Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, June 24, 2015

Diari Jantung Abid: 7 Mac 2014 lahirnya seorang pejuang

Assalamualaikum w.b.t,

sambung kembali kisah perjuangan abid..maklumlah sibuk menguruskan kelahiran adik abid, ammara maryam yang kini dahpun berusia 3 bulan lebih..menjadi ibu kepada 4 orang anak ni sangat menuntut kesabaran yang bukan sedikit..penat tapi bahagia:)

alhamdulillah masa yang kami nantikan telah tiba..tepat jam 2.50 petang di hari jumaat yang mulia, lahirlah abid ke dunia..syukur kelahirannya dipermudahkan..saat menahan sakit contraction, hati lagi berdebar untuk bertemu dengan anak yang dikandung selama 39 minggu ini..maklumlah dari awal sudah mengetahui keadaan abid sejak dari usianya 25 minggu dalam kandungan..

sebaik saja abid lahir, doktor paediatric terus membuat pemeriksaan ke atas abid, di sebelah katil saya, jika sebelum bersalin saya risau andainya abid tidak menangis sebaik saja lahir namun tanggapan saya meleset, jeritan kuat abid memenuhi segenap ruang labor room tu, alhamdulillah..

muhamad abid muayyad bin muhamad

selepas abid diperiksa, en.suami memaklumkan bahawa abid kena diletakkan di NICU (Neonatal Intensive Care Unit)..eh kenapa pulak sedangkan sebelum ni Dr.Yong bagitau boleh rooming in dengan saya tapi masa tu tak sempat nak tanya detail sebab en.suami dah kena keluar dari labor room tu ..sementara saya 'diselesaikan' dalam labor room tu, en.suami mengiringi abid ke NICU..sebaik saja selesai urusan saya ditolak ke wad bersalin ..en.suami datang dan memaklumkan bahawa keadaan abid baik2 sahaja..cuma tujuan abid diletakkan di NICU adalah untuk pemantauan doktor sahaja..alhamdulillah lega dengar..petang tu juga saya dan en.suami ke NICU untuk melihat cahaya mata yang dinanti-nanti selama ini..kali pertama melihat abid perasaan tak dapat nak digambarkan..gembira sedih semua ada..walaupun abid ada masalah jantung tapi badannya agak bersemangat..3.47kg hehe

tapi yang membuatkan saya ralat bila melihat ada tiub susu yang dipasang di mulut abid, anggapan saya adakah abid sudah diberi susu formula..oh kalau betul memang saya terkilan sebab niat saya untuk memberi susu ibu sepenuhnya kepada abid..dah la masa dalam room tak dapat nak skin to skin contact..lalu saya bertanyakan nurse yang jaga abid tentang penyusuannya, alhamdulillah abid masih belum minum susu lagi, diaorg just standby tiub susu tu andai kata abid tak mampu untuk direct feed dengan saya..lalu saya meminta kebenaran untuk menyusukan abid secara direct..alhamdulillah abid beroleh kolustrum yang sangat berharga di awal-awal kelahirannya..tapi agak sukar juga untuk memegang abid ketika itu disebabkan ada beberapa wayar yang attach di badannya..kena berhati-hati sebab kalau tersalah sentuh ke apa mesin akan terganggu..

masa ni lah saya asyik duk perhati mesin kat situ dan belajar bacaan-bacaan di mesin tersebut, mana yang kadar oksigen mana yang kadar 'heart rate', bp dan sebagainya..kalau orang lain oksigen 100%, abid punya dalam 98-100%..doktor kata keadaan abid baik berbanding dengan kes-kes lain...














malam tu saya kembali ke katil saya untuk berehat dan en.suami pun pulang ke rumah..tapi tak berehat sangat pun sebab sepanjang malam saya expressed susu secara marmet untuk bekalan abid sepanjang malam tu, maklumlah 'stimulation semulajadi' duk kat NICU hehe..

keesokan paginya (sabtu) en.suami datang dan kami pergi melawat abid bersama-sama..masa ni saya dah boleh discharged..bila sampai di tempat abid saya bagitau nurse untuk duduk bersama-sama dengan abid..tapi saya kena balik rumah dulu sebab nak ambik beberapa barang..on the way balik sempat singgah kenduri sepupu di gombak..al maklumlah tujuan ma datang sebab nak pergi kenduri sepupu saya..tak sangka pulak yang saya dah bersalin sehari sebelum tu hehe..memandangkan dekat je hukm dengan gombak tu maka kami singgah sekejap..malam tu saya tido di rumah..nasib baik ma dan adik beradik saya ada boleh tolong tengokkan aisyah dan muafah..

ahad pagi saya dan en.suami pergi melawat abid..dan nurse pun dah sediakan 'tilam vono' saya:)..seunit sofa bed di ruang cubicle abid..cukupla untuk meluruskan kaki walaupun hakikatnya tidak berapa nak selesa dalam keadaan baru 3 hari bersalin..agak mencabar juga sebab nak berjalan ke bilik air dan juga membersihkan diri kena g ke bilik tetamu di luar wad..agak jauh juga nak berjalan tapi dah terpaksa nak buat macam mana:)

sepanjang 5 hari abid di NICU, saya berulang alik dari rumah ke hospital..balik pun sebab nak berehat sekejap (tinggallkan ebm untuk abid) walau hakikatnya xboleh rehat pun sebab aisyah dan muafah tengah melasak..petang ke hospital semula tido dengan abid sampai esok pagi..

kami dimaklumkan yang abid akan diperiksa oleh doktor pakar jantung kanak-kanak pada hari isnin dan kemungkinan abid dah boleh balik rumah hari isnin tu..sebab sabtu ahad doktor tak ada..hari isnin tu tunggu punya tunggu doktor tak datang-datang..lalu dalam pukul 5 ptg kami balik ke rumah..esoknya pagi selasa sebaik sampai di tempat abid nurse bagitau abid dah boleh balik..alhamdulillah..nurse cakap doktor datang lewat dah petang semalam dalam pukul 6 lebih buat echo..alahai xsempat jumpa doktor nak tahu pasal keadaan sebenar abid..tanya nurse pun dia tak tahu sangat..x pe lah yang penting abid dah boleh balik rumah:)..temujanji untuk jumpa doktor pakar jantung kanak-kanak adalah 2 minggu lagi

sebaik saja abid sampai di rumah, kakak-kakaknya apalagi berebut-rebut nak pegang nak tengok nak riba adik baru:)..alhamdulillah sepanjang abid di rumah, keadaannya baik-baik saja..tak ada apa yang membimbangkan..tetamu yang datang melawat pun cakap abid tak nampak macam orang sakit pun..ye lah sebab abid menyusu ok, berak kencing pun ok pendek kata semua macam baby yang sihat sehinggalah usianya mencecah sebulan........



to be continued...

