Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, January 4, 2012

permulaan 2012:ragam pengasuh aisyah

Assalamualaikum,

apa khabar kawan2 semua, didoakan semoga semuanya sihat2 sejahtera..dan selamat tahun baru diucapkan..lama dah rasanya xupdate blog kesayangan ni, agak bizi dgn keje dan jugak cuti di hujung tahun..bila bukak blog kawan2, ramai yg duk update kenangan 2011 dan jugak impian ataupun wishlist untuk tahun 2012..saya pun teringin gak sebenarnya nak update tapi xsempat lagi huhu..walau macam manapun untuk permulaan entry di tahun baru 2012 ni, saya nk story pasal kisah pengasuh aisyah yg baru ni..

dalam entry sebelum ni, saya ada menceritakan yg pengasuh aisyah yg lama dah xboleh nak jaga aisyah dah disebabkan masalah kesihatan yg dihadapinya..so terpaksala saya cari pengasuh baru, nasib baik jugak sepanjang cuti sekolah yg lalu, en.suami yg jaga aisyah..so bila dekat2 nk masuk tahun baru ni, kami mula mencari pengasuh baru..alhamdulillah selepas sehari diiklankan, ada sorang akak ni yg call kata sanggup nk jaga aisyah, so saya bersama2 en.suami dan bonda pegila ke rumahnya di tingkat 2 blok yg sama dgn saya..mujur jugak sebab xpayah nk berkereta pagi petang..tapi kan masa mula2 dapat panggilan dari akak ni, saya boleh rasa sesuatu yg tidak sedap, dari cara percakapannya, dari bahasanya..pendek kata hati saya rasa xselesa tapi nak buat mcm mana terpaksa juga hantar sebab masa tu hanya dia sorang je telefon..

so pagi semalam dalam pukul 7.20 pagi saya dan en.suami hantar aisyah ke rumahnya bersama2 barang2 keperluan dan juga tilam aisyah..dan saya jugak dah bayar duit pengasuh sebanyak RM300 sebab malam sebelum tu dia dah pesan suruh bayar terus (semalam)..dalam hati terdetik amboi cepatnya belum apa2 dah mitak duit upah, bukanlah saya berkira tapi pengasuh yg sebelum ni, lepas sebulan baru start bayar..tapi x apa la saya turutkan saja..kebetulan pulak semalam aisyah batuk dan selsema..biasalah kan baby kalau dah selsema mesti xselesa duduk, aisyah plak mmg time selsema ni memang nk sentiasa dalam keadaan duduk, kalau baring susah nak bernafas..dan sentiasa nak perhatian dari orang lebih2 lagi dalam keadaan xsihat..masa nak tinggalkan dia untuk ke ofis tu memang saya rasa xsedap hati tapi saya positifkan fikiran dgn beranggapan mungkin cara akak tu je yg agak kasar dari segi percakapan tapi mana tahu dia bagus dari segi menjaga anak2 kecil dan penyayang tambahan pulak dia ada pengalaman keje di taska sebelum ni..anggapan saya akak ni memang berpengalaman la..

tup tup dalam pukul 9 pagi semalam, akak ni call bagitau aisyah menangis kuat sangat..mmg ye sebab dalam telefon pun saya dgr aisyah sedang menangis, terus saya bagitau jap lagi saya pegi amik aisyah untuk bawa ke klinik, bergegas saya keluar opis dan dalam masa yg sama dalam kepala penuh dgn rencana kerje opis yg perlu diselesaikan..sampai je di rumah akak tu, terus saya amik aisyah..kesiannya anak ibu:(..bila saya dukung aisyah, terus dia berhenti menangis..pandang saya dgn muka sedih penuh dgn airmata bercampur hingus selsemanya..alahai anak ibu, xselesa ek dgn makcik tu..xlama pun saya di situ sbb nak cepat2 bawak g klinik..ingatkan balik klinik nak hantar balik ke rumah akak ni..tapi belum sempat saya tanya apa2, dia bagitau mcm ni.."mintak maafla ye..akak xsanggup dah nak jaga dia, akak xboleh jaga dia..minta maaf la ye, akak xsanggup"..dan dan tu jugak hampir menitik airmata saya..apalah salah aisyah sampai macam tu sekali 'xsanggupnya orang nk jaga dia'..dan dia pulangkan balik duit RM300 dan semua barang2 aisyah..yg buat saya rasa tercalar hati ni, ditulisnya di botol susu aisyah nama aisyah dgn marker permanent..sedih hati saya, kot ye pun tulis la bawah botol ke ni tak, terang2 kat botol tu..(dah comot botol adik tau)..ermm lalu saya pun xnak lama2 kat situ terus saya pegi klinik dr.maria di alamanda..

