Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, March 24, 2010

cameron lagi....

Assalamualaikum W.B.T

alkisah tersebutla kisah di suatu hari cuti yang lalu iaitu semasa cuti Maulidur Rasul..mase tu cuti 3 hari kan?aku tak balik kg mase tu coz baru jer balik mase cuti raye cine..so cuti 3 hari yg ada tu dirasakan teramat2 lah panjang bagi aku sebab xder satu xtviti pun yg terlintas di fikiran ni..dalam hati sempat gak berangan bestnya kalo dpt pegi cameron..biarlah dah beribu kali pegi pun tp bagi aku cameron adalah tempat wajib aku pegi setiap tahun...huhuhu, tp pikir2 balik nk pegi ngan saper, nk stay kt mane, dn mcm2 lagi la termasuklah keadaan ekonomi mase tu..hahaha..faham2 sendiri la yer...x pelah lain kali jer la pegi...

lalu petang jumaat tu aku pun berangkatlah ke bangi..rumah sape lagi yg dituju kalo bukan rumah mek..hehe rindu dkt yadzaheen sebenarnya...malam tu duk sms ngan kwn aku bcg2 xtvt nk pegi cuti2 malaysia...puas gak arr duk cdg nk pegi sane nk pegi sini...mcm2 tmpat dicadangkan...bukit larutla, pd la, janda baik la..last2 sajer jer aku suggest pegi cameron..xsangka lak cdgan aku diterima... ya beda bedu yepak yepik yepuk sukenya:P dan di tgh2 mlm tu jugak aku dpt sms dari besfwen aku ena yg bagitau dia dh selamat melahirkan baby boy..eeeee hapinya tahniah ek ena...tgk2 jam mak aii dh pkul 2 pagi...dh la awl2 pg esok dh nk bertolak..lepas kata putus dh dicapai aku cuba lelapkan mate tp mate aku segar bugar lagi...pejam celik pejam celik lalu akhirnya aku terlelap jugak..tu pun seingat aku dlm kul 3 or 4 pagi kot....

6.00 pagi alarm dah bunyik aku terus bangun..bersiap2 seadanye terus p amik kwn aku then singgah jap um amik kamera ngan anis, terus memulakan perjalanan ke cameron..kali ni kitaorg naik ikut tapah..seingat aku ni kali kedua rasenye aku lalu kot tapah ni sebab sblum ni aku biasa ikut lojing or simpang pulai...dlm kul 11 lebih kitaorg dh sampai kt t.rata..

tempat pertama yg dituju adalah ladang teh (Bharat Tea) yg mane dulu aku dh prnh pegi sini ngan kwn2 ofis...byk2 ldg teh, ldg ni lah yg jadik fevret aku...lalu tercapai lah angan2 aku nk duduk atas batu kt puncak ldg teh tu...hehehe..dan kitaorg stay kat c2 agak lame gak..cian cikgu mat duk nunggu kt bwh maklumlah keadaan dia x mengizinkan utk naik ke atas puncak bukit ni...:P

pas amik gambar sume kitaorg bergerak plak ke satu lagi ladang teh, kt t.rata gak dan apa yg istimewanya kt cini pemandangannnya tersangat2 lah santek ok...dgn dikelilingi pokok teh yg menghijau, anak sungai yg mengalir perlahan dan pokok2 bunga yg bermacam2 color menambahkan lagi keindahan tempat ni...satu lagi angan2 aku tercapai kt sini..hehehe..dan kat situ jugaklah kitaorg berkelah makan tghari...hohoho citer psl lunch ni aku jadik malu sendiri...mana taknya mee goreng aritu dimasak oleh cikgu mat n the geng..jarang jumpe org laki cam ni kan?aku tukang makan jer..huhuhu..pandang2 atas tgk2 langit dh mendung so kitaorg naik la rehat2 kejap kt kedai teh kat situ..tp x minum pun..baik buat teh kt rumah jer hahaha..

