Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, July 5, 2011

kena bebel lagi

Salam sayang,

alkisahnya malam tadi masa duk rehat2  sambil tengok tv, sekali lagi en.suami ajak packing barang2 nk g hospital..saya, macam biasala jawapannya.."nantila dulu, lain kali la"..see betapa malasnya saya kan huhu..eh bukan malas tapi mood nak me'macking' tu belum ado..mmg barang2 baby dah ready cuma belum masuk beg je lagi hehe..lagipun ada lagi barang2 saya yg xcomplete lagi mcm bengkung/barut..saya plak jenis xsuka nak masuk satu, satu barang..kalo boleh biarlah settle sekaligus huhu, tapi tengoklah hujung2 minggu ni rasanya boleh dah kot nak packing kan..lagi seminggu dua nak masuk 36 weeks dah..n satu lagi sebenarnya xnak kena bising2 ngan en.suami lagi:D

eh dah alang2 membebel ni nk citer kisah semalam ckit..semalam kan saya puasa ganti..en.suami pun turut puasa sekali..biasanya sebelum ni saya beli je lauk kat kedai cuma balik rumah masak nasi je..tapi semalam rasa malas plak nak g kedai plus lauk pun ada lagi dalam peti..sayang pulak kalo xmasak...pikir2 rasa mcm nak makan singgang ikan..so balik keje pas solat asar terus masuk dapur..bila dah masuk dapur tu paham2 je la mesti bergerak sana sini..kejap siang bawang, kejap basuh barang2 kat sink pendek kata memang bergerak2 la..pastu berdiri..memang rasa lenguh dari atas sampai bawah..pinggang ni rasa cam nak patah je tapi teruskan gak memasak sampai siap..pastu kemas2 dapur tengok2 jam dah pukul 7 lebih..terus mandi n tunggu en.suami sampai rumah..

xlama lepas en.suami sampai rumah, masukla waktu berbuka..saya ngan en.suami berbuka dulu ngan kuih pastu baru solat..pas solat baru makan nasi...lauk pun simple2 je..singgang ikan, ikan goreng, sambal daging (serunding), ulam timun n budu..pastu duk lepak2 tengok tv..tengah2 duk tengok tv tu rasa semacam je badan ni..masuk bilik sorang2..sapu minyak tapi biasalah mana nk sama ngan orang urutkan..bila en.suami masuk dia nak urut tapi saya ckp xpa boleh buat sendiri..tambah pulak hati mcm sedikit terguris sebab en.suami ada tertinggi suara cikit tadi..agaknya saya yg xdengar soalan dia sebab tu la dia tanya kuat cikit..tapi biasala time2 pregnant ni sangat sensitif..sume benda cepat terasa padahal saya tahu dia bukan sengaja pun..saya kot yg xdengar apa yg dia tanya tu la sapa suh xkorek telinga huhuhu...

lepas pujuk diri sendiri lama2 ok dah..itula saya bila ada sesuatu yg xkena saya lebih suka berdiam diri lama2 akan ok sendiri huhu..tapi sakit lenguh2 kat belakang ni makin menjadi2..xtahan dah rasanya memang kena mitak en.suami urutkan gak ni..kebetulan masa tu en.suami masuk bilik semula apalagi terusla mengadu sakit..en.suami pulak siap cakap tu la tadi jual mahal sangat..huhu xkisahla sebab apapun memang nk kena diurut jugak ni..bila en.suami dah urut2 tu rasa lega ckit stress kat belakang ni..bayangkanla dari kepala ke kaki xtahu dah nak explain macam mana rasanya..satu badan rasa lemah..pastu en.suami bebel la dia cakap ni mesti pasal berdiri lama masa memasak tadi ni..memang pun sebab sekarang ni kalo berdiri ckit mesti pinggang ni mcm nak cramp, nak duduk pun kena bersandar..tapi xkan nak suh en.suami masak pulak sebab dia balik pun dah maghrib plus mesti penat baru balik keje..lagipun selama ni memang dia yg lebih banyak buat keje rumah dari saya.. dari membasuh, memasak, sidai baju, mop rumah pendek kata sume la dia buat..so takkan saya xleh sekali sekala nak masak utk suami sendiri kan???sebab tu gagahkan jugak diri ni...

