Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, October 27, 2017

throwback:maryam pula kena warded~lung infection

Assalamualaikum dan Salam Jumaat,

sambung kisah anak-anak bergilir warded, selasa pagi tu saya dan suami ke rumah kami untuk bersih-bersih dan kemas-kemas apa yang patut,maklumlah rumah yang baru siap pembinaan memang banyak yang perlu dicuci dan dibersihkan....sebab salah satu agenda kami balik kampung kali ni pun memang nak bersihkan rumah sebab kalau ikut perancangan raya nanti nak buat kenduri akikah maryam+doa selamat....bila abid kena warded kami kena tumpukan perhatian terhadap kesihatan anak-anak dulu (Allah sebaik-baik perancang)....bila abid dah discharged, kami curi-curi masa cuci rumah setakat yang mampu....anak-anak semua duduk ngan family saya....dalam duk ralit cuci rumah tu dapat whatsapp dari adik bongsu bagitau maryam demam panas....

memang selama abid duk hospital pun,anak-anak kat rumah dalam keadaan tak berapa nak sihat, kakak aisyah masih lagi batuk-batuk,tak berselera makan, maryam demam on off....dalam pada kami diuji ni syukur juga sebab berada di kampung bersama family, sekurang-kurangya ahli keluarga yang  boleh tengok-tengokkan anak-anak....tak ternilai jasa kalian semua....

 kali pertama


kali kedua


kali kedua adik saya whatsapp suhu maryam 41.3!!!!rasa nak tercabut nyawa....terus siap-siap balik rumah ma,ambik maryam terus pecut ke HUSM....dalam hati duk doa semoga adik maryam tak da apa-apa....ye lah xpernah lagi tu suhu cecah 40 lebih....risau takut sawan je....dalam kereta duk basahkan badan maryam....panas garing orang tua kata :(

sampai HUSM masuk ubat supp sebab suhu tinggi sangat....tak lama menunggu terus nombor dipanggil masuk....story dekat doktor pasal abid n maryam yang demam on off dah dekat seminggu....check darah maryam juga, dalam pada tu heart rate maryam agak tinggi dan doktor check kali kedua, katanya kalau tinggi lagi kena drip air dan kena monitor di wad sementara....bila check kali kedua HR masih tinggi so memang on la drip....masa tu dah dekat nak berbuka dah....mujur adik saya ikut sekali bolehlah tinggalkan maryam dengan ayahnya sekejap sementara saya dan adik  saya keluar cari juadah berbuka (ala kadar je sebab duk runsing ke anak huhu)

 budak tak pernah sakit teruk huhu


 tertidur letih


 bagi makan aiskrim sebab tonsilnya juga bengkak


 tak ada selera nak makan


 cepat sihat ye dik maryam


bertemankan 'adik' hehe



sebaik saja saya kembali ke wad sementera, suami maklumkan yang doktor pakar kanak-kanak dah datang tengok,katanya paru-paru maryam ada bunyi sikit dan hasil dari x-ray memang ada jangkitan sikit....doktor maklumkan tengok dulu malam ni macamana sebab biasanya kalau jadi macam ni kena warded, alahai gundahnya hati bila dengar kena warded tu, tak sampai 24 jam pun lagi abid discharged ni sambung dengan maryam pula....:(....malam tu doktor pakar (yang lain pula) datang tengok maryam dan sebaik saja tengok fail n interview saya dan suami doktor kata better kita warded kan sebab abang dia pun history lepto takut maryam pun sama....suspek lepto juga....x apa lah doktor mana yang terbaik kami ikut asalkan anak-anak kembali sihat....masa tu dah pukul 1 pagi lebih dah rasanya....minta izin dengan dokktor untuk balik sekejap sebab nak hantar adik balik rumah dulu dan nak ambil barang keperluan maryam juga....maklumlah tak sangka nak kena warded juga....suami jaga maryam dulu sebab tengah tunggu dihantar ke wad....dalam pukul 2.30 pagi sampai rumah,ambik barang-barang semua terus pecut sorang-sorang ke HUSM....mata mengantuk sangat tapi tahankan juga....sampai area bukit marak (sesiapa yang tahu, tahulah hihi) dup dap dup dap cepatla sampai cabang tiga....senyap sunyi terutama dekat selekoh batu katak tu huhu....kuat-kuat pasang radio ikim.fm....:D

sampai je di hospital nurse datang maklumkan dah boleh naik ke wad 6 selatan....bermalam la kami kembali di hospital....maryam on antibiotik....1st time dia warded ni....sambung kembali rutin bergilir-gilir berjaga di hospital....

hari jumaat (hari ke-4) saya tanya doktor tak boleh balik lagi ke....doktor cakap belum lagi, masih ada bunyi sikit-sikit dan maryam pun nampak tak berapa aktif so doktor tak konfiden nak bagi balik....alahai dik....petang tu kakak-kakak, abe abid, cik da tok ma n jiran-jiran datang melawat....baru lah nampak ceria maryam bermain dengan abe kakaks dia....nurse yang bertugas pun cakap baru nampak dia senyum....:)

akhirnya hari sabtu tu, saya merayu dengan doktor untuk balik sebab esoknya (ahad) kami dah nak balik putrajaya....selepas check maryam semua Alhamdulillah nampak semakin baik dan doktor bagi discharged....sambung antibiotik di rumah....syukur Ya Allah....

di kesempatan ini saya nak mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga buat:

1. ahli keluarga (belah saya dan suami) yang tidak putus-putus mendoakan dan memberi semangat kepada kami untuk kesembuhan abid dan maryam....
2. para doktor, nurse dan petugas di wad 4 HRPZ II dan HUSM di atas komitmen dan layanan yang terbaik sepanjang abid dan maryam warded di sana....sangat cekap dan efisien....dalam masa 3 jam sahaja dah dapat tahu result darah yang abid positif leptospirosis....semoga Allah memberkati dan merahmati kalian semua di dunia dan di akhirat.
3. kawan-kawan dan saudara mara yang tidak putus-putus mendoakan dan share petua dan tips untuk kesembuhan abid dan maryam....yang tidak jemu-jemu bertanyakan khabar dan memberi semangat di kala diri ini sudah lemah semangat....i love u all....
4. majikan kami yang sangat memahami terutama my boss dan officemate yang banyak memberi semangat dan mendoakan....

doaku semoga Allah memurahkan rezeki, memberikan kesihatan yang baik dan memudahkan segala urusan kalian di dunia dan di akhirat....Aamiin....Aaminn Ya Rabbal Alamin



sekian cerita 12 hari berkampung di hospital....sesungguhnya kita hanya merancang Allah jua sebaik-baik perancang dan menentukan....harapan dan doa saya semoga anak-anak kita semua membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh dan solehah....Aamiin




p/s: mohon maaf sekiranya terms medical yang saya gunakan dalam entry ni tidak tepat....saya tak berkait dengan bidang perubatan cuma bercakap dari pengalaman sahaja....mohon maaf ye :)

No comments:

Post a Comment