next kitaorg pegi ke kedai kawan aku-Ma di taman sedia..tmpat ni mmg wajib aku pegi kalo smpai cameron..hehe..kitaorg mkn eskrem n stoberi whips..sambil2 tu duk tunggu msg dari 'dia' sebab aku ade pesan tomato..'dia' kate nk jumpe dlm kul 6 ptg..so sambil2 tu kitaorg pun pegi la jalan2 kat p.mlm di brinchang...aku just beli coklat n halwa stoberi jer sbgai buah tangan utk dibawak ke opis..lagipun geng2 opis aku dh biasa sgt dh ngan produk2 from cameron ni mane taknya tiap2 tahun aku pegi hehehe..dan aku pun dah selalu sangat dtg cini so xder la soping bagai nk rak...huhuhu..dan x lupa kalo dtg cameron mesti beli stoberi coklat..nyum3...

lam kul 6 kitaorg pergi ke mardi t.rata utk jumpe 'dia' sambil amik tomato..errmmm...kitaorg pun bersembang la psl diri masing2 n kwn2 yg lain, pastu 'dia' bagitau yg dia akan kawin bulan 6 nanti..Insya Allah kalo xder aral sy pegi ek..hmmmmmmm...

tgk2 jam dh pukul 6.30, lepas amik tomato sume kitaorg pun bertolak lah pulang dan kali ni kitaorg balik ikut simpang pulai...lepas htr kwn sume aku pun balik la ke putrajaya sebab kesian plak nk kejutkan mek tgh2 mlm buta ni..Alhamdulillah pkul 12.30 mlm aku selamat sampai di rumah...bersihkan diri..baring2...dan zzZZZZZzzzzzzzz....

sekianlah citer pjg percutian ke cameron yg sememangnya tidak dirancang pun..segala2nya berlaku secara spontan...dan oleh itu lengkaplah sudah cameron highland versi 2010..dan angan2 aku dh menjadi kenyataan aritu..syukur Ahamdulillah..lepas ni nk g mane plak ekkkk????langkawi???ermmmm.....

k lah cuci lah mate ngan gambar2 kt bwh ni ek..

tadaaaa......:P






di stoberi park resort




ni lah geng2 cameron 2010



di gerai Ma..beli jgn xbeli...




















stoberi whips..bestttt..





tiga sahabat...DoReMi










mee goreng cikgu mat..sedapppp....



jemput-jemput malas



Subhanallah..cantiknya...











ha ni lah tempat yg aku duk mimpi2 nk dtg ni..ahakzz

kereta idamanku...

Assalamualaikum W.B.T

setiap orang pasti ada kereta idaman masing2 kan?tak terkecuali aku pun ade aim satu kete ni..kalo nk beli mmg xmampu laa..just pendam jauh di sudut hati jer...hehe.sbnarnya byk gak kete2 yg santek2 (pjm ayat ain hehe) yg aku berkenan tp dlm byk2 tu yg ni yg paling aku suke....



haa..ni la kete idaman aku..Mitsubishi Lancer Evo-X color merah...tu dia reganya RM100k-RM200k ok!!!..for sure la skrg aku xmampu kan..tp xpe aku x menyimpan harapan yg tinggi pun tuk dpt kete ni,sekadar suke2 jer..bak kata org tu hidup ni kena ikut keperluan bukan kehendak...bagi aku xdapat miliki kete ni, dapat naik sekali pun jadiklah..hehe.. dgr2 citernya utk market kt mesia ni diaorg jual 100 unit jer..so saperla yg bertuah tu yer...

apa pun aku sangat2 bersyukur sebab aku dah ada myDBJ untuk menemani aku ke sana ke mari..Alhamdulillah aku senang mengamalkan konsep 'ukur baju di badan sendiri'...usah berlebih2 dalam segala hal..bersederhana itu lebih baik...so hargailah apa yg ada di depan mata dan usah mengharapkan sesuatu yg mustahil akan kita miliki...tadaaa...

