Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, July 26, 2011

kerinduan itu...

Salam rindu buat semua,

arini masuk ari ke-2 aisyah dan ibu ditinggal2kan oleh sang ayah:(..sedih nok teriok raso..xpernah lagi berjauhan dlm tempoh yg lama..baru 2 hari en.suami balik ptrajaya ibu aisyah dah rindu sangat2..speechless!!!!...

  • rindu nk tgk en.suami mandikan aisyah...
  • rindu nk tgk en.suami kacau main2 ngan aisyah..
  • rindu ngan masakan en.suami utk sy (spjg en.suami cuti seminggu diala yg masak lauk2 berpantang utk saya...complete!!!)
  • rindu nk bangun mlm sama2 salin diapers aisyah..layan aisyah merengek
  • rindu nk tgk en.suami tido sambil peluk aisyah..si ibu dah jatuh no.2 dah huhu..
  • pendek kata rindu serindu2nya...rindu segala2nya apa saja pasal en.suami..tanpa dia saya mcm xbersemangat...tapi saya kena kuat demi aisyah..buah cinta kami...
sepanjang berpantang ngan en.suami selama lebih kurang seminggu aritu..en.suami yg uruskan segala2nya..dari A-Z...uruskan aisyah, kemas rumah,masak, siapkan saya utk mandi (maklumlah bersalin c-zer) dan semuanyalah...tugas saya rehat n bf kan aisyah jer...semua tu membuatkan rasa cinta dan sayang saya makin bertambah2:)..bak lagu uji rashid "semakin hari semakin sayang"...:D








awk, cepatlah balik....:(

ummie ke ibu?

Salam sayang buat semua,

Alhamdulillah hari ni hari ke-12 aisyah lahir ke dunia...skrg tgh belajar menyesuaikan diri dengan rutin baru:)..sambil2 tu ada masa terluang amik kesempatan jap utk ngadap tenet ni huhu...

ok lah back to the topic...apa panggilan yg kita nak untuk anak2 panggil kita as a their parents?mcm2 kan...ada yg nk panggil mama, mami, ummie, ibu, ayah,abah, abi, papa, daddy etc..ikut pandangan masing2..

bagi saya, sebelum kawin lagi saya dah berangan2 andai kata satu masa nanti saya ditakdirkan berkahwin dan dikurniakan zuriat sendiri, saya nak anak2 panggil saya dengan gelaran IBU...dan untuk en.suami plak saya nak anak2 panggil AYAH...dan itulah gelaran aisyah nanti untuk saya dan en.suami..AYAH dan IBU...

tapi ramai kwn2 dan adik beradik tanya kenapa bukan ummie?sebab en.suami panggil saya dengan gelaran ummie..so depa pikir ummie tu gelaran anak2 utk sayala..ok bagi meleraikan kekusutan pertanyaan ni, meh saya jelaskan...

sebenarnya ummie tu adalah nama manja panggilan en.suami utk saya sahaja,bukan utk anak2...so utk anak2 kami dah bersetuju utk membahasakan diri masing2 sebagai AYAH dan IBU...clear kan???hehe.. 

k lah..nak kacau aisyah kejap..sampai jumpa lagi..tadaa..


note:


rindunya kat kwn2 especially kwn2 opis:(

Monday, July 18, 2011

sama tak???

Salam,

Aisyah, puteri ayah dan ibu, ni gambar aisyah masa kat alam rahim dan alam dunia tau..just utk tatapan aisyah bila dah besar nanti..ayah dan ibu sayang aisyah dunia dan akhirat..semoga aisyah jadi anak yang solehah ya..amin...


Aisyah semasa usia 24 weeks dalam kandungan




Aisyah semasa usia 2 hari di alam dunia

Sunday, July 17, 2011

fresh from the oven:)

Salam buat semua,

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi diatas kelahiran puteri sulung kami pada 14 Julai 2011...kelahiran yang sungguh tidak dijangka...the story about kelahiran express ini akan diupdate kemudian ye:D (bila tu? hehe)...sebelum tu dengan ini saya memperkenalkan puteri kami...


