Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, November 13, 2012

salahke memberi susu formula kepada anak

Assalamualaikum,

setelah sekian lama saya memendam perasaan ni, akhirnya hari ni tiba jua saat utk saya meluahkan apa yang terpendam dalam hati ni..sebelum tu terlebih dahulu saya memohon maaf andai entri ini berbau emosi dan mungkin ada yang tidak bersetuju atau tersinggung dgn apa yang saya nak luahkan disini..ini hanyalah suara hati saya dan xada kena mengena dgn sesiapa..sekadar utk menyatakan apa yg terpendam jauh disudut hati saya sebagai seorang ibu..dan entry ini khusus utk tatapan anakanda aisyah mardhiyah suatu hari nanti...semoga aisyah memahami apa yang berlaku..

sejujurnya ikhlas saya menyatakan bahawa saya berasa sangat RENDAH DIRI, KECEWA, TERKILAN dan macam2 lagi perasaan negatif yang bersarang dalam hati saya sejak dari aisyah lahir sehingga sekarang..saya merasakan saya telah GAGAL jadi ibu yg terbaik buat aisyah:(

dari awal perkahwinan lagi saya dah berazam sekiranya ada rezeki saya utk mengandung dan mempunyai zuriat sendiri, saya bertekad untuk memberikan susu badan sepenuhnya kepada anak2 saya sehinggalah usia 2 tahun..xada langsung terlintas dalam fikiran saya utk memberikan susu formula..dan niat itu saya suarakan kpd en.suami, alhamdulillah en.suami menyokong hasrat saya sepenuhnya..justeru itu semasa membuat persiapan menyambut kelahiran aisyah, en.suami belikan pam manual Avent sebagai persediaan utk menjayakan penyusuan eklusif kpd anak kami..storage bottle pun byk yang dibeli..namun sesungguhnya kita hanya merancang..yang menentukan hanyalah Allah jua..

sebaik aisyah lahir, alhamdulillah susu dah keluar..dan kali pertama menyusukan aisyah xtergambar dgn kata2 betapa indahnya menjadi seorang ibu..indah sungguh ciptaan Allah..aisyah pertama kali menyusu dah pandai cari 'makanannya'..fitrah semulajadi anugerah Allah..hari keempat saya mula memerah..alhamdulillah walaupun xbanyak hasil yg dapat tapi saya tetap dgn niat utk bagi 100% susu ibu, xterniat langsung utk campur susu..hari ke-10 aisyah dikesan mempunyai kuning yg agak tinggi xsesuai dgn usia dan berat badannya..tambahan pula aisyah lahir dalam kategori borderline premature dan berat bawah 2.5kg, so risiko utk dapat jaundis mmg tinggi..sehinggalah hari ke-27 barulah aisyah boleh discharged dari klinik iaitu dah xperlu ulang alik amik darah walaupun tahap bacaan bilirubin tu masih xsesuai dgn umur aisyah..dalam tempoh tu jugaklah saya berusaha sedaya upaya utk memberikan sepenuhnya susu ibu sbb saya tahu hanya susu ibu yg boleh menyembuhkan jaundis..jadual saya setiap hari adalah DF (direct feeding) dan pam, pam dan terus mengepam..walaupun hasilnya xmemberangsangkan tapi saya teruskan dgn rutin mengepam..tapi paling banyak yg saya dapat kalau mengepam hanyalah 1-1.5 oz utk kedua2 belah cik b..masa tu mmg xdinafikan yg saya mmg stress dgn keadaan yg dihadapi..tambahan pulak en.suami xda disisi..seminggu sekali baru balik..bila saya nak makan makanan yg boleh menambahkan susu ibu mcm kurma, ada yg melarang sbb katanya saya ni bersalin operate, bisala kalau makan tu makan ni..ma pulak xmelarang dia mmg jaga saya dgn baik cuma bila org2 lain yg ckp mcmtu saya pun jadi xberani nak makan..ye lah bila nak makan tu xboleh nak makan ni xboleh so mcmana susu nak banyak..lepas pada tu baru saya rasa betapa bodohnya saya kenapalah saya nak dgr cakap2 'org luar' tu..

bila bawak aisyah cucuk utk 1 bulan, beratnya hanya naik 500 gram je..sedih hati bila tgk anak org lain naik banyak dalam sebulan sedangkan aisyah banyak tu je yg naik..tapi saya tetap bagi aisyah susu badan dan saya perah dan terus perah..tapi bila mencapai usia 2 bulan. keperluan penyusuan aisyah semakin meningkat tapi saya xmampu nak memenuhi keperluannya..sampaila satu malam tu aisyah menjerit sekuat hati bila dia xpuas hisap susu..last2 ma bagitau suh top up dgn susu formula sbb kesian tgk aisyah kelaparan..mula2 saya berkeras xnak tapi bila tgk keadaan aisyah, saya jadi xsampai hati nak memaksa aisyah menahan kelaparan semata2 nak memenuhi hasrat saya utk bagi fully bf kpd aisyah, saya luahkan pada en.suami dalam telefon, en.suami pun mula2 mmg xsetuju utk campur susu tapi bila saya explain keadaan aisyah, last2 terpaksa mengalah jugak...

