Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, June 24, 2015

Diari Jantung Abid: 7 Mac 2014 lahirnya seorang pejuang

Assalamualaikum w.b.t,

sambung kembali kisah perjuangan abid..maklumlah sibuk menguruskan kelahiran adik abid, ammara maryam yang kini dahpun berusia 3 bulan lebih..menjadi ibu kepada 4 orang anak ni sangat menuntut kesabaran yang bukan sedikit..penat tapi bahagia:)

alhamdulillah masa yang kami nantikan telah tiba..tepat jam 2.50 petang di hari jumaat yang mulia, lahirlah abid ke dunia..syukur kelahirannya dipermudahkan..saat menahan sakit contraction, hati lagi berdebar untuk bertemu dengan anak yang dikandung selama 39 minggu ini..maklumlah dari awal sudah mengetahui keadaan abid sejak dari usianya 25 minggu dalam kandungan..

sebaik saja abid lahir, doktor paediatric terus membuat pemeriksaan ke atas abid, di sebelah katil saya, jika sebelum bersalin saya risau andainya abid tidak menangis sebaik saja lahir namun tanggapan saya meleset, jeritan kuat abid memenuhi segenap ruang labor room tu, alhamdulillah..

muhamad abid muayyad bin muhamad

selepas abid diperiksa, en.suami memaklumkan bahawa abid kena diletakkan di NICU (Neonatal Intensive Care Unit)..eh kenapa pulak sedangkan sebelum ni Dr.Yong bagitau boleh rooming in dengan saya tapi masa tu tak sempat nak tanya detail sebab en.suami dah kena keluar dari labor room tu ..sementara saya 'diselesaikan' dalam labor room tu, en.suami mengiringi abid ke NICU..sebaik saja selesai urusan saya ditolak ke wad bersalin ..en.suami datang dan memaklumkan bahawa keadaan abid baik2 sahaja..cuma tujuan abid diletakkan di NICU adalah untuk pemantauan doktor sahaja..alhamdulillah lega dengar..petang tu juga saya dan en.suami ke NICU untuk melihat cahaya mata yang dinanti-nanti selama ini..kali pertama melihat abid perasaan tak dapat nak digambarkan..gembira sedih semua ada..walaupun abid ada masalah jantung tapi badannya agak bersemangat..3.47kg hehe

tapi yang membuatkan saya ralat bila melihat ada tiub susu yang dipasang di mulut abid, anggapan saya adakah abid sudah diberi susu formula..oh kalau betul memang saya terkilan sebab niat saya untuk memberi susu ibu sepenuhnya kepada abid..dah la masa dalam room tak dapat nak skin to skin contact..lalu saya bertanyakan nurse yang jaga abid tentang penyusuannya, alhamdulillah abid masih belum minum susu lagi, diaorg just standby tiub susu tu andai kata abid tak mampu untuk direct feed dengan saya..lalu saya meminta kebenaran untuk menyusukan abid secara direct..alhamdulillah abid beroleh kolustrum yang sangat berharga di awal-awal kelahirannya..tapi agak sukar juga untuk memegang abid ketika itu disebabkan ada beberapa wayar yang attach di badannya..kena berhati-hati sebab kalau tersalah sentuh ke apa mesin akan terganggu..

masa ni lah saya asyik duk perhati mesin kat situ dan belajar bacaan-bacaan di mesin tersebut, mana yang kadar oksigen mana yang kadar 'heart rate', bp dan sebagainya..kalau orang lain oksigen 100%, abid punya dalam 98-100%..doktor kata keadaan abid baik berbanding dengan kes-kes lain...














malam tu saya kembali ke katil saya untuk berehat dan en.suami pun pulang ke rumah..tapi tak berehat sangat pun sebab sepanjang malam saya expressed susu secara marmet untuk bekalan abid sepanjang malam tu, maklumlah 'stimulation semulajadi' duk kat NICU hehe..

keesokan paginya (sabtu) en.suami datang dan kami pergi melawat abid bersama-sama..masa ni saya dah boleh discharged..bila sampai di tempat abid saya bagitau nurse untuk duduk bersama-sama dengan abid..tapi saya kena balik rumah dulu sebab nak ambik beberapa barang..on the way balik sempat singgah kenduri sepupu di gombak..al maklumlah tujuan ma datang sebab nak pergi kenduri sepupu saya..tak sangka pulak yang saya dah bersalin sehari sebelum tu hehe..memandangkan dekat je hukm dengan gombak tu maka kami singgah sekejap..malam tu saya tido di rumah..nasib baik ma dan adik beradik saya ada boleh tolong tengokkan aisyah dan muafah..

