Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, October 23, 2014

5th pregnancy: Anak Ke-4 In Shaa Allah

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,

Di hari jumaat penghulu segala hari ini saya ingin berkongsi berita dengan kawan2 semua..untuk menjawab segala pertanyaan, persoalan dan juga gosip2 yang bertebaran:)

Alhamdulillah..saya pregnant lagi (unexpected again)..bukan tak merancang tp perancangan Allah lebih sempurna..alhamdulillah kandungan sekarang dah berusia 23 minggu..dah semakin aktif bergerak dalam perut ibu:)..semoga adik baby membesar dengan sihat ye sayang...

Macamana boleh tahu mengandung lagi?

alkisahnya selepas melahirkan abid saya dan en.suami dh buat keputusan untuk berehat dulu memandangkan abid ada masalah jantung..kami kena bagi perhatian yang lebih untuk abid demi kesihatannya..dan juga fokus untuk membesarkan ketiga2 zuriat kami dulu..setiap tahun beranak mahunya xpenat hehe...tambah pulak kali ni saya amik cuti bersalin 90 hari juga..kalau ikutkan saya nak amik 60 hari je tp memandangkan saya kena standby sekiranya abid dipanggil ijn untuk operation bila2 masa saja so saya amiklah 90 hari maternity leave..dan alhamdulillah 2 minggu sebelum naik keje abid menjalani pembedahan di ijn (sesungguhnya Alllah Maha Mengetahui)...

saya dan en.suami bersetuju untuk gunakan family planning kali ni which is decide to use IUCD method..saya dh tanya dgn dr.maria (our favourite doctor) dia cadangkan supaya tunggu period baru g pasang..nasib baik jugak saya ni jenis period cepat even fully bf..selepas 2 bulan bersalin period pertama datang..masa ni abid dh warded di ijn..so saya fikir xpe lah tunggu period lepas ni pulak untuk g pasang IUCD..

alhamdulillah abid selamat menjalani major operation 'arterial switch' di ijn pada 20 mei 2014..selama 2 minggu abid stay di wad melur dan selepas discharge tu bersambung pulak dengan cuti sekolah..alhamdulillah Allah permudahkan..saya naik keje en.suami yang jaga abid di rumah..aisyah dan muafah family bawak balik kg sebab abid memerlukan extra care selepas pembedahan..

2 minggu kemudian saya naik keje di ofis baru, seperti biasa saya rutin saya ialah mengepam susu buat bekalan abid di rumah..tapi saya pelik kenapa susu saya semakin hari semakin merosot..pastu saya fikir maybe saya nak period kot sebab kebiasaannya susu saya drop kalau nak period (kuat betul la pengaruh hormon ni huhu)..so fikir positif je la..production masa tu memang cukup makan je..stok ebm dalam freezer pun makin lama makin susut sbb dah banyak guna time abid kat ijn..abid pula selepas operation ni barulah demand menyusu..ye lah sebelum operation setiap kali bf muntah..bukan sikit tapi selambak yg keluar..alhamdulillah lepas operation memang nampak perubahan ketara abid..dia dah semakin kuat untuk menyusu dan dah xde muntah2 lagi..so saya kena giatkan usaha untuk produce more milk utk abid..hari demi hari saya usaha..nak kata xminum air dah bergelen2 minum..buat power pumping, tandem pumping tapi hasilnya tetapla mcm tu:(...

last2 saya dh mula rasa xsedap hati..sebabnya saya teringat mula2 mengandungkan abid dulu mcm ni la jugak simptomnya..masa tu tgh menyusukan muafah tiba2 je susu drop..check2 double line:)..dapatlah abid hehe..so bila teringatkan yang tu hati ni dah xsenang duduk..ye lah saya ni kalo susu drop ada 3 sebab je..samaada stress, nak period or pregnant..nak kata stress tak, nak kata nak period tunggu punya tunggu xdatang2..nak kata pregnant..eh ah sudah...balik rumah check upt (sib baik ada 1 belum guna) result single line je..fuh lega..3 hari lepas tu susu still jugak xde perubahan..senyap2 saya g beli upt kat guardian n dengan penuh rasa debaran saya check..dlm beberapa saat je naik double line yg sangat terang..Ya Allah nak terduduk saya masa tu..seribu macam perasaan datang dalam hati dan perasaan ni..sungguh kali ni saya x menyangka yang secepat itu saya pregnant lagi..masa tu abid baru berusia 3 bulan setengah..dan saya jugak baru 2 minggu keje selepas habis cuti bersalin..patutlah perut saya xkempis2 selepas bersalin haha..

bila terpandang wajah abid terus rasa sedih sangat2..bukan menolak rezeki tapi saya sebenarnya memang nak jaga abid sesempurna yang boleh..dan nak menyusukan dia selama 2 tahun..tapi hasrat itu tidak kesampaian..saya bagitau en.suami dan cakap kat dia saya nak test lagi sekali mana tahu kot2 result tu salah ke huhu..bila en.suami belikan upt terus saya test cepat2..result yang sama keluar..en.suami cakap xpe lah dah rezeki kita..kena terima dgn hati yang terbuka..byk kali juga dia tanya saya redha ke tak ni..agak payah saya nak jawab..bukan xredha tapi xbersedia..mmg sangat2 di luar jangkaan...pastu mula lah duk fikir apa pandangan family adik beradik ipar duai sume...

lepas dah tahu pregnant tu, saya dan en.suami g klinik untuk check berapa minggu usia kandungan..mcm biasa jumpa dr.maria..tergelak je dia bila saya cerita..dia cakap lain yang ditunggu (period) lain pulak yang datang ye (pregnant):)..dia kata xpe lah murah rezeki..bila check sume doc cakap dah 6 minggu..n doc scan pun sama jugak 6 minggu..alhamdulillah..