Tuesday, March 23, 2010

lawatan muhibbah pwincess idaheryanti

Assalamualaikum W.B.T

Hari sabtu yg lepas (20/3/2010), kawan ofisku idaheryanti selamat melahirkan bayi ketiganya di hospital putrajaya...dan kali ini ida dikurniakan puteri yang diberikan nama nur aina..puas kitaorg duk berteka teki jantina baby sebelum ni dan akhirnya terjawablah sudah..hehehe...

dan tengahari isnin yg lepas, geng2 BKP telah mengadakan satu lawatan (cam skema lak ayat..huhuhu) ke rumah ida di sungai merab, bangi untuk melihat baby yg comel itu..kitaorg pegi dlm 4 buah kete diketuai c'haffezul selaku presiden kelab bkp yg baru..caiyok tuan presiden..hehe...dan otw balik ke opis, c'haffezul yg baik hati telah membelanja kitaorg sume makan tengahari di restoran perantau...makacih ye...kitaorg sentiasa di belakang tuan presiden..hehehe

k lah let's the picture stori mori ek..ape pun tahniah untuk ida sekeluarga dan semoga terus disinari cahaya kebahagian dan dimurahkan rezeki...:D...daaa




ni lah baby ida..nur aina nama diberi..sebijik cam muka kakaknya alia:P




dan ni lah auntie zila..hehe




GBS...sentiasa bersama-sama walau di mana jua..tp korum xcukuplah...








ala3..sopannya c'rosz...ayu betul ahakkzzz




geng2 rombongan cik kiah...




ni lah geng2 bkp yg hadir di rumah ida hari tu...tahniah sekali lagi utk ida dan keluarga

hepy momen wif mummy danish

Assalamualaikum W.B.T

Tanggal 26/2/2010 bersamaan 12 Rabiulawal 1431 Hijrah, my besfwen ena selamat melahirkan cahaya mata sulungnya di Hospital An-Nisa', Kota Bharu..dan aku sebagai sahabatnya tersangatlah gembira mendengar berita itu..ena dan husbandnya dikurniakan baby boy yg tersangat2lah comel dan diberikan nama Muhamad Fareez Danish (tul tak spelling ni ena?)..hehe..Alhamdulillah baby ena sihat walafiat...

dan mase aku balik kg aritu sempat aku luangkan masa sekejap untuk melawat ena di rumahnya..dekat jer ngan rumah aku kt jelawat tu jer..huhuhu..setelah agak lame xjumpe ena, ni lah baru kami berjumpe kembali..dahlah masa dia kawin aritu aku x dapat pegi, jumpe2 lak dh dpt baby..hehe..mase aku pegi danish sedang tidur tapi sepanjang2 aku kat situ, danish langsung la xhiraukan org di sekeliling...asyik tidur memanjang..macam2 yg aku buat utk sedarkan danish tp dia tetap mcm tu gak...orang bergambar pun tido, orang gelak pun dia tido sampai aku nk balik pun dia tetap tido jugak...hmm nasib la ila xdpt tengok danish bukak mata..hehe

ena lak aku tgk slim melim xmcm org pregnant pun sebelum tu..tetap langsing walaupun baru lepas bersalin..apa rahsianya ena?????hehehe..apa pun kepada ena dan fendi, semoga terus dimurahkan rezeki dan semoga kehadiran danish menambahkan kebahagiaan ena sekeluarga..friendship 4ever...miss you...daaa...




ni lah si comel Muhammad Fareez Danish




tetap setia dengan tidonya..





tengok aku cium pun dia masih tido...danish bangunla sayang....





ni la mummy danish..my very besfwen 4ever




achik ila dan mummy danish

tiba-tiba....

Assalamualaikum W.B.T

5S....dengar jer 2 perkataan tu seribu satu rasa ada dalam diri aku..malas,tensen,serabut macam2lah...xabis2...dulu utk dpt sijil..now nk renew sijil lak...dgn keje yg berlambak2 lagi...dan disebabkan 5s jugaklah aku terpaksa 'mengorbankan' keceriaan tempat kerja aku..waaa...tersentap hati aku mendengar arahan c'rosz bila dia suh clearkan ruang partition belakang aku yg dipenuhi gambar2 kenangan...dan juga segala mak nenek keychain yg bergantungan kt tempat aku tu kena diminimizekan...alasannya nk suh standard sume dan nk menepati S yg ke4 iaitu seragam....eeeee geramnya aku..tuu gambar sumber inspirasi la c'rosz..tapi disebabkan aku ni symp (sy yg menurut perintah) maka dengan berat hati bermulalah kerja2 menyisih dan mengemas ruang kerja aku yg bersepah2 tu..dengan fail2nya yg bertimbun, surat2 merata riti letaknya...huhu..

