Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, December 9, 2009

sweet moment at S.R.I.P (Jan-April 2007)

Assalamualaikum W.B.T

ptg2 gini tingat lak kenangan2 lame dan salah satunya kenangan manis yang terpahat semasa aku bekerja di Taska Sek. Rendah Islam Sri Pintar (SRIP, Kota Bharu)...excelli mase ni aku baru abis wat degree..lepas sebulan (dec 2006) berehat di rumah aku dah menanam azam untuk mencari kerja sementara dan kalau boleh aku nk start keje bulan 1 2007 ...Alhamdulillah kak ina (bos kakak aku dulu) menawarkan keje sebagai pembantu kedai di Cyber Cafe dia (Smart Mind, Kubang Kerian) sementara dia dpt pekerja tetap (Smart Mind , Kubang Kerian)..dan aku sempat keje kat c2 dalam seminggu jer sebab kak ina da dapat pekerja tetap...tetapi w/pun hanya sekejap jer aku keje kat c2 tp aku sgt2 hepy dan bersyukur dpt mengenali kak ina sekeluarga..anak-anakmu sungguh menghiburkan hati zila kak ina..thanks 4 everything...

tp dlm mase yg same aku pening gak nk cari keje kt mane plak lepas ni...satu saat 2 kak ina bertanyakan sama ada aku berminat tak nk keje dkt nursery budak2 (bukan nursery bunga tau w/pun aku amik course plantation...huhuhu)...dan aku jawab aku minat sebab aku x kisah keje ape2 pun yg penting halal...x gitu????lalu kak ina contact kawan dia dan satu hari 2 dia bawala aku pergi ke taska ni..sebenarnya SRIP ni merupakan sekolah rendah islam private dan sebelah bangunan sekolah 2 dijadikan taska untuk anak2 cikgu, staff n outsiders...

hari pertama pegi taska 2 aku dibawa berjumpa dengan Ustazah Murshida..beliau memang sangat baik orangnya dan tanpa banyak tanya aku terus diterima bekerja hari 2 jugak...syukur Alhamdulillah tp satu jer masalah yg timbul-----transportation----......memandangkan rumah aku agak jauh gak nk berulang maka beberapa org cikgu kat SRIP mengajak aku tinggal bersama mereka..tapi aku ni ade masalah ckit kalo menyewa di negeri sendiri..tp kalo luar dri kelate bleh plak..huhuhu dan kalo nk tahu aku sempat bertahan kat rumah sewa 2 untuk 1, 2 hari jer...hehehe..lepas pada tu aku buat keputusan untuk berulang dari rumah jer walaupun terpaksa kuar awal pagi..yg penting dpt duduk ngan family hehe...pagi ayah hantar petang balik sendiri...masa 2 waktu kerja aku start pkul 7.30 pagi-6 petang (bergantung pada mase anak2 yg paling last diambil parents mereka)..kalo lambat, lambatla aku boleh balik...

hari pertama bekerja jugak...aku tiba2 'diminati' oleh seorang baby cute ni, name dia atikah..ntah nape mase aku amik dia terus dia melekat dengan aku..baik jer x menangis langsung..menurut kate cikgu kat c2..atikah ni susah nk mesra dgn org tp dengan aku ok jer..Alhamdulillah..dan selepas pada tu, budak2 lain jugak senang jer 'masuk' dengan aku mcm da lame kenal padahal aku baru keje hari 2 jer...untuk pengetahuan semua...bos aku mase kat taska 2 namanya kak ni'mah..dia ada 5 org anak dan semuanya bersekolah kat SRIP termasuk yg ada di taska ni..dan kak ni'mah sekeluarga baru balik mesia..sebelum ni mereka sekeluarga menetap di U.K ikut husband kak ni'mah yang keje doktor kat sane...dan apalagi anak2 kak ni'mah ni punyala speaking cair sekali ngan slang2nye skali...aku apalagi buat2 pandai la speaking w/pun pada hakikatnya berterabur...x pe asal diaorg paham sudah..hehehe..dan aku banyk blajar communicate ngan zaid (4 tahun) yg lain boleh la ckp melayu jugak..huhuhu...tp zaid ni kalo dia ckp melayu ade la bunyi2 pelat ckit...tp it's ok la..lame2 mesti pandai la 2 ckp melayu...

