Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, September 23, 2013

macam mana saya tahu pregnant kali ini

Assalamualaikum,

baru berkesempatan nak citer mcm mana saya tahu saya mengandung lagi..kalau dikira kandungan ini adalah kandungan ke-4 saya..syukur alhamdulillah atas rezeki yang Allah berikan..walaupun kalau diikutkan saya belum bersedia lagi..yelah mengandung setahun sekali ditambah pulak dengan nak membesarkan 2 orang anak kecil yang selang setahun ni agak menuntut kekuatan mental dan fizikal..dan memerlukan tahap kesabaran yang sangat tinggi..ditambah pulak dengan status ibu bekerja huhu..

kalau diikutkan dah mengandung kali ke-4 ini, tanda2 yang saya alami adalah lebih kurang sama je..dan alhamdulillah setakat ini setiap kali mengandung saya xpernah mengalami alahan yang teruk..cuma biasalah di awal2 kehamilan tu memang rasa pening2 tapi xda lah sampai kena berbaring xbleh buat keje (alhamdulillah)..cuma alah kepada bau makanan tertentu dan juga bau2 yang boleh membuatkan tekak rasa loya..tapi keadaan ini akan hilang selepas minggu ke-8..harap2 diberikan kesihatan yang baik sepanjang mengandung kali ini..dan sepanjang kehamilan yang lepas dan sekarang saya juga tiada masalah dengan pemakanan..alhamdulillah selera makan tetap ada cuma ada masa2 rasa mcm xlalu jugak dengan sesetengah makanan..apa pun saya kena makan sebab sekarang ni kena makan untuk bertiga..diri sendiri, baby dalam perut dan jugak muafah yang masih menyusu:)..so saya rasa kali ni baby girl jugak kot:)..sebab setiap kali mengandung sama je keadaannya..apapu xkisahlah lelaki ke perempuan tetap amanah Allah S.W.T..saham akhirat kami..In Shaa Allah..

ok lah saya nak share kronologi mcm mana saya find out yg saya pregnant kali ini..semuanya berlaku semasa bulan ramadhan yang lalu..

minggu pertama ramadhan

hari pertama berpuasa memang agak penat sikit..balik keje sementara nak tunggu waktu berbuka memang melepek..last2 kena heartburn..keadaan ini berlarutan dalam 4-5 hari pertama berpuasa..anggapan saya mungkin perut 'terkejut' dengan perubahan ini huhu...masa ni jugak susu yang saya perah semakin berkurang..total paling banyak masa ni just dapat 6-8 oz je..masa tu saya fikir mungkin sebab kurang minum air n dah dekat nak period..sebab saya kalau nak period susu memang merudum sikit..nasib baik stok ebm ada lagi dalam peti ais..dan hari ke-7 berpuasa saya dah rasa PMS iaitu sakit perut manja2..gembiranya rasa hati sebab kalau dh period walaupun tahu susu berkurang tapi sekurang2nya saya boleh makan n minum dengan banyak:)..boleh boost susu utk muafah:)

minggu kedua ramadhan

period yang ditunggu2 masih belum kunjung tiba..tanda2 nak period tu memang dah jelas ada (tanda2 yang sama jugak kalau saya pregnant)..hati dah mula cuak..masa ni memang xterfikir lagi yg saya mengandung..cuma risau takut ada apa2 masalah ke..sebab sejak melahirkan muafah period saya mmg xmenentu..memang xikut tarikh yang sepatutnya..so saya teruskan menunggu bilalala period nk dtg ni..

minggu ketiga ramadhan

susu semakin merudum..period pulak langsung xdatang2 lagi..pastu bila teringat yg tanda2 yang saya alami sekarang ni sama mcm mengandungkan aisyah dan muafah dulu hati mula bimbang dah..dah start xsenang duduk dah..bagitau kat en.suami dia kata muafah nk dapat adik kot..huhu sedap2 je ye cakap kita ni yang menanggungnya:)

pastu ada satu malam tu kami berempat ke pasar borong selangor beli barang2 dapur..tengah2 berjalan pusing2 cari lauk tu en.suami cakap dia terasa nak makan popia goreng..xda angin xda ribut2 tiba2 je ckp teringin sangat2..apa lagi en.suami ajakla g beli barang2 nak buat popia goreng tu..balik2 rumah ingatkan nak buatla esoknya ke lusanya ke..tup2 sampai rumah je pung pang kat dapur..bila saya jenguk..laaa..duk buat popia rupa2nya..bila saya bagitau buatla esok2 dah lewat malam dah ni..dia kata nak makan malam tu jugak..teringin sangat2..pastu en.suami usik lagi kata saya ni mengandung ni..kalau x kenapa dia tiba2 je mengidam nak makan popia..dan2 tu jugak nak makan tu..la kita pulak yang dikaitkan..saya malas dah nak layan dia..xsudah2 duk kata saya pregnant...

