Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, August 9, 2009

Suka Duka Cameron Highlands - 2nd Day

Assalamualaikum W.B.T...

Bersambung kite di hari ke-2 di bumi Cameron yang indah...

2 Ogos 2009

Sebaik saje tersedar pagi ni, aku rase badan aku mcm lemah x bermaya, keadaannya same cam mlm sebelumnya...alamak camner nk jln2 ni...dlm mase 2 otak aku ligat berfikir2 samada nk p hospital ke nk beli ubat jer kt farmasi, lepas pk2 aku rase baik g spital jer la coz aku pun naik tkut gak ngan virus H1N1 ni, mana la tahu aku pun terkena..Nauzubillah..akhirnya aku putuskan pegi hospital..tp sebelum 2 kitaorg g brekfes dlu....kat kedai Zainab Sam Tanah Rata..ni kedai fevret c'sue ni...hehehe, 3 hri kt cni kdai ni je la tmpat kitaorg mengisi perut...huhuuhuu...

Akhirnya lps srapan lebih krg, kitaorg bergerak ke Hospital Sultanah Hajah Kalsom, Cameron Higlands...otw ke sana jantung aku mak aii lajunya berdegup..aku ni tkut la nk g spital2 ni, tmbh lgi mesti kena examine by doctor...hisshh ni pling aku x suka...sampai2 kt sane aku cam x percaya...ni betul ke hospital ni...dh la ujung2 jln, sunyi lak 2..tp mgkin disebabkan ari 2 ari minggu so x ramai sgt org kot...hehe...kitaorg pegi kt wad kecemasan...sume petugas kt sane dh pkai mask...dia tnye aku skit ape, aku ckpla demam, pas dia tnya ada simptom lain x...aku ckp la sakit tekak, batuk, selsema, skit sendi dll sume ade, pas 2 nmpak deme sume agak kalut gak...pas bg ic sume, aku dipanggil masuk dlm bilik rawatan...cepat jer aku dilayan sbb x der org mase 2...huhuuhu. masuk2 jer alamak hensemnya abg M.A ni, org kelate plak 2...hehehe lantas jer aku rase selesa ..hilang dh rase tkut td...hehehe..pas mule la abg M.A hensem 2 pekse aku..mula2 pekse suhu badan..mase ni dia pakai mesin ntah apa ntah...skali ngan chek blood pressure...pas 2 aku dgr la conservation dia dgn nurse, nurse ni pun ore kelate, pendek kate kt cni majoriti staff ore kelate cam dok spital k.bharu plak..huhuhu..dia ckp bdn aku panas sgt..suhu tinggi...pas dia ckp kt aku, aku kena masuk air sbotol...alamak camner ni mesti lame lg nk siap ni...mase 2 aku mintak izin ngan M.A hensem 2 nk panggil c'ina n c'sue msuk, tp dia kate sorang jer boleh msuk...pas aku msg elmie ckp kat dia suh g dulu tmpat fatma coz sblum 2 kitaorg dh jnji nk kuar jenjalan same2...hmm..x lame lpas 2, en.M.A hensem td dh bersiap sedia nk inject aku...aku perhati cara dia rawat patient, penuh sopan santun...aduii cair ati aku, pas sapu bius ckit, dimulakan dgn Bismillah dia inject aku...arrgghhh sakit jugak cucuk kt tgn ni x mcm derma darah...pas 2 aku nmpk dia amik sampel drh 2 tiub n terus dia smbungkn dgn air tadi...Alhamdulillah selamat sudah dicucuk..skrg tibela msanye berehat smbil tgu air abis....emm nilah 1st time seumur hidup aku masuk spital dan kena masuk air...x lame lpas 2 c'ina pun masuk dan disusuli c'sue slpas 2, kitaorg dh x heran dh ngan pesan M.A td kate sorang jer boleh msuk...hehehe, mintak maaf yer M.A hensem...pas bermula la adegan tepon menepon...mula2 ma aku tel, pas ida, pas ayah aku tepon tp aku x angkt...aku takuuuuttt sebab dtg cameron x bgtau dia...huhuuhuu, dh skit plak ni mestila ayah aku lgi marah...tawan2 jgn tiru mcm aku yer...bukn x nk bgtau tp aku ade mase yg sesuai nk gtau tp dh jd cam ni barula aku insaf...2 la ape2 mintak izin dgn mak ayah dlu nk buat ape2 pun...sungguh aku insaf...maaf ye ayah




sakit2 pun senyum tetap kena senyum...dh x daye dh rasenye ni




bersama c'ina yg setia menemaniku





siap tel lagi ni dlm spital...huhuhuhu




bersama c'sue...makasih ya bawak dtg cni...hehehe




posing jg
n x posing, dlm hosp pun jadila



nila tangan aku yg telah dicucuk air, sebelah 2 plak ayah aku tgh call tp aku tkut nk angkat...huhuhuuuu




selama ni dok tengok org jer, ari ni kena kt diri sdri..huhuhu

x lame lepas 2 elmie plak tepon aku tanye aku camner..pas dia ckp nk dtg spital jenguk aku...aduiss susah2 jer tp dia ckp nk dtg jugak x pe la...mase 2 aku x bgtau 'dia' aku msuk spital aku just bgtau elmie jer...huhuhu...dlm dok tunggu air abis, aku, c'ina n c'sue berborak2 la siap bleh survey pendaftaran aset lag kt wad 2...huhuuuu...nurse kt c2 siap pandang2 kiatorg...mesti dia ckp kecoh kn kitaorg ni, pas 2 siap bergambar lagi, abg kt kaunter 2 siap 'menyanyi' lg kt kitaorg, dia kate amboii dlm skit2 pun bleh lagi amik gmbar 2...huhuhu, nk wat camner encik, kitaorg mmg cam ni...pas 2 siap dia tnye c'sue dtg melawat kwn x bawak buah tangan ker...ade ke patut kitaorg kn mmg dh dtg ber3 buat ape nk berbuah2 tgn lagi...kua kua kua..



