Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, August 7, 2014

detik-detik kelahiran terindah muhammad abid muayyad bin muhamad

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah,

 
harini saya nak mencoretkan kisah yang mengukir satu lagi kenangan indah dalam hidup saya dan en/suami..detik2 melahirkan anak ketiga kami a.k.a anak lelaki pertama yang dikandung selama 39 minggu...

06.03.2014 (khamis)

harini saya amik half day sebab nak g amik ma, ida n adik saya kat LCCT..saya drive seorang ke sana sbb en.suami still kat sekolah..ma datang pun sebab kebetulan ada kenduri kahwin sepupu di gombak pada 8.3.2014 (sabtu)..so dah alang2 saya pun dah dekat dengan due, ma decide utk terus stay kat sini sampaila saya bersalin..sampai rumah ptg tu dekat pukul 7pm dah..


sebenarnya harini jugak saya perasan yang pergerakan baby tak cukup lagi 10 kali..biasanya dalam pukul 2-3 ptg dah cukup 10X..risau gak dalam hati sebab teringatkan kes masa mengandungkan muafah dulu sampai kena warded di HUSM..seingat saya sampai pukul 7 malam tu baru 4X baby gerak..perut memang sentiasa mengeras since 28 minggu lagi..awal braxton hicks kali ni..masa tu ada la rasa mild contraction tp tak konsisten..braxton hicks je yg ada dlm fikiran saya masa tu sebab ianya tak la sampai menjejaskan aktiviti saya lagi:)


bila en.suami balik kerje saya bagitau yg baby kurang gerak..so dia terus ajak pegi hospital tp saya tak nak..konon nak tunggu sampai pukul 9 mlm dulu..lagipun ma baru je sampai rumah..nak siapkan makan malam lagi..ok dah lepas makan malam sume tgk jam dah dekat pukul 10 mlm..baby still lagi kurang gerak..kalo gerak pun slow motion je...en.suami dh banyak kali ajak g hospital tp saya kata nanti dulu..risau tetap risau tp dlm masa yg sama saya juga takut kalau2 kena tahan ward ke..saya ingat kalau pegi hospital pastu boleh balik rumah xpe huhu..tunggu punya tunggu jam dah menghampiri pukul 12.30 malam..last2 saya ckp kat en.suami nak pegi hospital..kemas barang sikit2 (nasib baik en.suami dah letak beg hospital siap2 dalam kereta masa 36 minggu) so bertolak la kami ke PPUKM..masa nak keluar rumah tu sayu rasa tgk aisyah dan muafah..pastu dalam hati set xpe sekejap je ni pegi hospital pastu bolehla balik sebab xde tanda2 bersalin lagi..sakit pun main2 je kejap sakit kejap tak tu pun xkuat sangat sakitnya...

07.03.2014 (jumaat)


pukul 1.30 pagi sampai di PPUKM..pegi ke PAC daftar dan nurse terus test urin..dia tnya kenapa datang..saya cakapla baby xcukup 10x pergerakan hari tu..masuk bilik untuk check ctg..masa ni patient dalam 3 org je termasuk saya..di waktu pagi yg sunyi tu alunan bacaan al-quran menusuk hati saya dan ianya membuatkan saya rasa tenang je..dalam setengah jam buat CTG nurse bagitau result cantik..baby pun ok..dia suruh tunggu doktor pulak untuk datang check jalan..dalam setengah jam menunggu sampai saya hampir terlelap doktor pun datang..nasib baik doktor perempuan..bila dia check dia bagitau jalan dah bukak 3cm!!!..saya mcm terkejut eh betulke dr ni..dahla xde rasa sakit apa pun..last2 dia cakap kat nurse booking ward..aduh musnah harapan saya nak balik rumah malam tu huhu...


dalam pukul 3 pagi saya dihantar ke wad ditemani nurse dan en.suami..kat PPUKM ni konsepnya open ward..tapi still rasa selesa sebab jarak dari satu katil ke katil tu agak jauh..xde lah nampak sempit sangat..lepas siapkan apa yg patut en.suami pun keluar sebab xleh teman dalam wad tu..dia tidur kat luar..saya pun mmg dah mengantuk sangat terus lena tidur sampaila terjaga untuk solat subuh pukul 6.30 pagi..sebaik saja solat subuh nurse suruh masuk bilik pemeriksaan untuk check jalan..dah bukak 4cm tp nurse suruh balik ke katil dulu sbb tunggu doktor untuk pecahkan air ketuban..so balik la saya ke katil semula..masa ni sakit memang main2 je sampai saya boleh tidur tanpa gangguan..maknanya tak sakit lagi la tu huhu..dalam pukul 8.00 pagi segerombolan doktor2 pakar, HO dan MO masuk round wad..sampai ke katil saya mcm2 la diaorang interview..