Nama: Aisyah Mardhiyah binti Muhamad
D.O.B: 14 Julai 2011@8.43pm
Tempat Lahir: Hospital Putrajaya
Berat: 2.35kg@36 weeks
Panjang: 51cm
Lilitan Kepala: 33cm
Mode Of Delivery: LSCS (Breech)

~terima kasih auntie2 semua yang mendoakan kesihatan aisyah semasa dalam perut ibu, sayang auntie2 semua..mmuahh~

Monday, July 11, 2011

jika isteri menangis

Jika Isteri Menangis 



Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...
Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terperuk terlalu dalam .

Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?
Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANNYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANNYA adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANNYA bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANNYA...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal.
Bahawa "Betapa BERHARGANYA dia".

checklist ibu&baby ke hospital

Salam kasih,

alhamdulillah minggu ni usia kandungan dah mencecah 35 minggu, hanya tinggal beberapa minggu lagi untuk sampai ke final destination..semoga segalanya dipermudahkanNya..amin..walaupun kedudukan cik baby masih songsang iaitu kepala kadang2 kat atas, kadang2 sebelah kanan tapi seboleh2nya saya xmau memikirkan sangat..apa yang termampu saya buat, berdoa dan cuba memujuk cik baby untuk pusing..yang selebihnya saya berserah kepadaNya sebab hanya Dia yang lebih tahu mana yang terbaik untuk saya...

oh ya dalam entry2 sebelum ni saya ada sentuh pasal nak packing barang2 ke hospital kan?tapi sampai arini tak terpacking2 lagi huhu...ingatkan memang nak packing dah weekend aritu tapi ada kerja plak..(alasan je tu haha) sampaikan en.suami tanya lagi untuk kesekian kalinya bila nak packing...dan jawapan saya standardlah.."nantila dulu" hehe, tapi apapun memang xleh nak tangguh2 dah dis week by hook or by crook mesti kena pack siap2 sebab dah nak masuk 36 minggu dah ni..sebelum tu apa kata kita sama2 check apa barang2 yang perlu dibawa ke hospital nanti...sedikit sebanyak boleh jugak dikongsi bersama kawan2 yang tengah preggy skrg:P..

Barang2 Ibu:-

1) buku pink (paling penting)
2) kad pengenalan&kad kawin
3) baju (seboleh2nya berbutang di depan untuk memudahkan penyusuan)
4) kain batik
5) underwear
6) tudung
7) stokin
8) tuala mandi&tuala muka
9) toiletteries
10) maternity pad
11) selipar
12) nursing bra
13) breast pad
14) sweater
15) beg plastik (isi baju2 kotor)
16) makanan&minuman (kurma, biskut, dll)
17) air zam zam&air selusuh
18) minyak angin
19) majalah, buku & novel
20) al-quran&yassin
21) telekung (kalo masih sempat untuk solat)
22) telefon, kamera & charger
23) GL


Barang2 Baby:-


1) diapers newborn
2) baju baby
3) mitten&booties
4) baby hat
5) selimut/bedung
6) barut baby
7) toiletteries
8) tuala mandi
9) baby wipes
10) minyak telon/minyak yu yee


ermm, siap senarai dah tapi bilala nak start packing ni..setiap kali g klinik mesti nurse akan tanya pasal preparation nak bersalin ni..arap2 next checkup jawapan saya ialah "dah"...bukan "belum lagi"...:)


note:-
berdebar menunggu hari khamis ni jumpa doktor pakar...semoga dipermudahkan segalanya...amin

Wednesday, July 6, 2011

wordless wednesday&checkup@34 weeks

Salam sayang,

petang ni saya halfday...pagi tadi sepagi duk kat kk untuk checkup..pegi kul 8.30 pagi selesai dekat pukul 12.30 tengahari..biasalah kan klinik kerajaan..tapi as long as layanan nurse n doc ok saya xberkira sangat..mmg dah sedia maklum patient kat gov klinik n hospital ramai so kenala bersabar ye x?

