Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Thursday, September 5, 2013

rezeki ramadhan..rezeki yang tidak dijangka bila keputusannya double line

Assalamualaikum,

tergamam, terkejut, terdiam, xterkata apa2 saat melihat keputusan 2 lines di kit UPT yang dibuat sebulan lebih yang lalu..perasaan yang sama saat saya mengetahui saya mengandungkan muafah dulu..cuma kali ni perasaan blurr dan terdiam tu lebih kuat dari dulu..ye saya mengandung lagi..it's my 4th pregnancy dalam usia perkahwinan kami bakal mencecah 3 tahun minggu depan..

ermm..mcm mana saya nak mulakan ye..sebab saya sendiri masih lagi dalam keadaan xpercaya yg saya sedang mengandung lagi..rasa baru je melahirkan muafah..masih lagi terbayang2 sakit contraction 9 bulan yang lalu..secara jujurnya kalau diikutkan saya belum bersedia utk pregnant lagi..target saya kalo boleh biarlah saya menyusukan muafah selama 2 tahun penuh..ataupun mengikut perancangan kami, saya nak bersalin hujung tahun 2014 iaitu masa cuti sekolah panjang di hujung tahun, sama mcm saya bersalinkan muafah dulu..rasa bahagian sangat berpantang dengan en.suami sentiasa di sisi..dan saya juga kalo boleh nk besarkan dulu aisyah dan muafah sekurang2nya mereka boleh berdikari sikit..tapi itulah Allah jua sebaik2 perancang dan penentu sesuatu yg terjadi..Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik utk kami..sejak saya tahu pregnant lagi pernah gak saya suarakan pada en.suami yg saya penat dan xbersedia lagi nk pregnant dlm masa terdekat tapi en.suami selalu mengingatkan bahawa anak itu adalah rezeki..xbaik kita menafikan rezeki yang Allah bagi..so sikit demi sikit saya mula boleh menerima berita ini..

awal2 dulu saya up kan status di fb dan ramai yang meneka saya dapat kenaikan pangkat tapi ada juga kawan en.suami yg meneka kami nak dapat anak lagi..masa tu bukan niat utk merahsiakan tapi saya fikir masanya belum sampai utk saya kongsikan dgn semua..bahkan masa tu family kami sendiri pun xtahu sampaila hari nak bertolak pulang ke putrajaya tu selepas bercuti raya barulah en.suami bagitau dkt ma saya..di ofis pun ramai gak yg bertanya saya pregnant ke tapi saya xmenafikan dan x juga mengiyakan...

dan sekarang saya rasa sudah sampai masanya saya berkongsi dgn kawan2 semua..alhamdulillah usia kandungan sekarang dah mencecah 13 minggu..cuma buku merah je xbukak lagi..nk g bukak lambat2 boleh..takut kena marah dgn doktor pregnant setahun sekali huhu...

dan inilah juga puncanya kenapa susu saya dah mula berkurang...sebenarnya saya perasan susu saya mula berkurang sejak awal ramadhan hari tu..anggapan saya mungkin saya berpuasa susu saya jadi kurang tapi rupa2nya ada sebab lain:)..patutla setiap kali pam utk sesi pagi dapat dalam 2.5-3 oz sahaja..sesi tengahari dan petang pulak paling byk 2oz je dpt..pelik juga saya kenapa sikit sgt ni..so bermulala episod kais pagi makan pagi..nasib baik stok frozen masih ada sikit dalam freezer..dan ngam2 hari terakhir bekerja sebelum cuti raya habislah stok frozen ebm muafah..sedih:(

apapun saya melapangkan dada utk melalui perjalanan kehamilan ini sekali lagi..iye anak2 itu adalah rezeki dan amanah yang patut kita syukuri..tanpa semangat dari en.suami dan keluarga saya pasti lemah tapi alhamdulillah en.suami byk bagi kekuatan semangat pada saya..dalam status saya sekarang sebagai ibu menyusu dan dalam masa yang sama sedang mengandung juga pasti akan memberi pengalaman dan cabaran yang baru kpd saya..tapi Allah itu Maha Penyayang..Dia xberikan saya morning sickness yang teruk mungkin Dia tahu saya sedang menjaga 2 orang amanahnya yg masih kecil yang perlu diberikan perhatian yang secukupnya..dengan kerja di ofisnya yg semakin bertambah dan mcm2 lagi..mungkin ini rahmatNya sampaikan saya kadang2 xpercaya sdg mengandung..tapi nak kata langsung xada alahan tu xlah..sekadar pening2 dan alah terhadap sesetengah bau tu mmg adalah tp xda lah sampai muntah2 ke apa..cuma badan mmg sangat mudah penat dan kalau boleh mmg nak berbaring je..ok lah nanti ada masa saya akan ceritakan mcm mana saya tahu yg saya pregnant lagi..nk g menyusukan muafah di taska dulu..doakan yang baik2 utk saya ye kawan2..



 dalam masa kurang 5 saat terus muncul line kedua yg terang ni..terkejut tapi redha dan bersyukur dengan rezeki Allah S.W.T


 bakal adik aisyah&muafah..1st scan n mula2 jumpa doktor utk sahkan pregnancy..rupa2nya dah 7 minggu adik baby dalam perut tanpa disedari:)..siap dah boleh dgr heartbeat dia lagi:)






ni 2nd scan rabu lepas..masa ni dah 12++minggu..alhamdulillah dah terbentuk rupa khalifah Allah S.W.T..xduk diam masa scan ni:)..cumanya doktor kata baby agak besar (buat masa sekarangla) dan alhamdulillah baby sihat walaupun ibunya ni selalu skip makan ubat n xminum susu langsung..semoga anak ibu ayah terus membesar dengan sihat ye sayang..ibu dan ayah serta kakak mengalu2kan kehadiran adik di dunia ini..kami xsabar nk tunggu kelahiran adik nanti:)
 
 
:::In Shaa Allah edd yang diberikan doktor ialah pada 15 Mac 2014:::


 

3 comments:

  1. Alhamdulilah..tahniah akak..patutla saya perasan perut akak nmpak lain masa jamuan raya ritu..huhu..sj mls tanya..
    Anyway rezki Allah kan..jaga diri okey..mane tau kali ni dpt boboi..:)

    ReplyDelete
  2. amin..terima kasih ain..kak zila pun terkejut sbanrnya sbb memang unexpected langsung..sama mcm mengandungkan muafah dulu jugak..baru je berangan nak tido lena malam2 nampaknya xdapatla huhu

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...tahniah sayang.. :)

    ReplyDelete