9.00 pagi

dalam pukul 9.00 pagi doktor panggil untuk pecahkan air ketuban..lepas dah selesai semua saya dihantar ke labor room..masa ni en.suami dah siap menunggu kat labor room tu..masuk bilik yg disediakan..nurse pasang drip sume dan lepaklah saya kat situ dgn en.suami..en.suami bacakan yassin di tepi saya dan saya pun duk baca doa2 dan zikir2 sambil berdoa dalam hati agar dipermudahkan segala urusan..masa ni contraction belum kuat..still rasa mild contraction je..saya pun masih lagi boleh sembang gelak2 dgn en.suami..bila nurse dtg check dia offer epidural..saya cakap xpe lah saya xnak..nurse tu tanya sekali lagi betul ke saya xnak nanti bila dah 6cm xboleh amik dah..saya muktamad xnak konon boleh tahan sakit (masa tu xtahu lagi betapa sakitnya contraction bila dimasukkan drip)...baik sangat nurse ni..layanan dia tutur kata dia sangat2 menenangkan hati sampai en.suami pun puji..

11.00 pagi


bacaan CTG masa ni xberapa cantik sebab baby asyik tidur je..berkali2 doktor datang goyang2 perut suruh baby bangun..lepas tu check jalan lagi..progress OS agak lambat sebab contraction tak kuat..last2 nurse masukkan drip untuk kuatkan contraction..sebaik saja ubat dah mengalir dalam badan dan2 tu jugak contraction datang menyerang giler2..masa ni dah start pegang2 tarik2 baju en.suami..en.suami pun dah tak duduk dah duk gosok2 pinggang baca2 ayat sume..masa ni nurse yg baik td pun dtg offer lagi epidural..tp saya tetap xnak..pastu dia cakap la lepas ni lagi sakit..dia takut saya xtahan..aduhai baiknya nurse ni tp saya ckp baik2 yg saya xnak..en.suami pun suruh gak amik epidural tu tapi apakan daya isterinya ni degil:)..

1.00 tengahari 

contraction memang giler2 punya sakit la..last2 masa nurse dtg check jalan saya mintak nak epidural (haa baru tahu huhu)..sekali check dah 6cm..nurse kata boleh tunggu tak sebab doktor nak solat jumaat..saya memang dh xtahan masa tu terus rasa frust sebab nak tunggu doktor dtg lambat lagi maknanya saya kena tanggung lagi kesakitan ni dalam 1-2 jam..pukul 1.45 ptg doktor check OS lagi..dah bukak 8cm..alamak mmg xlepas dahla epidural ni..masa ni saya dah rasa nak push sangat2 tp nurse xbagi lagi..lebih kurang pukul 2.15 ptg saya dah mmg dah xtahan sangat2 bagitau en.suami suh panggil nurse..check2 dah fully dilated..10cm...dan2 tu jugak segerombolan nurse dan doktor masuk..diaorg terus bagi semangat untuk push..tp saya ni memang xreti nak push..push punya push pun xkeluar lagi..doktor cakap kepala baby agak tinggi..so kalau betul2 nak push, tarik nafas dan push kuat2..nurse2 dan en.suami terus bagi kata2 semangat..bila en.suami ajar tarik nafas sume saya xleh fokus dah..last2 lepas beberapa kali push akhirnya pukul 2.50 ptg lahirla seoarang lagi zuriat kami ke dunia..serta merta hilang segala kesakitan..Subhanallah..keluar je dari rahim saya abid menangis sekuat2nya..masa ni doktor cepat2 amik abid dan terus buat pemeriksaan..bila dengar tangisan abid saya lega sebab sebelum ni mcm2 yg bermain dalam fikiran saya..ye lah bila tahu keadaan abid dalam kandungan saya takut masa dia lahir xmenangis ke apa..tapi alhamdulillah abid ok lepas lahir..lepas diperiksa sume abid dibawa ke NICU untuk pemerhatian ditemani en.suami..saya pula?apa lagi proses jahit menjahit la huhu..part ni yg saya paling ngeri sikit bila doktor houseman yg jahit luka tu tersalah jahit..bila sister dtg check jahitan tu kena bukak balik n kena jahit lagi sekali..Ya Allah sakitnya xdpt nak digambarkan sampai saya mengerang2..dalam hati duk berbisik lambat lagi ke nak siap ni:(..