ahad pagi saya dan en.suami pergi melawat abid..dan nurse pun dah sediakan 'tilam vono' saya:)..seunit sofa bed di ruang cubicle abid..cukupla untuk meluruskan kaki walaupun hakikatnya tidak berapa nak selesa dalam keadaan baru 3 hari bersalin..agak mencabar juga sebab nak berjalan ke bilik air dan juga membersihkan diri kena g ke bilik tetamu di luar wad..agak jauh juga nak berjalan tapi dah terpaksa nak buat macam mana:)

sepanjang 5 hari abid di NICU, saya berulang alik dari rumah ke hospital..balik pun sebab nak berehat sekejap (tinggallkan ebm untuk abid) walau hakikatnya xboleh rehat pun sebab aisyah dan muafah tengah melasak..petang ke hospital semula tido dengan abid sampai esok pagi..

kami dimaklumkan yang abid akan diperiksa oleh doktor pakar jantung kanak-kanak pada hari isnin dan kemungkinan abid dah boleh balik rumah hari isnin tu..sebab sabtu ahad doktor tak ada..hari isnin tu tunggu punya tunggu doktor tak datang-datang..lalu dalam pukul 5 ptg kami balik ke rumah..esoknya pagi selasa sebaik sampai di tempat abid nurse bagitau abid dah boleh balik..alhamdulillah..nurse cakap doktor datang lewat dah petang semalam dalam pukul 6 lebih buat echo..alahai xsempat jumpa doktor nak tahu pasal keadaan sebenar abid..tanya nurse pun dia tak tahu sangat..x pe lah yang penting abid dah boleh balik rumah:)..temujanji untuk jumpa doktor pakar jantung kanak-kanak adalah 2 minggu lagi

sebaik saja abid sampai di rumah, kakak-kakaknya apalagi berebut-rebut nak pegang nak tengok nak riba adik baru:)..alhamdulillah sepanjang abid di rumah, keadaannya baik-baik saja..tak ada apa yang membimbangkan..tetamu yang datang melawat pun cakap abid tak nampak macam orang sakit pun..ye lah sebab abid menyusu ok, berak kencing pun ok pendek kata semua macam baby yang sihat sehinggalah usianya mencecah sebulan........



to be continued...

Tuesday, June 23, 2015

'double breastpump' versi saya:)

Assalamualaikum w.b.t,


Selamat berpuasa di bulan ramadhan buat anda semua:)


Alhamdulillah maryam dah pun berusia 3 bulan lebih..alhamdulillah masih ekslusif menyusu ibu sepenuhnya..semoga kali ini dimurahkan dan dipanjangkan rezeki buat maryam..jika sebelum ni semuanya tak sampai 2 tahun (kes pregnant di luar jangkaan huhu) harap kali ni ada rezeki maryam..aamiin

sejarah breastpump sebelum ini

kali ni nak share mengenai gajet penyusuan saya sepanjang menyusukan empat orang anak..saya tak pernah cerita pasal peralatan menyusu setakat ni kan:)..setakat ini saya mempunyai 3 breastpump (2 manual dan 1 elektrik)..untuk manual saya menggunakan avent manual dan medela harmony..pam avent manual saya beli sebelum aisyah lahir..alhamdulillah sangat best dan selesa menggunakannya..ketika aisyah berusia 1 tahun 4 bulan, muafah lahir..masa ni saya dah berniat untuk beli pam elektrik dah sebab fokus nak menyusu sepenuhnya muafah dengan susu ibu..lalu saya membeli medela swing (single elektrik)..masa ni tak banyak lagi pilihan breastpump tak macam sekarang yang tumbuh bagaikan cendawan sampaikan rambang mata dibuatnya hehe..so masa muafah saya mengepam menggunakan avent manual dan medela swing...

