Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, February 8, 2012

aisyah demam campak di usia 6 bulan

Assalamualaikum,

sabtu yang lepas, anakanda tercinta buat kali pertamanya telah demam..kesian aisyah..mula2 dah perasan badannya dah panas..tapi xda la panas sangat suhu dalam 37.1-37.5..so masa tu kami jelum badan dan kepala aisyah dgn air asam jawa dan juga tepek cool fever dgn harapan dapat turunkan suhu badannya..esoknya hari ahad attend majlis birthday anak ofismate, kak lin kat presint 14..balik dari rumah kak lin terus bawak aisyah g klinik maria alamanda untuk check aisyah..selepas diperiksa doc cakap xda apa just demam n kesihatan aisyah yg lain sume ok..doc xbagi ubat sebab ubat demam masih ada..ye lah setiap kali cucuk kat kk nurse bagi ubat tapi xpernah makan sebab aisyah xpernah demam lagi setiap kali kena cucuk..

pagi isnin tu, saya perasan muka dan badan aisyah naik bintik2 merah..pastu aisyah muntah2..susu pun dah xminum sangat..setiap kali minum mesti muntah sampai lembik dah saya tgk aisyah..kesian aisyah..xpernah lagi saya tengok dia seletih itu..biasanya senyum dan aktif je memanjang..bila dah xsihat ni sudah pasti aisyah nak bermanja ngan ibu ayah..merengek2 minta didukung dan dibawa berjalan2..bila letak kat bawah je nangis..badan dia pulak sekejap panas sekejap sejuk..tapi cool fever mmg sentiasa terlekat kat kepala..

selasa pulak bila tgk aisyah masih lagi muntah..kami bawa aisyah ke klinik annur presint 15 sebab dr.maria sebelah pagi kat annur..doc check dan dia bagitau mungkin campak..dan saya mintak doc buat blood test sbb risau mana tahu denggi ke apa..ye lah putrajaya ni kes denggi mmg tinggi..dr.maria kata dia cuba utk ambik darah aisyah sebab dia kata mcm susah je nk amik darah kat tangan sbb katanya tangan aisyah ni jenis ketak2 huhu..takut susah nk jumpa vein..tapi alhamdulillah berjaya jugak amik darah aisyah..xnangis pun just merengek xselesa je bila doc n nurse duk pegang tangan dia..baik sungguh anak ibu ayah ni..alhamdulillah blood test menunjukkan aisyah bukan kena denggi..so cuti 4 hari tu kami xkemana2 pun..tapi adalah jugak keluar g rumah kawan en.suami kat salak tinggi n pegi jalan2 d pantai bagan lalang..kalo ikutkan en.suami dia ajak g jalan2 tapi bila aisyah dah xsihat kenala utamakan anak tersayang..so kat rumah je la kami:)..syukur jugak asiyah demam time cuti..at least masa awal2 demam kami boleh menjaganya tambah pulak ayah wannya (adik ipar saya) ada kat rumah boleh jugak gilir2 jaga aisyah..

semalam dan harini, aisyah dihantar ke pengasuh oleh ayahnya sebelum pegi sekolah..en.suami mengajar sesi petang so sebelah pagi en.suami jaga aisyah dulu..alhamdulillah semalam dan harini keadaan aisyah bertambah baik..semoga aisyah cepat2 sihat ye sayang..ibu dan ayah rindu nak tengok senyuman dan telatah aisyah mcm dulu..semoga aisyah cepat sembuh dan terus diberikan kesihatan yang baik...amin

 sian aisyah..tertido keletihan

 gaya tido yg disukai..tapi kejap2 angkat kepala untuk cari posisi yg selesa

 pastu tido balik..selesa tido mcm ni tambah pulak selsema masih ada

 ni tido waktu malam..tangan xlepas dari pegang bantal:)


 alahai kesiannya anak ibu:(

 masa ni bintik2 merah baru muncul

 tapi dalam xsihat cuba jugak untuk tersenyum..sayang aisyah


 balik dari klinik terus terbungkang tido:)

 amik darah kat tangan

cepat sembuh ye sayang..ibu ngan ayah rindu nk tengok aisyah aktif dan ceria mcm ni


nota:
tapi kan..walaupun demam sehingga kini kami belum pernah berjaga malam..waktu malam aisyah akan tido mcm biasa sehingga ke pagi..kadang2 merengek2 jugak tapi sekejap je..pastu lena la dia sampai subuh tapi mmg xpernah bersengkang mata berjaga walaupun aisyah xsihat..syukur Ya Allah kerana mengurniakan anak yang tidak banyak ragamnya..sangat mudah dijaga..namun kekadang teringin jugak nak merasai pengalaman berjaga malam..nak merasa pengalaman mcm ibu2 lain..apapun syukur sangat2 atas anugerah dan rezeki yang diberikan..sesungguhnya setiap kesenangan dan kesusahan itu adalah dugaan..senang pun dugaan, susah pun dugaan..ayuh sama2 kita muhasabah diri..

1 comment:

  1. oloh siannya aisyah yek..moga cpt sembuh yek..
    rezki akak dpt anak sihat sempurna xmcm sy yg sofea byk ragamnye..

    ReplyDelete