Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, August 18, 2011

36 hari berpantang

Salam Ramadhan:),

fuhh lama2 sekali baru bleh mengadap blog ni..kalo x baru je nk bukak laptop aisyah merengek2 lapar terus KIV..kdg2 nk bw pun xsempat..ni pun curik2 update sementara aisyah sedang lena tido hehe..
btw harini dah hari ke-36 saya berpantang kat kg..means ada lagi 4 hari utk 'bebas':P..hari berpantang ni sebenarnya mcm2 versi yg sy dgr..ada yg pantang 40 hari, 44 hari, 60 hari tp kt kg ni mak2 kita pantang 40 hari..maka dgn itu sy pun 'ter'otomatik 40 hari jugakla pantangnya..tapi ais tetap pantang 100 hari..dugaan sungguh pantang dibulan puasa ni tambah pulak ngan cuaca skrg yg panas..tengok org minum ais dgn mcm2 jenis minumannya teramatlah menggoda huhu...

cerita pasal menu berpantang pulak, mcm ibu2 lain jugakla saya rasa..antaranya:

  • ikan bakar (selar, sardin, gelama),lepas 20 hari baru try yg bergoreng sikit hehe
  • sayur sawi (biasanya masak tumis air)
  • ayam bakar (ni pun selepas 20 hari baru makan),kdg2 cubit gak sikit2 ayam percik huhu
  • sup ikan haruan 
  • buah pulak saya berani makan oren je..maklumla kalo ikut org tua semua buah 'sejuk'..itu xboleh ini xboleh tapi kalo dari sudut kesihatan bukanke elok makan buah tapi 2 la byk sgt mitosnya
  • air biasanya sy minum milo..awal2 dulu minum gak kopi tp since aisyah kena jaundis so nurse suh stop dulu minum kopi..kdg2 saya minum gak air sunquick oren tapi yg suam la..susu?kdg2 minum huhu
  • lain2 makanan...kena dpt kelulusan bonda dulu:)
tapi memandangkan saya bersalin c-zer maka ada benda2 yg xboleh makan spt org bersalin normal..penjagaannya agak ketat sikit..sebab tu la saya prefer utk bersalin normal wpun sakit..tapi nk buat mcmana...hope kalo ada rezeki lagi lepas ni harap2 boleh normal pulak hehe...

apa pun yg paling menggumbirakan hati ini bila timbang masa cukup sebulan aritu,berat saya dah turun sebanyak 13 kilo:D...saya perlu turunkan 2 kilo lagi utk kembali ke berat asal sblum pregnant..kalo turun lagi byk pun lagi saya suka asalkan masih dalam range BMI yg normal:)...

susu aisyah???alhamdulillah setakat ni sy masih fully bf aisyah..wpun byk tekanan dan halangan yg saya hadapi dlm bf ni tapi sy tetap tekadkan dlm hati utk bf setakat yg termampu wpun dulu hampir2 tertewas gak ngan kata2 org kg..biasala bila duk kg ni ramai yg dtg melawat..bila tgk aisyah lahir kecik je sume yg dtg mesti ckp "keciknya..berapa berat ni"..pastu kebetulan ada bbrapa nenek kt kg saya ni yg ada anak/menantu yg duenya beza bebrapa hari je dari aisyah (edd aisyah 12/8 tapi aisyah lahir 14/7) yg bersalin dekat2 ngan tarikh due, siap ckp cucu mereka besar lagi dari aisyah...kdg2 geram sgt bila dgr ayat2 mcm tu..sedih pun ada..tp xpa la aisyah ibu tetap syg aisyah wpun aisyah kecik lagi..jgn pedulikan kata2 org ye aisyah...ibu tahu anak ibu ni wpun kecik, kecil2 cili api..sekali tendang bantal tergolek ke bawah hehe...

pastu ada gak yg duk sogokkan suh campurkan ngan susu formula..katanya kesian tgk aisyah kecik je, takut susu badan xcukup..bila nk besar..anak org lain umur sebulan dua pun dah tembam..ni aisyah dah umur sebulan naik pun xsampai 1 kilo.masa tu la saya hampir2 tertewas dan hampir jugak 'ter'bagi susu fm..bila bagitau en.suami dia ckp x pa kecik pun, xyah dgr ckp org..sebab tu la sampai skrg sy still istiqomah dgn bf ni..

