Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, March 2, 2011

checkup@16weeks

Assalamualaikum semua,

wah tetibe je nk b'ckp pasal checkup plak yer, sblum ni xpernah pun kan kan kan???sbnarnya bkn apa mmg dh lama psng niat nk bercerita perkembangan demi perkembangan diri ini dan jugak kandunganku ini tp byk sgt sbb yg membuatkan ianya tertangguh utk sekian waktu huhu...k lah lets start the story...

actually smlm checkup utk kali ke-3, yg 1st masa p bukak buku merah, 2nd sebulan lepas tu n 3rd smlm..kalau iktkn sy kena checkup lagi sebulan dr 2nd checkup tu tp disebabkan masa tu sy didapati mengalami kenaikan berat badan yg terlebih sudah huhuhu..sbbnya dlm ms sebulan sy gained 2kilo..sptutnya sy kena naik 0.5kg/month je utk 5 bln pertama ni...apalagi bisingla nurse yg handle sy tu..katanya dtg lagi 2mgu dr skrg (smlm la) sbb dia nk monitor berat bdn sy..bayangkan mana xnaik berdebak-debuknya..kalo kt opis pagi2 bekpes yg heavy2 such as nasi goreng, nasi lemak, pastu siap ada add in lagi cam kuih2..makanlah smpai lunch, ptg lak duk ngunyah cekodok, kepok dll..mlm plak makan nasi paling2 krg 2pinggan..so camnala berat sy xnaik mendadak kan??so lps je di'sound' oleh nurse tu terus dlm ms 2mgu sy control mkn..ye lah takut gak kalau2 sy kena GDM(Diabetis Semasa Kehamilan), so mkanan yg manis2 sy cuba elakkan wpun kadang2 terbabas gak hehehe...

dan smlm jejak je kaki ke KK Presint 9 sy dh berdebar debuk..jantung dup dap dup dap..sy dilanda kerisauan yg amat sgt dgn hasil pemeriksaan nti..dlm hati arap2 xda apa2 yg membimbangkan..lpas saja daftar terus buat urine test dan alhamdulillah result ok..no albumin n no sugar..syukur sgt2..pastu g check hemoglobin (Hb) lak..agak lama menunggu sbb petugasnya xda kat kaunter..dlm kul 3 lebih barulah dpt giliran..dan resultnya Hb-13.0..sekali lagi bersyukur sgt2..tp darah dkt tgn sy tu xhenti2 meleleh, makin dilap makin banyak keluar, pelik gak sy sbb xpernah pun jadi mcm ni..habis tisu tu penuh ngan darah smpai menitik atas lantai..so sy tunggu smpai darah berhenti barulah pegi scan kad utk jumpa nurse..agak lama gak nk tunggu darah tu berhenti..adalah dalam 5-10 minit..sampai kt tmpat menunggu dibilik 28, tengok2 xramai sangat org aritu, so sy agak cptlah siap checkup sy arini, xlama kemudian tibala giliran sy..mcm biasala first skali kena timbang berat, masa ni la sy berdebar2 hehe..naik je penimbang tu, berat sy 59.3kg which is naik 0.6kg dlm masa 2 minggu..so sy tanyala nurse ok ke xberat sy tu..dia kata ok..hurmm xda la plak bising2 cam nurse aritu..ikut nasibla jugak kan..tp sy sbnarnya dh boleh agak kenaikan byk tu sepatutnya dlm ms sebulan tp since nurse xbising2 sy diam je la..apapun dlm hati sy nekad utk kawal pemakanan sy lepas ni..

pastu nurse amik tekanan darah..alhamdulillah normal..xtinggi xrendah..120/75..ok la tu kan..n cam biasa nurse suh baring atas katil nk check perut...bila nurse tekan2 perut, sy mcm mengelak sbb sy geli yg amat...pastu nurse pesan jgn tahan sbb kalo mcm tu xdapatla dia nk check ngan baik..hehehe sori ye nurse sy ni mmg penggeli ckit:P..kemudian nurse amik pita ukur n terus ukur perut saya..xlama kemudian dia sapu gel n letak satu alat dkt perut dan suh sy dengar..Subhanallah utk pertama tama kalinya sy dpt mendengar degup jantung baby sy..xdpt nk digambarkan perasaan sy masa tu, terasa sangat kebesaran Yang Maha Esa..ada seorang hamba Allah dlm perut saya yg menanti masa utk lahir ke dunia ini..sebak jap...n nurse gtau kadar denyutan jantungnya normal iaitu 155..alhamdulillah..bagus anak ibu ni..jgn nakal2 tau kat dlm..duk elok2, sihat2 selalu ye baby...maka lps tu berakhirla sesi checkup utk aritu..tgk2 jam baru pkul 4 so sy pun balik opis semula..the next date is 30/3/2011...alhamdulillah segala2nya ok..Thank You Allah..

k lah kawan2..tu je cerita checkup smlm..mcm karangan plak kan huhu, kalo ada sesape yg nk share pengalaman or nk bagi nasihat kat sy, amatlah dialu2kan...






note: wpun hasil checkup smlm semuanya ok tp ada sesuatu yg membuatkan sy terkilan n sedih...:(..biarlah rahsia

1 comment:

  1. nape ni kak zila...ape da jadi??? nanti cite ye..

    ReplyDelete