Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, February 5, 2015

stok barang keperluan anak-anak

Assalamualaikum w.b.t,

bila mempunyai anak yang jarak dekat2 ni dan masih lagi menggunakan keperluan yang sama, setiap bulan saya dan en.suami akan survey kedai2 yang menawarkan harga yang murah..ye lah anak sume tiga orang so kuantiti yang perlu dibeli adalah tripple..setiap bulan keperluan yang memang wajib dibeli ialah susu (dumex dupro&dugro), diapers, wet tissue dan pencuci botol..yang dibeli 2@3 bulan sekali biasanya pencuci baju, puting botol dan lain-lain..antara kedai pilihan kami ialah:

1. Manjaku Bangi

di sini biasanya kami akan beli diapers (drypers), wet tissue dan pencuci botol..harga drypers kat sini biasanya dalam range RM33.90..kalo ada promosi dapatlah harga RM30.90@31.90..sekali sekala dapatlah RM29.90 tapi tu  pun memang rare sangatlah..baru2 ni g tengok harga drypers dah jadi RM34.90..hrmm belum gst dah naik harga ye..pernah jugak cuba bertukar ke jenama lain yang lebih murah macam onwards, whoopee dan sebagainya tapi kualiti xsama macam drypers..pelekat mudah tanggal dan cepat bocor..ini pengalaman saya dan anak2 la..lain orang lain pendapatnya..lagi satu saya perasan walaupun harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari drypers tapi kuantiti dalam setiap pek adalah kurang dari kuantiti drypers..contohnya untuk drypers saiz M satu pek besar ada 80 keping (RM30.90-RM34.90), kalo jenama lain ada yang 56, 64 dan harga dalam range RM25-RM30..so kalo kira by sekeping tu lebih kurang sama je kan harga dia..so mehla kita main matematik dulu sebelum beli hehe...

susu pulak tiga2 anak minum dumex..abid minum dupro, muafah dugro 1-3 tahun dan aisyah dugro 3-6 tahun..harga untuk setiap kategori ni pun xsama..untuk susu umur 1 tahun ke bawah memang mahal sikit..susu muafah dan aisyah pun kadang dapat harga sama kadang harga berbeza..tapi start penghujung tahun lepas kebanyakan susu formula dah naik harga..kalo dulu dekat econsave bangi masih lagi dapat harga RM18-RM20 kalo time promosi..sekarang ni paling murah pun dapat RM22.90..susu abid pulak RM27-RM29 satu pek..keperluan sebulan untuk abid 6 pek, muafah 6 pek n aisyah pun 6 pek..total sebulan dalam 18 pek susu kena beli..anak2 pulak jenis peminum susu tegar huhu...sebab tu lah kami sanggup ke beberapa tempat semata-mata untuk dapatkan harga yang lebih menjimatkan..kalo setakat nak beli 1-2 pek je kami xkisah..ini 18 pek setiap bulan..


2. Pasaraya Grand Union, Serdang

ada satu tempat yang saya nak kongsi dengan kawan2 sume yang berada di sekitar bangi, serdang, putrajaya dan sri kembangan..iaitu pasaraya grand union di serdang..saya xtahu nak tunjuk map camana tapi tryla tanya en.google ye hehe..en.suami yang selalu datang sini sebab dekat dengan sekolahnya..biasanya harga susu dumex kat sini antara yang termurah berbanding tempat lain termasuklah mydin..tapi harganya pun ikut masa jugaklah bukan setiap masa murah..so bila tengok harga yang murah berbanding biasa memang kami akan beli untuk stok 2-3 bulan akan datang...selain dari tu, barang2 lain pun memang murah berbanding pasaraya lain..so apalagi jomla serbu grand union huhu...

3. Pasaraya Darussalam, Presint 9 Putrajaya

kat sini drypers memang murah jugak dalam RM31.90..salah satu pilihan tapi kami lebih suka beli di manjaku sebab biasanya akan dapat free gift kalo beli banyak hehe..tapi kalo xda tempat lain dah memang beli kat sini la jawabnya..sampaikan abang ipar yang duk kajang pun datang beli kat sini hehe...

 bila dapat harga murah beli banyak terus untuk stok..at least dh jimat untuk 2-3 bulan


 borong di expo midvalley

baru2 ni grand union nak habiskan stok yang pek lama..harga RM39.95 untuk 2 pek dan dapat lagi percuma 350 gm untuk setiap 2 pek tu...berbaloi kan?so jadilah mcm gambar kat atas ni..tu pun kalo boleh en.suami nak borong 1 rak tu..orang yang tengok mesti ingat kami berniaga huhu..kalo beli mcm ni In Shaa Allah mampu bertahan 3-4 bulan..dah save berapa dahtu...


2 comments:

  1. darulsalam skrg pun dh 33.90...0123377258 ada jual pamper drypers wee wee dry. harga rm32.00/pack..dapat jimat rm1.90

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak pemborong pampers ja? klu ya blh contact sy x. 012-4430749

      Delete