Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, March 28, 2016

Diari Jantung Abid: umur sebulan..simptom 'heart failure' mula kelihatan

Assalamualaikum w.b.t...

Alhamdulillah keadaan abid dari awal kelahirannya baik-baik saja..jaundis pun tak ada..senang sangat menjaganya..yang tak berapa senang nak handle kakaksnya tu..masing-masing tengah nak membesar lasak dan aktif tak dapat dipisahkan..:)

semasa abid berusia 2 minggu, kami membawanya ke ppukm untuk 1st appointment di klinik paediatrik (kardiologi)..kali ni kami jumpa dengan doktor bilqis (pakar jantung kanak-kanak)..di awal pertemuan doktor memberitahu ohh inilah parent abid ye..doktor bilqis ni sangat tegas orangnya tapi sangat baik..soalan dia kena kita jawab straight tak boleh bunga-bunga konar sana konar sini..kecut perut sokmo kalu nok jawab soalan dia huhu...dari hasil pemeriksaan terhadap abid, doktor bilqis sahkan abid mempunyai 5 masalah pada jantungnya..terduduk seketika sebaik saja doktor bilqis explain kepada kami..sebelum ni masa dalam kandungan kami diberitahu yang abid hanya mengalami masalah vsd sahaja..doktor bilqis terangkan yang dalam kandungan kita tak dapat nak lihat 100% kerana baby dalam kandungan kita tak boleh lihat dengan jelas keseluruhannya..dari perbincangan tu doktor bagitau plan rawatan untuk abid..memang tak da jalan lain kecuali pembedahan dan sejujurnya kami memang dah bersedia mental fizikal untuk menghadapi saat-saat macam ni since semasa mengandungkan abid lagi..ini lah salah satu kebaikan buat detail scan semasa mengandung..sekurang-kurangnya kita boleh sediakan diri untuk menghadapi apa jua kemungkinan yang berlaku..

doktor bilqis memaklumkan kepada kami yang beliau dahpun merujuk ke IJN dan dah dapat tarikh untuk 1st appointment kat sana iaitu semasa abid berumur sebulan nanti..almost 1 jam berada dalam bilik doktor, sekali lagi doktor bilqis buat echo ke atas abid..dan hasil echo ni abid memang sah di diagnose:

TGA (Transposition of the Great Arteries)
VSD (Ventricular Septal Defect)
  ASD (Atrial Septal Defect)
PDA ( Patent Ductus Arteriosus)
PFO (Patent Foramen Ovale)

5 masalah pada jantung abid..rasa sedih memang tak terucap dengan kata-kata..tapi kami kuatkan semangat dan keraskan hati untuk tak nak bersedih..nak fikir yang positif je..doktor bagitau yang abid sangat bertuah sebab lubang yang ada pada jantungnya tu lah yang jadi "inusurans' untuk abid survive..dengan lubang yang ada tu lah yang membolehkan darah yang beroksigen dengan tak beroksigen mix together dan disebabkan tu juga lah abid tak cyanotic (kebiruan)..hebatnya Allah... ada juga kes dimana baby yang ada TGA tapi tak ada lubang..kes macam ni baby tu memang kena terus operate sebaik saja dilahirkan semata-mata untuk membuat lubang dulu sebelum pembedahan besar dibuat..sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang...segala puji bagi Allah yang mencipta manusia..di akhir pertemuan dengan doktor bilqis pagi tu, doktor memberitahu bahawa untuk kes abid, kena buat pembedahan sebelum usianya 6 bulan..untuk mengelakkan komplikasi dan keadaan bertambah teruk..

berbalik kepada simptom heart failure yang ketara semasa abid berusia sebulan, ada satu hari tu semasa sedang menyusukan abid (df), tiba-tiba dia muntah dengan laju dan banyak..habis keluar susu yang dia minum tu..lepastu abid nampak macam penat sangat dan tertidur..pada mulanya saya ingat sekali tu je dia muntah, tapi setiap kali dia menyusu selepas tu memang dia akan muntah (bukan jeluwak susu)..dan masa ni juga kami perasan yang abid bernafas dengan sangat laju..sampaikan ritma pernafasannya kami tak sempat nak 'tangkap'..laju sangat..kesian anak ibu ayah..:(..bila melihat keadaan abid macama tu, saya pam susu dan bagi abid minum dengan botol..ini untuk menjimatkan tenaganya supaya dia tak mudah penat sebab bila dia menyusu direct, abid perlu menggunakan tenaga yang banyak dan ini akan membuatkan jantungnya kena bekerja keras..