sampai je di klinik, ingatkan dr.maria ada sebab saya dah biasa dgnnya time preggy dulu tapi rupa2nya sebelah pagi dia kat klinik annur di presint 15, dr yg bertugas aritu adalah  dr.izzah..xlama menunggu terus dapat masuk jumpa dr izzah..lepas check sume dr.cakap paru2nya sangat clear means xda kahak ke apa dan demam pun xada..cuma selsema je..pastu dr suruh timbang berat..ingatkan berat aisyah turun sebab dia xsihat tapi tengok2 beratnya semalam 7.8kg..eh biar betul ke penimbang tu yg salah huhu..tapi memang rasa berat pun nak dukung aisyah sekarang, lenguh tangan2..selesai sume tunggu amik ubat dan mc..dr tu baik hati sangat siap bagi mc untuk saya walaupun mmg xlayak sebab anak yg sakit tapi dia kata dia nak tolong saya bila dia tahu masalah saya..alhamdulillah..dan total kos ubat semalam RM82.00..xpa la dik ibu sanggup asalkan adik sihat..

tgk2 jam masa tu dlm pukul 11.00 pagi, mc mmg saya dapat tapi bila fikirkan keje yg kena selesaikan tambahan pulak en.suami ada mitak tolong selesaikan satu perkara, saya decide untuk bawa aisyah ke ofis, terus sms bos n dia pun ckp ok lalu saya pun bergegas pulak ke opis, dgn beg dua2 belah tangan, nk dukung aisyah lagi, nak bawak stroller sume..fuhh agak mencabar jugak..nasib baik meja saya kat belakang so xdala mengganggu sangat kot hehe, dan kebetulan jugak semalam ramai ofismate dkt bhgian belakang ni cuti, dan bermula la cabarannya..baru nak menaip buat keje, aisyah panggil suh main dgn dia..dahla xbawak apa pun mainan dia last2 pinjam bear dkt kwn n bagi aisyah main..leka la dia sekejap..pastu nak g fotostat dokumen pulak, baru je fotostat sekeping dua..aisyah nak susu pulak..bagi susu dulu sambil sebelah tangan duk menaip..xlama lepas tu barula dia tertido..tapi baru 10 minit tido, dia bangun dah huhu..biarlah dia duk main sorang2 hehe..dalam pukul 2 petang, saya decide nak balik rumahla sebab xboleh buat keje kalau mcm ni..aisyah xselesa duk atas stroller memanjang..last2 saya balik ke rumah..tapi terlupa nak bawak balik ubat aisyah yg saya letak dalam peti ais kat ofis..xpasal2 kena sound dgn en.suami..ntahlah duk kalut ribut dgn aisyah dan barang2 lagi sampai terlupa ubat aisyah..tambah pulak semalam tempat bekas c-sect saya rasa sakit perit berdenyut2..ntah apala yg saya makan..dukung aisyah pun rasa sakit bila kakinya terkena tempat operate tu..tapi saya xnak layan sangat rasa sakit tu..kalau x mmg aisyah kena jalan sendirila huhu..balik rumah pun xboleh rehat jugak..basuh kain sume, sapu sampah, lipat baju tu pun sambil berperang dgn aisyah hehe..dan malam tadi saya ngan en.suami pegi tengok pengasuh baru dekat blok c..nanti saya update later ye, kita tgk dulu gayanya mcm mana..harap2la aisyah serasi dan ok dgn pengasuh barunya..harini saya start hantar..just wait n see..


apa salah saya makcik?saya menangis sebab ini hari pertama saya duduk dgn makcik, saya xkenal lagi makcik macamana, pastu saya menangis sebab saya selsema dan batuk, saya xselesa nak bernafas kalau makcik letakkan saya terlentang kat bawah, xsampai sehari makcik jaga saya dan makcik pun xsempat nak belajar ragam saya..saya mintak maaf ye kalau saya menyusahkan makcik..timakasih sebab jaga saya selama hampir 3 jam..


"Ya Allah, Kau peliharalah anakku dibawah jagaan insan yang penyayang dan penyabar, lindungilah anakku dari segala perkara yang tidak diingini..amin"

p/s: pendapat saya, akak yg pertama tadi tidak mahir dan tidak berpengalaman dalam menangani karenah budak2, nama je pernah keje taska tapi bila budak menangis xtahu cara nak handle, saya dulu pun pernah keje taska sorang jaga 10 orang budak, boleh je handle..hmm nak buat mcmmana ni lah dugaan membesarkan anak..ni baru sorang, nanti dah bertambah 2, 3....macamana agaknya?hehe...

2 comments:

  1. Sabor ila ye, ini la antara cabaran2 kita sbg seorg ibu.. Yana masih igt pesan seorg kawan ni, dia kata since kita disahkan mengandung sampailah ank lahir dan membesar, perasaan risau takkan pernah hilang sehinggalah ke akhir hayat seorang ibu w/pun anak2nya sudah berumahtangga mahupun berkerjaya.

    ReplyDelete