tapi berita saya pregnant lagi hanya saya dan e.suami je tahu..family sume pun xtahu even adik saya yg duduk satu rumah pun xtahu huhu..kawan pun hanya sorang je yg tahu..ehem ehem akak **** tu hehe...last2 masa dah masuk 4 bulan rasanya barulah family tahu..bukak buku merah pun masa dah 20 minggu..nasib baik xkena bebel sebab lambat bukak buku:)

sekarang ni memang mudah sangat rasa penat..abid baru 7 bulan ++..kakaks pulak aktif belaka..harapan saya semoga adik baby membesar dengan sihat dan sempurna..memang agak mencabar bila anak rapat2 ni..tapi saya kena fikir yang positif je..Allah lebih tahu..doakan saya ye kawan2..

 
       sihat2 ye sayang ibu dan ayah

Wednesday, October 22, 2014

rela dalam terpaksa

Assalamualaikum dan Salam Sayang,

Alhamdulillah kami sekeluarga baru balik dari kg sempena cuti sekolah (cuti deepavali)..tapi kali ni hanya saya, en.suami, abid dan cik anis je balik sini..aisyah dan muafah ada di kg:(..kalau ikutkan hati ni memang xsanggup dah nak berpisah dgn anak2..tp bila memikirkan keadaan abid, keputusan ni perlu dibuat ditambah pulak dengan keadaan saya sekarang yg cepat penat dan mengah...

kalau ikutkan en.suami pun xsetuju nak hantar anak2 duk kg..tp lepas fikir punya fikir akhirnya kami terpaksa juga..siapa yg xsayang anak kan?apatah lg nak berjauhan..demi kebaikan dan kesihatan abid kami terpaksa berkorban...

salah satu sebab kami terpaksa hantar anak2 duk kg ialah kelasakan dan keaktifan kakaksnya..ok kanak2 aktif adalah biasa ye..tp bila ada salah seorang anak yang xsihat, ianya adalah satu keadaan yang agak merisaukan..kakak-kakak abid baru berusia 2&3 tahun..satu fasa yang agak 'kritikal' bilamana usia inilah kanak2 sedang membesar dan mempelajari segala apa yang berlaku di sekelilingnya..perasaan ingin tahu tu sedang meningkat di usia ini..

saya bukan apa..risaukan abid sebenarnya..abid kan baru lepas operation jantung..so doc xbagi terlalu lasak sgt walaupun abid sangat aktif orangya..contohnya kalau saya kat dapur n cik anis nak solat ke apa, tiga2 duk ruang tamu..nak letak abid dalam walker kan kakaksnya pulak duk tolak ke sana ke mari..nak letak bawah yang muafah pulak duk angkat abid..kadang tu dia pautnya leher abid nak angkat duk atas riba..pernah sekali masa tu saya kat dapur..tiba2 dgr abid menangis..tengok2 muafah duk atas belakang abid buat mcm kuda2 (abid tengah meniarap)..Ya Allah berderau darah..ye lah dada abid bukannya kuat sangat lagi..nak marah kan biasa la budak2 dia xfaham pun huhu..yg dia tahu nak main je:)..lagi satu muafah ni terlalulah manja dgn saya..xleh berenggang langsung..sbb tu sampai skrg pun dia nk bf lg dgn saya wpun susu bukannya ada sgt pun huhu..sekadar nk melepaskan rindu kot..lg pun dia yg paling lama dpt menyusu badan dgn saya (11 bulan)..yg lain sume xsampai selama tu pun sbb ada adik baru dlm perut ibu dia ni:)

so bila all the time muafah ngan saya, bila masa saya boleh nk bagi perhatian kat abid..pastu muafah kalo dh dtg tantrum dia satu keje pun xleh buat..nak berdukung la wpun bukannya ringan dia ni dh 13 kg huhu..bila dukung muafah abid pandang pun sayu je..alahai kesian abid..kawan2 ckp maybe sbb muafah anak tengah sbb tu dia manja mcm tu..org ckp kena bagi perhatian kat kakak yg dh besar dlu..adik xpe sbb dia kecik lagi n xfaham apa2 lagi..tp masalahnya abid xsihat..kalo dia sihat mcm baby2 lain xpe saya xrisau sgt..kalau ikutkan mmg satu keje pun saya xboleh buat dlm rumah ni bila dh melayan muafah sorang huhu...nk tido pun bertempek je kejenya..sbb tu abid lebih rapat dgn ayahnya..sob..sob..sob

so bila difikir fikir akhirnya buat sementara ni biarlah aisyah dan muafah duk di kg dulu..nk fokus untuk abid..kesihatan dia sume..In Shaa Allah cuti sekolah bulan 12 ni balik amik kakaks sume..xpun kalau keadaan dah stabil xyah tunggu bulan 12 pun xpe..ibu ayah balik amik kakaks sume..mana boleh rumah kita x de 'radio' kan hehe


 miss u so much kakaks!!!!!

 




Tuesday, September 23, 2014

3 orang cahaya mataku

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur atas segala nikmat pemberianNya..syukur masih dipinjamkan nyawa untuk meneruskan kehidupan..walau terkadang sering alpa dalam perjalanan hidup di dunia ini..