dalam aku ngah syok mengemas tu, tiba-tiba aku terbelek kad yg diberikan oleh salah seorang anak muridku semasa aku kerja di SRIP dulu...kad tu diberi oleh amirah (anak kak nikmah-bos aku dulu) dan kad tu memang sentiasa digantungkan depan aku..dan aku pun bukak la kad tu dan tiba-tiba aku rase sebak dan rindu yg teramat sangat bila membaca semula ayat-ayat yg ditulis oleh amirah..luahan hati seorang budak kecil yg mengekspresikan perasaaannya melalui kad itu...dan aku sangat2 menghargai ingatan dan pemberiannya itu yg bagi aku ianya sangat bermakna dalam hidup aku...thanks a lot amirah...cikgu doakan semoga amirah berjaya dalam pelajaran dan menjadi anak yg solehah dan menjadi contoh kepada adik2...dan malam tadi aku bermimpi bertemu dengan adam..dulu aku tinggalkan dia masa umur dia 2thun..sekarang mesti adam dah besar dan mesti adam dh ada adik..hehe...dan tiba2 aku rase rindu sangat2 kt 'anak-anakku' di SRIP dulu...cikgu rindu kamu semua....uwaaaa....



kata-kata yg sungguh menyentuh perasaan




terharu bila baca balik luahan amirah ni..rindu sama kamu n adik2




Sunday, March 21, 2010

..cerita cuti

Assalamualaikum W.B.T

pejam celik pejam celik dah msuk penghujung mac dah...kejapnya masa berlalu...dan akhirnya dicelah2 kesibukan dengan tugas, aku mencilok masa yg ada utk mencoret something kt blog kesayangan aku ni..da lame rasenye xupdate stori kt cni...sampaikan citer ni pun dah suam2 suku dah asenya..

actually ni kisah mase cuti raye cina ari 2...last day sebelum berangkat ke ptrajaya aku 'dirasuk' semangat memasak yg agak luar biasa..nk tau knape??bermula pagi senin tu aku masuk dapur menyelongkar apa sahaja bahan yg ada untuk dimasak..dari kabinet, peti ais sume aku jenguk kot2 ade ape2 yg boleh dijadikan makanan tuk ari 2 dan jugak utk dibawa bekal keesokannya... dan akhirnya aku jumpe la barang2 yg mane aku pikir kalo aku xbuat ari 2, ntah bile la aku boleh setelkan dan siapa la pulak yg akan masak semua tu kalo bukan aku???nk harapkan ida n anis sampai ke tua la xbertukar jadik kuih benda2 tu sume..hehe..tambah2 aku tgh bersemangat pulak tu.. dan yg pertama sekali yg aku buat pagi tu adalah kek coklat..mula2 aku masak coklat dulu pastu baru bancuh adunannya..siap sume letak dalam oven just tunggu masak jer..lebih kurang sejam kek dah masak terus aku buat toppingnya dan aku hiaslah kek tu seadanya..hahaha...siap satu jenis...rehat sekojap..masak lauk makan tghari lak...


kek yg baru masak dan belum di'topping'kan lagi



kek yg siap dihias dgn topping dan badam hancur


ni lah hasil pembuat kek yg xprofesional..huhuhu

ptg tu plak dlm kul 2 mak sedara aku suh kait buah pauh (mangga ye kawan2) utk dikirim ke spupu aku-mek..apalagi aku dengan semangatnya pergila ke pokok pauh yg tgh berbuah lebat giler..aku amik galah dan dengan berbekalkan sebijik baldi aku memulakan usaha mengait buah pauh tu..ermm bestnya kalo make colek ni ataupun buat jeruk...nyum nyum...dalam tgh syok mengait tu tiba2 aku terasa sesuatu telah menggores tangan aku..tengok2 rupa2nya tangan aku dah berdarah terkena paku yg terpacak dekat galah tu...tu la punyelah syok dok kait buah sampai xsedar ada paku yg beraja di galah tu...tp yg bestnya lepas dah sapu minyak gamat kat luka tu..aku boleh pegi sambung balik mengait buah pauh..semangatku masih membara hehe.. yelah masa tu baldi pun x penuh lagi...so tanpa menghiraukan luka ditangan aku teruskan tugas aku sampailah baldi tu dah penuh..cukuplah tu....hehehe