balik rumah bukak blog tengok2 ramai plak yg ber'wordless wednesday'..maka dengan itu saya pun terpanggil gakla untuk ber'wordless wednesday'...sebabnya?hasil dari checkup tadi amat merisaukan saya..masa checkup minggu ke-30 aritu doc ckp baby saya in breech position..n doc bagi masa sehingga minggu ke-34..bila check tadi baby saya still xpusing lagi ke kedudukan yang sepatutnya...kepala dia kat atas n mmg betul sebab saya boleh rasa kepalanya yg keras kat atas pusat ni..then doc kat kk refer saya untuk jumpa pakar kat hospital putrajaya (HPJ)..bila selesai urusan kat kk saya ngan en.suami balik rumah sekejap n dalam pukul 2 petang gerak ke HPJ..ingatkan boleh jumpa pakar terus tapi nurse kat situ bagi date 14.7.2011 untuk jumpa pakar sebab katanya kalo breech biasanya dia akan tengok masa minggu ke-36..lambatnya rasa nak tunggu next week..risau sangat2 sebab dari info yg saya dapat pasal baby breech ni byk yg berunsur negatif...risau takut ada apa2 kat baby...harap2lah baby saya sihat sempurna dan dijauhkan dari perkara2 yang tidak baik...

so arini memang wordless wednesday bagi saya...kalo boleh saya xnak fikir yg negatif tapi saya risau ngan baby dalam kandungan ni...sapa yg xrisau anak sendiri kan?kawan2 please doakan saya ye...


"Ya Allah, Kau lindungilah anak dalam kandunganku ini,sihatkanlah tubuh badannya, sempurnakanlah akal dan fikirannya, peliharalah dia selama di dalam kandunganku dan lahirkanlah ia dari kandunganku dengan kelahiran yang normal dan selamat..amin"

Tuesday, July 5, 2011

kena bebel lagi

Salam sayang,

alkisahnya malam tadi masa duk rehat2  sambil tengok tv, sekali lagi en.suami ajak packing barang2 nk g hospital..saya, macam biasala jawapannya.."nantila dulu, lain kali la"..see betapa malasnya saya kan huhu..eh bukan malas tapi mood nak me'macking' tu belum ado..mmg barang2 baby dah ready cuma belum masuk beg je lagi hehe..lagipun ada lagi barang2 saya yg xcomplete lagi mcm bengkung/barut..saya plak jenis xsuka nak masuk satu, satu barang..kalo boleh biarlah settle sekaligus huhu, tapi tengoklah hujung2 minggu ni rasanya boleh dah kot nak packing kan..lagi seminggu dua nak masuk 36 weeks dah..n satu lagi sebenarnya xnak kena bising2 ngan en.suami lagi:D

eh dah alang2 membebel ni nk citer kisah semalam ckit..semalam kan saya puasa ganti..en.suami pun turut puasa sekali..biasanya sebelum ni saya beli je lauk kat kedai cuma balik rumah masak nasi je..tapi semalam rasa malas plak nak g kedai plus lauk pun ada lagi dalam peti..sayang pulak kalo xmasak...pikir2 rasa mcm nak makan singgang ikan..so balik keje pas solat asar terus masuk dapur..bila dah masuk dapur tu paham2 je la mesti bergerak sana sini..kejap siang bawang, kejap basuh barang2 kat sink pendek kata memang bergerak2 la..pastu berdiri..memang rasa lenguh dari atas sampai bawah..pinggang ni rasa cam nak patah je tapi teruskan gak memasak sampai siap..pastu kemas2 dapur tengok2 jam dah pukul 7 lebih..terus mandi n tunggu en.suami sampai rumah..