mlm tu jugak ida g beli susu anmum utk aisyah, pertama kali susu tu masuk dalam mulut aisyah, menitis airmata saya sbb saya dah GAGAL..hanya Allah yang tahu perasaan sedih saya masa tu..bermula dari situlah aisyah mula minum susu formula..tapi disamping tu saya tetap memberikannya susu badan selang seli dgn susu formula..last2 susu badan saya kering dgn sendiri sbb aisyah dah reject puting original..masa tu saya dah pasrah dah..kalau itu yg terbaik utk aisyah saya redha, saya cuma mahu lihat aisyah sihat dan membesar dgn baik walaupun bukan dgn susu ibu sepenuhnya..hati ibu mana yg sanggup tgk anak menangis lapar..alhamdulillah selepas itu aisyah membesar dgn sihat dan jarang dapat penyakit mcm demam, batuk dll..cuma aisyah kerap selsema tapi xla serius sangat, mungkin disebabkan cuaca yg skjap panas skjap sejuk, setiap kali lepas cucuk pun aisyah xpernah demam cuma masa umurnya 6 bulan barulah aisyah demam buat kali pertama..

org kata bagi susu badan anak jarang dapat penyakit, lebih cerdik dari bagi susu formula tapi dari pengalaman saya, aisyah mcm budak2 lain yg menyusu badan jugak..cerdik, bijak dan jarang sakit..ada jugak anak kawan2 saya yg fully bf tapi kerap sakit..itu semua kuasa Allah..kita sebagai ibu bapa hanya mahukan yg terbaik utk anak2..tapi itu xbermakna saya menyokong sepenuhnya susu formula..saya masih percaya dgn khasiat susu ibu yg tiada tolok bandingnya..

cuma....yg paling membuatkan hati saya disiat2 bila ada org2 disekeliling yg seolah2 'memperkecilkan' saya yg xmampu fully bf ni..dgn bangga memberitahu anaknya fully bf, xcampur dgn apa2 susu sedangkan dia tahu yg saya x fully bf aisyah..iye saya tahu mungkin saya yg terlebih emosi tapi serius saya cakap saya cukup sensitif bila ada org yg bangga dgn diri..terasa sangat kekurangan diri saya ni:(..tapi saya anggap je itu rezeki mereka..biarlah mereka nak ckp apa pun..apapun saya kagum dgn kawan2 dan ibu2 yang mampu memberikan susu badan secara eklusif kpd anak2 mereka..mereka adalah sumber inspirasi dan penguat semangat saya dimasa akan datang..

dan utk kelahiran anak kedua ini, saya berazam utk tidak mengulangi kesilapan yg sama..saya akan meneruskan perjuangan saya yg terhenti sebelum ini..semoga Allah memakbulkan impian saya kali ini..ameen

kepada ibu2 yg berjaya menyusukan anak2 dengan susu ibu secara eklusif, saya mohon janganlah memandang rendah kpd kami ibu2 yang TERPAKSA memberikan susu formula kpd anak2 kami..bersyukurlah kerana anda semua diberikan rezeki utk menyusukan anak dgn susu ibu sepenuhnya..kami juga mahu jadi seperti anda semua tapi belum ada rezeki..doa2kan kami agar berjaya seperti anda ye..


buat anak ibu aisyah mardhiyah,

ibu minta maaf sayang sbb xmampu memenuhi hak aisyah utk menyusu badan sekurang2nya 2 tahun, walaupun aisyah hanya sempat minum susu ibu selama lebih kurang 2 bulan je tapi ibu amat berharap yg aisyah xakan salahkan ibu nanti..ibu hanya nak yg terbaik utk aisyah..ibu sayang aisyah dunia akhirat..


12 comments:

  1. tak pe kak zila..masing-masing punya rezeki...yang penting kite sama2 blaja dan mencuba kan..tapi za mintak maaf kalu kot2 za ada cerita2 yang mengguris hati kak zila :)

    ReplyDelete
  2. eh xda la zaa, k.zila lagi inspire kalau tgk kawan2 yg berjaya fully bf..cuma yg xberkenan tu yg condemn kita bagi fm ingat kita ni suka2 nak bagi fm kat anak kita..lagipun zaa dah tahu history k.zila ngan aisyah kan, so xda nya nak terasa hati apa hehe

    ReplyDelete
  3. shila doakan k.zila dpt bf baby ke2 ni smpi 2thn.insyallah.tp shila pn nk mintak maaf klu k.zila ade terasa dgn shila tau.kot la yg k.zila tye shila tu shila ade bg jwpn yg wat k.zila terasa

    lg 1,jgn stress².stress pn punca susu kurang.caiyok² :)