Tuesday, June 23, 2015

'double breastpump' versi saya:)

Assalamualaikum w.b.t,


Selamat berpuasa di bulan ramadhan buat anda semua:)


Alhamdulillah maryam dah pun berusia 3 bulan lebih..alhamdulillah masih ekslusif menyusu ibu sepenuhnya..semoga kali ini dimurahkan dan dipanjangkan rezeki buat maryam..jika sebelum ni semuanya tak sampai 2 tahun (kes pregnant di luar jangkaan huhu) harap kali ni ada rezeki maryam..aamiin

sejarah breastpump sebelum ini

kali ni nak share mengenai gajet penyusuan saya sepanjang menyusukan empat orang anak..saya tak pernah cerita pasal peralatan menyusu setakat ni kan:)..setakat ini saya mempunyai 3 breastpump (2 manual dan 1 elektrik)..untuk manual saya menggunakan avent manual dan medela harmony..pam avent manual saya beli sebelum aisyah lahir..alhamdulillah sangat best dan selesa menggunakannya..ketika aisyah berusia 1 tahun 4 bulan, muafah lahir..masa ni saya dah berniat untuk beli pam elektrik dah sebab fokus nak menyusu sepenuhnya muafah dengan susu ibu..lalu saya membeli medela swing (single elektrik)..masa ni tak banyak lagi pilihan breastpump tak macam sekarang yang tumbuh bagaikan cendawan sampaikan rambang mata dibuatnya hehe..so masa muafah saya mengepam menggunakan avent manual dan medela swing...

1 tahun 4 bulan selepas itu, abid pula lahir..masa ni pam avent tu tak boleh guna sebab spare part nya rosak..agak susah nak cari spare part avent ni, lalu lepas dah dapat green light dari en.suami, dapatlah medela harmony..pengalaman guna medela harmony ni sangatlah best dan praktikal sebab hobi saya masa dalam pantang ialah buat tandem pumping (menyusu sebelah pam sebelah)..kalau nak guna swing agak payah sebab nak jaga wayar dia sume maklumlah kaki tangan tak duk diam hehe..sebab tu la saya prefer breastpump manual untuk tandem pumping ni...

tapi perancangan Allah lagi cantik, semasa abid berusia 3 bulan lebih saya disahkan pregnant 6 minggu..masa ni saya baru 2 minggu naik kerja selepas cuti bersalin..so susu saya mula drop, drop n terus drop..terpaksa la campur susu formula (pasrah)..tapi saya tetap berlapang dada sebab semuanya disebabkan fitrah badan bukan disebabkan kemalasan saya untuk mengepam dan menyusukan anak..

bila maryam lahir ketika abid berusia 11 bulan lebih, saya nekad untuk menyusukan maryam dengan susu badan sepenuhnya..tapi cabaran menyusukan maryam kali ni agak kuat..2 minggu selepas bersalin kami balik kg kerana adik perempuan saya nak kahwin..hari kedua di kampung maryam warded di husm sebab dijangkiti chicken pox (malam tu adik saya akad nikah)..orang sibuk di masjid kami sibuk di hospital huhu..10 hari maryam warded, selepas seminggu maryam discharged abid pula masuk wad..penatnya badan Allah je yang tahu..disebabkan tidak cukup rehat, penat, makan minum tak teratur susu saya drop dengan agak teruk..selepas maryam keluar hospital, barulah saya mula megepam untuk buat stok..nak bangkit semula dari zero memang mencabar ditambah dengan kakaks dan abang maryam yang semakin aktif membesar memang berperang jugaklah..jadi apa yang saya buat untuk up kan balik production saya amalkan tandem pumping..semasa maryam menyusu saya pun mengepam yang sebelah lagi guna medela harmony..alhamdulillah dengan cara ni saya dapat mengumpul stok ebm di kampung..walaupun xbanyak tapi syukur masih ada rezeki maryam..kalau nak harapkan masa free untuk fokus mengepam sahaja memang tak mampu dan tak sempat..dengan nak jaga 4 orang anak kecik serentak ni nak ke bilik air pun berkira huhu...

naik je kerja selepas cuti 2 bulan, saya kembali dengan rutin sebelum ni, dari satu beg kepada 3 beg dibawa ke ofis..1 handbag 1 cooler bag satu lagi beg bekal air+makanan:)..dan untuk memendekkan masa mengepam saya buat double pumping..tapi bukan menggunakan double breastpump yang khusus ye tapi sebaliknya jeng jeng jeng hehe..

ni lah dia 'double breastpump' saya...sebelah elektrik sebelah manual:)


ikutkan hati ni mau je saya beli elektrik double breastpump yang baru tapi saya tahan jangan ikut nafsu:)..sekarang ni macam2 brand ada kan?harga pun murah2..masa 2,3 tahun lepas tak banyak sangat pilihan...tapi buat masa ni masih lagi boleh bertahan walaupun lenguh nak guna yang manual tu..sebab yang manual saya suka untuk buat tandem pumping je:)

apapun dengan cara ni saya dapat menjimatkan masa mengepam di ofis..dan hasilnya juga berbeza jika menggunakan single pam..dengan harapan bila en.suami baca entry ni terbukak hatinya untuk 'meluluskan' niat dalam hati saya ni walaupun sebelum ni dia tanya saya nak beli ke pam idaman saya (lacte duet) tapi saya kata tak pun (padahal dalam hati ada niat tu hihi)...



purata hasil perahan..5-6 oz..alhamdulillah cukup untuk maryam


walaupun hasilnya tak la semeriah orang lain tapi bagi saya itu tak penting..yang penting susu untuk maryam cukup, banyak atau sikit itu semua rezeki Allah..kadang-kadang terasa gak bila ada yang membanding2kan hasil perahan masing2..tapi bagi saya apa yang lebih utama adalah susu kita CUKUP untuk anak kita..bagi semangat untuk diri sendiri hihi...




maryam..cinta hati kami sekeluarga:)







Tuesday, June 9, 2015

cabaran breastfeeding: antibiotik=susu merudum

Assalamualaikum w.b.t,

menyusukan maryam kali ini banyak sungguh dugaan..Allah..di awal2 kelahirannya dulu diuji dengan maryam yang kena chicken pox..kepenatan berulang alik ke hospital dan dalam masa yang sama sibuk dengan majlis kahwin adik saya menyebabkan saya kurang rehat (17 hari berpantang), makan minum ke laut tambah pulak nak menguruskan 3 orang anak di rumah menyebabkan susu saya merudum dengan jayanya:(..masa tu memang saya betul2 upset..risau seandainya terpaksa bagi susu formula kepada mayam..namun benarlah Allah itu Maha Penyayang..3 hari terakhir maryam di wad doktor dah benarkan saya stay di hospital bersama maryam kerana keadaan maryam dah bertambah baik walaupun masih lagi diletakkan di bilik isolation..yang penting saya dah boleh direct feed maryam dan dalam masa yang sama dapat stimulate susu secara semulajadi..alhamdulillah selepas itu production back to normal..syukur sangat2..