xlama lepas en.suami sampai rumah, masukla waktu berbuka..saya ngan en.suami berbuka dulu ngan kuih pastu baru solat..pas solat baru makan nasi...lauk pun simple2 je..singgang ikan, ikan goreng, sambal daging (serunding), ulam timun n budu..pastu duk lepak2 tengok tv..tengah2 duk tengok tv tu rasa semacam je badan ni..masuk bilik sorang2..sapu minyak tapi biasalah mana nk sama ngan orang urutkan..bila en.suami masuk dia nak urut tapi saya ckp xpa boleh buat sendiri..tambah pulak hati mcm sedikit terguris sebab en.suami ada tertinggi suara cikit tadi..agaknya saya yg xdengar soalan dia sebab tu la dia tanya kuat cikit..tapi biasala time2 pregnant ni sangat sensitif..sume benda cepat terasa padahal saya tahu dia bukan sengaja pun..saya kot yg xdengar apa yg dia tanya tu la sapa suh xkorek telinga huhuhu...

lepas pujuk diri sendiri lama2 ok dah..itula saya bila ada sesuatu yg xkena saya lebih suka berdiam diri lama2 akan ok sendiri huhu..tapi sakit lenguh2 kat belakang ni makin menjadi2..xtahan dah rasanya memang kena mitak en.suami urutkan gak ni..kebetulan masa tu en.suami masuk bilik semula apalagi terusla mengadu sakit..en.suami pulak siap cakap tu la tadi jual mahal sangat..huhu xkisahla sebab apapun memang nk kena diurut jugak ni..bila en.suami dah urut2 tu rasa lega ckit stress kat belakang ni..bayangkanla dari kepala ke kaki xtahu dah nak explain macam mana rasanya..satu badan rasa lemah..pastu en.suami bebel la dia cakap ni mesti pasal berdiri lama masa memasak tadi ni..memang pun sebab sekarang ni kalo berdiri ckit mesti pinggang ni mcm nak cramp, nak duduk pun kena bersandar..tapi xkan nak suh en.suami masak pulak sebab dia balik pun dah maghrib plus mesti penat baru balik keje..lagipun selama ni memang dia yg lebih banyak buat keje rumah dari saya.. dari membasuh, memasak, sidai baju, mop rumah pendek kata sume la dia buat..so takkan saya xleh sekali sekala nak masak utk suami sendiri kan???sebab tu gagahkan jugak diri ni...

pas dah rasa ok ckit en.suami tanya nak makan colek pauh x..saya apalagi nakla hehe..sambil2 tengok tv sambil2 makan colek pauh+cuka nipah..sedap!!!tapi lepas makan tu bahagian belakang ni rasa macam cramp balik..fuhh memang xselesa yg amat!cuba baring atas sofa, xselesa...duduk bersandar pun xselesa..en.suami asyik tanya rasa macam mana..saya xleh explain dah mcmana rasanya..puas dia duk urut2, gosok2 tapi rasa xok gak..last2 dia ajak masuk tidur dalam bilik..still xleh tidur..kejap bersandar kat kepala katil, kejap baring mengiring kanan ke kiri, membongkok tapi tetap xselesa..sian en.suami xtahu dah dia nak buat mcm mana..last2 dia suh duk atas dia sambil bersandar...barulah rasa ok ckit..dan masa tu agaknya  memang dah penat sangat berguling2..barulah rasa nak terlelap...dalam mamai2 tu perasan en.suami pegi amik kipas bawak masuk dalam bilik..memang panas sangat2 rasanya..so mlm tadi tidur dengan kipas atas bawah tanpa selimut!!!sudahnya pagi tadi dua2 terlambat bangun..ye la mlm tadi xtahu pukul berapa dah tidur..sian en.suami dia pun xtidur temankan saya sambil gosok2 belakang sampai saya terlelap..terharu sangat:(..makin bertambah sayang kat dia+makin rasa bersalah pun ada sebab sepanjang pregnant ni saya rasa banyak dosa ngan dia huhu..ckit2 merajuk...nak buat mcmna sensitif sayang oiii hehe..