satu lagi simptom yang ketara ialah kuat berpeluh..ada satu malam tu bila tersedar dari tidur, saya dapati tempat tidur abid basah..saya ingatkan diapersnya bocor tapi bila check rupanya yang basah tu adalah peluh abid dan memang sah bajunya basah disebabkan peluh..:(

bermula dari situ kami lebih berjaga-jaga dan memberi sepenuh perhatian kepada abid..atas dasar tu juga kakaks (aisyah dan muafah) terpaksa dibawa pulang ke kampung oleh tok ma kerana kalau saya nak handle tiga2 dalam masa yang sama memang tak mampu..kakaks yang sangat aktif dan lasak dengan banyak siri temujanji dengan hospital, nak angkut tiga2 pegi hospital dengan saya yang dalam berpantang memang agak mencabar..mujurlah tok ma dan family faham situasi kami masa tu..kami memang kena fokus kepada kesihatan abid terlebih dahulu..biarlah orang nak kata kami tak bertanggungjawab ke apa ke sebab hantar anak-anak balik kampung..mereka yang tak melaluinya memang tak akan faham kan?



 assalamualaikum semua:)


saya abid..budak kuat:)


 saya dah pandai sembang-sembang hehe


 hobi saya tidur:)

 tidur lagi:)

 ni kakaks saya..semua duk berebut nak jaga saya:)



 ni kakak saya no.2..umurnya baru 1 tahun 4 bulan hehe

ni ayah saya:)

 2 oz yang diminum 2 oz juga yang keluar balik:(

bonding..love u my baby:)


ok lah sampai sini dulu la ye..In Shaa Allah akan datang saya akan share kisah temujanji pertama abid di IJN...






Tuesday, March 22, 2016

Pengalaman Abid Kena Denggi ~ Part 2

Assalamualaikum w.b.t,

bila masuk hari ke-7 demam, para doktor risau sebabnya kalo ikutkan abid sepatutnya dah tak demam, tapi ni abid masih lagi demam dengan suhu yang tinggi..sebelah pagi suhu normal tapi bila menjelang tengahari, petang dan malam suhunya akan naik mendadak ke 39++..bila doktor pakar datang check dia suspek abid kena 'kawasaki' pulak..apa bendanya ni alahai..tak pernah dengar pun kawasaki ni..doktor bagitau simptom-simptom kawasaki ada pada abid seperti mata dan kaki bengkak, mata bertahi dan demam yang tinggi..dalam hati duk berdoa semoga Allah jauhkan abid dari bahaya..lalu darah abid diambil sekali lagi untuk buat 'blood culture'..mengikut kata doktor, dia takut abid abid kena bacterial infection yang lagi bahaya dari virus..tak dapat bayang keadaan abid masa tu..dengan tak nak makan minum, menyusu pun tak nak..saya lagi lah dah rasa dunia ni berputar-putar dah..dah tak lalu makan minum, penat tak payah cakapla ulang alik ke hospital..bayangkan baru je saya sampai tempat parking nak balik ke rumah, dapat perkhabaran yang abid kembali demam panas..balik rumah pun tak sempat nak duduk berbaring..dengan maryam yang masih fully bf masa tu..kesannya susu drop mendadak..stok ebm dalam freezer habis licin..kat ward pun xsempat nak mengepam dek abid yang all the time nak beriba berdukung..ibu kena berkorban salah satu..sedihnya rasa..maryam di rumah pun perlukan perhatian tapi abid lagi lah perlukan ibu di hospital..:(


esoknya masa doktor datang check, rupa-rupanya tonsil abid bengkak..patutlah demam dan tak nak makan minum, dalam masa yang sama juga doktor suspect kemungkinan juga abid demam disebabkan infection di tempat yang kena cucuk darah (kaki dan tangan)..masa tu tangan, kaki dan betis abid bengkak bersinar-sinar macam nak pecah, nak cucuk darah pun darah dah tak boleh keluar katanya doktor..ye lah dah berapa belas/puluh kali dah ambik darah sepanjang warded tu..setiap 4-6 jam sekali...kesian abid..:(

sebaik saja tahu tonsil abid bengkak..doktor terus on antibiotics..biasalah budak nak makan ubat memang payah tapi kena paksa jugak makan..dalam masa yang sama juga kami bagi abid makan/minum makanan yang sejuk-sejuk atas saranan doktor..Alhamdulillah suka abid dapat makan aiskrim, twister orange (sejuk)..susu pun bancuh dengan air sejuk semata..tak ada campur air panas..dalam hari ke-7 kat hospital tu doktor datang dan bagitau result darah abid dah normal dan clear..tak da apa-apa kuman dalam darah..Alhamdulillah syukur sangat-sangat pada Allah Yang Maha Pengasih dan memakbulkan doa kami sekeluarga...rasa lega sangat-sangat tengok abid kembali aktif dan ceria seperti biasa..