ni lah hasilnya..ermm sedapnya buat jeruk





nah amik ni..sampai luka tangan tergores paku


ok habis cerita bab kek coklat dan buah pauh...kite sambung lak dgn jeli kelapa..lepas dibelek2 tengok2 masih ada lagi bekas plastik yg belum terusik..ptg smlam sempat aku beli buah kelapa muda dlm 10 bijik sebab mmg dh niat nak buat pun..hehehe..so lepas selesai kerja mengait buah pauh aku sambung ngan keje membelah buah kelapa lak...aku buat jeli kelapa ni ikut resipi yg diberi oleh arwah kak shima..tiba2 teringat dekat arwah..rindu sgt2...:(......ermm selesai masak jeli aku sejukkan dalam bekasnya n tengok2 banyak jugak yg dapat..dan yg paling bestnya bila buat jeli sendiri ni aku boleh letak isi kelapa muda sebannyak mane yg aku suke...hehehe..kalo beli kt kdai ciput jer isinya kn...dan ida dah siap pesan suh singgah hantar kat dia besoknya...huhu...dan cukuplah dulu utk ptg tu...nk rehat jap...barang2 pun xkemas lagi ni...haiya...




kelapa muda menanti masa utk dikorbankan:D



peralatan yg perlu utk membelah kelapa





tara...siap sudah jeli kelapa..simpan dlm peti ais...makan...nyum3

malam tu pulak aku rancang nk buat puding jagung..dah lama xbuat rasenya..tengok2 dlm peti ais masih ada lagi jagung manis yg aku beli aritu..pastu aku da tgk ade sebijik kelapa terletak elok kat sudut dapur...nak dijadikan cerita punyelah aku excited pegi belah kelapa tu..tup tup tgk2 isinya dah masam..aishhh kt mane nk carik kelapa mlm2 gini...aku plak xsuka pakai santan segera sebab aku nk guna santan fresh yakni santan yang diperah sendiri..huhuhu...lalu aku pun suh adik aku p carik kelapa kt rumah jiran dpn rumah dan dapatlah sebijik...nak tak nak aku terpaksa gak teruskan hasrat mengacau puding jagung sebab sume bahan2 lain dah tersedia cuma tinggal bab santan je...tapi yg jadi masalahnya plak kelapa yg dibawa balik adik aku tu bersekali dgn kulitnya lagi...uwaaa nk nangis rase tp disebabkan semangat yg begitu jitu, di tgh2 keheningan malam aku duk mengopek kulit kelapa tu guna kapak jer sebab pencungkil kelapa dah rosak..huhu kerja keras aku mlm 2...hampir setengah jam barulah setel kelapa tu dipisahkan dari kulitnya..hehe lalu aku terus belah kelapa tu, mesin dan perah santan...lalu bermula la cabaran memasak puding jagung...knapa aku kate cabaran??sebabnya puding jagung ni perlu dikacau tanpa henti dari awal sehinggalah pekat dan masak...fuhh nk tercabut rasenya tangan aku lenguh duk mengacau puding tapi demi untuk santapan keluarga, aku rela....cewah!! lalu siaplah puding jagung setelah melalui macam2 dugaan...tapi gambar puding jagung ntah kemana perginya...xdapat nk share kt cni..

ermmm itulah serba sedikit stori yg bleh dikongsi bersama..aku pun cam xpercaya yg aku boleh buat byk perkara dalam satu hari tu..mcm masakthon la plak sampaikan adik aku menggeleng kepala tgk kakak dia ni yg xberenti2 memasak dari pagi sampai ke mlm..xpelah dik nk jumpe lagi mcm ni xtau la bila plak kan?hehe...sudahnya malam tu aku tidur xingat dunia...dgn bajun2nya xberkemas lagi, esoknya dh nk balik ptrajaya tp aku xkira...badan aku da pnat giler......zzzzZZZZZZZ......daaa...