hari demi hari aku dah mula selesa dengan keje kat taska ni...besshhhh sangat2..penat memang x payah cakap la tp aku cukup2 puas hati dengan tugas aku sekarang...rase penat serta merta hilang bila tengok 'anak-anakku' gembira, ceria dan mendengar kata...tapi tak dinafikan kadang2 kerenah 'anak-anak' ni banyak menguji kesabaranku sebagai pengasuh mereka tp apapun kita kena pandai mengawal situasi..bayangkanla kat sini ada 2 org pengasuh/cikgu jer..aku dan asmat...kami berdua mengasuh lebih kurang 25 org kanak2 yg berumur antara1-5 tahun..bila yang kecik menangis nak susu..yang lain plak nak mandi, buang air..tido dan sebagainya...fuhhh kadang2 aku pun tertido skali ngan 'anak-anakku' ni...hehehehe

dalam ramai2 'anak-anak' kat situ...ada 2 org yang paling rapat dengan aku...adam dan hafiz..tapi sume gambar2 'anak-anak' aku ni ade dlm fon lame n x leh nk transfer dlm pc..sedeynya...adam dan hafiz ni memang susah nak berenggang dengan aku...dari mula sampai taska..makan, mandi, tido sume nak aku uruskan.kalo bagi org lain mmg dia x nak...aku pun sayang giler kat 2 org ni..rindu sangat2 kt adam n hafiz....tapi itu x bermakna aku x sayang 'anak-anakku' yang lain..sumenya aku bagi kasih sayang yang sama rata...

hmm walaupun aku hanya sempat berkhidmat di SRIP lebih kurang 4 bulan je tapi ianya banyak memberikan pengalaman yang cukup berharga bagi diriku...hubungan mesra dengan akak2 kat situ...kerenah 'anak-anak' yang pelbagai ragam semuanya memberikan kenangan yang sangat manis dalam hidupku...teringat lagi mase hari aku nak bagitau kak ni'mah yang aku dpt offer keje sekarang, mase 2 jugaklah kak ni'mah offer kat aku suh jadi penyelia taska 2 n dia nk bantu aku dari belakang untuk menguruskan taska 2..thanks akak tapi nk buat mcm mane aku x terpaksa memilih salah satu sahaja...dan mase tu aku nampak air mate kak ni'mah berlinang..sedey2...

hari terakhir aku keje di SRIP..satu jamuan diadakan dan masa ni lah aku terasa sangat2 sedey sebab akan berpisah dengan warga SRIP yang begitu baik hati dan juga 'anak-anakku' yang tersayang...sesungguhnya aku sangat2 puas hati dapat mencurahkan bakti di SRIP walaupun x lame...walaupun gajinya x la sebanyak keje lain (RM350 sebulan) tapi aku dah cukup bersyukur kerana pengalaman itu lebih berharga dari segala-galanya..yang penting keje yang kite buat tu kena dengan jiwa dan mesti berkhidmat dengan jujur dan ikhlas...

dan setahun lepas 2 masa aku balik kampung, sempatlah aku menjenguk taska kak ni'mah...wahh wahh kak ni'mah dah bukak taska sendiri...tahniah2!!!dan 'anak' kesayanganku hafiz turut berada di bawah jagaan kak ni'mah...ramai gak la 'anak-anakku' dari taska SRIP dulu yang berada di bawah jagaan kak ni'mah sekarang dan ada 'anak-anak' baru termasuklah anak kak ni'mah sendiri...hehehe...dah besar dah hafiz sekarang..dulu mase aku tinggalkan dia, hafiz x leh jalan lagi tapi sekarang bukan setakat berjalan..berlari pun boleh..dan jugak hafiz da pandai bercakap..gembira nya aku mase aku ajar dia sebut 'cikgu'..hafiz da pandai sebut 'cikgu' dalam pelat2 dia..sungguh aku terharu..tapi yg sedeynya adam x ada masa aku pegi tu coz mama dia anto g smart reader...dan yang paling aku x sangka kak nur masih mengingati aku...ni antara dialog aku ngan kak nur (4 tahun):

aku : kak nor..wah da besar dah sekarang..kak nor kenal cikgu lagi tak?
kak nur : (dengan senyum sipu2)...kenal...
aku : sape?
kak nur: cikgu La..

aduh terharunya aku dengar kak nur panggil nama aku..walaupun da setahun berlalu tapi dia masih ingat kat aku...memang terharu sangat2...(emo ckit)

hmm..itu la sedikit sebanyak citer aku mase keje di taska SRIP dulu...tp dah lame aku x menjenguk taska kak ni'mah..yelah kdg balik kg pun x sempat nak pegi..mesti da besar semua 'anak-anakku'...apa pun kt bawah ni ade gambar aku bersama hafiz yg mane ni jer yg sempat aku amik guna handphone baru...hehehe...k lah terima kasih kerana sudi membaca sehingga habis :D...daaaa






hye..name saya Wan Muhammad Al-Hafiz...comey kan???



bersama hafiz kesayanganku (tahu tak nape muka hafiz masyam jer???sebab mase ni aku da nk blik...lepas aku lepaskan dia terus dia menangis nk ikut aku...terpaksa org lain bawa hafiz jauh dr pandangan aku...sedey2)

No comments:

Post a Comment