dan minggu lepas sekali lagi saya diuji..sebaik saja sampai di kg (minggu pertama cuti sekolah), saya terus flat..dah la masa hari saya sampai tu, sepupu saya sebelah rumah kawin..dengan ramai tetamu yang datang termasuklah di rumah saya sekali membuatkan saya rasa nak pitam..badan dah mula rasa sejuk panas sejuk panas..dan masa ni jugak saya sakit sangat di bahagian abdomen..sungguh xpernah merasa sakit seperti ini sampai berguling2..kesian maryam nak pegang dia pun tak boleh..en.suami ajak g klinik tapi saya tak nak..seboleh mungkin saya cuba untuk bertahan dan elakkan makan panadol (walaupun panadol selamat untuk bf mommy)..

tahan punya tahan hari kedua di kampung keadaan masih sama..last2 saya telan jugak panadol 2 biji..alhamdulillah lega sekejap rasa sakit tu..tapi malam tu rasa sakit menyucuk datang menyerang kembali..badan saya dah panas gila..last2 terpaksa akur juga untuk ke klinik..bila dibuat pemeriksaan doktor kata saya kena infection di saluran kencing (tapi bukan kencing kotor)..sebab tu la saya rasa sakit yang amat sangat dan doktor cakap demam saya pun tinggi suhunya..so doktor bagi ubat demam dan antibiotik..dengar saja antibiotik saya terus tanya doktor..ye lah setahu saya ibu menyusu seboleh2nya elakkan pengambilan antibiotik (jika boleh)..sebab ada antibiotik yang tidak boleh diambil untuk ibu menyusu dan kesan yang paling ditakuti ianya akan mengurangkan susu badan..inilah yang paling saya risau..dah la masa tengah demam tu susu memang dah drop..susu pun xsempat nak perah sebab sampai2 je kampung terus terbaring sakit habis satu badan...

tapi doktor tu cakap antibiotik yang dia bagi tu selamat untuk baby dan tak akan mengurangkan susu..bab selamat tu In Shaa Allah saya yakin tapi bab yang tak mengurangkan susu tu saya tak berapa nak yakin..ikutkan hati memang saya tak nak makan ubat2 tu tapi kalau saya tak makan sanggupke saya tahan sakit yang sangat kuat tu..dan bila saya tak sihat anak2 pula akan rasa tempiasnya..macamana nak layan anak2 dan menyusukan maryam sedangkan masa tu nak berpijak pun rasa sakit mencucuk..

akhirnya saya terpaksa jugak makan (salah satunya tak nak kena bebel dengan en.suami huhu)..masuk hari ketiga saya makan antibiotik tu, saya start untuk memerah susu bila badan dah rasa sedikit kuat..perah punya perah almost setengah jam hasilnya sungguh menyedihkan saya..


hasil setengah jam..sedih kan?


berapa titik je yang dapat..saya syak ni kesan dari pengambilan antibiotik+saya tak sihat..tapi sebelum ni pun walaupun tak sihat tak adalah teruk macam ni sekali hasilnya..lalu saya putuskan untuk tidak habiskan antibiotik yang sepatutnya kena habiskan dalam masa 5 hari..alhamdulillah selepas 2 hari susu dah kembali macam biasa..dan saya pun dah semakin sihat selepas berurut selama 3 hari di kampung..mak bidan kata saya kena demam urat..ye la kot sebab selepas bersalin saya sempat berurut sekali sahaja dan selepas tu balik kampung terus tak duduk diam bila anak2 masuk hospital (maryam dan abid)...

harapan saya semoga saya terus diberi kekuatan untuk menyusukan maryam dan smeoga Allah terus melimpahkan rezeki buat maryam..sedaya mungkin saya ingin menyusukan maryam selama mana diberikan rezeki dariNya..walaupun pelbagai rintangan yang dilalui namun semuanya saya cuba untuk terus bangun dan terus melangkah..doakan saya ye kawan2...


suka sangat dapat 'bercakap' dengan ayahnya:)



maryam 3 bulan lebih..alhamdulillah masih lagi exclusive bf..semoga sampai 2 tahun ye sayang...

Monday, May 18, 2015

breastfeeding dan period..cabaran bermula

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah anakanda maryam dah memasuki usia 82 harini..dan cabaran dalam menyusukannya seperti anak2 sebelum ini sudah bermula..period dah datang menjengah huk huk..dan inilah yg saya takutkan sebabnya bilamana period dah datang, susu saya akan drop gila2..hampir separuh dari hari2 biasa..contohnya kalo hari2 'tenang' sekali pam dapat 4-5 oz (xbanyak kan tapi alhamdulillah cukup untuk maryam)..kalo time period hasil akan merudum sampai 2-3 oz sahaja..dan keadaan ini akan bermula seawal seminggu lebih nak period sehinggalah hari kedua hingga ketiga period datang..selepas tu barulah akan kembali seperti asal semula..dan keadaan yang sama akan berulang next month..alahai kuat betul pengaruh hormon ni..sebab tu la saya sangat jeles kepada ibu2 yang fully bf dan masih belum period sebab mereka terlepas dah salah satu 'cabaran' breastfeeding ni huhu...

saya ni dari anak pertama walaupun fully and exclusive bf, seawal dua bulan lebih period dah datang..cuma kali ni je lambat sikit..mula2 tu cuak jugak kot2 la 'ada lagi' huhu..memang risau dan cuak sungguh sebab kalau boleh memang kali ni nak rehaaaaatttttt panjaaannnngggg dah...cukupla dulu 4 orang ni..bukan menolak rezeki tapi kesian dekat anak2 yang rapat2 dan masing2 memerlukan kasih sayang dan perhatian yang semaksimum boleh dari kami...dan menjadi kewajipan kita untuk mendidik anak2 dengan penuh kasih sayang dan tanggungjawab..

dan masa zaman2 'gelap' ni la memerlukan saya kena pulun mengepam di ofis dan juga di rumah..tapi nak bangun mengepam tengah2 malam asyik tak dengar je bunyi alarm..alarm yang tak bunyi ke atau saya yang tak dengar huhu..dan alhamdulillah sejak dari maryam lahir memang saya praktikkan tandem pumping..sebelah susukan maryam dan sebelah lagi saya pam..saya sangat suka kaedah ni tapi sekarang maryam dan semakin laju kaki dan tangannya tak duk diam..sebab tu la untuk tandem pumping saya pakai medela harmony instead of my medela swing..senang nak control hehe..

dan semasa dalam tempoh pre menstrual tu saya dah menggunakan 4 botol frozen ebm yang dikhaskan untuk 'standby' dalam bulan puasa nanti..nampak gayanya kena ganti balik la  4 botol tu..apapun seboleh mungkin saya akan cuba usaha jugak untuk menyusukan maryam seboleh2nya sehingga berusia 2 tahun..dan harap2 kali ni bolehlah maryam menyusu sepenuhnya dengan saya..kakaks dan abangnya xsempat pun 2 tahun sebab baru je diaorg berusia 6 bulan saya dah mengandung balik..abid lagi awal..masa dia berumur 3 bulan setengah saya dah mengandungkan maryam..harapan saya semoga Allah memakbulkan impian saya dan memudahkan perjalanan penyusuan maryam kali ini..aamiin...

ibu akan usaha berikan yang terbaik untuk maryam ye sayang..semoga Allah izinkan..aamiin





Wednesday, May 13, 2015

sunat baby maryam di usia 2 bulan

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah maryam selamat disunatkan ketika umurnya mencecah 2 bulan..agak terlambat sikit sebab kakak-kakaknya disunatkan ketika berumur sebulan..ikutkan maryam pun sama tapi masa kat kg haritu (time en.suami balik), hospital yang kami selalu pergi tu (hospital an-nisa kota bharu) doktornya pukul 5.30 petang baru ada..lepastu call klinik-klinik lain pun sama..ada satu klinik yang available tapi doktornya pulak lelaki..sedangkan malam tu en.suami dah nak balik putrajaya (en.suami balik weekend je..sabtu pagi sampai ahad malam dah naik bas ke putrajaya)..last2 kami decide nanti balik putrajaya la sunatkan maryam...

