Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, October 26, 2017

throwback: abid~kencing tikus@leptospirosis

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,

harini saya nak share kisah abid dan maryam yang kena warded pada jun yang lalu....di awal bulan Ramadhan kami sekeluarga diuji dengan anak-anak yang tak sihat....semoga ada rahmat dan hikmah di sebalik semua ini....In Shaa Allah

27 Mei 2017 (sabtu) - 1 Ramadhan

harini adalah hari pertama bulan Ramadhan dan harini juga permulaan cuti sekolah pertengahan tahun selama lebih kurang 2 minggu....kami dalam perjalanan pulang ke kampung kerana cadangnya nak berbuka puasa hari pertama di kampung....jumaat malam sebelum balik kampung tu kakak aisyah demam agak tinggi suhunya....kami bawa ke klinik check darah semua dan doktor mengatakan kakak aisyah ada infection dan doktor bagi antibiotik.....dalam masa yang sama juga kakak aisyah batuk-batuk dan selsema....muafah, abid dan maryam masih lagi sihat cuma ada selsema sikit je masa ni....

Alhamdulillah kami sampai di kampung sebelah petang, syukur dapat berbuka puasa bersama keluarga tersayang....anak-anak lagilah seronok dapat jumpa tok ma tok ayah dan mak-mak saudaranya:)....

28 Mei 2017 (ahad) - 2 Ramadhan

abid dan maryam nampak kurang sihat harini....check suhu memang sah demam lalu kami bawa ke kk bachok sebab ubat demam tak ada....doktor suh check darah juga dan result darah tu normal darah putih ok, platlet pun ok....so doktor bagi ubat demam,batuk dan selsema....petang tu balik rumah belah suami sebab nak berbuka di sana pula harini....abid masih demam on off tapi dia masih aktif bermain cuma susu dan makan agak kurang....maryam pula dedar2 badannya tapi selera makan masih ok....

29 Mei 2017 (isnin) - 3 Ramadhan

Alhamdulillah harini abid dan maryam nampak semakin baik cuma masih lagi ada demam sikit-sikit....hati beransur lega, ye lah bila anak-anak tak sihat ni serba serbi tak kena....risau walaupun hanya demam manja-manja....hati ibu kan....kakak aisyah pun masih lagi ada demam dan tengah makan antibiotik....muafah sorang je yang steady....erkk kalo dia demam lagi haru sebab muafah ni jenis tonsil bengkak....kalau dia demam memang tinggi sokmo suhunya....:(

30 Mei (selasa) - 4 Ramadhan

bangun pagi ni tiba-tiba hati terus berdebar, badan abid panas balik dan dia pun dah tak nak makan minum semua, melepek terus....mula la fikir macam-macam, ye lah macam mana saya tak risau sebab abid pernah kena denggi sebelum ni (tahun 2015)....risau sangat tambah pula kawasan rumah kami di putrajaya ni memang dengue area....dalam tengahari macamtu kami bawa abid ke klinik sekali lagi,check darah ok cuma ada penurunan sikit darah putih dan platelet walaupun masih dalam bacaan normal....doktor tanya tinggal di kawasan denggi ke tak, saya jawab ye....lalu dia suruh pergi makmal dan minta buat ujian denggi....sepanjang tunggu result darah tu hati ni tak payah cakapla....Allah je yang tahu macam mana risaunya saya....doa banyak-banyak harap bukan denggi la....:(....lebih kurang setengah jam result keluar dan Alhamdulillah negatif denggi....tapi doktor kata abid kena refer ke hospital sebab dia nampak letih tambah pula memang tak selera makan....kepekatan darah (Hct) pun 47.0 masa tu....pekat darahnya...doktor tanya nak ke HRPZ II ke HUSM....saya minta ke HUSM sebab dekat sikit dengan rumah....doktor minta tunggu sekejap sebab nak call HUSM dulu tanya ada katil kosong ke tak....tak lama menunggu doktor panggil masuk dia kata HUSM full...kena pergi HRPZ II....ok tak kisahla mana-mana pun sebab masa ni fikir nak abid dapat rawatan yang cepat dan terbaik jah....

