Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, January 9, 2012

first solid food untuk aisyah:)

Assalamualaikum,

hari sabtu yang lepas di usia aisyah 5 months 3 weeks, saya decide untuk bagi solid food untuk aisyah..mulanya saya nak tunggu 14 jan ni bila umur aisyah cukup2 6 bulan..tapi sejak masuk umur 5 bulan aritu, air liurnya dah mula meleleh2 tambah2 bila tengok food ataupun tengok orang sedang makan..so saya buat keputusan bagi je la hehe..untuk makanan pertama aisyah saya cuba untuk bagi dia rasa buah2an dulu..so mlm sebelum tu saya buat puree apple merah untuk aisyah..senang je nak buatnya hehe..nak tahu mcmana cara nak buatnya?next entry saya share ek:)..so inilah dia saat2 pertama aisyah mengenal makanan selain susu yang menjadi teman setianya sejak lahir dulu..


 puree apple as a 1st solid food for aisyah:)


 ibu..aisyah dah ready nak makan ni:)

 tapi mula2 ditenungnya satu persatu benda yg ada atas tray tu:)

 owh tertarik dengan mangkuk hijau tu:)

 ditariknya sampai dekat:)


 bismillahirrahmanirrahim..1st suapan untuk aisyah:)

 eh..sedapla apple ni ibu..nak lagi:)


 suapan seterusnya:)

 eh ni makan spoon ke apple ni dik huhu

 alhamdulillah..terima kasih ibu..nanti aisyah nak lagi ye:)

banyak tak aisyah makan?x pun..banyak yg keluar dari yg masuk perut hehe..mula2 dia rasa apple tu dia buat muka pelik..agaknya dalam hati dia cakap "apa benda la ni, pelik je rasa" hehe..maklumlah hampir 6 bulan merasa susu je..tapi saya cuba jugak suapkan sedikit demi sedikit..mungkin ini kali pertama makan,so aisyah xberapa pandai nak telan lagi..dan saya dah start bagi air masak sikit2..semoga selepas ni aisyah makin berselera untuk makan..nanti ibu masakkan lagi untuk aisyah ye sayang:)

2 comments:

  1. hehe cerdik la aisyah nie, leh tenung2 lak mknan tu....

    ReplyDelete
  2. tu la..hobi dia la tu..paling dia suka memerhati org tgh bercakap..xberkelip2 mata huhu..

    ReplyDelete