Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, February 6, 2015

Diari Jantung Abid:detik-detik awal penyakit abid dikesan

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, akhirnya jari jemari berjaya juga menaip di keyboard untuk mula mencoretkan kisah perjuangan abid anak ketiga kami yang ditakdirkan mengalami Congenital Heart Disease (CHD) yang mula dikesan sejak berusia 25 minggu dalam kandungan..tujuan saya menulis di sini adalah untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan mengenai CHD kerana semasa mengandungkan abid, saya selalu google pengalaman ibu ayah yang mempunyai anak yang mengalami masalah jantung sejak bayi lagi tetapi amat sedikit info yang saya dapat..so harapnya dengan adanya coretan ini mampu membantu parents di luar sana yang mempunyai anak yang mengalami masalah jantung ini..

coretan pertama dimulakan dengan kisah bagaimana kami mengetahui abid mempunyai 'heart problem'..seperti biasa untuk anak-anak sebelum ni setiap kali mengandung kami akan buat 'detail scan+4D' dengan tujuan utama untuk mengetahui perkembangan anak yang dikandung samada sihat ataupun tidak..kalo orang lain buat scan untuk tahu gender baby n nak tgk baby secara live tapi kami letak perkara tu no.2..sebab kami lebih beri perhatian kepada perkembangan keseluruhan bayi dalaman dan luaran supaya kami lebih bersedia dengan sebarang kemungkinan (seboleh2nya minta dijauhkan)..

dan seperti biasa pilihan kami untuk buat detail scan kali ni di klinik maria alamanda dengan kos sebanyak RM200 (detail scan+3D4D)..temujanji dibuat semasa kandungan berusia 25 minggu.. (waktu terbaik untuk buat detail scan ialah 20-28 minggu) so kami amik tengah2:)..sampai waktu yang ditetapkan saya, en.suami dan ma (kebetulan waktu tu family datang sini) ke klinik maria..sebaik saja nama dipanggil masuk saya dan en.suami masuk ke bilik scan..dapat sonographer yang sama masa muafah dulu hehe..sebaik saja prob diletak atas perut, sonographer mula tunjukkan satu persatu bahagian tubuh baby..dia check brain, spine, kidney dan sumenya..sambil2 tu dia turn ke 4D picture n nampakla muka abid:)..nasib baik position abid cantik bolehlah nampak keseluruhan muka..tapi xnampak chubby lagi sebab baru 25 minggu kan..then sonographer check jantung abid..agak lama dia duk godek2 jantung abid..last2 dia cakap xnampak jelas sangat bahagian jantung dan dia kata xpe lah kita tengok gender dia dulu..alhamdulillah terpampang jelas gender abid..en.suami dah senyum sampai ke telinga dah huhu..pastu sonographer suruh saya g jalan2 dulu pastu baru masuk balik..so saya dengan en.suami g ronda2 sekejap dalam alamanda..

dalam 15 minit kemudian kami masuk balik dan sesi scanning diteruskan lagi....sonographer check detail jantung abid..dalam 15 minit jugakla dia duk tengok jantung saja..last2 dia tanya "anak sebelum ni ada masalah apa2 tak?"..saya cakap la xda..saya dah mula rasa ada sesuatu yang xkena bila dia tanya macam tu...then dia cakap..

"dari apa yang saya nampak ni, jantung baby macam ada masalah..saiz bilik jantungnya xsama..sebelah kanan kecik dari sebelah kiri..kalau istilah perubatan kita panggil 'hypoplastic right heart syndrome'..masalah ni jarang berlaku dan agak complicated..saya cadangkan puan buat detail scan sekali lagi untuk pastikan betul2 apa masalah yang sebenarnya"..namun alhamdulillah organ-organ yang lain normal...

bagaikan batu besar menghempap kepala bila sonongrapher explain berkenaan jantung abid..tapi saya cuba kuatkan semangat untuk terima apa saja kemungkinan yang mendatang..then kami consult dengan doktor maria..dia explain pasal penyakit ini dan kebetulan anak saudaranya pun mengalami masalah yang sama macam abid..adiknya kena berhenti keje sebab kena fokus untuk menjaga anak saudaranya itu..dan doktor meramalkan jangka hayat anak saudaranya xlama..bila dengar cerita doktor maria tu macam2 perkara mula bermain2 dalam fikiran..adakah saya pun kena berhenti keje jugak untuk jaga abid nanti, mampukah kami menjaga abid dengan baik sedangkan dalam masa yang sama perlu fokus pada aisyah dan muafah juga..Allahuakbar rasa xberpijak di tanah je masa tu..ye lah selama ni duk dengar dan baca kisah orang lain je kali ni terjadi kat diri sendiri..kemudian doktor maria buat surat rujukan dan tanya kami mahu ke hospital mana samada PPUKM atau PPUM sebab kat sana je ada foetal maternal unit...

bila difikirkan jarak kedua2 hospital ni kami pilih untuk rujuk ke PPUKM which is yang paling dekat dgn rumah walaupun tahu jalan nak ke sana memang selalu sesak..sebab bila tanya hospital putrajaya doktor maria kata kat sana xada cardiology paeds..so dari situ bermulalah rutin checkup di ppukm yang menuntut pengorbanan masa kami kerana terikat dengan banyak temujanji klinik dan hospital...









 abid@25 weeks:)

 4 chamber heart~masa ni detect saiz bilik kanan kecik dari sebelah kiri




to be continued....

No comments:

Post a Comment