Alhamdulillah Allah izinkan maryam disunatkan ketika berusia 2 bulan..kami memilih klinik maria alamanda dan doktornya sudah tentulah doktor maria yang friendly itu:)..syukur urusan berjalan lancar dan maryam tak menangis pun..strong girl anak ibu ayah ni:)..saya ada juga bertanyakan doktor kalau anak lelaki bolehke nak sunatkan cepat..kalo boleh saya nak sunatkan abid juga huhu..tapi doktor cakap seeloknya kalau anak lelaki kalau nak sunat, sunatkan terus di awal-awal kelahiran ataupun masa baby kecik lagi..kalau dah umur macam abid ni (1 tahun 2 bulan) dah x praktikal sebab faktor susah nak jaga (peringkat nak membesar kan tentulah lasak dan aktif)..so kalau nak sunat jugak tunggu la umur dia 5 tahun ke atas ke macamtu lah..ok abid awak selamat buat masa sekarang hehe...dan untuk anak perempuan pula doktor kata seelok-eloknya buat semasa baby kecik lagi dalam umur sebulan tu just nice orang putih kata hehe..

 adik maryam yang murah dengan senyuman:)

adik maryam dan adik abid..eh muafah pun still dipanggil adik lagi tau huhu
(abid..tutup sikit mulut tu)


Sunday, May 10, 2015

Assalamualaikum Ammara Maryam, cahaya mata ke-4 kami

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah dengan penuh kesyukuran saya ingin memperkenalkan cahaya mata kami yang ke-4, seorang puteri yang selamat melihat dunia pada 26 Februari 2015 (Khamis) di usia kandungan 40weeks+4days (overdue)..




Ammara Maryam binti Muhamad 
lahir pada 26 Februari 2015
1.19 pagi (khamis)
berat 3.39 kg
hospital putrajaya
normal delivery (svd)


setelah berhempas pulas bertekak lidah berbincang suami isteri akhirnya kami sepakat memberi nama AMMARA MARYAM BINTI MUHAMAD...AMMARA (a lady with strong iman, tolerant) dan MARYAM (ibu Nabi Isa A.S)..nama maryam tu memang saya dah cop lama dah hehe..yg susahnya nak cari pangkal A..cari punya cari adalah beberapa nama yang jadi pilihan..akhirnya ammara juga yang kami pilih disebabkan maksudnya yg baik...

alhamdulillah sekarang maryam dah berumur 2 bulan lebih..kali ni saya bercuti dua bulan sahaja..cuti bersalin 30 hari+cuti separuh gaji 30 hari (kuota cuti bersalin dah habis huk huk)..tapi sepanjang cuti bersalin banyak dugaan dan cabaran yang kami tempuhi..maryam admit wad 10 hari semasa usianya 17 hari (naik chicken pox), lepas tu abid pulak admit wad 3 hari, telefon saya rosak (hilang sume contact no, maklumat customer tropika dan wildan dan yang paling sedih hilang habis gambar anak2 termasuk gambar maryam masa lahir..syukurlah dalam telefon husband ada gambar tu)..dan macam2 lagi la..dengan susu drop masa maryam kat hospital..sume tu membuatkan saya macam bukan ibu bersalin..xda jalan slow2, xda berbengkung perut..usahkan nak berbengkung bagai nak masuk bilik air pun terkejar2 huhu..tambah pulak dengan nak menjaga 4 orang anak kecik yang berderet  ni (hihi) membuatkan badan ni macam apa dah:)

ok lah masa mengepam susu dah sampai..In Shaa Allah saya akan berkongsi satu persatu kisah yang terjadi sepanjang saya cuti bersalin kali ini..





Tuesday, February 17, 2015

5th pregnancy: Detail Scan+3D/4D Adik Baby+Gender Little A.M

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah harini kandungan dah berusia 39w3d..baby A.M masih lagi seronok bergolek2 dalam perut ibunya ni..ibunya ni pulak yang xsabar2 nak bersalin dek ketidaklaratan dah nak membawa diri hehe..xpe itulah nikmat yang Allah berikan kepada wanita yang hamil..lepas ni mesti rindu saat2 macam ni..entah bila pula diberi peluang untuk kembali merasai detik2 pahit manis bergelar ibu mengandung:)..lepas ni memang dah kena amik family planning betul2 dah..no more planning sendiri sendiri memang xleh success punye huk huk..apapun semoga Allah memurahkan lagi rezeki kami selepas ini sebab hasrat en.suami nak anak ramai:)..tapi buat masa sekarang biarlah badan ni berehat dulu ye bie:)

kali ni nak share pasal detail scan baby A.M yang kami buat masa kandungan berusia 25 minggu..macam biasa setiap kali pregnant rutin ni adalah wajib bagi kami suami isteri..tambah pula abid dah ada history heart problem lagilah doktor galakkan untuk buat..sejak dari awal saya tahu pregnant lagi masa umur abid 3 bulan++ perkara pertama yang merisaukan saya ialah bimbang sekiranya baby kali ni juga menghadapi masalah yang sama dengan abid..ye lah salah satu faktornya adalah jarak kehamilan yang terlalu dekat..kemungkinan untuk sejarah tu berulang ada..(Nauzubillahiminzalik)..

so bila kandungan berusia 23-24 minggu, saya dirujuk ke hospital putrajaya untuk buat detail scan..pada masa tu doktor hamidah yang buat detail scan beritahu satu perkara yang betul2 menjadikan kerisauan saya menjadi kenyataan..dia cakap baby ada jantung berlubang (VSD)..Allahuakbar saya tak tahu nak explain perasaan ni macam mana..tapi dia xleh confirmkan lagi keadaan tu mcmana sebab dia minta kami buat detail scan sekali lagi kat luar..maksudnya buat sendiri kat private or mana2 hospital yang berkaitan..saya dan en.suami buat keputusan untuk buat kat klinik maria as usual..tapi bila call klinik maria tarikh terdekat untuk detail scan dah full..saya yang masa tu dah terlalu risau dan xsabar untuk mengetahui keadaan baby terus google cari klinik2 lain yang terdekat dan ada sediakan perkhidmatan detail scan ni...