10 september 2014 yg lalu genaplah usia perkahwinan saya dan en.suami 4 tahun..baru 4 tahun melayari asam garam kehidupan berumahtangga..dalam tempoh 4 tahun ini macam2 yg kami belajar..suka ketawa berendam air mata semuanya dah sebati..itulah lumrah hidup hehe..yg penting dalam sesebuah rumahtangga adalah KESABARAN:)

di usia 4 tahun ikatan suci ini terjalin, kami dikurniakan 3 orang cahaya mata anugerah dan amanah dari Allah yang perlu dijaga dan dididik sebaik2nya..mungkin bagi sesetengah org 3 org cahayamata dlm tempoh 4 tahun adalah terlalu cepat..tapi siapa kita untuk menidakkan rezeki Allah..di saat masih ramai lagi di luar sana yang ternati2 kehadiran zuriat, kami sangat bersyukur dengan rezeki Allah ini..memang saya akui agak mencabar untuk mendidik anak2 yang jaraknya sangat dekat..selang setahun berderet tp bila memikirkan ada lagi insan yang lebih susah dari kita, semua perasaan negatif tu hilang..

bila melihat wajah anak2 rasa sesuatu dalam diri..xtahu nak explain mcmana..tambah pulak sekarang anak2 makin membesar makin cerdik so cabaran tu semakin berganda:)..tambah pulak saya ni bekerja dan masa banyak dihabiskan di pejabat..balik rumah menggalas tanggungjawab sebagai isteri dan ibu pula..kadang tu rasa macam nak menangis pun ada lagi2 bila anak2 tantrum bila saya balik dari keje..apapun saya berpegang kepada kata2 bahawa masa anak2 kecil ni la rasa susah sikit..nanti2 dah besar kita pula yang rindukan anak2 semasa mereka kecil...

dan di saat ini..saya bahagia melihat anak2 membesar dengan sihat dan bijak..walaupun di rumah saya akan bertukar menjadi 'singa':D..hanya ibu2 yang tahu mcmana kan???..hehe

dah lama saya xtempek gambar anak2 kat sini kan..maklumlah dah lama blog ni kesepian:)..meh nak citer pasal anak2 sikit:D

aisyah mardhiyah (3 tahun 2 bulan)

kadang2 saya mcm xpercaya bila melihat aisyah sekarang ni..rasa sekejap je masa berlalu..aisyah dah semakin matang saya tengok..dah petah bercakap dah pandai meluahkan emosi dan dah pandai menilai baik buruk sesuatu perkara tu..dan aisyah jugak dah boleh diajak berlawan cakap..senang cakap dh boleh buat kawan dah..aisyah ni ramai yg xpercaya bila cakap umur dia baru 3 tahun..xtahu nape hehe..mungkin sbb badan dia agak besar sikit kot (ikut ayah dia la ni hahaha)..skrg ni hari2 duk sebut nak g sekolah..asal lalu je kawasan sekolah mulalah cakap aisyah nak g sekolah..aisyah nak belajar alif baa taa...aisyah nak kawan..bla bla bla..kalau dilayan memang xberhenti la mulut dia tu huhu..skrg ni pun dah pandai mengira, baca alif baa taa, baca doa pendek2 mcm doa tidur doa makan..tp still lagi bunyi pelat2 dia tu hehe..

awfiyah muafah (1 tahun 10 bulan)

haa budak ni agak berbeza karekternya..budak ni la yg selalu buat ibu ayah naik angin ribut petir..Ya Allah memang betul2 menguji kesabaran muafah ni hehe..dia la yg paling kuat menyakat aisyah ngan abid..dia la yg selalu cari pasal dulu dengan aisyah..dia la yg paling kuat menangis..dia la yang paling kuat merajuk..dia la yg paling manja dan mengada-ngada hehe..tp apapun dia la yang paling kuat makan!!!tolak batu dengan kayu je muafah ni huhu..kalo org tgk dia makan pun mesti menggeleng kepala tambah pulak kalau makanan fav dia mcm durian, rambutan, pisang..org dewasa pun xmakan mcm dia huhu..nasi mee apatah lagi..alhamdulillah harap2 sampai besar la dia xmemilih makan..bercakap pun pot pet pot pet..walaupun ada sesetengah perkataan kami xfaham hehe..muafah ni manjanya lebih dgn saya..pantang saya xda dpn mata mulalah bising tanya.."bu ana bu (ibu mana ibu)"..paling mencabar muafah ni sentiasa nak saya bertempek dgn dia..kalau sy nak memasak kat dapur pun meraung2 suruh dukung..selagi tak dukung selagi tu la menjerit sekuat hati..sbb tu jugaklah banyak keje2 rumah yang tergendala sbb nak kena melayan peel dia tu..

org2 cakap anak tengah memang mcm tu..sebab dia rasa terhimpit kot..ada kakak ada adik..tapi ketahuilah sayang ibu dan ayah xpernah membeza-bezakan anak2 ibu ayah..kami sayang kakak, muafah dan adik abid..cuma kami kena bersabar sikit dengan perangai kamu tu hehe..