dan hari ke-8 abid dah boleh discharged..esoknya ma, ida, ipah dah bertolak pulang ke kampung..aturan Allah sangat cantik..Dia datangkan my family tepat pada masanya di saat kami diuji..pada masa ni juga saya mengambil cuti separuh gaji sebulan untuk menjaga abid sehingga dia betul-betul sihat sepenuhnya sebelum kembali dihantar ke pengasuh..tak pe lah duit boleh dicari tapi anak?..bila melalui sendiri pengalaman perit macam ni saya seolah-olah fobia untuk keluar membawa anak-anak ke taman-taman dan tempat-tempat yang berisiko terdapat nyamuk..sememangnya kawasan rumah kami ni pun adalah 'black area' untuk kes denggi..masa abid mula-mula masuk hospital pun, staff jkn putrajaya datang check rumah takut-takut kami yang 'membiak' aedes tapi clear je rumah..tapi tak mustahil nyamuk datang daripada rumah/ruang sekitar/tempat yang kami pergi sebelum tu..apapun marilah kita sama-sama pastikan kebersihan sekitar rumah kita sendiri untuk mencegah denggi daripada menyerang kita semua..

 abid our hero..:)


 lemah je masa ni..:(


 makan macam kat rumah..tak pe lah dik asalkan nak makan sudah hehe


 auummmm


 sedap-sedap makanan abid ni hehe


 lapar..:D

 conteng-conteng..:)











 dah nak sihat dah..:)


 abid..dah berapa kali tukar bilik dahni..dari depan,belakang, tengah, depan balik huhu


 anok jate ayoh...:)


 dah kuat sikit diajaknya pusing-pusing wad..:)


 kawan-kawan abid yang rajin melayan masa dalam wad..saing dengan orang besar saje abid ni hehe


 abid ni bila time ayah jaga elok je perangainya..nak tidur pun mudah..suruh tidur, tidur..hihi



 main-main lagi..:)



 kakaks datang melawat abid tapi boleh jumpa kat bawah je..dalam wad xleh masuk



 "abe g mano, lamo adik tok jjupo abe abid"..agaknya gitulah maryam royak tu hehe


 "abe pun rindu gok ko adik"..:D



di kesempatan ini juga, saya ingin merakamkan jutaan terima kasih buat semua ahli keluarga, saudara mara dan sahabat handai yang datang melawat dan mendoakan kesembuhan dan kesihatan abid, semoga Allah membalas jasa baik kalian semua..Aamiin..

special thanks buat cik da abid yang sanggup sambung cuti seminggu semata-mata nak jaga abid di hospital..terima kasih atas pengorbananmu..



Tuesday, March 1, 2016

Pengalaman Abid Kena Denggi ~Part 1

Assalamualaikum w.b.t,

kita hanya manusia biasa yang tidak lepas dari diuji dengan dugaan dari Maha Pencipta..sesungguhnya ujian itu tanda Allah ingat dan sayang pada kita..november tahun lepas kami sekeluarga diuji dengan kesihatan abid, satu-satunya anak lelaki kami..masa ni abid berusia 1 tahun 8 bulan..

kisah bermula...

10-12 november 2015 (selasa-khamis)~day 1 fever

malam sebelum tu dalam pukul 2 pagi tiba-tiba en.suami kejut bagitau badan abid panas sangat..padahal sebelum tidur tu ok je duk main-main aktif macam biasa..bila saya bangun jamah badan abid, ya memang panas..check suhu 38++..kami jelum-jelum dulu badan abid sbb nak tunggu lepas subuh untuk ke hospital..