alhamdulillah dapat booking klinik as-salam seksyen 7 bangi..walaupun harganya agak mahal sikit (RM220) tapi saya xkisah asalkan keadaan baby A.M dapat diketahui sebaik mungkin..tiba masa yang dijanjikan doktor terus buat detail scan..pun sama berita seperti yang diberitahu oleh doktor hamidah..ada VSD tapi kali ni kerisauan semakin bertambah bila doktor beritahu yang dia nampak baby A.M ada 3 bilik jantung sahaja which is manusia normal ada 4 bilik jantung...tapi doktor pun xconfirmkan lagi dan saya minta surat rujukan untuk ke ppukm sebab dah biasa kat sana...

dari situ saya dirujuk ke ppukm sekali lagi dan melalui prosedur yang sama macam abid dulu..sampai masa untuk buat detail scan kami dapat sonographer yang sama macam abid dulu dan kali ni dia pun pregnant jugak hehe..mula2 tu dia cakap eh macam pernah jumpa sebelum ni..bkn ke awak baru bersalin bulan 3 haritu (eh dia ingatlah pulak bila saya bersalin hehe)..pastu dia cakap xpe la dah rezeki:)...

masa buat detail scan ni ada 3 orang yang memerhati..sonographer, doktor dan seorang lagi tak tahulah position apa..dalam masa scan tu dia kami duk pot pet jugaklah..ye lah sebab dah kenal kan..tapi dalam hati berdebarnya hanya Allah yang tahu..berdebar menantikan apa keputusan scan kali ni..at first dia scan bahagian2 badan yang lain macam brain, kidney, tulang peha, spine dan lain2 bahagian termasuk gendernya sekali..then sampai part yang sangat dirisaukan iaitu jantung..lama dia duk scan jantung..saya dah dap dip dup dah..kemudian dia cakap "cantik je saya tengok flow dia ni, ada  4 chamber......"

lepastu dia tunjuk ke doktor disebelah dan doktor pun cakap nampak ok je jantung baby..pastu sonographer dengan doktor ni pun cakapla bahasa medic sesama diaorg..dan last sekali dia cakap.."In Shaa Allah setakat yang kami nampak ni dengan 3 pasang mata yang melihat ni baby nampak sihat..jantung baby normal presentationnya..yang lain2 pun nampak ok..In Shaa Allah kami doakan baby puan sihat"...

Alhamdulillah sebaik saja dengar team doktor cakap mcm tu rasa lega dan syukur sangat2..dan saya try2 request dengan doktor boleh x nak tgk wajah baby dalam 4D..ye lah biasa hospital goverment ni scan 2D je..nasib baik sonographer sporting last2 dapat jugak tengok wajah baby A.M (macam saya masa ni hehe)..masa buat kat as-salam baby malu nak tunjuk muka kali ni dia bagi tengok dah:)

apapun saya harapkan agar baby A.M lahir dalam keadaan yang sihat sempurna nanti..semoga Allah makbulkan..aamiin...








tengok tu pemalu sungguh adik ni:)


nampak sipi-sipi je:)




eh lupa plak nak bagitau gender baby A.M hehe..In Shaa Allah kali ni kami dapat baby girl lagi:)..xpe lah dah ada abid peneman ayah g masjid nanti..dah ada anak lelaki dan perempuan ni dah cukup bersyukur dah..apa yang penting baby A.M sihat walafiat...aamiin






Tuesday, February 10, 2015

5th pregnancy: 38 weeks&menunggu hari

Assalamualaikum w.b.t,

alhamdulillah diam tak diam dah 38 weeks saya mengandungkan adik baby A.M ni..syukur kepada Allah kerana diberikan kesihatan yang baik sepanjang mengandung kali ini..dari anak pertama hingga sekarang tak pernah mengalami pengalaman alahan cuma masalah utama saya setiap kali mengandung adalah berat badan yang berlebihan huhuhu..itulah juga punca yang menyebabkan saya kena minum air gula 2x sepanjang mengandung..cuma kali ni tambah lagi satu faktor iaitu ada history anak yang mengalami masalah jantung..so doktor nak tahu samaada diabetes adalah penyebab abid ada CHD (congenital heart disease)..tapi alhamdulillah setakat ini saya masih lagi bebas diabetes, xtahu la di masa2 akan datang mcmana sebab saya jenis yang suka makan manis2..risau jugak sebenarnya ni..tambah2 setakat mengandung ni memang makanan manis adalah favourite saya tak kira mengandung anak lelaki ke perempuan..kena control makan la nampak gayanya lepas ni..

kalau diikutkan hati ni rasa macam tak larat dh nk dtg keje..ofis baru pulak agak jauh sikit dari rumah..pastu kat ofis ni kena banyak berjalan jugak sebelum sampai ke bilik..dengan sakit sana sini biasalah kan dah sarat2 ni hehe..kalaulah cuti bersalin saya byk lagi memang saya dh amik cuti awal ni..mungkin sebab jarak mengandung dekat2 yang menyebabkan stamina saya agak menurun kali ni..mudah sangat rasa penat tambah dengan abid yang tengah melasak..abid plak sekarang ni makin manja nak berdukung je kejenya...kalau tak dukung mulalah merajuk cebek muka pastu nangis huk huk..biasalah ragam orang nak dapat adik:)

kalau sebelum2 ni untuk kelahiran normal (muafah dan abid) keduanya saya dah selamat bersalin semasa kandungan berusia 39 minggu..kali ni tak tahula mcmana sebab setiap anak berbeza patternnya..cuma kali ni saya lebih berdebar menantikan saat kelahiran sebab dah tahu mcamana sakitnya rasa contraction tu dan yg paling buat saya seriau saat2 kena jahit huhu.pengalaman melahirkan abid dulu doktor tersalah jahit menyebabkan jahitan tu dibuka semula dan kena jahit balik hidup2 tanpa bius...meraung jugalah saya waktu tu huhu..walaupun dalam hati ni rasa tak sabar je nak bersalin hehe..semoga Allah permudahkan urusan kelahiran kali ini...aamiin..

saya selalu bagitau en.suami perasaan takut saya nak menghadapi sakit bersalin ni..dan en.suami suruh saya amik epidural kali ini..ye lah berdasarkan pengalaman melahirkan abid 11 bulan yang lalu, sakit contraction berganda2 bilamana saya kena masuk ubat untuk kuatkan contraction sebab masa tu kepala baby masih lagi tinggi so contraction pun xkuat sangat..nurse pun masukkanlah ubat untuk bagi jalan cepat terbukak tapi Masya Allah sakitnya hanya Allah yang tahu..sangat berbeza dengan 'sakit normal' masa melahirkan muafah..tapi entahlah kadang tu terdetik jugak nak amik epidural tapi bila baca side effectnya rasa tak nak pulak..apapun saya harap kelahiran kali ini dipermudahkan dan selamat semuanya..kita hanya merancang Dia jua yang menentukan...

