Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, August 18, 2011

36 hari berpantang

Salam Ramadhan:),

fuhh lama2 sekali baru bleh mengadap blog ni..kalo x baru je nk bukak laptop aisyah merengek2 lapar terus KIV..kdg2 nk bw pun xsempat..ni pun curik2 update sementara aisyah sedang lena tido hehe..
btw harini dah hari ke-36 saya berpantang kat kg..means ada lagi 4 hari utk 'bebas':P..hari berpantang ni sebenarnya mcm2 versi yg sy dgr..ada yg pantang 40 hari, 44 hari, 60 hari tp kt kg ni mak2 kita pantang 40 hari..maka dgn itu sy pun 'ter'otomatik 40 hari jugakla pantangnya..tapi ais tetap pantang 100 hari..dugaan sungguh pantang dibulan puasa ni tambah pulak ngan cuaca skrg yg panas..tengok org minum ais dgn mcm2 jenis minumannya teramatlah menggoda huhu...

cerita pasal menu berpantang pulak, mcm ibu2 lain jugakla saya rasa..antaranya:

  • ikan bakar (selar, sardin, gelama),lepas 20 hari baru try yg bergoreng sikit hehe
  • sayur sawi (biasanya masak tumis air)
  • ayam bakar (ni pun selepas 20 hari baru makan),kdg2 cubit gak sikit2 ayam percik huhu
  • sup ikan haruan 
  • buah pulak saya berani makan oren je..maklumla kalo ikut org tua semua buah 'sejuk'..itu xboleh ini xboleh tapi kalo dari sudut kesihatan bukanke elok makan buah tapi 2 la byk sgt mitosnya
  • air biasanya sy minum milo..awal2 dulu minum gak kopi tp since aisyah kena jaundis so nurse suh stop dulu minum kopi..kdg2 saya minum gak air sunquick oren tapi yg suam la..susu?kdg2 minum huhu
  • lain2 makanan...kena dpt kelulusan bonda dulu:)
tapi memandangkan saya bersalin c-zer maka ada benda2 yg xboleh makan spt org bersalin normal..penjagaannya agak ketat sikit..sebab tu la saya prefer utk bersalin normal wpun sakit..tapi nk buat mcmana...hope kalo ada rezeki lagi lepas ni harap2 boleh normal pulak hehe...

apa pun yg paling menggumbirakan hati ini bila timbang masa cukup sebulan aritu,berat saya dah turun sebanyak 13 kilo:D...saya perlu turunkan 2 kilo lagi utk kembali ke berat asal sblum pregnant..kalo turun lagi byk pun lagi saya suka asalkan masih dalam range BMI yg normal:)...

susu aisyah???alhamdulillah setakat ni sy masih fully bf aisyah..wpun byk tekanan dan halangan yg saya hadapi dlm bf ni tapi sy tetap tekadkan dlm hati utk bf setakat yg termampu wpun dulu hampir2 tertewas gak ngan kata2 org kg..biasala bila duk kg ni ramai yg dtg melawat..bila tgk aisyah lahir kecik je sume yg dtg mesti ckp "keciknya..berapa berat ni"..pastu kebetulan ada bbrapa nenek kt kg saya ni yg ada anak/menantu yg duenya beza bebrapa hari je dari aisyah (edd aisyah 12/8 tapi aisyah lahir 14/7) yg bersalin dekat2 ngan tarikh due, siap ckp cucu mereka besar lagi dari aisyah...kdg2 geram sgt bila dgr ayat2 mcm tu..sedih pun ada..tp xpa la aisyah ibu tetap syg aisyah wpun aisyah kecik lagi..jgn pedulikan kata2 org ye aisyah...ibu tahu anak ibu ni wpun kecik, kecil2 cili api..sekali tendang bantal tergolek ke bawah hehe...

pastu ada gak yg duk sogokkan suh campurkan ngan susu formula..katanya kesian tgk aisyah kecik je, takut susu badan xcukup..bila nk besar..anak org lain umur sebulan dua pun dah tembam..ni aisyah dah umur sebulan naik pun xsampai 1 kilo.masa tu la saya hampir2 tertewas dan hampir jugak 'ter'bagi susu fm..bila bagitau en.suami dia ckp x pa kecik pun, xyah dgr ckp org..sebab tu la sampai skrg sy still istiqomah dgn bf ni..

lagi satu baik buruk pantang kt kg ni..bila aisyah kena jaundis aritu..ramai yg suh bagi minum air masak banyak2,bagi susu kambing, makan itu makan ini..tapi saya tetap berpegang dgn nasihat nurse2 kat KK dulu dan dari ceramah masa pegi parentcraft kat KPJ Kajang dulu, penawar utk jaundis hanyalah susu ibu sahaja!!!..xperlu bagi apa2 selain susu ibu sebab perut baby yg baru lahir masih kecik dan penghadamannya masih belum matang utk menerima apa2 selain SI..cuma saya ada mandikan dgn air teh dan daun inai sebagai usaha..alhamdulillah aisyah dah baik dari jaundis..

ermm.byk pulak celotehnya..tu la kalo dah start menaip mcm2 la yg keluar huhu..k lah nk pegi lunch dulu...oppppsss sori ye org2 yg sedang berpuasa:)..till jumpa lagi..daaa

otw balik kg utk berpantang..jom makan:D

note:

mlm ni en.suami terchenta balik..sukanya:)

5 comments:

  1. aah la kak.pedulikn org ckp ape.diorg ckp bdk yg lahir mmg da beso.3kg+ nk compare dgn bdk lahir 2kg+.mmg la beza
    danish dulu lahir pn brt 2.65kg je.tp alhamdulillah fuly bf,danish naik 1.25kg pas sebulan

    ReplyDelete
  2. besela kak..tu namenya dugaan berpantang..
    pedulikan..yg penting fully BF selagi termampu..
    rezki aisyah tue susu ibu..;)


    tp org lahir c-sec mmg boleh mkn oren..utk sembuhkan luka..kalo dlu sy mmg pantang mkn ayam..dlm 100 hari jgk la..sbb nurse kate ayam tue nti luka kite jd gatal..tp mmg betul pun..

    dlu dlm sebulan tiap2 ari sy mkn ikan haruan..cpt baik..;)

    anw, lepas 40 ari boleh merdeka lah yek..sempat rase mknan raye..tp igt jgn byk mkn pulut! nti angin..=)

    ReplyDelete
  3. wah bestnye menu pantang ila.... yana dulu mmg xjumpe la aym dlm 40 hari. mkn ikn bakar ngan nsi kosong je. syur air pun pas 3mggu bru mkn huhu..

    Btol tu ila, slagi termampu BF la aisyah. Tp mmg btol pun BF ni byk dugaannya, na dah lalui mcm2, so pe2 pun kita kna kuatkn smgt caiyok2x...

    ReplyDelete
  4. sabar diq, biarlah org nk kata aper...
    take care... Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin
    Halal semua yer

    ReplyDelete
  5. bila balik putrajaya???!!! :D heheheh kak zila, bagi email kat za, za private blog

    ReplyDelete