ditakdirkan Allah harini memang family saya nak datang putrajaya sebab masa ni kelantan cuti lama (deepavali+hari keputeraan sultan kelantan)..aisyah ngan muafah pun datang sekali (tahun lepas diaorang duduk kat kg)..so selepas subuh tu kami berempat ke hospital putrajaya..petugas hospital nampak je en.suami dukung abid terus datang periksa dan masa tu dia cakap pernafasan abid laju, check suhu 39++..dan bila check dada dan belakang nurse terus suruh bawa masuk ke dalam tak perlu tunggu giliran sebab dia kata abid asthma..kena neb kat dalam..saya pelik bila nurse kata abid asthma..saya rasa nurse tu salah dengar kot antara bunyi asthma dengan bunyi heart murmur..xpe lah lalu en.suami bawa abid masuk ke dalam sementara saya jaga maryam..

dalam sejam lebih en.suami keluar dan bagitau boleh balik..sebab baru demam 1 hari..ubat demam diberikan dan kami balik rumah..lepas makan ubat tu demam abid kebah sekejap dan nampak dia aktif bermain..tapi selepas 3-4 jam badannya dah mula panas balik..seharian haritu memang on off demamnya tapi masih boleh bermain macam biasa..

petang dalam pukul 5 family saya sampai..syukur sangat at least ada family di sisi boleh beri semangat dan tolong tengok-tengokkan abid sementara saya dan en.suami kerja..so dari hari selasa sampai khamis tu memang abid masih demam, on off tapi bila demamnya datang suhu tak kurang dari 39++...


13 november 2015 (jumaat)~day 4 fever (warded hospital putrajaya)

abid masih demam tapi kalini dia dah melepek, tak nak join dah kakaks bermain..makan pun tak nak susu pun tak minum..saya dah risau dah ni tapi masa tu serius saya tak terfikir langsung pasal denggi walaupun kawasan rumah kami ni black area..saya ingatkan demam biasa..petang balik keje tu tengok abid memang terbaring melepek je..lepas maghrib kami terus ke kk presint 9..check darah platlet 120++..doc kata denggi ni tapi untuk confirmkan darah abid tadi di check sekali lagi..dalam setengah jam menunggu doc panggil masuk balik dah sahkan abid POSITIF DENGGI..nak terduduk rasanya bila dengar doc cakap macamtu..ye lah dah la abid ada masalah jantung ni denggi pula, doube triple risau saya..bila tengok keadaan abid macam tu doc cepat-cepat call hospital dan abid kena dihantar dengan ambulan..ayahnya yang bawa abid dengan ambulan sementara saya dan ida (my twin) balik rumah hantar maryam dan kemaskan barang-barang dan keperluan abid dan ayahnya..dalam pukul 1.00 pagi saya dan ida sampai semula di hospital putrajaya dan masa ni abid dah boleh masuk wad..en.suami maklumkan yang doc di bahagian kecemasan membebel sebab abid tak dimasukkan drip dari klinik tadi..doc tu kata dah lemah tahap macamni sepatutnya drip dah pasang dari klinik tadi lagi..ermm mana kami tau doc kami pun panik tadi tak terlintas pula pasal tu, lagipun kami tak tahu prosedur..doc tu sebenarnya membebel dekat kk presint 9 tu huhu..


di klinik presint 9, putrajaya

 sakitnya ibu kena ambik darah ni..:(



semoga Allah lindungi dan selamatkan abid...aamiin


sebaik sampai di wad tu, abid kena check darah sekali lagi..dalam pukul 3 pagi dapat tahu result dan platlet drop lagi (tak ingat dah berapa)..malam tu en.suami yang jaga sebab saya kena balik..maryam tu mana boleh kalau ibunya ni tak ada di sisi..tapi sepanjang malam tu memang tak lena tidur duk risaukan abid..

14 november (sabtu)~day 5 fever (fasa kritikal)

abid masih lagi demam, bila demamnya datang nurse akan bagi ubat punggung sebab suhu bukan suam2 ye..panas memanjang 39-40.5..masa ni abid memang merengek je nak berdukung..ye lah kita yg dewasa ni pun kalo demam kalah baby..nak berpijak sakit nak bawa badan sendiri pun sakit inikan pula budak tak sampai 2 tahun lagi..susu memang tak minum langsung, makan pun tak..bila doktor datang dia bagitau darah akan dicheck setiap 6 jam sekali..dan dia explain denggi ni ada 3 fasa iaitu fasa demam (1-4 hari), fasa kritikal (5-7 hari), fasa pemulihan/penyembuhan (8-14 hari), abid sekarang dalam fasa kritikal, dalam waktu ni darah akan diambil setiap 4 jam sekali dan dalam fasa ini juga para doktor akan lebih monitor keadaan abid kerana apa saja boleh terjadi..untuk kes denggi ni, selain bacaan platlet, kepekatan darah sangat penting iaitu Hct..dua ni je yang doktor risau..Hct tu doktor tak nak bacaan dia lebih dari 40 sebab kalau lebih dari tu bila darah pekat pelbagai komplikasi boleh berlaku..doktor juga bagitau kalau dah lepas fasa kritikal ni dan tak ada apa-apa komplikasi berlaku In Shaa Allah abid akan selamat..Allahurabbi semoga Allah sembuhkan dan selamatkan abid dari keadaan yang bahaya..