lagi satu baik buruk pantang kt kg ni..bila aisyah kena jaundis aritu..ramai yg suh bagi minum air masak banyak2,bagi susu kambing, makan itu makan ini..tapi saya tetap berpegang dgn nasihat nurse2 kat KK dulu dan dari ceramah masa pegi parentcraft kat KPJ Kajang dulu, penawar utk jaundis hanyalah susu ibu sahaja!!!..xperlu bagi apa2 selain susu ibu sebab perut baby yg baru lahir masih kecik dan penghadamannya masih belum matang utk menerima apa2 selain SI..cuma saya ada mandikan dgn air teh dan daun inai sebagai usaha..alhamdulillah aisyah dah baik dari jaundis..

ermm.byk pulak celotehnya..tu la kalo dah start menaip mcm2 la yg keluar huhu..k lah nk pegi lunch dulu...oppppsss sori ye org2 yg sedang berpuasa:)..till jumpa lagi..daaa

otw balik kg utk berpantang..jom makan:D

note:

mlm ni en.suami terchenta balik..sukanya:)

Sunday, August 7, 2011

buang tebiat:)

Salam rindu buat semua,


no words..












 errmm...anak ayah:)

Saturday, August 6, 2011

Aisyah@Wad 1TB HUSM Kubang Kerian

Salam Ramadhan:),

huhu arini marathon update blog, mlm ni e.suami balik putrajaya semula dah so kena gunakan peluang yg ada sebaik mungkin hehe...
masa usia aisyah 10 hari aritu, aisyah kena admitted kat wad di HUSM Kubang Kerian due to high level of bilirubin (yellowish pigment) yg menyebabkan jaundis...cian aisyah...nasib baik saya boleh dok skali dlm wad temankan aisyah..kalo x, xtahula mcmana rasanya berjauhan dgn aisyah..xsanggup!!!

masa mula2 sampai hospital doc interview mcm2...pastu terus letak bwh lampu phototherapy tu..n bila letak je bwh lampu tu aisyah terus menangis2...xselesa duk dlm tu agaknya...ye la panas pastu mata plak kena tutup dgn 'spek'...tinggal pampers je kat badan...aisyah plak xboleh duk diam kejap2 tercabut 'spek mata'...mmg xbleh tdo masa kat spital..kejap2 aisyah nangis..tgk budak lain diam je..suara aisyah je yg kuat hehe...

selama 1 mlm duk hospital, pagi esoknya doc amik darah..aisyah adalah baby pertama yg kena amik darah pagi tu kemudian baru baby2 lain..kebetulan bilik prosedur dkt dgn tempat mkn so saya pun duduklah kat situ..dpt dgr ckit2 perbualan doc ngan nurse kat dalam tu..tiba2 terdengar doc ckp yg baby yg mula2 tu xleh amik darah lagi..tiba2 rasa cuak sbb baby yg 'mula2' tu aisyahla..dlm hati risau dah takut2 ada apa2 kat aisyah...bila dh selesai sume tu nurse bagi baby masing2 n tengok2 kaki dan tangan aisyah dua2 berbalut..baby lain kat tangan je aisyah je sampai kaki pun kena cucuk..agaknya sbb aisyah kecik susah nk carik urat nk amik darah...cian anak ibu...
nasib baik jugak masa aisyah kena admitted tu en.suami masih bercuti..at least adala ckit kekuatan...pastu saya tanya nurse kat situ bila bleh tahu result darah tu, dia ckp petang tu akan tahu..dlm hati berdoa mitak2la turun bacaannya...masa kena refer ke hospital tu bacaan bilirubin aisyah 259...

dan nasib baik jugak dekat wad tu para suami2 boleh masuk dari pukul 9 pagi hingga 7 tapi setakat duduk di bilik menunggu je lah, xleh masuk sampai ke wad..apapun at least xda la rasa sunyi sgt bila en.suami dtg bleh gak borak2 sambil2 g jenguk aisyah kat bawah lampu...