    ReplyDelete
  4. shila,

    akak xpernah terasa pun dgn shila..lagi kagum adalah hehe, semoga k.zila pun mampu jadi mcm shila..kalau k.zila nk tanya soalan2 pasni jgn bosan plak ek:)

    thanks atas semangat yg diberikan:D

    ReplyDelete
  5. lg terkilan anak baru 40 hari dah disumbat biskut..padahal kita x mau campur susu formula pun..sbg mnantu tpksa ikut je family mentua...semgu je campur susu formula + makan bskut..lepas tu btegas,xkira la nk kata ape,nekad x bagi jugak campur others food..

    ReplyDelete
  6. Cerita akak sama mcm saya. Baru jumpa pengalaman cerita akak ni. Saya baru 40hari. Genap sebulan kna bagi susu formula sbb berat baby xnaik malah makin turun. Stress dgn sekeliling biarpun suami sangat2 support. Bukan saya seorang ade pengalaman mcm ni. Memang sedih sangat.. Sayapun ambil masa nak pulih dri emosi xdpt nk fully bf. Skrg istiqamahlah Pam shj. Nur pun xdf dah.. Sesekali dia mahu juga df tapi sekadar nak masuk tdo shj.. Itupun saya dah syukur sngt.

    ReplyDelete
  7. Cerita akak sama mcm saya. Baru jumpa pengalaman cerita akak ni. Saya baru 40hari. Genap sebulan kna bagi susu formula sbb berat baby xnaik malah makin turun. Stress dgn sekeliling biarpun suami sangat2 support. Bukan saya seorang ade pengalaman mcm ni. Memang sedih sangat.. Sayapun ambil masa nak pulih dri emosi xdpt nk fully bf. Skrg istiqamahlah Pam shj. Nur pun xdf dah.. Sesekali dia mahu juga df tapi sekadar nak masuk tdo shj.. Itupun saya dah syukur sngt.

    ReplyDelete
  8. Cerita akak sama mcm saya. Baru jumpa pengalaman cerita akak ni. Saya baru 40hari. Genap sebulan kna bagi susu formula sbb berat baby xnaik malah makin turun. Stress dgn sekeliling biarpun suami sangat2 support. Bukan saya seorang ade pengalaman mcm ni. Memang sedih sangat.. Sayapun ambil masa nak pulih dri emosi xdpt nk fully bf. Skrg istiqamahlah Pam shj. Nur pun xdf dah.. Sesekali dia mahu juga df tapi sekadar nak masuk tdo shj.. Itupun saya dah syukur sngt.

    ReplyDelete
  9. Fuhh ada juge y berperasaan sama mcm saya.

    ReplyDelete
  10. Samalah mcm sya mmg kecewa sbb x dpt susukan anak sndri..tp sya positifkan minda sesungguhnya Allah lebih mengetahui isi hati kita..

    ReplyDelete
  11. sy pon same.. luluh hati bile org cebik mulot bile bgtau kite bg ss formula. hati ni disiat2 sbagai seorg ibu. ya, sy ibu muda tp fmly sy medic line punye org, x mngkin sy begitu bodoh dan cetek pngetahuan utk mngetahui tntg khasiat ss ibu. ade tu mulot2 ckp, ank die x dmm sbb bf, bile tye or mnx pdapat mati keluar ayt tu, sbb bf. why? ss sy ade cuma ank x pandai isap dan bile x isap xde stimulation so ss sy jd semakin skit bile anak dah usia sebulan lebih. awl2 dlu sekali pam manual sebelah cik b dpt dlm 3 oz plg byk.. Allah je mngetahui isi hati ibu2 yg mcm ni.. tiap kali bile pndg muke ank mse tido msti mnitik air mata mengenangkn x dpt bg ss sndri dah.. mohon ibu2 yg bf di luar sana support kami, tlg fhm sbb dan mslh kami.. ibu mana xnak bg makanan ank dr bdn die sdri

    ReplyDelete
  12. Sy mencari2 entry spt ini. Seawal anak tiga hari dh bg susu formula sbb susu sy sikit sgt. Jumpa org kt klinik yg bersalin pon trkejut sbb dia hari kedua susu dh byk.. Sy nye susu bdn kalu pam pun xkeluar.. Kena picit baru keluar itu pun kurang separuh oz. Tiap hari picit bru keluar byk sket dr hari sebelumnya. Tiap hari harap agar susu semakin byk. Sy pun yg mampu bagi sy bg susu bdn.. If da xlarat mmg kena amk susu formula. Suami pun tiada di sisi.. Huu.. Terima kasih kerana sudi share pengalaman ni sekurangnya dapat menguatkan hati dan emosi sy utk membesarkan anak pertama ni. Amin

    ReplyDelete