Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Saturday, August 6, 2011

Aisyah@Wad 1TB HUSM Kubang Kerian

Salam Ramadhan:),

huhu arini marathon update blog, mlm ni e.suami balik putrajaya semula dah so kena gunakan peluang yg ada sebaik mungkin hehe...
masa usia aisyah 10 hari aritu, aisyah kena admitted kat wad di HUSM Kubang Kerian due to high level of bilirubin (yellowish pigment) yg menyebabkan jaundis...cian aisyah...nasib baik saya boleh dok skali dlm wad temankan aisyah..kalo x, xtahula mcmana rasanya berjauhan dgn aisyah..xsanggup!!!

masa mula2 sampai hospital doc interview mcm2...pastu terus letak bwh lampu phototherapy tu..n bila letak je bwh lampu tu aisyah terus menangis2...xselesa duk dlm tu agaknya...ye la panas pastu mata plak kena tutup dgn 'spek'...tinggal pampers je kat badan...aisyah plak xboleh duk diam kejap2 tercabut 'spek mata'...mmg xbleh tdo masa kat spital..kejap2 aisyah nangis..tgk budak lain diam je..suara aisyah je yg kuat hehe...

selama 1 mlm duk hospital, pagi esoknya doc amik darah..aisyah adalah baby pertama yg kena amik darah pagi tu kemudian baru baby2 lain..kebetulan bilik prosedur dkt dgn tempat mkn so saya pun duduklah kat situ..dpt dgr ckit2 perbualan doc ngan nurse kat dalam tu..tiba2 terdengar doc ckp yg baby yg mula2 tu xleh amik darah lagi..tiba2 rasa cuak sbb baby yg 'mula2' tu aisyahla..dlm hati risau dah takut2 ada apa2 kat aisyah...bila dh selesai sume tu nurse bagi baby masing2 n tengok2 kaki dan tangan aisyah dua2 berbalut..baby lain kat tangan je aisyah je sampai kaki pun kena cucuk..agaknya sbb aisyah kecik susah nk carik urat nk amik darah...cian anak ibu...
nasib baik jugak masa aisyah kena admitted tu en.suami masih bercuti..at least adala ckit kekuatan...pastu saya tanya nurse kat situ bila bleh tahu result darah tu, dia ckp petang tu akan tahu..dlm hati berdoa mitak2la turun bacaannya...masa kena refer ke hospital tu bacaan bilirubin aisyah 259...

dan nasib baik jugak dekat wad tu para suami2 boleh masuk dari pukul 9 pagi hingga 7 tapi setakat duduk di bilik menunggu je lah, xleh masuk sampai ke wad..apapun at least xda la rasa sunyi sgt bila en.suami dtg bleh gak borak2 sambil2 g jenguk aisyah kat bawah lampu...

dlm pukul 3 ptg hari kedua kat wad, saya ada request 'spek' yg baru dari nurse coz yg lama punya dah basah kena muntah susu aisyah..masa mitak tu nurse ckp aisyah dah boleh discharged...terkejut gak plus double syukur sebab xlama asiyah kena tahan kat wad..rindu rumah kan dik?sib baik jugak en.suami xhantar my mum balik rumah sebab ma ckp dia nk tunggu sama2 kat situ...alhamdulillah, sebaik saja tahu aisyah dh boleh discharged terus en.suami settlekan apa yg patut dan saya plak siap2kan barang utk balik...syukur alhamdulillah bacaan bilirubin dah turun ke 220...just nice utk discharged...tapi still kena check darah kat klinik bila kuar wad nanti...pas dah settle sume kami terus balik...semoga baby2 lain yg masih dkt wad dgn mcm2 masalah kesihatan,didoakan semoga cepat sembuh dan sihat...amin

alhamdulilah walaupun skrg aisyah still lagi ulang alik klinik utk check darah tapi bacaannya dh semakin berkurang..namun nurse kat situ ckp baby yg bwh 2.5 kg mmg amik masa yg agak lama utk sembuh sepenuhnya kalo nk dibandingkan dgn baby yg full term..xpa la syg asalkan aisyah sihat xda sebarang masalah2 lain...skrg bacaan terkini 190..utk disharged dari klinik ni pulak kena bacaan 170..mitak2la xnaik dah dan semoga makin berkurang jaundis aisyah..amin

aisyah dlm wad..masa ni xbogel lagi..'spek' plak asyik tercabut sebab tgn xleh duk diam:)

now berat terkini aisyah 2.4kg..mmg jauh perbezaannya kalo nk dibandingkan dgn baby2 full term tapi bagi saya itu sudah cukup melegakan hati saya..ye la masa timbang kat wad berat aisyah 2.13kg, then check hari khamis lepas 2.2 kg, arini nurse dtg rumah timbang 2.4kg..walaupun sikit je naik tapi syukur sgt2..semoga aisyah cepat sembuh ye syg...semoga aisyah membesar dgn sihat dan dijauhkan dari sebarang masalah...amin

No comments:

Post a Comment