muhammad abid muayyad (6 bulan++)

haa ni anak lelaki pertama kami..hero ayah dan ibu..alhamdulillah selepas operation jantung masa umur abid 2 bulan setengah haritu, abid menunjukkan perkembangan yang positif..semakin sihat semakin ceria dan aktif..dan makin kuat menyusu..walaupun hanya sempat menyusukannya selama 3 bulan sahaja (In Shaa Allah saya akan cerita sebab2nya nanti) tp saya redha dengan ketentuanNya..sedih memang sedih sebab memang dah niat nak fully bf abid selama 2 tahun tapi apakan daya saya kena akur dengan keadaan sekarang..walaupun perkembangan motor kasarnya sedikit lewat berbanding baby seusianya tp kami tak 'memaksa' abid untuk menyamai milestones baby2 lain..contohnya abid baru boleh meniarap masa umur dia masuk 6 bulan..bila saya bagitau doktor dia cakap itu biasa..sebab lepas pembedahan abid xboleh agresif sangat dan xdigalakkan sangat untuk memberi tekanan kepada dadanya..lagipun dulu dia sakit dan xkuat untuk cergas seperti baby2 lain..doktor cakap biar dia control sendiri badannya mengikut keselesaan dia sendiri..sbb dia yg rasa mcmana..tp bila dia boleh meniarap saya pula yg risau takut dia sakit ke apa huhu..mula2 tu mmg nampak dia mcm kekok bila meniarap tapi lama2 dia dah selesa dgn posisinya tu..skrg ni tgh laju bergolek ke sana ke mari..xpe sayang..ibu ayah cuma nak abid sihat, aktif dan ceria selalu..ibu ayah akan berusaha untuk menjaga abid sebaik mungkin In Shaa Allah..






 my sweetheart:)






 
my hero:)



semoga anak2 ibu&ayah membesar dengan sihat..menjadi anak yang soleh dan solehah dan menjadi hamba yang taat pada Allah S.W.T..aamiin


Cerita Aidilfitri 1435H~baru nak update

Assalamualaikum,

In Shaa Allah lebih kurang 2 minggu lagi umat Islam akan meraikan Hari Raya Aidiladha..tp saya baru nak update cerita a.k.a kenangan semasa menyambut hari raya aidilfitri yg lepas hihi..xpe lah nama pun utk kenangan di masa hadapan..asalkan ada tercoret dalam 'rumah' ni pun dah memadai:)

kali ni turn pagi raya di rumah saya dulu hehe..walaupun rumah saya dan en.suami dekat (lebih kurang 15 minit) tp tetap juga ada turn pagi raya kat mana dulu..tahun lepas pagi raya kat rumah en.suami so kali ni rumah saya la pulak:)..rutin pagi raya mcm biasa..bangun pagi mandi siapkan juadah pastu siapkan anak2..en.suami dan family sy g solat raya tinggallah saya, anak2 dan adik beradik siapkan apa yg patut di rumah..sebab kebiasaannya lepas solat raya ramai yg akan singgah beraya...

petang raya tu baru balik rumah en.suami..tahun ni semua adik beradik en.suami balik beraya di kampung..mmg meriah dgn anak2 sendiri dan anak2 saudara:)..k lah saya xmahu cerita panjang..sekadar nak mencoretkan kenangan bila melihat gambar2 semasa hari raya tahun ini:)
















 macam biasa..nk amik gambar family yg betul2 'cantik' agak payah hehe..abid plak merengek nak tido dah











 dua beradik yg jauh dirindu dekat cari pasal hehe



 anak2 dara saya:)



 muafah yg pantang nampak makanan..tambah pulak rambutan mmg favourite dia huhu



 @4months old~my bodyguard..terlena sudah:)












Thursday, August 7, 2014

detik-detik kelahiran terindah muhammad abid muayyad bin muhamad

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah,

 
harini saya nak mencoretkan kisah yang mengukir satu lagi kenangan indah dalam hidup saya dan en/suami..detik2 melahirkan anak ketiga kami a.k.a anak lelaki pertama yang dikandung selama 39 minggu...

06.03.2014 (khamis)

harini saya amik half day sebab nak g amik ma, ida n adik saya kat LCCT..saya drive seorang ke sana sbb en.suami still kat sekolah..ma datang pun sebab kebetulan ada kenduri kahwin sepupu di gombak pada 8.3.2014 (sabtu)..so dah alang2 saya pun dah dekat dengan due, ma decide utk terus stay kat sini sampaila saya bersalin..sampai rumah ptg tu dekat pukul 7pm dah..


sebenarnya harini jugak saya perasan yang pergerakan baby tak cukup lagi 10 kali..biasanya dalam pukul 2-3 ptg dah cukup 10X..risau gak dalam hati sebab teringatkan kes masa mengandungkan muafah dulu sampai kena warded di HUSM..seingat saya sampai pukul 7 malam tu baru 4X baby gerak..perut memang sentiasa mengeras since 28 minggu lagi..awal braxton hicks kali ni..masa tu ada la rasa mild contraction tp tak konsisten..braxton hicks je yg ada dlm fikiran saya masa tu sebab ianya tak la sampai menjejaskan aktiviti saya lagi:)


bila en.suami balik kerje saya bagitau yg baby kurang gerak..so dia terus ajak pegi hospital tp saya tak nak..konon nak tunggu sampai pukul 9 mlm dulu..lagipun ma baru je sampai rumah..nak siapkan makan malam lagi..ok dah lepas makan malam sume tgk jam dah dekat pukul 10 mlm..baby still lagi kurang gerak..kalo gerak pun slow motion je...en.suami dh banyak kali ajak g hospital tp saya kata nanti dulu..risau tetap risau tp dlm masa yg sama saya juga takut kalau2 kena tahan ward ke..saya ingat kalau pegi hospital pastu boleh balik rumah xpe huhu..tunggu punya tunggu jam dah menghampiri pukul 12.30 malam..last2 saya ckp kat en.suami nak pegi hospital..kemas barang sikit2 (nasib baik en.suami dah letak beg hospital siap2 dalam kereta masa 36 minggu) so bertolak la kami ke PPUKM..masa nak keluar rumah tu sayu rasa tgk aisyah dan muafah..pastu dalam hati set xpe sekejap je ni pegi hospital pastu bolehla balik sebab xde tanda2 bersalin lagi..sakit pun main2 je kejap sakit kejap tak tu pun xkuat sangat sakitnya...