cuti nuzul quran tu kami balik kg kejap..masa ni aisyah kami tinggalkan kat kg sebab lagi seminggu dh nak balik semula utk raya..lagipun family kt kg yg duk beria suh tinggalkan aisyah huhu...

sampai putrajaya period memang xdatang2..bagitau en.suami nak kena checkla..kalau betul xmengandung kurang2 lega sikit hati ni..mungkin masalah hormon kot yg buat period jadi tunggang langgang ni..isnin malam kami ke alamanda sebab nak bayar kereta..pastu singgah watson jap beli upt..n tiba2 rasa teringin sangat2 nak makan kfc..teringin tu lain mcm je rasanya..kalo boleh dan2 tu jugak nak makan..so masukla kfc..g kaunter dia cakap ayam habis..kena tunggu dalam 10 minit..so tunggula dengan sabar sbb mmg nak makan sangat2 ni..dah terbayang2 ayam spicy dia tu huhu..lepas 10 minit g tanya lagi dia kata tengah goreng..ok fine tunggu lagi..dalam 10 minit kemudian bila g tanya kat kaunter dia kata ayam dah habis..Ya Allah rasa nk marah pun ada..mana satu info yang betul ni..ayam tengah goreng ke atau ayam dah habis?????buang masa je menunggu kat situ..dahla frust xdpt makan kfc tu:(

esok paginya sebelum g keje saya curi2 masuk bilik air jap..nak laksanakan misi jap..celup je upt tu dengan mata sebelah pejam sebelah bukak berdebar2 tunggu result..dalam hati biarlah naik 1 line je..dalam masa beberapa saat saya bukak mata seluas2nya..biar betul..2 line!!!terang pulak tu...terus terbayang muafah:(..masa tu mmg nak menitik dah airmata..sejujurnya saya mmg xready lagi..keluar bilik air dengan longlai tunjuk kat en.suami result upt..dia pun macam terkejut last2 en.suami cakap xpa la dah rezeki xbaik tolak rezeki..saya bukan menolak malah bersyukur diberikan rezeki dan peluang sebegini namun jauh di sudut hati saya risau xdapat menjaga diri sendiri dan anak2 dengan baik..tapi saya mula belajar untuk menerimanya dengan hati terbuka dan rasa bersyukur..


 1 line yang diharapkan 2 line yg muncul..syukur alhamdulillah atas rezeki yang dikurniakanNya

  malam tu kami ke klinik dr.maria di alamanda untuk mengesahkan kehamilan ini..ye lah dah periodnya xteratur so saya pun xda lah catatkan tarikh last period huhu..scan2 alhamdulillah dah 7 minggu saya pregnant..dr.maria kata xpa lah rezeki..cuma dia kata 'poor spacing' je lah:)..ye saya faham maksud doktor hehe..ni yg suka dgn dr.maria ni..very friendly n very understanding..masa nak keluar bilik sempat lagi dr.maria wish selamat hari raya n say.."rezeki raya la ni ye azila" hehe..

balik sekolah ptg tu, en.suami bawa balik kfc..gembiranya rasa hati tercapai gak hasrat nak makan kfc..sudahnya berbuka haritu dgn kfc je:)

bila tgk little A.M wujud dalam rahim ni terus rasa bersyukur sangat2 dan mula rasa excited kembali..memang rindu dengan momen2 mengandung..rindu nak membawa perut..rindu nak rasa baby tendang menendang:)..alhamdulillah diberi peluang sekali lagi merasai pengalaman ini..syukur Ya Allah..

oh ye masa saya tahu saya pregnant ni muafah berumur 8 bulan..sama macam saya mengandungkan muafah dulu aisyah pun berusia 8 bulan jugak..see, kita merancang Allah juga merancang tetapi Allah jua sebaik2 perancang..dan Maha Menentu setiap apa yang berlaku di langit dan di bumi...

semoga Allah S.W.T permudahkan perjalanan kehamilan saya kali ini dan dikurniakan kesihatan yang baik2 utk saya dan jugak keluarga tersayang..amin





4 comments:

  1. k.zila peknen ek.patut la aritu nmpk kt kedai mcm peknen.congrats

    ReplyDelete
  2. shila,

    ha,a shila..terima kasih:)

    ReplyDelete