Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 24, 2017

Abid: Speech Delay

Assalamualaikum semua,



sekian lama mencari mood untuk kembali menulis, Alhamdulillah petang ni ada kesempatan masa sedikit untuk menaip di keyboard setelah sekian lama blog ini terbiar sepi tanpa sebarang update :)

kali ni saya terpanggil untuk menulis atau berkongsi serba sedikit pengalaman mengenai anakanda abid iaitu mengenai 'speech delay' yang dialami oleh abid....pernah ada kawan yang tanya macammana saya boleh kesan abid ada masalah perkembangan dalam percakapannya....so here the story


cepat berjalan lambat bercakap

ye, ini ayat yang sering dituturkan oleh orang tua2/yang berpengalaman....biasa kan kita dengar kalau anak-anak lambat berjalan mesti cepat bercakap dan begitulah sebaliknya....abid start berjalan masa umurnya 11 bulan, agak cepat dari kakak-kakaknya yang 'boleh kaki' di usia 12 bulan....agaknya abid tahu yang dia dah nak jadi abang so kena la cepat-cepat berjalan agar ibu ayah tak susah nak mendukung dua baby hehe....bagi yang tak tahu, abid umur 11 bulan dah jadi abang ye, tak sampai setahun dia dapat adik :)

abid anak lelaki pertama saya, dan saya pernah dengar/baca yang anak lelaki agak lambat sedikit dari segi percakapan tak macam anak perempuan....tapi saya ambil pendekatan wait and see sebab saya percaya setiap anak perkembangannya lain-lain....bila masuk je umur setahun abid masih belum boleh sebut apa-apa perkataan pun lagi even word 'nak' pun xboleh sebut, tapi mulutnya memang ada membebel macam baby lain cuma perkataan bermakna tu belum ada lagi....sebulan, dua bulan, tiga bulan dan seterusnya pun masih belum ada perkataan yang jelas dari mulut abid, sehinggalah umurnya 1 tahun 6 bulan baru abid boleh sebut 'nak'....Allah je yang tahu betapa gembiranya saya masa tu, sekurang-kurangya saya tahu abid boleh bercakap cuma lambat....bila orang disekeliling tahu pasal abid, ramai yang cakap biasalah tu kalau cepat jalan lambatla cakapnya, tapi bila saya perhatikan perkembangan bahasa abid saya tahu ada something wrong dengan abid yang mana saya perlu bertindak dengan cepat....kawan-kawan yang sebaya dengannya pun dah mula petah bercakap tapi abid tetap dengan bahasa dia sendiri lagi....masa umur 1 tahun 6 bulan tu follow up di kk dan kena buat test M-Chart tu dan Alhamdulillah abid lulus test tu cuma part bercakap tu yang nurse alert dan minta saya pantau perkembangannya....

umur 1 tahun 8 bulan barulah abid boleh sebut 'bu (ibu) dan aah (ayah)'....dia tak boleh sebut ayah tapi aah je bunyinya....masa tu ditakdirkan abid ada temujanji dengan cardiologist di ppukm, so terus saya minta doktor refer ke Unit Terapi Pertuturan di hospital yang sama, sebelum tu doktor tengok juga perkembangan abid (cara pegang pensil, eye contact etc)....Alhamdulillah perkembangan yang lain memang ikut graf umur cuma bab bercakap tu je yang problem....


 11 bulan....mula berjalan :)



dah jadi abang :)


hearing test (Unit Audiologi)

sebaik saja dapat surat rujukan daripada doktor, saya dan suami terus ke unit pertuturan terapi pada hari yang sama dan dapat tarikh untuk buat ujian pendengaran terlebih dahulu....Alhamdulillah abid lulus ujian pendengaran, dalam erti kata lain kelewatan abid bercakap bukan disebabkan masalah pendengaran....sebab bila anak-anak lambat bercakap ni boleh disebabkan oleh pelbagai faktor dan salah satunya adalah masalah pendengaran....sebaik saja dapat keputusan hearing test kami kembali ke unit terapi pertuturan dan dimaklumkan bahawa tempoh menunggu untuk kelas terapi mungkin mengambil masa dan paling cepat 6 bulan baru dapat giliran....kami ok saja memandangkan abid pun tak sampai umur 2 tahun lagi dan therapist kat situ pun cakap kita bagi masa kat abid mana tahu dalam tempoh menunggu tu abid ada improvement....sebab katanya kanak-kanak yang refer kat situ mostly yang dah umur 2 tahun ke atas....kalau 2 tahun ke bawah masih dikira awal lagi untuk detect "speech delay"....

menunggu giliran

tunggu punya tunggu selepas 6 bulan pun masih belum dipanggil....dalam tempoh tu abid dah boleh sebut beberapa perkataan tapi banyak yang pelat....hanya saya je yang faham maksud/kehendak dia....ayahnya sendiri pun tak faham hihi....tapi much better la dari sebelum ni....akhirnya masa temujanji di klinik paediatric saya pergi tanya sendiri di kaunter unit pertuturan....bila diberitahu dah setahun menunggu nurse check nama abid di buku daftar, rupan-rupanya nama abid 'tercicir'....hurmm xpa lah saya pun tak nak salahkan sesiapa, dan ditakdirkan masa tu therapist ada berdekatan kaunter nurse dan dia cepat-cepat bagi tarikh untuk abid....Alhamdulillah :)



sesi pertama terapi pertuturan abid In Shaa Allah akan saya kongsikan dalam entry seterusnya....doa-doakan mood rajin saya kembali ye :D






2 comments:

  1. Anak saya juga speech delay.. Hearing test bermasalah.. So far, di usia bakal menjengan 4 tahun bulan Disember ni, dah 2x anak saya menjalani pembedahan emmasukkan gromet dalam telinga.. Risau.. Sbb latest test msh sama.. Kalau xde prubahan by next month, nak kena opret lg sekali..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ayu,

    semoga dipermudahkan urusan ayu sekeluarga dan anak bertambah baik perkembangannya....In Shaa Allah....anak ayu follow terapi juga ke?

    ReplyDelete