dlm pukul 3 ptg hari kedua kat wad, saya ada request 'spek' yg baru dari nurse coz yg lama punya dah basah kena muntah susu aisyah..masa mitak tu nurse ckp aisyah dah boleh discharged...terkejut gak plus double syukur sebab xlama asiyah kena tahan kat wad..rindu rumah kan dik?sib baik jugak en.suami xhantar my mum balik rumah sebab ma ckp dia nk tunggu sama2 kat situ...alhamdulillah, sebaik saja tahu aisyah dh boleh discharged terus en.suami settlekan apa yg patut dan saya plak siap2kan barang utk balik...syukur alhamdulillah bacaan bilirubin dah turun ke 220...just nice utk discharged...tapi still kena check darah kat klinik bila kuar wad nanti...pas dah settle sume kami terus balik...semoga baby2 lain yg masih dkt wad dgn mcm2 masalah kesihatan,didoakan semoga cepat sembuh dan sihat...amin

alhamdulilah walaupun skrg aisyah still lagi ulang alik klinik utk check darah tapi bacaannya dh semakin berkurang..namun nurse kat situ ckp baby yg bwh 2.5 kg mmg amik masa yg agak lama utk sembuh sepenuhnya kalo nk dibandingkan dgn baby yg full term..xpa la syg asalkan aisyah sihat xda sebarang masalah2 lain...skrg bacaan terkini 190..utk disharged dari klinik ni pulak kena bacaan 170..mitak2la xnaik dah dan semoga makin berkurang jaundis aisyah..amin

aisyah dlm wad..masa ni xbogel lagi..'spek' plak asyik tercabut sebab tgn xleh duk diam:)

now berat terkini aisyah 2.4kg..mmg jauh perbezaannya kalo nk dibandingkan dgn baby2 full term tapi bagi saya itu sudah cukup melegakan hati saya..ye la masa timbang kat wad berat aisyah 2.13kg, then check hari khamis lepas 2.2 kg, arini nurse dtg rumah timbang 2.4kg..walaupun sikit je naik tapi syukur sgt2..semoga aisyah cepat sembuh ye syg...semoga aisyah membesar dgn sihat dan dijauhkan dari sebarang masalah...amin

39 minggu 2 hari

Salam Ramadhan buat semua,


Alhamdulillah setelah sekian lama berehat dari berbelog (lama ke hehe?) arini baru berkesempatan menjenguk blog terchenta ini..bila en.suami balik barulah dapat berinternet hehe (mood hepy en.suami balik mgu ni:D)..

bukak2 je blog ni tengok kat ticker tu usia kandungan dah mencecah 39 minggu 2 hari..means lagi 5 hari sampailah masa dan ketikanya aisyah dijangka lahir ke dunia ni:)
tapi dengan izin Allah S.W.T aisyah dah lahir lebih awal dari jangkaan semasa usia kandungan memasuki 36 minggu atau lebih tepat lagi 35 minggu,6 hari 8 jam:)

apa pun syukur alhamdulillah diatas kelahiran anugerah terindah ini buat kami sekeluarga...walaupun byk benda yg dirancang xsempat untuk dilaksanakan sebelum kelahiran aisyah (maklumlah ingatkan lama lagi..masin mulut misi2 kat KK Presint 9 yg selalu ingatkan manala tau kot2 saya bersalin awal ke hehe) namun kehadirannya memberi seribu erti buat kami sekeluarga tambah2 di bulan yang penuh kemuliaan ini...

hari ni alhamdulillah aisyah dah berusia 24 hari...dah ada sedikit sebanyak perbezaan samada rupa, perangai dan mcm2 lagi..seronok tengok perkembangannya dari hari ke hari..walaupun beratnya masih belum bertambah dengan banyak (masa masuk wad aritu beratnya turun sehingga 2.13kg sahaja) tapi harap2 aisyah membesar dengan sihat dan kuat nanti...oh ya aisyah sekarang masih lagi mengalami prolong jaundis..risau gak..nurse kat KK kata budak yg bawah 2.5 kg amik masa yg agak lama untuk pulih dari jaundis ni berbanding budak yg lebih berat berat badannya.sebab tu la sampai sekarang aisyah masih berulang alik ke klinik utk amik darah sampaila bacaannya turun ke tahap yg ditetapkan..semoga aisyah cepat sembuh ye sayang...ibu nak aisyah sihat2 sentiasa...amin..k lah jom kita tengok aisyah:)


 salah satu gaya tido yg disukai aisyah:P

 sedapnya tido:)


 nape ibu letak gambar aisyah xpakai baju ni:D


 tido  lagi hehe

 k lah kwn2 ibu semua..aisyah nak tido lagi..assalamualaikum:)