Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, December 14, 2011

weekend kami: jalan2 di IKEA

Assalamualaikum,

apa khabar kawan2 semua?harap2 sentiasa ceria dan dalam rahmat Allah sentiasa..sabtu yang lepas kami sekeluarga telah berkunjung ke IKEA di mutiara damansara..kalo ikutkan ni kali kedua saya ke sana tapi masa tu tahun 2007 kalo xsilap..n masa tu xtau lagi apa yg specialnya IKEA ni..maklumlah masa tu just temankan bos saja hehe..tapi bila dh tahu serba sedikit mengenai IKEA ni, maka gigihla mengajak en.suami pegi..lagipun ada beberapa barang yg saya dah aim untuk beli..tambahan pulak adik2 saya ada kat sini..so meriahla sikit nak berjalan-jalan:P..

so..pagi sabtu tu kami bertolak pukul 9 pagi menuju ke IKEA..dahla 1st time nak pergi sendiri ni..tengok signboard semata2 dan juga dapatkan guide dari kawan en.suami hehe..alhamdulillah sampai sana dalam pukul 10 pagi tu pun selepas tersalah masuk susur huhu..IKEA ni bukak kul 9.30 pagi so masa kami sampai tu xda la ramai lagi orang..jom bercerita sambil layan gambar:)

 adik-adik saya..nak naik lif ni pun pelik..turun naik tempat yg sama, rupa2nya lif dia setingkat setingkat huhu..maklumlah 1st timer katakan..agak 'darat' disitu hehe


 salah satu benda yg saya nak beli-highchair utk aisyah..walaupun lambat lagi nak pakai tapi xsalahkan beli awal..sooner or later kena beli jugak:)..agak2 yg mana jadi pilihan saya?

jom kita tengok gelagat aisyah baca buku....

1st time try letak aisyah dalam highchair..pinggangnya masih lembut, so kedudukan dia masa ni masih dalam kawalan kami:)..ready to reading a book:P

 salah satu kegemaran aisyah..pantang nampak buku mula la teruja..alhamdulillah..mudah2an aisyah rajin belajar bila besar nanti..amin

apa ni ibu?(tanya aisyah:D)

 seronok main belek2 buku:)

sampai senget kepala tengok buku..haisshh anak ibu ni kusyuk bebenor:)

tengah2 syok berjalan tu baru perasan yg lampin aisyah dah berat..so cari baby room dulu untuk tukar lampin..mula2 masuk babyroom kat situ terus kagum sebab deconya sangat cantik dan super duper selesa..xtau la ada lagi tempat lain yg lebih selesa sebab inipun pertama kali saya masuk babyroom:D..ye lah sebelum ni mana pernah masuk babyroom ni huhu...


 en.suami yang tukarkan lampin:)

 lap2 dulu dulu dengan wipes


 basuh dengan air:)


 pakai lampin baru:)..baru selesa ibu aisyah nak berjalan2:)

 adik bongsu saya..merangkap babysitter aisyah hari tu..seronok dia layan aisyah..senang ibu ayah nak sopim:)

ayah yang salin lampin..ibunya pulak buat apa?

 ibunya sibuk posing:)

moleklah tu si ayah yang tukar lampin, si ibu plak goyang kaki sambil posing je:)..bie, timaksih deh tlg tukar lampin aisyah..apapun babyroom kat sini sangat selesa, mcm nak duk relaks je lama2 kat sini tapi xboleh sebab ini kan kemudahan awam so kena gunakan dengan sebaiknya:)

 orang kuat saya:)

 queue nak bayar..sempat posing sekejap..tapi bila tengok total perbelanjaan hari tu, pejam mata je la nak bayar..tapi xpa sebab memang tercapai apa yg dihajati..bukan selalu pun mcm ni:)

 my princess..aisyah@adik:)

hasil dari 'pengembaraan' kami di IKEA selama hampir 4 jam, penuh gak troli dbuatnya..antara barang yg saya beli adalah highchair utk aisyah, almari baju (ni pun untuk simpan baju2 aisyah sebab baju2nya dah semakin banyak hehe), rak hiasan, tempat gantung peralatan dapur, aksesori utk aisyah (aisyah lagi huhu) seperti kelengkapan utk persediaan nk makan nanti mcm sudu, mangkuk dan juga beli puppet utk aisyah:)..dan ada juga beli sedikit hiasan untuk rumah kecil kami:)..mood nk deco2 dah dtg tapi en.suami yg jadi mangsa tukang drill sume hehe..love u la syg:D..dalam pukul 2 ptg kami bergerak pulak ke Tesco Puchong untuk beli barang2 dapur..penuh bonet kereta haritu..ermm dan duit jugak dari tebal dah jadi nipis:(..tapi xkisahlah sebab beli pun utk keperluan keluarga jugak kan?so, lapangkan hati disitu:)..sebelum memulakan misi mencari barang dapur, kami singgah foodcourt dulu untuk lunch..maklumlah hampir separuh hari di IKEA, perut masing2 dah lapar..tapi yg xtahannya tengok gelagat aisyah bila nampak makanan@minuman..nak tahu kenapa?jom tengok....

 mood seronok tengok makanan:)

 eh2 nganga dah mulut tu:)

 makin dekat:)

 ololo macam tu sekali geram kat air tu..sabar ye dik, nanti dah besar sikit kita makan ye:)..tapi dari pemerhatian saya selama ni, aisyah sangat tertarik dengan makanan/minuman, mula la tengok dengan kusyuk dan meleleh2 air liur..rasanya masa preggy dulu xdala saya kempunan apa2 huhu (mitos semata:D)

akhirnya dalam pukul 6 petang barula kami balik ke rumah..dan malam tu pulak en.suami terus pasangkan highchair aisyah..dia plak yg terover huhu...

 step2 nak pasang highchair

 khusyuknya:)

 pasang kakinya dulu

 aisyah duk memantau kerja2 ayahnya:)

 dan last step..pasangkan tablenya pulak:)

 akhirnya..selamat sudah dirasmikan oleh tuan punya yg sebenar:)

alhamdulillah..berlalula sudah sehari suntuk dalam hidup kami..penat tapi gembira bila dapat menikmati saat2 indah bersama keluarga tersayang..dan esoknya ingatkan plan nak kemaskan rumah dan xnak kuar mana2 dah..tapi alih2 keluar lagi huhu..ermm apakan daya permintaan suami harus dipatuhi:)..

p/s: bulan december ni rasa cepat je masa berlalu..tup tup nak masuk tahun baru masihi dah (bulan hijrah kita dah masuk tahun baru:D)..apa milestones anda?nanti dah nak ujung2 tahun kita share2 ye:)...


2 comments:

  1. lame dh xg ikea..huhu
    bestnya aisyah dpt chair..;0

    ReplyDelete
  2. pegi la ain..ok gak untuk terapi minda yg serabut dgn mcm2 benda:)..beli chair yg simple2 je ain as long as praktikal n life longer:)

    ReplyDelete