adik baby pun nampaknya masih selesa duk dalam perut ibunya ni..mengeras dan mild contraction tu dah ada cuma tanda2 betul nak bersalin tu belum ada..ternanti2 jugak kali ni apa tanda2 saya nak bersalin..minggu depan dah masuk 39 minggu..adik baby kalau boleh keluar selepas hari sabtu ye sebab hari sabtu tu ayah nak bawa kita g makan steambot dulu..haritu makan kat picc xpuas hati n xberbaloi..indah khabar dari rupa huhu..so ayah nak bawa makan kat maeps pulak..memang kat situ puas hati makan walaupun dah naik harga..so kita makan puas2 dulu ye sayang baru kita jumpa In Shaa Allah...


dear baby A.M,

walaupun kehadiran kamu di luar jangkaan ibu dan ayah, tapi ketahuilah sayang saat disahkan kamu hadir dan membesar dalam rahim ibu, saat itulah timbul rasa kasih dan sayang sebab ianya adalah lambang cinta ibu dan ayah..

saat kamu semakin membesar hari demi hari dan mula menendang2 dari dalam membuatkan ibu dan ayah tidak sabar untuk menatap wajahmu dan memeluk erat tubuhmu..

keluarlah kamu dari perut ibu dalam keadaan yang selamat dan sihat sempurna...ibu ayah, kakak aisyah, kakak muafah dan abang abid semuanya menantikan kehadiranmu sayang...


Monday, February 9, 2015

Diari Jantung Abid: dirujuk ke PPUKM

Assalamualaikum w.b.t,

sebaik saja mendapat surat rujukan dari doktor maria, kami suami isteri terus ke PPUKM hari yang sama..dengan tak tahu jalannya kami main redah je..almaklumlah kedua-duanya jakun dengan jalan di bandaraya ni hehe..nak sampai ke PPUKM dari putrajaya pun dekat 3 jam duk pusing tempat yang sama huhu cabaran betul..lepas tanya orang sume alhamdulillah sampai jugak ke PPUKM..sampai kat kaunter O&G terus daftar dan nurse bagi satu tarikh untuk datang checkup seterusnya..

4 hari kemudian saya dan en.suami hadir untuk temujanji antenatal pertama di PPUKM..prosedur kat sini, 1st visit kena scan dulu dengan sonographer barulah tunggu giliran untuk jumpa doktor..sebaik saja no giliran dipanggil, kami masuk ke bilik ultrasound dan sonographer tanya serba sedikit pasal kandungan pada masa tu..then dia terus scan baby dan katanya dia xboleh nak conclude apa2 pasal jantung abid sebab kedudukan abid masa tu xberapa cantik..so dia akan refer untuk buat detail scan di tingkat 1 pada tarikh lain..masa buat scan kat sini umur kandungan 25 minggu..

lepastu tunggu giliran jumpa doktor pulak..alhamdulillah kesihatan saya baik2 saja..hb, bp sume ok..kemudian dia kata nanti unit foetal maternal akan telefon bagitau tarikh untuk buat detail scan..dapatlah mc haritu hehe..yang bestnya kat sini, doktor akan tanya nak mc ke time slip..of course la saya mintak mc sebab checkup pun kadang2 pukul 2, 3 petang baru selesai..kadang-kadang tu kita tak mintak pun tapi dr bagi jugak mc:)...patient kat sini ramai sangat..nak balik ofis semula pun kadang dah pukul 4 lebih baru sampai..so alang2 kita mc terus:)

seminggu kemudian, kami ke PPUKM untuk detail scan..sonographer yang sama buat scan..dan alhamdulillah pada masa tu doktor pakar kardiologi kanak-kanak iaitu doktor yong junina (sepanjang scan kat sini memang dia akan pantau untuk bagi diagnosis) ada masa free dan dia ada bersama2 sepanjang sesi detail scan dilakukan..dari situ dia explain keadaan jantung abid..

pada awalnya, dr yong bagitau yang ada lubang besar pada jantung abid..Ya Allah rasa satu demi satu dugaan yang Allah bagi..masa detail scan kat klinik maria, doktor xada cakap pulak yang abid ada jantung berlubang..kemudian dia lukiskan secara ringkas defect pada jantung abid..tapi alhamdulillah pada masa tu dia cakap size bilik jantung abid adalah equal..so maksudnya abid bukanlah mengalami "hypoplastic right heart syndrome"..lega dah kat situ tapi bila dikhabarkan yang lubang pada jantung abid agak besar, kami jadi risau balik..dr yong cakap dalam sebulan lagi kita akan repeat scan sebab masa tu abid dah besar sikit dan lebih jelas nak tengok jantungnya..

masa usia kandungan 30 minggu, sekali lagi dr yong scan jantung abid dan dia bagitau setakat ni apa yang dia nampak masalah abid hanyalah jantung berlubang sahaja (VSD)..dan dia cakap dia xperlu booking NICU untuk abid sebaik lahir nanti dan saya boleh rooming-in dengan abid lepas bersalin nanti..alhamdulillah lega rasa bila dr yong bagitau macam tu..tapi perasaan risau tetap bersarang dalam hati ni..saya ada juga bertanya dr yong samaada kelahiran abid nanti bolehkah secara normal delivery@c-sect..dia cakap xda masalah kalau nak bersalin normal..syukur..

so selepas 2 kali appointment detail scan dengan dr.yong, saya continue checkup di O&G sampaila minggu2 terakhir sebelum abid lahir..dalam masa yang sama juga kena continue checkup di KK Presint 9..

saya ada bertanyakan doktor apa punca yang menyebabkan abid mengalami masalah jantung..doktor cakap mungkin disebabkan keturunan, ibu yang menghidap diabetes, jangkitan kuman rubella dan selebihnya adalah unknown factor..tapi pemakanan bukanlah penyebab CHD...

nak kata keturunan, xda pulak, nak kata diabetes dah 2 kali buat mgtt alhamdulillah result sume normal, rubella pulak xda..akhirnya kami terima ini semua adalah qada dan qadar dari Allah S.W.T..semoga ada hikmah disebaliknya..


to be continued..