1 tahun 4 bulan selepas itu, abid pula lahir..masa ni pam avent tu tak boleh guna sebab spare part nya rosak..agak susah nak cari spare part avent ni, lalu lepas dah dapat green light dari en.suami, dapatlah medela harmony..pengalaman guna medela harmony ni sangatlah best dan praktikal sebab hobi saya masa dalam pantang ialah buat tandem pumping (menyusu sebelah pam sebelah)..kalau nak guna swing agak payah sebab nak jaga wayar dia sume maklumlah kaki tangan tak duk diam hehe..sebab tu la saya prefer breastpump manual untuk tandem pumping ni...

tapi perancangan Allah lagi cantik, semasa abid berusia 3 bulan lebih saya disahkan pregnant 6 minggu..masa ni saya baru 2 minggu naik kerja selepas cuti bersalin..so susu saya mula drop, drop n terus drop..terpaksa la campur susu formula (pasrah)..tapi saya tetap berlapang dada sebab semuanya disebabkan fitrah badan bukan disebabkan kemalasan saya untuk mengepam dan menyusukan anak..

bila maryam lahir ketika abid berusia 11 bulan lebih, saya nekad untuk menyusukan maryam dengan susu badan sepenuhnya..tapi cabaran menyusukan maryam kali ni agak kuat..2 minggu selepas bersalin kami balik kg kerana adik perempuan saya nak kahwin..hari kedua di kampung maryam warded di husm sebab dijangkiti chicken pox (malam tu adik saya akad nikah)..orang sibuk di masjid kami sibuk di hospital huhu..10 hari maryam warded, selepas seminggu maryam discharged abid pula masuk wad..penatnya badan Allah je yang tahu..disebabkan tidak cukup rehat, penat, makan minum tak teratur susu saya drop dengan agak teruk..selepas maryam keluar hospital, barulah saya mula megepam untuk buat stok..nak bangkit semula dari zero memang mencabar ditambah dengan kakaks dan abang maryam yang semakin aktif membesar memang berperang jugaklah..jadi apa yang saya buat untuk up kan balik production saya amalkan tandem pumping..semasa maryam menyusu saya pun mengepam yang sebelah lagi guna medela harmony..alhamdulillah dengan cara ni saya dapat mengumpul stok ebm di kampung..walaupun xbanyak tapi syukur masih ada rezeki maryam..kalau nak harapkan masa free untuk fokus mengepam sahaja memang tak mampu dan tak sempat..dengan nak jaga 4 orang anak kecik serentak ni nak ke bilik air pun berkira huhu...

naik je kerja selepas cuti 2 bulan, saya kembali dengan rutin sebelum ni, dari satu beg kepada 3 beg dibawa ke ofis..1 handbag 1 cooler bag satu lagi beg bekal air+makanan:)..dan untuk memendekkan masa mengepam saya buat double pumping..tapi bukan menggunakan double breastpump yang khusus ye tapi sebaliknya jeng jeng jeng hehe..

ni lah dia 'double breastpump' saya...sebelah elektrik sebelah manual:)


ikutkan hati ni mau je saya beli elektrik double breastpump yang baru tapi saya tahan jangan ikut nafsu:)..sekarang ni macam2 brand ada kan?harga pun murah2..masa 2,3 tahun lepas tak banyak sangat pilihan...tapi buat masa ni masih lagi boleh bertahan walaupun lenguh nak guna yang manual tu..sebab yang manual saya suka untuk buat tandem pumping je:)

apapun dengan cara ni saya dapat menjimatkan masa mengepam di ofis..dan hasilnya juga berbeza jika menggunakan single pam..dengan harapan bila en.suami baca entry ni terbukak hatinya untuk 'meluluskan' niat dalam hati saya ni walaupun sebelum ni dia tanya saya nak beli ke pam idaman saya (lacte duet) tapi saya kata tak pun (padahal dalam hati ada niat tu hihi)...



purata hasil perahan..5-6 oz..alhamdulillah cukup untuk maryam


walaupun hasilnya tak la semeriah orang lain tapi bagi saya itu tak penting..yang penting susu untuk maryam cukup, banyak atau sikit itu semua rezeki Allah..kadang-kadang terasa gak bila ada yang membanding2kan hasil perahan masing2..tapi bagi saya apa yang lebih utama adalah susu kita CUKUP untuk anak kita..bagi semangat untuk diri sendiri hihi...




maryam..cinta hati kami sekeluarga:)







Tuesday, June 9, 2015

cabaran breastfeeding: antibiotik=susu merudum

Assalamualaikum w.b.t,

menyusukan maryam kali ini banyak sungguh dugaan..Allah..di awal2 kelahirannya dulu diuji dengan maryam yang kena chicken pox..kepenatan berulang alik ke hospital dan dalam masa yang sama sibuk dengan majlis kahwin adik saya menyebabkan saya kurang rehat (17 hari berpantang), makan minum ke laut tambah pulak nak menguruskan 3 orang anak di rumah menyebabkan susu saya merudum dengan jayanya:(..masa tu memang saya betul2 upset..risau seandainya terpaksa bagi susu formula kepada mayam..namun benarlah Allah itu Maha Penyayang..3 hari terakhir maryam di wad doktor dah benarkan saya stay di hospital bersama maryam kerana keadaan maryam dah bertambah baik walaupun masih lagi diletakkan di bilik isolation..yang penting saya dah boleh direct feed maryam dan dalam masa yang sama dapat stimulate susu secara semulajadi..alhamdulillah selepas itu production back to normal..syukur sangat2..