pas dah rasa ok ckit en.suami tanya nak makan colek pauh x..saya apalagi nakla hehe..sambil2 tengok tv sambil2 makan colek pauh+cuka nipah..sedap!!!tapi lepas makan tu bahagian belakang ni rasa macam cramp balik..fuhh memang xselesa yg amat!cuba baring atas sofa, xselesa...duduk bersandar pun xselesa..en.suami asyik tanya rasa macam mana..saya xleh explain dah mcmana rasanya..puas dia duk urut2, gosok2 tapi rasa xok gak..last2 dia ajak masuk tidur dalam bilik..still xleh tidur..kejap bersandar kat kepala katil, kejap baring mengiring kanan ke kiri, membongkok tapi tetap xselesa..sian en.suami xtahu dah dia nak buat mcm mana..last2 dia suh duk atas dia sambil bersandar...barulah rasa ok ckit..dan masa tu agaknya  memang dah penat sangat berguling2..barulah rasa nak terlelap...dalam mamai2 tu perasan en.suami pegi amik kipas bawak masuk dalam bilik..memang panas sangat2 rasanya..so mlm tadi tidur dengan kipas atas bawah tanpa selimut!!!sudahnya pagi tadi dua2 terlambat bangun..ye la mlm tadi xtahu pukul berapa dah tidur..sian en.suami dia pun xtidur temankan saya sambil gosok2 belakang sampai saya terlelap..terharu sangat:(..makin bertambah sayang kat dia+makin rasa bersalah pun ada sebab sepanjang pregnant ni saya rasa banyak dosa ngan dia huhu..ckit2 merajuk...nak buat mcmna sensitif sayang oiii hehe..

eh panjang pulak citernya ni..asalnya satu perenggan kat atas tu je, dah berperenggan perenggan la plak jadinya hehe..tapi tu la sepanjang mengandung ni, mln tadi yg paling worse bagi saya..xpenah lagi rasa tu..walaupun sekarang ni nak tidur malam2 mmg agak susah tapi xda la sampai tahap mcm semalam..tapi saya hadapinya dengan sabar sebab dalam fikiran hanya fikirkan cik baby kat dalam ni je...harap2 cik baby sihat2 selalu..ibu sakit pun xkisah demi anak ibu yang tersayang...ayah ngan ibu xsabar dahni nak jumpa kamu...duk elok2 ye sayang...
 

6 comments:

  1. kena banyak berehat..jangan banyak bergerak.. kalo berdiri pun jangan lama2..

    ReplyDelete
  2. bab merajuk tu no komen! :p


    banyakkan rehat kak zila...jangan gerak banyak sangat

    ReplyDelete
  3. exsercise tu bgus utk mudah bersalin nnti tp jgn wt keje brt2 lak ye... lg satu nikmati la masa berdua nie, nanti dah bertiga hehe...

    ReplyDelete
  4. azie,

    tu la..tapi bila rehat banyak sangat rasa xsedap pulak xbuat keje...bila buat keje kang mulala sakit situ sini huhuhu...

    ReplyDelete
  5. zaa,

    no komen ye hehe...ye la dik zaa k.zila dgr cakap za, tapi nti nak g jalan2 floria boleh kan kan???...:D

    ReplyDelete
  6. yana,

    tu la..tapi nak exercise pun cam malas je huhu..bukan apa jalan cikit mulala kaki ni nak sembab huhu..tapi kena wat jugak exercise ni:)

    hoho rasa mcm sekejap je masa berlalu, dulu berdua sekarang dah nak bertiga..mesti rasa rindu saat2 berdua kan hehe, rasa sedih pun ada nak tinggalkan alam berdua ni tapi lebih excited nak ada baby:D

    ReplyDelete