Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, February 9, 2015

Diari Jantung Abid: dirujuk ke PPUKM

Assalamualaikum w.b.t,

sebaik saja mendapat surat rujukan dari doktor maria, kami suami isteri terus ke PPUKM hari yang sama..dengan tak tahu jalannya kami main redah je..almaklumlah kedua-duanya jakun dengan jalan di bandaraya ni hehe..nak sampai ke PPUKM dari putrajaya pun dekat 3 jam duk pusing tempat yang sama huhu cabaran betul..lepas tanya orang sume alhamdulillah sampai jugak ke PPUKM..sampai kat kaunter O&G terus daftar dan nurse bagi satu tarikh untuk datang checkup seterusnya..

4 hari kemudian saya dan en.suami hadir untuk temujanji antenatal pertama di PPUKM..prosedur kat sini, 1st visit kena scan dulu dengan sonographer barulah tunggu giliran untuk jumpa doktor..sebaik saja no giliran dipanggil, kami masuk ke bilik ultrasound dan sonographer tanya serba sedikit pasal kandungan pada masa tu..then dia terus scan baby dan katanya dia xboleh nak conclude apa2 pasal jantung abid sebab kedudukan abid masa tu xberapa cantik..so dia akan refer untuk buat detail scan di tingkat 1 pada tarikh lain..masa buat scan kat sini umur kandungan 25 minggu..

lepastu tunggu giliran jumpa doktor pulak..alhamdulillah kesihatan saya baik2 saja..hb, bp sume ok..kemudian dia kata nanti unit foetal maternal akan telefon bagitau tarikh untuk buat detail scan..dapatlah mc haritu hehe..yang bestnya kat sini, doktor akan tanya nak mc ke time slip..of course la saya mintak mc sebab checkup pun kadang2 pukul 2, 3 petang baru selesai..kadang-kadang tu kita tak mintak pun tapi dr bagi jugak mc:)...patient kat sini ramai sangat..nak balik ofis semula pun kadang dah pukul 4 lebih baru sampai..so alang2 kita mc terus:)

seminggu kemudian, kami ke PPUKM untuk detail scan..sonographer yang sama buat scan..dan alhamdulillah pada masa tu doktor pakar kardiologi kanak-kanak iaitu doktor yong junina (sepanjang scan kat sini memang dia akan pantau untuk bagi diagnosis) ada masa free dan dia ada bersama2 sepanjang sesi detail scan dilakukan..dari situ dia explain keadaan jantung abid..

pada awalnya, dr yong bagitau yang ada lubang besar pada jantung abid..Ya Allah rasa satu demi satu dugaan yang Allah bagi..masa detail scan kat klinik maria, doktor xada cakap pulak yang abid ada jantung berlubang..kemudian dia lukiskan secara ringkas defect pada jantung abid..tapi alhamdulillah pada masa tu dia cakap size bilik jantung abid adalah equal..so maksudnya abid bukanlah mengalami "hypoplastic right heart syndrome"..lega dah kat situ tapi bila dikhabarkan yang lubang pada jantung abid agak besar, kami jadi risau balik..dr yong cakap dalam sebulan lagi kita akan repeat scan sebab masa tu abid dah besar sikit dan lebih jelas nak tengok jantungnya..

masa usia kandungan 30 minggu, sekali lagi dr yong scan jantung abid dan dia bagitau setakat ni apa yang dia nampak masalah abid hanyalah jantung berlubang sahaja (VSD)..dan dia cakap dia xperlu booking NICU untuk abid sebaik lahir nanti dan saya boleh rooming-in dengan abid lepas bersalin nanti..alhamdulillah lega rasa bila dr yong bagitau macam tu..tapi perasaan risau tetap bersarang dalam hati ni..saya ada juga bertanya dr yong samaada kelahiran abid nanti bolehkah secara normal delivery@c-sect..dia cakap xda masalah kalau nak bersalin normal..syukur..

so selepas 2 kali appointment detail scan dengan dr.yong, saya continue checkup di O&G sampaila minggu2 terakhir sebelum abid lahir..dalam masa yang sama juga kena continue checkup di KK Presint 9..

saya ada bertanyakan doktor apa punca yang menyebabkan abid mengalami masalah jantung..doktor cakap mungkin disebabkan keturunan, ibu yang menghidap diabetes, jangkitan kuman rubella dan selebihnya adalah unknown factor..tapi pemakanan bukanlah penyebab CHD...

nak kata keturunan, xda pulak, nak kata diabetes dah 2 kali buat mgtt alhamdulillah result sume normal, rubella pulak xda..akhirnya kami terima ini semua adalah qada dan qadar dari Allah S.W.T..semoga ada hikmah disebaliknya..


to be continued..




No comments:

Post a Comment