Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, October 23, 2014

5th pregnancy: Anak Ke-4 In Shaa Allah

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,

Di hari jumaat penghulu segala hari ini saya ingin berkongsi berita dengan kawan2 semua..untuk menjawab segala pertanyaan, persoalan dan juga gosip2 yang bertebaran:)

Alhamdulillah..saya pregnant lagi (unexpected again)..bukan tak merancang tp perancangan Allah lebih sempurna..alhamdulillah kandungan sekarang dah berusia 23 minggu..dah semakin aktif bergerak dalam perut ibu:)..semoga adik baby membesar dengan sihat ye sayang...

Macamana boleh tahu mengandung lagi?

alkisahnya selepas melahirkan abid saya dan en.suami dh buat keputusan untuk berehat dulu memandangkan abid ada masalah jantung..kami kena bagi perhatian yang lebih untuk abid demi kesihatannya..dan juga fokus untuk membesarkan ketiga2 zuriat kami dulu..setiap tahun beranak mahunya xpenat hehe...tambah pulak kali ni saya amik cuti bersalin 90 hari juga..kalau ikutkan saya nak amik 60 hari je tp memandangkan saya kena standby sekiranya abid dipanggil ijn untuk operation bila2 masa saja so saya amiklah 90 hari maternity leave..dan alhamdulillah 2 minggu sebelum naik keje abid menjalani pembedahan di ijn (sesungguhnya Alllah Maha Mengetahui)...

saya dan en.suami bersetuju untuk gunakan family planning kali ni which is decide to use IUCD method..saya dh tanya dgn dr.maria (our favourite doctor) dia cadangkan supaya tunggu period baru g pasang..nasib baik jugak saya ni jenis period cepat even fully bf..selepas 2 bulan bersalin period pertama datang..masa ni abid dh warded di ijn..so saya fikir xpe lah tunggu period lepas ni pulak untuk g pasang IUCD..

alhamdulillah abid selamat menjalani major operation 'arterial switch' di ijn pada 20 mei 2014..selama 2 minggu abid stay di wad melur dan selepas discharge tu bersambung pulak dengan cuti sekolah..alhamdulillah Allah permudahkan..saya naik keje en.suami yang jaga abid di rumah..aisyah dan muafah family bawak balik kg sebab abid memerlukan extra care selepas pembedahan..

2 minggu kemudian saya naik keje di ofis baru, seperti biasa saya rutin saya ialah mengepam susu buat bekalan abid di rumah..tapi saya pelik kenapa susu saya semakin hari semakin merosot..pastu saya fikir maybe saya nak period kot sebab kebiasaannya susu saya drop kalau nak period (kuat betul la pengaruh hormon ni huhu)..so fikir positif je la..production masa tu memang cukup makan je..stok ebm dalam freezer pun makin lama makin susut sbb dah banyak guna time abid kat ijn..abid pula selepas operation ni barulah demand menyusu..ye lah sebelum operation setiap kali bf muntah..bukan sikit tapi selambak yg keluar..alhamdulillah lepas operation memang nampak perubahan ketara abid..dia dah semakin kuat untuk menyusu dan dah xde muntah2 lagi..so saya kena giatkan usaha untuk produce more milk utk abid..hari demi hari saya usaha..nak kata xminum air dah bergelen2 minum..buat power pumping, tandem pumping tapi hasilnya tetapla mcm tu:(...

last2 saya dh mula rasa xsedap hati..sebabnya saya teringat mula2 mengandungkan abid dulu mcm ni la jugak simptomnya..masa tu tgh menyusukan muafah tiba2 je susu drop..check2 double line:)..dapatlah abid hehe..so bila teringatkan yang tu hati ni dah xsenang duduk..ye lah saya ni kalo susu drop ada 3 sebab je..samaada stress, nak period or pregnant..nak kata stress tak, nak kata nak period tunggu punya tunggu xdatang2..nak kata pregnant..eh ah sudah...balik rumah check upt (sib baik ada 1 belum guna) result single line je..fuh lega..3 hari lepas tu susu still jugak xde perubahan..senyap2 saya g beli upt kat guardian n dengan penuh rasa debaran saya check..dlm beberapa saat je naik double line yg sangat terang..Ya Allah nak terduduk saya masa tu..seribu macam perasaan datang dalam hati dan perasaan ni..sungguh kali ni saya x menyangka yang secepat itu saya pregnant lagi..masa tu abid baru berusia 3 bulan setengah..dan saya jugak baru 2 minggu keje selepas habis cuti bersalin..patutlah perut saya xkempis2 selepas bersalin haha..

bila terpandang wajah abid terus rasa sedih sangat2..bukan menolak rezeki tapi saya sebenarnya memang nak jaga abid sesempurna yang boleh..dan nak menyusukan dia selama 2 tahun..tapi hasrat itu tidak kesampaian..saya bagitau en.suami dan cakap kat dia saya nak test lagi sekali mana tahu kot2 result tu salah ke huhu..bila en.suami belikan upt terus saya test cepat2..result yang sama keluar..en.suami cakap xpe lah dah rezeki kita..kena terima dgn hati yang terbuka..byk kali juga dia tanya saya redha ke tak ni..agak payah saya nak jawab..bukan xredha tapi xbersedia..mmg sangat2 di luar jangkaan...pastu mula lah duk fikir apa pandangan family adik beradik ipar duai sume...

lepas dah tahu pregnant tu, saya dan en.suami g klinik untuk check berapa minggu usia kandungan..mcm biasa jumpa dr.maria..tergelak je dia bila saya cerita..dia cakap lain yang ditunggu (period) lain pulak yang datang ye (pregnant):)..dia kata xpe lah murah rezeki..bila check sume doc cakap dah 6 minggu..n doc scan pun sama jugak 6 minggu..alhamdulillah..

tapi berita saya pregnant lagi hanya saya dan e.suami je tahu..family sume pun xtahu even adik saya yg duduk satu rumah pun xtahu huhu..kawan pun hanya sorang je yg tahu..ehem ehem akak **** tu hehe...last2 masa dah masuk 4 bulan rasanya barulah family tahu..bukak buku merah pun masa dah 20 minggu..nasib baik xkena bebel sebab lambat bukak buku:)

sekarang ni memang mudah sangat rasa penat..abid baru 7 bulan ++..kakaks pulak aktif belaka..harapan saya semoga adik baby membesar dengan sihat dan sempurna..memang agak mencabar bila anak rapat2 ni..tapi saya kena fikir yang positif je..Allah lebih tahu..doakan saya ye kawan2..

 
       sihat2 ye sayang ibu dan ayah

2 comments:

  1. cepatnyer beroperasi..tahniah ila,.jaga baby baik2..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..thanks mar..aisyah bila nk dpt adik hehe....

    ReplyDelete