama dgn contraction..pegi hospital putrajaya check2 OS 2cm n doc jangkakan petang tu jugak saya bersalin..tup tup esoknya baru bersalin huhu..tu pun terpaksa vacuum sebab saya dah kehabisan tenaga dan jugak masa untuk push terlalu lama (risau complication pada baby)..alhamdulillah berjaya VBAC:)

Muhammad Abid Muayyad bin Muhamad (7 Mac 2014) - PPUKM

sama macam kakaknya juga..genap muafah berumur 8 bulan saya disahkan pregnant 2 bulan...kelahiran abid juga tiada tanda-tanda yang nyata..malam sebelum abid lahir kami ke hospital untuk check sebab abid xcukup 10 kali pergerakan haritu..nak kata contraction tu tak jugak tp biasalah sakit sikit-sikit (braxton hicks) tu memang dah lama dirasai..sekali bila doktor buat VE dah bukak 3cm terus admit ward..esoknya abid pun lahir secara normal..alhamdulillah..abid dilahirkan di PPUKM disebabkan dah detect yang abid ada heart problem since kandungan berusia 25 minggu..lagipun pakar kardiologi kanak-kanak memang dah diberitahu awal-awal (checkup antenatal pun kat sini) supaya bersedia time saya nak deliver tu...

Baby AM (.....Feb 2015)

genap abid berusia 3 bulan setengah saya disahkan pregnant 6 minggu..kali ni sangat cepat saya mengandung semula tapi apapun syukur atas rezeki terindah ini..kehamilan kali ni buat saya xlena tidur malam bila semakin dekat dengan tarikh edd hehe..asyiklah duk terfikir kali ni adakah tanda-tanda bersalin yang nyata dan jelas...ye lah kalau boleh xnakla g hospital tapi kena balik rumah pulak sebab bukan masanya lagi..kalau boleh pegi hospital tu memang dah betul-betul masa untuk bersalin..Ya Allah permudahkanlah proses kelahiran anakku ini..semoga aku selamat melahirkannya dalam keadaan yang normal dan sihat..aamiin..

sekarang ni saya sedang menghabiskan bacaan sebuah buku "nikmatnya sakit bersalin' sebagai bekalan semangat dalam mengharungi detik-detik kelahiran nanti..


semoga saya dapat melalui detik-detik melahirkan zuriat dengan tenang dan sentiasa berpaksikan semangat jihad sepertimana yang terkandung dalam buku ini..aamiin

"NIKMATNYA SAKIT BERSALIN..IN SHAA ALLAH"




Wednesday, January 21, 2015

5th pregnancy:dilema cuti bersalin

Assalamualaikum dan Salam Sayang,

Alhamdulillah diam tak diam baby A.M dah berusia 36 minggu dalam kandungan..cepatnya masa berlalu kali ni..due In Shaa Allah 21.2.2015..muafah dan abid lahir di usia 39 minggu..aisyah je awal 36 minggu..adik A.M ni hanya Allah yang tahu detik waktu kelahirannya..semoga baby A.M lahir dalam keadaan yang sihat dan selamat..aamiin..

dah dekat2 nak bersalin ni satu perkara yang berlegar-legar dalam fikiran ni..CUTI BERSALIN..cuti bersalin saya hanya tinggal 30 hari saja lagi..waaa xkanlah lepas 30 hari dah naik keje...tu la sapa suh amik cuti bersalin 90 hari untuk tiga2 anak..ingin saya tekankan sekali lagi kita hanya merancang namun Allah jua sebaik-baik perancang dan penentu segalanya..usah dipertikaikan rezeki dan amanah dari Allah ini..Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya...walaupun kehamilan kali ni memang sangat tidak dijangka...


bila sudah ditetapkan begini maka saya harus menerimanya dan In Shaa Allah ada jalannya..cuma yang mana satu jadi pilihan masih belum dapat diputuskan lagi..sekarang ni saya ada 2 pilihan:

1) Cuti Bersalin 30 hari + Cuti Rehat 10 hari = 40 hari


kiranya betul2 lepas habis pantang saya dah naik keje..tapi yang menjadi kerisauan saya ialah macamana nak hantar baby ke pengasuh di usianya baru 40 hari..dan satu lagi yang menjadi dilema sempatkah saya buat stok susu untuk baby A.M..yelah bulan feb dan mac ni adalah bulan yang agak sibuk bagi saya sekeluarga sebab adik saya anis a.k.a pengasuh 3 orang anak saya ni nak kawin bulan 3 nanti..dengan persiapan kahwinnya saya mungkin terlibat serba sedikit sebab kenduri belah perempuan ni agak 'berat' jugak persiapannya..dengan nak uruskan baby kecik, abid dan kakaks, saya takut tak terkejar nak buat stok susu..(semoga Allah permudahkan..aamiin)


nak amik cuti lebih-lebih pun xboleh sebab masih lagi di awal tahun..banyak lagi cuti yang nak guna di kemudian hari..lagipun kalau hal-hal yang melibatkan pengasuh dan anak sakit memang saya je yang kena amik cuti..en.suami faham2 lah memang payah dapat cuti..CRK pun 7 hari je setahun...kalau ada hal yang betul2 urgent baru boleh cuti...


saya juga harap sangat2 dalam tempoh 40 hari bercuti ni badan saya dh sihat dan kuat untuk kembali bekerja..dalam hal ni saya sangat mengharapkan agar en.suami faham keadaan saya sekiranya hal2 rumah tak terurus dengan baik..walaupun sebelum ni memang dia pun yang banyak uruskan hal2 dalam rumah berbanding saya huhu..

2) Cuti Bersalin 30 hari + Cuti Menjaga/Menyusukan Anak (CMA) 30 hari (Cuti Tanpa Gaji) = 60 hari

ni plan kedua saya...kelebihan jika saya amik CMA ni ialah save cuti rehat saya:)...sebab syarat untuk amik CMA ni tidak memerlukan pegawai untuk menghabiskan cuti rehat yang berkelayakan..so cuti rehat saya untuk tahun ni boleh diperuntukkan untuk hal-hal kecemasan..yelah sebelum ni cik anis yang jaga di rumah ikut cuti saya..ni kalo dh hantar pengasuh saya yang kena ikut cuti pengasuh:(...

kelemahannya pulak..nama pun dah cuti tanpa gaji faham-faham sendiri lah ye huhu...tapi semua ni masih lagi dalam pertimbangan dan perbincangan saya dengan en.suami..kalau keadaan ekonomi mengizinkan memang saya pilih yang no.2 ni..at least cuti 60 hari tu badan saya dah kuat untuk bekerja semula..kalo cuti 40 hari je pengsan nak uruskan 4 orang anak serentak huhu..

nak tak nak memang kena decide cepat2 sbb saya ni dalam fasa menunggu masa dah ni..dah 36 minggu tapi satu barang pun xpacking lagi huhuhuhuhu...semoga Allah S.W.T permudahkan urusan bersalin kali ini..aamiin