07.03.2014 (jumaat)


pukul 1.30 pagi sampai di PPUKM..pegi ke PAC daftar dan nurse terus test urin..dia tnya kenapa datang..saya cakapla baby xcukup 10x pergerakan hari tu..masuk bilik untuk check ctg..masa ni patient dalam 3 org je termasuk saya..di waktu pagi yg sunyi tu alunan bacaan al-quran menusuk hati saya dan ianya membuatkan saya rasa tenang je..dalam setengah jam buat CTG nurse bagitau result cantik..baby pun ok..dia suruh tunggu doktor pulak untuk datang check jalan..dalam setengah jam menunggu sampai saya hampir terlelap doktor pun datang..nasib baik doktor perempuan..bila dia check dia bagitau jalan dah bukak 3cm!!!..saya mcm terkejut eh betulke dr ni..dahla xde rasa sakit apa pun..last2 dia cakap kat nurse booking ward..aduh musnah harapan saya nak balik rumah malam tu huhu...


dalam pukul 3 pagi saya dihantar ke wad ditemani nurse dan en.suami..kat PPUKM ni konsepnya open ward..tapi still rasa selesa sebab jarak dari satu katil ke katil tu agak jauh..xde lah nampak sempit sangat..lepas siapkan apa yg patut en.suami pun keluar sebab xleh teman dalam wad tu..dia tidur kat luar..saya pun mmg dah mengantuk sangat terus lena tidur sampaila terjaga untuk solat subuh pukul 6.30 pagi..sebaik saja solat subuh nurse suruh masuk bilik pemeriksaan untuk check jalan..dah bukak 4cm tp nurse suruh balik ke katil dulu sbb tunggu doktor untuk pecahkan air ketuban..so balik la saya ke katil semula..masa ni sakit memang main2 je sampai saya boleh tidur tanpa gangguan..maknanya tak sakit lagi la tu huhu..dalam pukul 8.00 pagi segerombolan doktor2 pakar, HO dan MO masuk round wad..sampai ke katil saya mcm2 la diaorang interview..

9.00 pagi

dalam pukul 9.00 pagi doktor panggil untuk pecahkan air ketuban..lepas dah selesai semua saya dihantar ke labor room..masa ni en.suami dah siap menunggu kat labor room tu..masuk bilik yg disediakan..nurse pasang drip sume dan lepaklah saya kat situ dgn en.suami..en.suami bacakan yassin di tepi saya dan saya pun duk baca doa2 dan zikir2 sambil berdoa dalam hati agar dipermudahkan segala urusan..masa ni contraction belum kuat..still rasa mild contraction je..saya pun masih lagi boleh sembang gelak2 dgn en.suami..bila nurse dtg check dia offer epidural..saya cakap xpe lah saya xnak..nurse tu tanya sekali lagi betul ke saya xnak nanti bila dah 6cm xboleh amik dah..saya muktamad xnak konon boleh tahan sakit (masa tu xtahu lagi betapa sakitnya contraction bila dimasukkan drip)...baik sangat nurse ni..layanan dia tutur kata dia sangat2 menenangkan hati sampai en.suami pun puji..

11.00 pagi


bacaan CTG masa ni xberapa cantik sebab baby asyik tidur je..berkali2 doktor datang goyang2 perut suruh baby bangun..lepas tu check jalan lagi..progress OS agak lambat sebab contraction tak kuat..last2 nurse masukkan drip untuk kuatkan contraction..sebaik saja ubat dah mengalir dalam badan dan2 tu jugak contraction datang menyerang giler2..masa ni dah start pegang2 tarik2 baju en.suami..en.suami pun dah tak duduk dah duk gosok2 pinggang baca2 ayat sume..masa ni nurse yg baik td pun dtg offer lagi epidural..tp saya tetap xnak..pastu dia cakap la lepas ni lagi sakit..dia takut saya xtahan..aduhai baiknya nurse ni tp saya ckp baik2 yg saya xnak..en.suami pun suruh gak amik epidural tu tapi apakan daya isterinya ni degil:)..

1.00 tengahari 

contraction memang giler2 punya sakit la..last2 masa nurse dtg check jalan saya mintak nak epidural (haa baru tahu huhu)..sekali check dah 6cm..nurse kata boleh tunggu tak sebab doktor nak solat jumaat..saya memang dh xtahan masa tu terus rasa frust sebab nak tunggu doktor dtg lambat lagi maknanya saya kena tanggung lagi kesakitan ni dalam 1-2 jam..pukul 1.45 ptg doktor check OS lagi..dah bukak 8cm..alamak mmg xlepas dahla epidural ni..masa ni saya dah rasa nak push sangat2 tp nurse xbagi lagi..lebih kurang pukul 2.15 ptg saya dah mmg dah xtahan sangat2 bagitau en.suami suh panggil nurse..check2 dah fully dilated..10cm...dan2 tu jugak segerombolan nurse dan doktor masuk..diaorg terus bagi semangat untuk push..tp saya ni memang xreti nak push..push punya push pun xkeluar lagi..doktor cakap kepala baby agak tinggi..so kalau betul2 nak push, tarik nafas dan push kuat2..nurse2 dan en.suami terus bagi kata2 semangat..bila en.suami ajar tarik nafas sume saya xleh fokus dah..last2 lepas beberapa kali push akhirnya pukul 2.50 ptg lahirla seoarang lagi zuriat kami ke dunia..serta merta hilang segala kesakitan..Subhanallah..keluar je dari rahim saya abid menangis sekuat2nya..masa ni doktor cepat2 amik abid dan terus buat pemeriksaan..bila dengar tangisan abid saya lega sebab sebelum ni mcm2 yg bermain dalam fikiran saya..ye lah bila tahu keadaan abid dalam kandungan saya takut masa dia lahir xmenangis ke apa..tapi alhamdulillah abid ok lepas lahir..lepas diperiksa sume abid dibawa ke NICU untuk pemerhatian ditemani en.suami..saya pula?apa lagi proses jahit menjahit la huhu..part ni yg saya paling ngeri sikit bila doktor houseman yg jahit luka tu tersalah jahit..bila sister dtg check jahitan tu kena bukak balik n kena jahit lagi sekali..Ya Allah sakitnya xdpt nak digambarkan sampai saya mengerang2..dalam hati duk berbisik lambat lagi ke nak siap ni:(..