15 november 2015 (ahad)~day 6 fever (fasa kritikal)

abid masih lagi demam, dan masa ni gusi abid juga mula berdarah..dan bintik-bintik merah telah keluar satu badan..ketika ni memang doktor kejap-kejap datang tanya dan check abid..doktor bagitau bila bintik-bintik merah dah keluar itu tanda positif walaupun boleh belaku keadaan sebaliknya..Nauzubillahiminzalik..dan sebenarnya waktu suhu normal (tak demam) itulah waktu yang paling bahaya kerana virus-virus sedang mengganas dalam badan..




lemah..:(

melepek dengan ayah


nak tidur dengan ayah



dengan ayah fik..:)


saat demam melanda


hobi belek kaki sendiri..:)



bila demam kebah sekejap bolehla muncung mulut hehe




dengan pok cik yah..:)




dengan cik da yang setia menemani, setia bertukar syif dengan saya  dan en.suami..terima kasih banyak c.da..:)


cepat sihat ye abid sayang..bila dia tidur barulah boleh rest sekejap g solat


hero ayah kuat kan?


bintik-bintik merah dah keluar





head to toe bintik merah


yang ni ada rasa geram jugak..hari ke-4 warded boleh doktor tak tahu abid ada heart problem walhal dah bagitau dari awal masuk wad dan setiap kali tukar doktor kami akan bagitau, lepastu terus doktor pasang mesin utk tgk oksigen level abid..Alhamdulillah normal


hiburkan hati hero..:)


bila nampak makaroni baru abid nak makan..favorite dia ni..:)



hingus abid..bercampur dengan darah sikit


duck..duck pun duck la abid..:)


bila selera mula pulih sebelum selera hilang balik..:(



ada beberapa kali juga bacaan hct >40


usaha/petua merawat denggi untuk abid:-

1) sup ketam

- Alhamdulillah sebaik saja dapat tahu abid kena denggi, pak sdara ngan tok sdara abid terus cari ketam nipah untuk dibuat sup..mujur jugak abid lalu nak makan sup ketam ni..byk dia minum sup ketam..ada kesan postif juga bila platletnya mula naik sedikit walaupun masih lagi di tahap rendah..terima kasih ayah wan ngan tok ngoh:)

2) jus pucuk betik

- salah satu petua yang sangat famous untuk denggi..pahit yang amat..kita orang dewasa pun tak boleh telan apatah lagi abid..tapi kami paksa juga minum dengan syringe..dan Alhamdulilah dengan izin Allah platlet abid naik banyak selepas minum jus daun betik ni..walaupun ada keluar artikel mengatakan jus pucuk betik bahaya untuk kesihatan tapi apapun kita berusaha dan berdoa semoga Allah melindungi kita semua..aamiin..terima kasih mak long&pak long abid bagi daun betik:)

3) buah tembikai dan jus kiwi

- jus kiwi abid tak suka tapi buah tembikai dia makan banyak..mcm makan nasi..tak pe la dik asalkan nak makan ibu ayah dah cukup syukur dah..

4) air masak, susu, apa-apa je yang berunsurkan air

- kalau kena denggi mmg xda ubat..drip dan usahakan consume apa-apa je yang berunsurkan air macam sup, bubur nasi dan sebagainya..air memang kena mnum banyak dan untuk kanak-kanak seperti abid, minum susu..

16 november 2015 (isnin)- day 7

- harini hari lahir saya, tapi tak sempat nak pedulikan pun sebab kesihatan abid lebih utama..Alhamdulillah abid menunjukkan perubahan positif..platlet dah naik sikit-sikit..tapi ada sesuatu yang merisaukan para doktor apatah lagi kami semua..sepatutnya demam abid dah berlalu tapi abid masih lagi demam kuat..dari rasa lega terus kami semua berdebar-debar semula...


to be continue...