dalam pukul 5 petang mcm tu saya dihantar balik ke wad..en.suami dtg dan bagitau keadaan abid..alhamdulillah abid sihat xperlu pakai alat bantuan pernafasan..cuma kena duk dalam NICU sebab tunggu doktor paediatrik dtg check abid..masa tu saya mintak dgn nurse nk tgk abid dan nurse izinkan..saya dan en.suami ke NICU dan pertama kali lihat abid rasa terharu sangat2..kuat anak ibu ni..masa tu saya dah sedikit terkilan sbb tgk tiub susu dipasang di mulut abid...dgn rasa berdebarnya tnya nurse yg jaga abid dia bagitau yg abid belum diberi sebarang susu lagi..dalam hati leganya Ya Allah..pastu saya try untuk keluarkan kolostrum dan alhamdulillah abid mendapat titisan emas yang pertamanya..kolostrum yg likat dan berwarna kekuningan itu menjadi makanan pertamanya di dunia ini..mlm tu saya bermalam di wad bersalin sementara menunggu discharged keesokannya..mlm tu jugak saya cuba utk express susu pakai tangan je sbb pam terlupa nk bawak..maklumlah pegi hospital mlm sebelum tu ingatkan bukan nak bersalin lagi huhu..bila dh dpt sikit saya mintak nurse hantarkan ke NICU..esoknya tu lepas saya dah discharged terus check in NICU pulak utk temankan abid..kat sini hanya diberi sofa bed sahaja yg mana cukupklah sekadar untuk merehatkan diri..masa ni saya tanya doc samaada saya boleh bf secara direct tak..pastu doktor bagitau boleh xda masalah..aduh buat saspen je tiub kat mulut abid tu padahal xde function apa pun huhu..buat kali pertamanya saya dan abid dapat menikmati 'bonding time' dan alhamdulillah abid pandai latch sama macam kakak-kakak dia jugak..dan dari saat itu bermulalah saat2 penyusuan abid...

abid stay di NICU selama 5 hari..itupun sebab nak tunggu pakar cardio kanak2 dtg check..abid lahir petang jumaat, sabtu ahad cuti..isnin tu pukul 6 petang baru doc dtg buat echo tp masa tu saya dan en.suami xsempat berjumpa dengan doc sbb balik rumah sekejap..last2 bila dtg mlm tu nurse inform yg doc dah periksa abid..hari selasa abid boleh discharged..dan bermulalah sesi berpantang yang xberapa nak pantang..mcm mana nak pantangnya bila aisyah dan muafah masing2 tgh melasak..nak berdukung dgn ibu la..nk manja2 dgn ibu la..belum lagi masuk bila tiga2 menangis serentak nakkan perhatian..adui la mmg xda istilah rehat dan berpantang langsung..nasib baikla masa ni family sy dtg boleh gak layan aisyah ngan muafah tp itulah sikit2 nk ibu..ibunya ni duk kalut dengan baby baru lagi..nk adjust masa nk pumping lagi..pastu bila saya kunci pintu bilik time nak menyusu abid, masing2 duk pakat ketuk pintu sambil meraung2..mana tak stressnya hehe..itulah serba sedikit cabaran di awal2 bergelar ibu 3 anak:)

tapi disebalik itu saya bersyukur sangat2 sebab abid xda jaundis..sama mcm muafah jugak..xde lah berulang alik ke klinik..dalam masa 5 hari abid di NICU saya dan en.suami berulang alik dari PPUKM ke rumah sekejap pada waktu siang dan malamnya sama2 bermalam di hospital..masa tu xpeduli dah pasal luka jahitan..berjalan ke sana ke mari naik tangga turun tangga..syukurlah luka bersalin 2 minggu dah rasa ok..masa berpantang 20 hari dah berjalan ke jakel shah alam cari kain baju raya (jgn tiru cara saya ye huhu)..tp itu lah harap2 xde la kesan yg teruk di masa akan dtg..keadaan memaksa saya jadi xboleh manja sgt..mmg tahu yg ibu lepas bersalin kena rehat secukupnya..jaga makan minum pergerakan tp sy nak buat mcm mana..saya berpantang dengan anak tiga orang yg jaraknya selang setahun:)..mencabar tapi sangat membahagiakan:D

 4cm..still boleh senyum tp lepas tu berdesup 6cm,8cm dan 10cm merasalah sakit yg xboleh nak digambarkan dgn kata2:)


 abid..fresh from the womb:)


 day 1..with abid at NICU PPUKM


 menakutkan je tgk tiub susu tu..xpakai pun xpe:)..tp doc ckp just standby je..sian abid


 kaki mungil abid:)


 saat terindah antara ibu dan abid:)


 lenanya abid tido:)


hero pertama ayah:)


2 comments:

  1. dah selamat melahirkan rupanya..selamat menempuh alam berpantang..

    ReplyDelete
  2. baby dah nak masuk 7 bulan dah mar hehe

    ReplyDelete