eh panjang pulak citernya ni..asalnya satu perenggan kat atas tu je, dah berperenggan perenggan la plak jadinya hehe..tapi tu la sepanjang mengandung ni, mln tadi yg paling worse bagi saya..xpenah lagi rasa tu..walaupun sekarang ni nak tidur malam2 mmg agak susah tapi xda la sampai tahap mcm semalam..tapi saya hadapinya dengan sabar sebab dalam fikiran hanya fikirkan cik baby kat dalam ni je...harap2 cik baby sihat2 selalu..ibu sakit pun xkisah demi anak ibu yang tersayang...ayah ngan ibu xsabar dahni nak jumpa kamu...duk elok2 ye sayang...
 

Monday, July 4, 2011

jom create pregnancy calendar:D

Salam sayang,

dah ujung2 baru teringat nak share huhu..actually tadi ada bw kat satu blog ni dia citer pasal pregnancy calendar ni...pastu baru teringat yang saya pun memang dari dulu dah create calendar ni..so saya nak share jugaklah ngan kwn2 yg tengah preggy tu pasal info ni..sharing is caring:D...untuk create calendar ni boleh klik kat sini


saya print n tampal kat fridge..hari2 saya akan tengok apa perkembangan cik baby ni:D..senang sebab kita jugak boleh note apa2 kat situ cthnya date utk next appointment kita, berat badan terkini dan apa2 je yg berkaitan dengan kandungan kita...dan kita jugak boleh tahu usia kandungan kita dah berapa minggu berapa hari...sebenarnya byk jugak web yg saya search untuk buat pregnancy calendar ni tapi saya rasa yg ni paling ok..apa pun it depends pada kita punya citarasa hehe..k la tu je nak share..tadaa..




i'm@34 weeks

Salam,

fuhh baru sudah mesyuarat..baru ada luang ckit nk mengadap belog ni huhu..weekend yg lepas buat apa ek kawan2?saya, ari sabtu en.suami sekolah so xleh kuar g mana2...mlm je kitaorg g makan steambot kat maeps@serdang ngan adik, adik ipar n kakak ipar..puas hati dapat jugak makan steambot sblum bersalin ni:D..petang semalam lak g rumah sedara kat desa saujana, sungai merab..asalnya nak g sekejap je sebab rancang nk g warta pulak lepas tu tapi bila dah sampai sana 'terlekat' terus kat situ sebabnya duk cuci mata+cuci duit hehe...mana xnya sedara saya tu bisnes baju2, jubah2..xda niat pun nak belinya tapi bila dah lama2 kat situ tersangkut jugak sepasang baju kurung pahang ni..baju raya!!!malas dah nak pikir panjang, malas dah nak kuar pasni semata2 nak cari baju raya..alang2 dah ada yg berkenan amik terus!alhamdulillah xyah pening2 kepala dah...sambil belek2 kain baju tu, kawan sedara saya ni pulak berniaga tupperware..kebetulan dia nk clearance stok..apalagi berkotak2 tupperware dikeluarkannya..terus jadi rambang mata dibuatnya...mana xnya rega murah giler!!!rembat jugak barang2 tupperware tu..terus jadi ahli lagi huhu..tapi atas nama en.suami la sebab dia yg rajin beli tupperware ni..saya just suka tengok2 je yg tukang belinya en.suami:)...akhirnya dari nak pegi sekejap je, tup tup dekat 3 jam jugak melekat kat situ huhu...pastu baru kitaorg gerak ke warta carik barang cikit2..balik rumah terus flat huhu...

eh ada kaitan ke ngan tajuk di atas???hehe xpa la tu sekadar selingan je hihi..actually kalo tengok sticker kat sidebar tu dah menunjukkan usia kandungan saya dah mencecah 34 weeks...alhamdulillah diam xdiam dah semakin menghampiri ke hujungnya..rasa nerves la plak, dah ujung2 ni masa rasa makin cepat je berlalu..k lah saya just nk share perubahan demi perubahan yang berlaku bila dan mencecah 34 weeks ni..