dalam pukul 5 petang mcm tu saya dihantar balik ke wad..en.suami dtg dan bagitau keadaan abid..alhamdulillah abid sihat xperlu pakai alat bantuan pernafasan..cuma kena duk dalam NICU sebab tunggu doktor paediatrik dtg check abid..masa tu saya mintak dgn nurse nk tgk abid dan nurse izinkan..saya dan en.suami ke NICU dan pertama kali lihat abid rasa terharu sangat2..kuat anak ibu ni..masa tu saya dah sedikit terkilan sbb tgk tiub susu dipasang di mulut abid...dgn rasa berdebarnya tnya nurse yg jaga abid dia bagitau yg abid belum diberi sebarang susu lagi..dalam hati leganya Ya Allah..pastu saya try untuk keluarkan kolostrum dan alhamdulillah abid mendapat titisan emas yang pertamanya..kolostrum yg likat dan berwarna kekuningan itu menjadi makanan pertamanya di dunia ini..mlm tu saya bermalam di wad bersalin sementara menunggu discharged keesokannya..mlm tu jugak saya cuba utk express susu pakai tangan je sbb pam terlupa nk bawak..maklumlah pegi hospital mlm sebelum tu ingatkan bukan nak bersalin lagi huhu..bila dh dpt sikit saya mintak nurse hantarkan ke NICU..esoknya tu lepas saya dah discharged terus check in NICU pulak utk temankan abid..kat sini hanya diberi sofa bed sahaja yg mana cukupklah sekadar untuk merehatkan diri..masa ni saya tanya doc samaada saya boleh bf secara direct tak..pastu doktor bagitau boleh xda masalah..aduh buat saspen je tiub kat mulut abid tu padahal xde function apa pun huhu..buat kali pertamanya saya dan abid dapat menikmati 'bonding time' dan alhamdulillah abid pandai latch sama macam kakak-kakak dia jugak..dan dari saat itu bermulalah saat2 penyusuan abid...

abid stay di NICU selama 5 hari..itupun sebab nak tunggu pakar cardio kanak2 dtg check..abid lahir petang jumaat, sabtu ahad cuti..isnin tu pukul 6 petang baru doc dtg buat echo tp masa tu saya dan en.suami xsempat berjumpa dengan doc sbb balik rumah sekejap..last2 bila dtg mlm tu nurse inform yg doc dah periksa abid..hari selasa abid boleh discharged..dan bermulalah sesi berpantang yang xberapa nak pantang..mcm mana nak pantangnya bila aisyah dan muafah masing2 tgh melasak..nak berdukung dgn ibu la..nk manja2 dgn ibu la..belum lagi masuk bila tiga2 menangis serentak nakkan perhatian..adui la mmg xda istilah rehat dan berpantang langsung..nasib baikla masa ni family sy dtg boleh gak layan aisyah ngan muafah tp itulah sikit2 nk ibu..ibunya ni duk kalut dengan baby baru lagi..nk adjust masa nk pumping lagi..pastu bila saya kunci pintu bilik time nak menyusu abid, masing2 duk pakat ketuk pintu sambil meraung2..mana tak stressnya hehe..itulah serba sedikit cabaran di awal2 bergelar ibu 3 anak:)

tapi disebalik itu saya bersyukur sangat2 sebab abid xda jaundis..sama mcm muafah jugak..xde lah berulang alik ke klinik..dalam masa 5 hari abid di NICU saya dan en.suami berulang alik dari PPUKM ke rumah sekejap pada waktu siang dan malamnya sama2 bermalam di hospital..masa tu xpeduli dah pasal luka jahitan..berjalan ke sana ke mari naik tangga turun tangga..syukurlah luka bersalin 2 minggu dah rasa ok..masa berpantang 20 hari dah berjalan ke jakel shah alam cari kain baju raya (jgn tiru cara saya ye huhu)..tp itu lah harap2 xde la kesan yg teruk di masa akan dtg..keadaan memaksa saya jadi xboleh manja sgt..mmg tahu yg ibu lepas bersalin kena rehat secukupnya..jaga makan minum pergerakan tp sy nak buat mcm mana..saya berpantang dengan anak tiga orang yg jaraknya selang setahun:)..mencabar tapi sangat membahagiakan:D

 4cm..still boleh senyum tp lepas tu berdesup 6cm,8cm dan 10cm merasalah sakit yg xboleh nak digambarkan dgn kata2:)


 abid..fresh from the womb:)


 day 1..with abid at NICU PPUKM


 menakutkan je tgk tiub susu tu..xpakai pun xpe:)..tp doc ckp just standby je..sian abid


 kaki mungil abid:)


 saat terindah antara ibu dan abid:)


 lenanya abid tido:)


hero pertama ayah:)