Friday, February 6, 2015

Diari Jantung Abid:detik-detik awal penyakit abid dikesan

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, akhirnya jari jemari berjaya juga menaip di keyboard untuk mula mencoretkan kisah perjuangan abid anak ketiga kami yang ditakdirkan mengalami Congenital Heart Disease (CHD) yang mula dikesan sejak berusia 25 minggu dalam kandungan..tujuan saya menulis di sini adalah untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan mengenai CHD kerana semasa mengandungkan abid, saya selalu google pengalaman ibu ayah yang mempunyai anak yang mengalami masalah jantung sejak bayi lagi tetapi amat sedikit info yang saya dapat..so harapnya dengan adanya coretan ini mampu membantu parents di luar sana yang mempunyai anak yang mengalami masalah jantung ini..

coretan pertama dimulakan dengan kisah bagaimana kami mengetahui abid mempunyai 'heart problem'..seperti biasa untuk anak-anak sebelum ni setiap kali mengandung kami akan buat 'detail scan+4D' dengan tujuan utama untuk mengetahui perkembangan anak yang dikandung samada sihat ataupun tidak..kalo orang lain buat scan untuk tahu gender baby n nak tgk baby secara live tapi kami letak perkara tu no.2..sebab kami lebih beri perhatian kepada perkembangan keseluruhan bayi dalaman dan luaran supaya kami lebih bersedia dengan sebarang kemungkinan (seboleh2nya minta dijauhkan)..

dan seperti biasa pilihan kami untuk buat detail scan kali ni di klinik maria alamanda dengan kos sebanyak RM200 (detail scan+3D4D)..temujanji dibuat semasa kandungan berusia 25 minggu.. (waktu terbaik untuk buat detail scan ialah 20-28 minggu) so kami amik tengah2:)..sampai waktu yang ditetapkan saya, en.suami dan ma (kebetulan waktu tu family datang sini) ke klinik maria..sebaik saja nama dipanggil masuk saya dan en.suami masuk ke bilik scan..dapat sonographer yang sama masa muafah dulu hehe..sebaik saja prob diletak atas perut, sonographer mula tunjukkan satu persatu bahagian tubuh baby..dia check brain, spine, kidney dan sumenya..sambil2 tu dia turn ke 4D picture n nampakla muka abid:)..nasib baik position abid cantik bolehlah nampak keseluruhan muka..tapi xnampak chubby lagi sebab baru 25 minggu kan..then sonographer check jantung abid..agak lama dia duk godek2 jantung abid..last2 dia cakap xnampak jelas sangat bahagian jantung dan dia kata xpe lah kita tengok gender dia dulu..alhamdulillah terpampang jelas gender abid..en.suami dah senyum sampai ke telinga dah huhu..pastu sonographer suruh saya g jalan2 dulu pastu baru masuk balik..so saya dengan en.suami g ronda2 sekejap dalam alamanda..

dalam 15 minit kemudian kami masuk balik dan sesi scanning diteruskan lagi....sonographer check detail jantung abid..dalam 15 minit jugakla dia duk tengok jantung saja..last2 dia tanya "anak sebelum ni ada masalah apa2 tak?"..saya cakap la xda..saya dah mula rasa ada sesuatu yang xkena bila dia tanya macam tu...then dia cakap..

"dari apa yang saya nampak ni, jantung baby macam ada masalah..saiz bilik jantungnya xsama..sebelah kanan kecik dari sebelah kiri..kalau istilah perubatan kita panggil 'hypoplastic right heart syndrome'..masalah ni jarang berlaku dan agak complicated..saya cadangkan puan buat detail scan sekali lagi untuk pastikan betul2 apa masalah yang sebenarnya"..namun alhamdulillah organ-organ yang lain normal...

bagaikan batu besar menghempap kepala bila sonongrapher explain berkenaan jantung abid..tapi saya cuba kuatkan semangat untuk terima apa saja kemungkinan yang mendatang..then kami consult dengan doktor maria..dia explain pasal penyakit ini dan kebetulan anak saudaranya pun mengalami masalah yang sama macam abid..adiknya kena berhenti keje sebab kena fokus untuk menjaga anak saudaranya itu..dan doktor meramalkan jangka hayat anak saudaranya xlama..bila dengar cerita doktor maria tu macam2 perkara mula bermain2 dalam fikiran..adakah saya pun kena berhenti keje jugak untuk jaga abid nanti, mampukah kami menjaga abid dengan baik sedangkan dalam masa yang sama perlu fokus pada aisyah dan muafah juga..Allahuakbar rasa xberpijak di tanah je masa tu..ye lah selama ni duk dengar dan baca kisah orang lain je kali ni terjadi kat diri sendiri..kemudian doktor maria buat surat rujukan dan tanya kami mahu ke hospital mana samada PPUKM atau PPUM sebab kat sana je ada foetal maternal unit...

bila difikirkan jarak kedua2 hospital ni kami pilih untuk rujuk ke PPUKM which is yang paling dekat dgn rumah walaupun tahu jalan nak ke sana memang selalu sesak..sebab bila tanya hospital putrajaya doktor maria kata kat sana xada cardiology paeds..so dari situ bermulalah rutin checkup di ppukm yang menuntut pengorbanan masa kami kerana terikat dengan banyak temujanji klinik dan hospital...









 abid@25 weeks:)

 4 chamber heart~masa ni detect saiz bilik kanan kecik dari sebelah kiri




to be continued....

Thursday, February 5, 2015

stok barang keperluan anak-anak

Assalamualaikum w.b.t,

bila mempunyai anak yang jarak dekat2 ni dan masih lagi menggunakan keperluan yang sama, setiap bulan saya dan en.suami akan survey kedai2 yang menawarkan harga yang murah..ye lah anak sume tiga orang so kuantiti yang perlu dibeli adalah tripple..setiap bulan keperluan yang memang wajib dibeli ialah susu (dumex dupro&dugro), diapers, wet tissue dan pencuci botol..yang dibeli 2@3 bulan sekali biasanya pencuci baju, puting botol dan lain-lain..antara kedai pilihan kami ialah:

1. Manjaku Bangi

di sini biasanya kami akan beli diapers (drypers), wet tissue dan pencuci botol..harga drypers kat sini biasanya dalam range RM33.90..kalo ada promosi dapatlah harga RM30.90@31.90..sekali sekala dapatlah RM29.90 tapi tu  pun memang rare sangatlah..baru2 ni g tengok harga drypers dah jadi RM34.90..hrmm belum gst dah naik harga ye..pernah jugak cuba bertukar ke jenama lain yang lebih murah macam onwards, whoopee dan sebagainya tapi kualiti xsama macam drypers..pelekat mudah tanggal dan cepat bocor..ini pengalaman saya dan anak2 la..lain orang lain pendapatnya..lagi satu saya perasan walaupun harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari drypers tapi kuantiti dalam setiap pek adalah kurang dari kuantiti drypers..contohnya untuk drypers saiz M satu pek besar ada 80 keping (RM30.90-RM34.90), kalo jenama lain ada yang 56, 64 dan harga dalam range RM25-RM30..so kalo kira by sekeping tu lebih kurang sama je kan harga dia..so mehla kita main matematik dulu sebelum beli hehe...

susu pulak tiga2 anak minum dumex..abid minum dupro, muafah dugro 1-3 tahun dan aisyah dugro 3-6 tahun..harga untuk setiap kategori ni pun xsama..untuk susu umur 1 tahun ke bawah memang mahal sikit..susu muafah dan aisyah pun kadang dapat harga sama kadang harga berbeza..tapi start penghujung tahun lepas kebanyakan susu formula dah naik harga..kalo dulu dekat econsave bangi masih lagi dapat harga RM18-RM20 kalo time promosi..sekarang ni paling murah pun dapat RM22.90..susu abid pulak RM27-RM29 satu pek..keperluan sebulan untuk abid 6 pek, muafah 6 pek n aisyah pun 6 pek..total sebulan dalam 18 pek susu kena beli..anak2 pulak jenis peminum susu tegar huhu...sebab tu lah kami sanggup ke beberapa tempat semata-mata untuk dapatkan harga yang lebih menjimatkan..kalo setakat nak beli 1-2 pek je kami xkisah..ini 18 pek setiap bulan..