dan minggu lepas sekali lagi saya diuji..sebaik saja sampai di kg (minggu pertama cuti sekolah), saya terus flat..dah la masa hari saya sampai tu, sepupu saya sebelah rumah kawin..dengan ramai tetamu yang datang termasuklah di rumah saya sekali membuatkan saya rasa nak pitam..badan dah mula rasa sejuk panas sejuk panas..dan masa ni jugak saya sakit sangat di bahagian abdomen..sungguh xpernah merasa sakit seperti ini sampai berguling2..kesian maryam nak pegang dia pun tak boleh..en.suami ajak g klinik tapi saya tak nak..seboleh mungkin saya cuba untuk bertahan dan elakkan makan panadol (walaupun panadol selamat untuk bf mommy)..

tahan punya tahan hari kedua di kampung keadaan masih sama..last2 saya telan jugak panadol 2 biji..alhamdulillah lega sekejap rasa sakit tu..tapi malam tu rasa sakit menyucuk datang menyerang kembali..badan saya dah panas gila..last2 terpaksa akur juga untuk ke klinik..bila dibuat pemeriksaan doktor kata saya kena infection di saluran kencing (tapi bukan kencing kotor)..sebab tu la saya rasa sakit yang amat sangat dan doktor cakap demam saya pun tinggi suhunya..so doktor bagi ubat demam dan antibiotik..dengar saja antibiotik saya terus tanya doktor..ye lah setahu saya ibu menyusu seboleh2nya elakkan pengambilan antibiotik (jika boleh)..sebab ada antibiotik yang tidak boleh diambil untuk ibu menyusu dan kesan yang paling ditakuti ianya akan mengurangkan susu badan..inilah yang paling saya risau..dah la masa tengah demam tu susu memang dah drop..susu pun xsempat nak perah sebab sampai2 je kampung terus terbaring sakit habis satu badan...

tapi doktor tu cakap antibiotik yang dia bagi tu selamat untuk baby dan tak akan mengurangkan susu..bab selamat tu In Shaa Allah saya yakin tapi bab yang tak mengurangkan susu tu saya tak berapa nak yakin..ikutkan hati memang saya tak nak makan ubat2 tu tapi kalau saya tak makan sanggupke saya tahan sakit yang sangat kuat tu..dan bila saya tak sihat anak2 pula akan rasa tempiasnya..macamana nak layan anak2 dan menyusukan maryam sedangkan masa tu nak berpijak pun rasa sakit mencucuk..

akhirnya saya terpaksa jugak makan (salah satunya tak nak kena bebel dengan en.suami huhu)..masuk hari ketiga saya makan antibiotik tu, saya start untuk memerah susu bila badan dah rasa sedikit kuat..perah punya perah almost setengah jam hasilnya sungguh menyedihkan saya..


hasil setengah jam..sedih kan?


berapa titik je yang dapat..saya syak ni kesan dari pengambilan antibiotik+saya tak sihat..tapi sebelum ni pun walaupun tak sihat tak adalah teruk macam ni sekali hasilnya..lalu saya putuskan untuk tidak habiskan antibiotik yang sepatutnya kena habiskan dalam masa 5 hari..alhamdulillah selepas 2 hari susu dah kembali macam biasa..dan saya pun dah semakin sihat selepas berurut selama 3 hari di kampung..mak bidan kata saya kena demam urat..ye la kot sebab selepas bersalin saya sempat berurut sekali sahaja dan selepas tu balik kampung terus tak duduk diam bila anak2 masuk hospital (maryam dan abid)...

harapan saya semoga saya terus diberi kekuatan untuk menyusukan maryam dan smeoga Allah terus melimpahkan rezeki buat maryam..sedaya mungkin saya ingin menyusukan maryam selama mana diberikan rezeki dariNya..walaupun pelbagai rintangan yang dilalui namun semuanya saya cuba untuk terus bangun dan terus melangkah..doakan saya ye kawan2...


suka sangat dapat 'bercakap' dengan ayahnya:)



maryam 3 bulan lebih..alhamdulillah masih lagi exclusive bf..semoga sampai 2 tahun ye sayang...