Tuesday, July 1, 2014

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1435H






Alhamdulillah syukur masih diberi kesempatan bertemu lagi dengan bulan yang mulia penuh barakah ini..tahun ke-4 berpuasa bersama suami tersayang dan 3 orang zuriat penyejuk mata..alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...

jika tahun lepas saya berpuasa dengan status ibu menyusu, kemudian mendapat berita mengandung lagi seminggu sebelum raya, cabarannya sangat terasa..tahun ni pun sama, masih menyusukan abid disamping menguruskan anak2 yg semakin membesar dan aktif:)...cumanya satu je yg saya ralat, xdapat berterawih di surau dek anak2 kecil yg masih memerlukan perhatian..In Shaa Allah akan diusahakan menunaikan solat terawih di rumah...walaupun biasanya selepas berbuka puasa saya dah melepek..seharian di ofis, balik rumah bersilat pula di dapur menyediakan juadah berbuka..biasanya sampai je di rumah, kakaks (aisyah dan muafah) akan 'serang' saya dulu..pastu abid plak tgk keadaan..kalo masa tu mood dia baik (kenyang&baru tukar diapers) mmg baik je dia..letak je atas tilam tu sembang la bahasa dia pot pet pot pet hehe..kalau abid baik mcm tu bolehlah saya terus ke dapur..sebab tu la saya biasanya akan solat asar di ofis dulu supaya balik rumah nanti xterkejar2..tp kalo abid merengek nak dukung ke apa mmg lambatlah sikit saya boleh masuk dapur...

mujur jugak ada cik anis dia ada bolehlah tengok2kan anak-anak-anak sementara saya duk kat dapur..tapi biasanya si kakaks tu bila nampak ibunya duk dapur, sibuk samala dia nak masak jugak..macam aisyah tu kalau nmpak saya tgh masak mula la dia cakap.."ibu, boleh asiyah tolong"..pastu duk tanya.."ibu masak apa tu..aisyah nak masak jugak boleh"..yg muafah pulak duk bukak tutup peti ais, kabinet dapur punggah barang2..sbb tu kdg2 dalam bilik tidur pun tersepak ubi kentang la..apa la..aktif sangat2 muafah ni..dgn mulut yg mcm murai huhu..tu juga antara faktor2 yg melambatkan proses memasak hehe...tp ok lah at least boleh latih anak2 dari awal suka masuk dapur:)

hari ni hari ke-4 kita berpuasa..alhamdulillah masih lagi berjaya memasak tanpa membeli di bazar ramadhan..mujur jugak tahun ni bazar ramadhan agak jauh sikit tempat dia dan saya pulak dah tukar ke ofis baru..kalau tahun2 sebelum ni bazarnya depan mata je so memang ke sana la setiap hari hihi..tapi thun ni seboleh2nya saya nak masak sendiri..elakkan pembaziran dan yang penting suami dan anak2 dapat makan air tangan isteri dan ibunya ni:)

k la di kesempatan ini saya ingin memohon maaf kepada semua yang mengenali saya sama ada secara langsung atau tak langsung sekiranya ada salah dan silap selama ini..dan diucapkan juga selamat berpuasa kepada muslimin dan muslimat..semoga ramadhan kali ini lebih baik berbanding sebelumnya..In Shaa Allah...



 kakaks



                  aisyah 3 tahun               muafah 1 tahun 8 bulan                abid 4 bulan

my love...alhamdulillah




***harap2 dapat puasa penuh tahun ni...aamiin***

























Wednesday, June 18, 2014

Assalamualaikum Muhammad Abid Muayyad bin Muhamad

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah,


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, saya ingin memperkenalkan ahli baru keluarga kami..adik aisyah dan muafah..Muhammad Abid Muayyad bin Muhamad..selamat dilahirkan secara normal pada 7 Mac 2014 (Jumaat) jam 2.50 petang di PPUKM dengan berat 3.45kg..kenapa PPUKM?saya akan ceritakan di entry yang akan datang..In Shaa Allah...


                                                       Assalamualaikum semua:)


                              abid dah botak...dicukurkan rambut oleh ayah di hari ke-7



                                                sebulan..keluar picnic kat taman:)


                                                                  lena tidur:)



                                                        tidur je la kejenya hehe



panggilan mesra untuk putera hati kami ni ialah abid..ataupun adik..eh muafah pun still lagi kami panggil adik hehe..Alhamdulillah abid sangat mudah dijaga sama macam kakak2nya juga..cuma time malam je la dia tidur nak berulit..kena dokong ulit perlahan2 pastu bila dah lena bolehla letak atas cot dia..tidurla sampai ke pagi (bangun untuk menyusu pastu tidur balik)..alhamdulillah sampai sekarang masih diberikan rezeki untuk menyusukan abid sepenuhnya..walaupun sedikit masa lalu susu saya merudum dengan agak serius..nanti saya akan ceritakan juga kenapa susu saya merudum..


oh ye ramai jugak yang bertanyakan maksud nama abid ni..bila kami bagitau je nama penuh abid ramai jugak yang macam pelik terutama tang nama muayyad tu hehe..sebenarnya saya dah lama simpan nama ni dari dulu lagi sekiranya diberikan rezeki dapat anak lelaki..dan sebaik saja tahu yang kami bakal dapat anak lelaki memang dah tak fikir nama lain dah walaupun en.suami ada cadangan nama lain..tapi lepas dipujuk2 dan saya sungguh2 bagitau maksudnya akhirnya en.suami bersetuju:)..

ok lah maksud nama abid ni...