2. Pasaraya Grand Union, Serdang

ada satu tempat yang saya nak kongsi dengan kawan2 sume yang berada di sekitar bangi, serdang, putrajaya dan sri kembangan..iaitu pasaraya grand union di serdang..saya xtahu nak tunjuk map camana tapi tryla tanya en.google ye hehe..en.suami yang selalu datang sini sebab dekat dengan sekolahnya..biasanya harga susu dumex kat sini antara yang termurah berbanding tempat lain termasuklah mydin..tapi harganya pun ikut masa jugaklah bukan setiap masa murah..so bila tengok harga yang murah berbanding biasa memang kami akan beli untuk stok 2-3 bulan akan datang...selain dari tu, barang2 lain pun memang murah berbanding pasaraya lain..so apalagi jomla serbu grand union huhu...

3. Pasaraya Darussalam, Presint 9 Putrajaya

kat sini drypers memang murah jugak dalam RM31.90..salah satu pilihan tapi kami lebih suka beli di manjaku sebab biasanya akan dapat free gift kalo beli banyak hehe..tapi kalo xda tempat lain dah memang beli kat sini la jawabnya..sampaikan abang ipar yang duk kajang pun datang beli kat sini hehe...

 bila dapat harga murah beli banyak terus untuk stok..at least dh jimat untuk 2-3 bulan


 borong di expo midvalley

baru2 ni grand union nak habiskan stok yang pek lama..harga RM39.95 untuk 2 pek dan dapat lagi percuma 350 gm untuk setiap 2 pek tu...berbaloi kan?so jadilah mcm gambar kat atas ni..tu pun kalo boleh en.suami nak borong 1 rak tu..orang yang tengok mesti ingat kami berniaga huhu..kalo beli mcm ni In Shaa Allah mampu bertahan 3-4 bulan..dah save berapa dahtu...


Wednesday, February 4, 2015

maternity&children expo mid valley 21-23 Nov 2014

Assalamualaikum w.b.t,

nampak sangat banyak masa free kan sehari 2,3 entry hehe..tengah ada mood nak menulis ni baik tulis cepat2..kang dah hibernate balik berhabuk bersawangla blog ni hehe..ok lah kali ni just nak cerita pasal kunjungan ke maternity&children expo bulan 11 tahun lepas..punyalah lama peram baru nak story:)..orang muka expo mcm kami ni memang tiap2 tahun xlepaskan peluang untuk meredah lautan manusia kat midvalley dalam keadaan perut memboyot ni semata2 nak cari barang2 anak dengan harga yang menjimatkan..tapi biasanya saya dan en.suami hanya pegi expo yang diadakan di midvalley sahaja..tempat lain xpernah pegi kecuali sacc..kalo dekat pwtc sume xpernah sampai sebab tak tahu jalan huhuhu..

kali ni pergi dengan adik n adik ipar n bawa abid sorang je sebab masa ni kakaks duk kg..mcm biasa gerak awal dari putrajaya..sampai midvalley parking still byk sampai pening nak park keta kt mana sebab masih byk yg kosong hehe..naik tingkat 3 tengok2 dah ramai orang menunggu hall dibuka..lepak2 situ kejap n sebaik saja pintu dibuka terus terjah..orang ramai menuju ke meja free gift tapi saya bo layan sebab ramai sangat Q nye..masuk dalam cari apa yang dah ada dalam list je..tapi saya rasa expo kali ni tak berapa menarik sebab xbanyak booth2 yang mampu menarik minat saya..booth avent pun kecik secoet je tapi dapatlah harga teats natural dengan harga RM25..kalo harga biasa RM31.90..ok la kan beli banyak dapat jimat sikit..

booth yang kami aim ialah pureen..kami memang pengguna setia pureen..banyak produk pureen yang kami guna macam wet tissue, pencuci botol, pencuci baju dan baju bajan..tapi kalo time pureen warehouse sale kami tak pernah pegi sebab bila baca review orang ramai sangat time pureen buat sale terus xjadi g walaupun teringin sangat nak pegi sebab katanya harga sangat2 murah berbanding kat expo mcmni..xpe lah yang kat sini pun dah cukup jimat dah..so haritu beli stok wet tissue, pencuci botol, pencuci baju ABD dan baju-baju cik adik baby sikit..pastu jalan2 cuci mata cari mainan untuk anak2 pastu balik..xlama pun kat situ sebab dah target nak beli sekian2 barang..xnak buang masa sebab lepastu kami nak ke rembau pulak ada kenduri kawan en.suami..selesai makan kenduri panjangkan langkah ke melaka pulak huhuhu..last2 malam jugak sampai rumah..penat tapi hati gembira:)


 cik anis, ayah fik, ayah wan and also abid:)


 ramai dah yang menunggu


 my buah hati abid:)


 saya yang xpernah kurus lepas kawin huhu


 my favourite brand:)

free gift..berbaloi kan?



aisyah&muafah~dekat bergaduh jauh dirindu

Assalamualaikum w.b.t...

dah lama tak bercerita pasal anak2 dara saya kan hehe...alhamdulillah kakaks (aisyah dan muafah) semakin aktif membesar..dengan jarak umur setahun memang agak pening nak melayan ragam dua beradik ni hehe..

lumrah adik beradik biasalah kan..kejap baik kejap gaduh kejap tarik rambut pastu berbaik semula..kita kecik2 dulu pun macam tu la kan:)..tapi biasanya aisyah yang jadi mangsa..muafah suka 'buli' aisyah dulu..yang aisyah pulak akan lawan balik last2 meraung dua2..aduh riuh satu rumah..tapi bila diaorang xda sunyilah pulak:(...

aisyah tahun ni masuk 4 tahun (bulan 7) n muafah pulak masuk 3 tahun (bulan 11)..sekejap je rasa anak2 membesar...aisyah alhamdulillah dah petah bercakap muafah pulak baru 2, 3 suku kata boleh buat ayat...tapi mulut memang pot pet..paling xtahan bila kita usik dia, dia akan cakap "a nak awan ayah@ibu@tok ma@ sape2 je yang usik dia (tak nak kawan ayah@ibu@tok ma@sape2 je)...bekeng ckit muafah ni huhuhu..tapi sangat melindungi abid..nampak sangat dia sayangkan abid..tapi kalo dia buat lasak2 kat abid aisyah pulak yang marah muafah...hehehe anak oh anak...

 puteri sulung kami kakak aisyah:)

 aisyah dan muafah:)











ambik angin petang@kg en.suami:)