Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, March 30, 2012

kadang2 rasa nak je cepat2 mengandung lagi...tapi???

Assalamualaikum,

wah tajuk bukan main panjang lagi hehe..ok, straight to the point..lumrah manusia bila belum kawin, ditanyanya bila nak kawin, bila dah kawin plak ditanyanya dah ada 'isi' ke belum, bila dah ada anak sorang, mulala nak tanya bila nak tambah ahli keluarga..memang soalan2 mcm ni xboleh nak elak kan???

bila teringat kembali kenangan semasa mengandungkan aisyah dulu..rasa rindu sangat2 nk mengulangi kembali saat2 indah tu..walaupun selepas kawin kami terus 'bertiga', xsempat pun nk honeymoon  sbb selepas 3 minggu kawin dah pun disahkan pregnant 5 minggu:)..tp kandungan pertama ni xda rezeki..miscarriage masa kandungan memasuki usia 10 minggu..

sebulan selepas miscarriage..terus disahkan pregnant lagi (aisyah la ni hehe), xsempat period pun lepas gugur tu terus ada aisyah..alhamdulillah:)..mula2 takut gak kena marah ngan doktor sbb dia kata kena rest sehingga 2-3 cycle baru bleh try lagi tp manala saya tahu doktor, ingatkan selamat dah huhu..

selepas aisyah lahir, terus ada org tanya bila nk bagi aisyah adik..adushh saya tahu diaorg just gurau je tp biasala soalan tu xkan berhenti ditanya..kalau ikutkan en.suami memang dia nak anak ramai..saya pun:)..saya suka anak ramai sbb meriah..suka tgk family en.suami..adik beradik ramai dan semuanya baik2..tapi bila memikirkan beberapa sebab, saya nak amik masa sikit utk bagi adik kat aisyah..so saya list kan sebab2 kenapa kdg2 saya nk cepat2 mengandung lagi n kenapa saya nak rancang dulu...

sebab2 teringin nak cepat2 mengandung lagi:-

1)suka tgk baby..bila pegang baby mulala berangan nak tambah anak hehe

2)umur dah makin meningkat..tahun ni dah pun 29 tahun..so kalau boleh xnak la umur dah banyak nk mengandung lagi..takut nanti xlarat..

3)nak penuhi impian en.suami yg nak anak ramai..Insya Allah kalau dimurahkan rezeki dari Allah..kita hanya merancang Dia jua yang menentukan..

4)rindu nak rasa baby dalam perut gerak2, tendang2, perut goyang2 hehe..indahnya rasa semua tu..bersyukur pada Allah sebab memberikan saya peluang merasai nikmat indah mengandung dan melahirkan anak...alhamdulillah

5)masa mengandungkan aisyah dulu saya xda lah alahan teruk sangat..muntah2 tu mmg ada tp xla menganggu urusan seharian cuma rasa letih dan malas yg berpanjangan..tapi org kata lain anak lain ragamnya kan..

sebab2 xnak mengandung lagi dalam masa terdekat:-

1) saya melahirkan aisyah secara c-zer..oleh itu doktor menasihatkan supaya gap sekurang2 nya 2 tahun untuk merancang kelahiran anak berikutnya..sbb luka dalam mengambil masa yg lama untuk sembuh sepenuhnya..kalau normal sy xkisah sangat tp apapun kita hanya merancang..kalau ditakdirkan ada rezeki kami menerima dgn penuh kesyukuran dan kelapangan hati..

2)mmg rindu nak mengandung lagi tapi setiap kali terasa ngilu, perit dan kebas di parut c-zer tu membuatkan saya lupakan dulu hasrat utk mengandung..peritnya hanya Allah yang tahu..setiap kali dukung n main2 dgn aisyah pun, kalo kakinya terkena tempat c-zer tu mmg akan terasa la..mmgla bukan selalu rasa sakit tu tp kdg2 je..tp org kata setahun dua tahun pun still akan rasa lagi ngilu2 tu..sbb tu ramai yg seboleh2nya xnak c-zer sbb sakitnya akan berpanjangan berbanding bersalin normal yg hanya sakit masa tu je..

3)aisyah sekarang mmg tengah melasak..usianya pun baru nak masuk 9 bulan..so mcm kesian kalau kecik2 dah dapat adik..tp org kata elok juga ada teman cepat2 xda la manja sangat anak tu..ermm..apapun aisyah tetap kesayangan ibu dan ayah dunia akhirat..sama juga dgn bakal adik2 aisyah nanti...

4)bila baca risiko2 jarak anak yg terlalu cepat selepas ceasarean ni, terus jadi takut..ye lah antara risikonya takut uri melekat dekat parut c-zer, risiko rahim pecah dan mcm2 lagilah..seboleh2nya saya berharap sangat kalau ada rezeki lagi lepas ni saya dapat bersalin normal..

5)kedudukan kewangan???mmg tidak dinafikan ada org xnak anak ramai sbb takut nk mampu nak memberi kehidupan yg terbaik utk anak2..tp itu terpulang kpd pendapat masing2..mmg kami bukanlah dikategorikan sebagai 'org senang' tp saya percaya Allah itu Maha Pemurah..Dia tahu kemampuan kita..sebab tu saya xmeletakkan kewangan sebagai halangan untuk menambah ahli keluarga sbb setiap anak tu ada rezeki masing2..

6)setiap kali mengenangkan detik mengandungkan aisyah selama 36 minggu dimana setiap hari kena makan obimin menyebabkan saya berfikir banyak kali pasal ni hehe..dulu setiap kali nak makan obimin saya mesti sediakan apa2 saja makanan lain supaya tidak muntah selepas telan obimin..sungguh saya mmg xtahan dgn bau dan rasanya sehinggakan sepanjang mengandung tu setiap hari saya rasa hari tu xakan lengkap selagi xtelan obimin..dasyat kan?hehe..jeles tgk kakak ipar saya (kak ngah) selamba je telan obimin tu huhu..alangkah bestnya kalau saya pun mcm kak ngah..mkn ubat mcm makan gula2 je hehe..

ermm tu la serba sedikit cerita pasal nak tambah anak dalam masa terdekat atau x..setiap org ada pendapat masing2..ada rezeki masing2..kita hanya mampu merancang..sebaliknya Allah Maha Menentukan segala2nya..secara jujur mmg buat masa ni kami masih merancang tapi andai ditakdirkan dikurniakan rezeki dalam masa yang terdekat, kami menerimanya dengan penuh kesyukuran..

2 comments:

  1. akak bole pm x, ape tips nak lekat lepas keguguran.. saya baru keguguran 3 minggu lepas.. kalau bole nak lekat terus.. taknak gap.. tq kak.. 😔

    ReplyDelete
  2. salam..sy pn bru je lepas keguguran skg msuk sebulan dn pntang tp x period lg ni tp rasany dh lekat huhuhu risau jgk...nk tnya dc tkut kna marah kn huhuhu..bp slps kguguran ari tu dc suruh rht 3bln hehe ni x smpi 3 bln..period pn x lg dh lekat..semoga berjalan dgn lancar kandungan ku ini...bru ler lega dpt bca cption sis ni tq sis share bnda2 mcm ni..hehe

    ReplyDelete