Muhammad~Yang Terpuji
Abid~Yang Beribadat
Muayyad~Kuat, Menang

sesungguhnya perancangan Allah sangatlah indah..maksud disebalik nama penuh abid ini sangat kena dengan abid..muayyad maksudnya kuat, menang sesungguhnya sangat mendalam maksudnya dengan diri abid..maksud nama muayyad inilah yang membuatkan saya berjaya memujuk en.suami:)..dan untuk makluman semua saya reserve nama ni sebelum tahu keadaan abid lagi dan sebelum tahu jantinanya lagi..Allahuakbar sungguh indah perancanganMu Ya Allah..semoga abid membesar dengan sihat dan menjadi seorang yang soleh, taat beribadat dan semoga kuat menghadapi cabaran dan dugaan hidup dan sentiasa menang dalam menegakkan agama Allah..aamiin...

ibu, ayah, kakak aisyah, kakak muafah dan semua sayangkan abid sangat2..be strong ye sayang...


Monday, June 9, 2014

Setelah 90 hari berlalu

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua,

Alhamdulillah masih lagi dipinjamkan nafas oleh Yang Maha Pencipta untuk bertemu dengan saat ini..rindu rasa 'rumah' keduaku ini...agak lama terbiar sepi tanpa sebarang update dari tuan rumah:)...alhamdulillah saya dah selamat melahirkan zuriat ketiga kami pada 7 mac 2014 (jumaat)..anak lelaki yang diberi nama Muhammad Abid Muayyad bin Muhamad..lengkap sudah keluarga kami..alhamdulillah..

sebenarnya saya dalam fasa menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku dalam hidup sehingga kini..sebaik saja tamat tempoh 90 hari maternity leave, saya melaporkan diri di jabatan baru..segala2nya baru buat saya..pejabat baru, suasana baru, tugas dan tanggungjawab baru, kawan2 baru dan pendek kata semuanya baru la bagi saya kecuali jawatan je masih lama hihi..hari ni kira baru hari ketiga saya di pejabat baru..masih lagi mencari2 rentak dan suasana keje di sini..memang tak dinafikan setelah 7 tahun berkhidmat di tempat lama, agak sukar untuk saya mengikiskan kenangan suasana keje di tempat sebelum ni..tapi saya akan cuba untuk menerima perubahan ini dan belajar menerima sesuatu yang baru..semoga saya dapat memberikan khidmat terbaik di sini..In Shaa Allah

ohh dah agak lama jugak tak bercerita pasal my lovely family..alhamdulillah dalam tempoh mencecah 4 tahun usia perkahwinan september ini, kami dahpun berlima..syukur atas rezeki dan amanah yang diberikan ini..saya dah bergelar ibu anak tiga!!!..perasaan?syukur tapi dalam masa yg sama risau andainya saya tak mampu menjadi ibu yang baik untuk putera dan puteri kami..tambah pulak anak2 membesar di bandar so cabarannya mungkin agak berbeza..dengan perkembangan teknologinya yg pantas berkembang membuatkan corak pendidikan pun dah berbeza..

anak2 setakat ni alhamdulillah..biasalah ragam anak2 membesar tambah pulak beza usianya selang setahun je, memang hari2 'berperang' je lah kejenye huhu..aisyah dah nak masuk 3 tahun bulan 7 ni, muafah nak masuk 2 tahun bulan 11 ni..abid baru je 3 bulan hehe..masing2 ada ragam dan peel tersendiri..gelagat dan keletah anak2 amat menghiburkan kami sekeluarga..kadang2 rasa masa tu cepat sgt berlalu sampai xsedar anak2 dah makin membesar..contohnya aisyah, rasa baru je lahirkan dia tup tup harini dah pandai berdikari, mulut pun dah pot pet mcm org tua tp masih lagi pelat huhu..sgt sayangkan abid..dia marah kalo muafah kacau adik abid..tapi dalam masa yg sama rasa kasihan jugak kat aisyah sbb baru nak masuk 3 tahun dah dapat 2 orang adik..apapun kasih sayang kami semua sama rata tak ada beza pun....nak tepek gambar pun xboleh sbb gambar byk dalam telefon dan xtransfer lagi dalam pc baru kat ofis ni..ok lah jumpa lagi:)


Thursday, February 27, 2014

anok-anok

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua,

dah lama tak tempek gambar anak2 kan:)..dan dah lama juga rasanya tak update perkembangan anak2..kakak aisyah dah masuk usia 2 tahun 7 bulan dan muafah pulak dah masuk usia 1 tahun 3 bulan..alhamdulillah kedua2nya membesar dengan sihat dan makin banyak akal sekarang ni..syukur atas anugerah terindah ni..jom tengok aisyah dan muafah sekarang:)

 kakak aisyah..sekejap je rasa dah besar..cakap pun dah mcm orang tua2 sekarang ni huhu
 kat kg..jalan pagi2 dengan ayah menikmati keindahan kampung:)

 anak manja ayah:)

 imej terbaru..dah potong pendek rambut:)


 adik muafah cekci baru bangun tidur huhu


 kakak to be:)


 anok-anok..sepesen dah muka hihi


ni time bahagia main sama2..kalau tak..ermm buat ibu jadi singa:)


anugerah terindah buat kami..harta dunia akhirat




"Ya Allah, terima kasih di atas anugerahMu ini..berikanlah kesabaran dan kekuatan iman kepada kami untuk mendidik amanah-amahMu menuju ke jalan syurgaMu..jadikanlah kami ibu ayah yang terbaik untuk amanah yang Engkau kurniakan kepada kami..amin ya rabbal alamin"