x lame kemudian, abg M.A hensem tadi dtg gtau yg aku dh boleh blik tp dia suh aku minum air byk2..byk mane 2 encik M.A?????hahaha, pas aku tnye result darah camner, dia kate ok, aku bebas dr H1N1...Alhamdulillah...dan biasela dia bgi description ubt yg kena makn...kenala g farmasi plak lpas ni...lps selesai urusan kt wad kecemasan, kitaorg bergerak ke farmasi lak...sblum 2 time kasih byk2 kpd kakitangan wad kecemasan hosp.cameron diatas layanan baik yg diberikan...jasamu dikenang terutama abg M.A yg hensem 2...hehehehe..sampai2 jer kt farmasi, lepas dipanggil oleh staff yg bertugas tibe2 aku ditanye "akak, akak dok kg tualang salak ker"...aku ckp la ye dan knapa dia tnya, dia kate dia kenal aku...alamak apasal aku glamor sgt ni smpai camron pun ade org knal aku...ahakkkzzz...dia ckp dia kenal aku sebab 1 skolah n dia bese tengok aku, aku pun mula2 x brapa pasan sgt..almaklumlah aku bukannya cam sgt deme2 ni, lame2 bru aku boleh igt, dia ckp dulu dia slalu blik kg ngan budak sekampung aku yg mane mase 2 bdk kg aku 2 keje nurse kt spital cameron...2 la keciknya dunia ni kan...g mane2 pun ade jer jmpa org kg...dari dia la aku tahu yg upa2nya lebih krg 95% kakitangan spital ni ore klate...oooooooo patutla....

pas da amik ubat sume, elmie call tnye aku kt mane, aku ckp aku kt pintu utama spital n dia suh aku tunggu kt c2...x lame kemudian muncullah kelibat elmi n wife dia n......aisey man...'dia' pun dtg jugak...adusss terharunya aku rase...rase cam dok alam kayangan jer...hihihihi...deme sume siap bertopeng lg, pas aku xplain yg aku bkn H1N1 barulah diaorg bukak mask 2...n xtvt pun dirancang ke mana next destination, akhirnya kptusan dibuat yg mane kedai fatma di Taman Sedia menjadi destinasi pertama kembara kitaorg ari 2...sesampai jer kt kedai ma, kitaorg dihidangkan dgn stoberi coklat n eskrim, tp aku x leh la mkn eskrim 2 coz dlm keadaan cam ni x leh mkn sejuk2...sabar2...pas bergambar sume kitaorg decide nk g ladang teh sg.palas plak...sib baik ade adik angkt c'sue yg jadi tourist guide kitaorg..time kasih byk2 ye Lin...ni kali kedua aku sampai sg.palas...keadaannye lebih krang same jer cam thun lpas cuma ade la sesetengah teh dia yg dh botak, so view x la cantik seperti sblum ni...emm cam biase acara bergambar mmg x boleh dilupakan...pose sane pose cni...puas ati beb...dh yg pling puas hati akhirnya aku dpt bergambar berdua dgn 'dia'...sebagai kenang-kenangan...kite tetap kawan kan kan???




dpn Smoke House...x dpt menginap, bergambar pun jadila...:P




c'sue, aku n c'ina




di ladang fatma (Taman Sedia, Tanah Rata)




pertemuan kawan2 lama...(dip n degree)

pas g sungai palas kitaorg bergerak plak ke Bharat Tea di Tanah Rata...minum teh kt sane...x lame lepas 2 elmie mintak diri nk blik dh, tinggal lah aku, c'ina, c'sue, lin n 'dia'...kitaorg pun trun bwh kt ladang dia...best gak dok cni, ade air sungai lagi...dan acara bergambar pun bermula....sedar x sedar dh pkul 5 lebih, dgn perutnya x berisi lagi kitaorg seakan2 lupa tanggungjawab kpd perut...nk buat camner dh syok berjalan..aku pun tibe2 cam dpt smangat terus rase chat jer dikelilingi kwn2 yg ceria...n jugak mugkin disebabkn khadiran 'dia'...hehehehe

slpas meluangkan mase kt c2, kitaorg bergerak pulang dan sebelum mkn kitaorg g anto 'dia' blik umah di Puncak Arabella...siap bg tomato lagi kt aku, byk plak 2..tengkiu2...hehe pas anto dia barulah kami berempat pegi mkn,kt mane???mane lagi, Zainab Sam la...hehehehe...pas 2 baru kitaorg blik hotel....lps solat sume kitorg berbual2 tp aku rase badan aku cam lemah blik, nape agaknya yer????mlm 2 c'sue n c'ina kuar g town, aku krim burger dkt c'ina sebab nk mkn ubat...tp selera aku cam hilang, x abis pun sebijik burger 2...cian burger 2...dan x lame kemudian aku pun tertido....selamat malam cameron..tinggal esok sari jer lagi kt cni...kejap jer mase berlalu....


p/s: lain2 gambar akn disisipkan dlm last day in cameron...internet dh buat hal la mase ni, x leh upload da...dia kate cukup2 la 2...besok2 plak upload:)

No comments:

Post a Comment