lebih kurang pukul 3 petang saya dan abid bertemankan nurse naik ambulan ke HRPZ II....sampai di hospital daftar semua tunggu M.A check n refer ke doktor...doktor yang periksa abid tu kata tonsilnya bengkak mungkin sebab tu lah abid demam....hati sedikit lega bila doktor kata abid demam tonsil jah....bukan apa sebab kalau tonsil In Shaa Allah cepat baik bila dah on antibiotik....tapi memandangkan Hct 47 doktor sedikit risau....pekat sangat tu, sementara tu doktor suruh bawa abid cucuk line sebab nak drip air....abid ni memang jenis payah nak cari line dia...mula-mula M.A yang cuba, 3 kali cuba tak berjaya kiri kanan kena cucuk....pastu H.O pula yang buat, pun tak berjaya....last-last tunggu M.O datang baru berjaya....kali ke-8 cucuk....sian anak ibu ayah....:(


lebih kurang pukul 7 malam baru boleh masuk wad....berbuka la di wad haritu:)


 pagi selasa-abid demam kembali


 kena ambik darah:(


 siannya anak ibu ayah kaki tangan kena cucuk :(


kali ke-8 baru berjaya buat line :(


31 Mei 2017 (rabu) - 5 Ramadhan

doktor pakar datang round, dia cakap abid akan diberikan rawatan sebagai 'dengue patient'....katanya walaupun ujian darah negatif tapi ada juga kes denggi macam ni....Allahu risaunya rasa...dan result darah abid juga menunjukkan penurunan darah putih dan platlet which is memang nampak macam denggi....rawatannya drip air dan kena pujuk abid untuk makan minum....abid masa ni memang terbaring je dia,nak bangun pun tak larat....sedih sangat tengok keadaan abid masa ni, rindu nak dengar suara dia....:(

sepanjang duduk wad ni abid demam on off tapi masa ni demam dia tak tinggi sangat....dalam 37.5-37.9 macam tu lah....hari ketiga (khamis) baru nampak abid gagah sikit nak bangun n minum susu....demam pun nampak macam dah nak baik....sehinggalah hari jumaat tu abid demam semula....

2 Jun 2017 (jumaat) - 8 Ramadhan

pagi ni suhu badan abid kembali tinggi....38.5....hati memang sentiasa tak senang duduk, petang tu lebih kurang pukul 4 petang doktor datang ambil darah abid, saya suarakan kebimbangan kepada doktor tapi jawapan doktor lagilah buat saya bertambah risau...."kami pun risau juga ni" :(....Allah semoga abid tak da penyakit-penyakit bahaya Ya Allah....

lebih kurang pukul 7 malam di saat saya sedang bersiap-siap untuk berbuka puasa, doktor datang ke katil dan bagitau...."puan, anak puan positif kencing tikus (leptospirosis)"....

Allah Ya Allah dugaan apakah ini Ya Allah....2 tahun lepas kena denggi kali ni kencing tikus pula....dari mana datangnya virus-virus ni :(....doktor tanya kami ada pergi mandi kat mana-mana air terjun ke....saya jawab tak ada sebab saya memang jaga bab-bab tu....tak dapat saya fikir kat mana abid kena virus lepto tu, bila doktor sebut kencing tikus dalam fikiran ni mula la terlintas yang bukan-bukan....ye lah siapa yang xtahu bahaya kencing tikus kan?

doktor bagitau kita start antibiotic yang paling kuat untuk abid selama 5 hari....dan doktor juga maklumkan kalau di kelantan ni,kalau kes macam ni ada dua kemungkinan sama ada denggi/atau kencing tikus...ermm saya faham doktor....



 penat :(


 abid kuat ye nak 


 kami semua doakan abid cepat sihat tau


 memenuhi aktiviti sehari-hari :)


 color cantik-cantik ye abid :)


 kawan baik abid-ultraman :D


 berbuka puasa sama-sama :)

Alhamdulillah dah semakin sihat....dah boleh bermain dengan abang kimi (rakan se wad)....moga abang kimi pun cepat-cepat sihat dan boleh balik rumah ye....:)


datang melawat abang....happy tapi dia tak tahu lepastu dia pula yang duduk katil hospital :(



5 Jun 2017 (isnin)

hari ketujuh abid warded,Alhamdulillah dengan izinNya abid dah semakin sihat dan ceria kembali....macam-macam yang kami usaha untuk buat penawar abid, masa di didiagnos denggi kami bagi makan sup ketam, minum jus jambu merah, buah kiwi dan macam-macam lagi walaupun abid xberselera nak makan semua tu....bila positif lepto pula suami buatkan air kelapa direbus bersama dengan serai,ini petua yang ramai duk share....apapun semua dengan izin Allah S.W.T jua....dalam pukul 6 petang abid boleh discharged dengan syarat kena sambung antibiotic di rumah....syukur dapat balik rumah dah....lenguh-lenguh badan tak payah ceritalah duk berulang alik ke hospital bergilir-bergilir dengan suami....cuti yang dirancang hanya seminggu kena sambung cuti lagi....masa ni dah tak fikir ke cuti apa dah,hanya nak anak-anak sihat je...malam ni leganya dapat tidur di rumah dan dapat bersama dengan anak-anak....tapi kelegaan itu hanya sementara bilamana esoknya saya kembali bermalam di wad...kalini dengan pesakit yang lain pula iaitu dik bongsu, maryam....





to be continue....













No comments:

Post a Comment