  • sudah terasa 'keberatan' membawa perut ni hehe tapi saya suka!..memang jelas perubahannya..dulu bolehla nak jalan laju2, bangun  pun boleh je cepat2...SEKARANG..jalan cikit dah mengah, nak bangun pun xleh terus bangun macam tu je especially bila nak bangun dari tidur, kena pelan2, berdiri lama2 pun xboleh pinggang akan cepat rasa tegang+sakit...jalan pun orang cakap dah terkedek2 huhu...
  • sangat dilema bila time nak tido..punyala seksa sebelum dapat terlena..pusing kiri xselesa, pusing kanan xselesa, nak terlentang xelok pulak untuk cik baby..sekejap2 bolehla tapi tu pun xselesa jugak..dari tengkuk hingga ke bawah pinggang ni rasa mcm nak patah..bila nak ubah position kiri ke kanan tu kena slow2 xleh terus pusing macam tu je..sebab kena tampung perut jugak untuk pusing...cian en.suami mesti terganggu tiap kali nak tido..ye lah sebelum dapat posisi yg betul2 selesa, jenuh berpusing sana sini...
  • bengkak kaki on off...kalo berjalan, berdiri or duduk lama2 sure bengkak punya..en.suami la yg setia mengurut kaki saya..kadang xsampai hati gak sebab rasa menyusahkan dia tapi nak urut sendiri mmg xmampu..tersekat kat perut dah bila nak membongkok tu...even nak potong kuku kaki pun en.suami yg potongkan huhu...
  • selera makan?alhamdulillah macam biasa tapi sekarang dah xboleh nak makan banyak2 sebab terasa cepat penuh..kena makan sekadar untuk kenyang je..kalo dulu selagi boleh sumbat saya sumbat je hahaha..tapi ada bagusnya jugak at least terkawal la cikit kenaikan berat badan ni
  • time solat pun dah mula rasa 'berat'..especially bila nak bangun tu..kadang2 rasa nk rebah sebab xbalance tapi still gagahkan diri solat berdiri selagi termampu...
  • barang2 cik baby sume dah siap basuh cuma xpacking je lagi..en.suami dah bising2 suh packing siap2 tapi saya kata biarlah dulu huhu..biasala saya sume last2 minit buat keje..xberubah2 dari dulu huhu...
  • cik baby makin kuat bergerak tapi sekarang gerakannya lebih berupa mengeras..tenggelam timbul senget2 perut dibuatnya..bahagia sangat bila tengok perut ni bergoyang2..terasa satu perasaan yg sangat indah..leka dibuatnya:)..semoga cik baby kat dalam ni membesar dengan sihat ye sayang...tapi sekali dia bagi tendangan padu tu senak juga dibuatnya huhu..yg xtahannya ayahnya pulak selalu menggeletek perut ni...geli!!!tapi dia cakap dia geletek baby bukan ibu...nak main2 ngan baby..aduhai layan je la
  • dah mula rasa sakit2 sengal2 kat bahagian bawah perut..bila disentuh rasa keras je kat situ..senak, ngilu sume ada..
  • dan yg paling rasa bahagia bila nak tidur malam2 n bangun tido pagi2, en.suami akan usap2 perut dulu walaupun masa tu masih mamai2 lagi...serius bahagia!!!luv u sayang...
  • ermm apalagi ek..rasanya tu je kot..setakat lemah2 badan, xlarat nk buat keje tu saya rasa sume m2b akan merasainya kan?k lah rasa macam banyak pulak pot pet arini...nanti kita stori2 lagi ye..
k la nak balik dah...arini saya puasa ganti..Insya Allah ada 3 hari lagi..en.suami pun turut puasa sekali:)...nak masak apa ek???