Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, September 23, 2012

3rd pregnancy: dah masuk trimester ke-3 tapi barang baby adik satu pun xsiap lagi

Assalamualaikum,

alhamdulillah..semalam baby adik dah berusia 30 minggu..cepatnya masa berlalu..rasa mcm baru je tahu diri ni pregnant..tengok2 kalendar dah xlama rupanya:)..kalau ikutkan aisyah dulu 36 minggu dah keluar, baby adik ni xtahu la mcmana nanti..lambat ke cepat ke wallahu'alam..

bila dah masuk 30 minggu ni, badan dah mula terasa 'keberatannya'..nak berjalan pun memang xboleh laju2 dah..rasa berat ke depan je huhu..nak tido malam2 pun dah xselena dulu..puas pusing kanan kiri, terlentang sume semata2 nak cari posisi yg selesa..tapi utk mudah tidur mcm dulu2 agak payahla..kadang tu perut kena lapik dengan bantal semasa mengiring untuk lebih selesa..mengiring pulak lebih selesa ke sebelah kanan..walaupun mengikut fakta lebih elok tidur mengiring ke kiri sebab pengaliran darah dan oksigen yg lebih baik untuk baby..tapi bila mengiring ke kiri rasa xselesa pula..tapi kadang2 tukar jugak ke sebelah kiri bila dah penat mengiring ke kanan:)

dari segi makan pulak..sekarang ni xboleh dah nak sumbat byk2 makanan dalam 1 masa sbb ruang dah semakin kecil huhu..bila makan je cepat je penuh rasa perut ni..pastu mulalah rasa xselesa..baby adik pun dah terasa naik ke atas sbb jelas terasa yg dia menendang2 dkt bahagian rusuk ni..kadang2 rasa senak pun ada terutama kalau terkena siku atau lututnya hehe..alhamdulillah baby adik sekarang ni aktif mcm biasa, malah rasanya lebih aktif..meliuk lintuk perut ni..kadang tu bila terjaga tengah2 malam pun boleh rasa yg baby adik xtidur lagi..duk rancak bermain2 dlm perut ni hehe..ibu tido tapi adik pulak xtido:)..tapi selalunya time subuh mmg baby adik selalu 'kejutkan' untuk bangun..seronok je rasa bila sedar2 je di waktu subuh, baby adik duk bergolek2 dlm perut..layan adik dulu baru bangun huhu...

kaki sembab..alhamdulillah setakat ni kaki belum bengkak lagi..masa aisyah dulu 28 minggu dah bengkak2 kaki ni..so yg ni kena tengok dulu bila dia nak bengkak..solat pun alhamdulillah masih mampu solat berdiri..tapi kena slow2 la terutama semasa nak bangun tu sbb perut dah semakin menekan so kena 'lari' sikit dari pergerakan biasa..harap2 mampulah solat berdiri sehingga ke waktunya..ameen

cerita pasal persiapan nak menyambut baby adik pulak, percaya tak satu barang pun xbeli lagi!!!padahal dah 30 minggu ni..masa checkup last week pun nurse dah tanya pasal persiapan baby..bukan x excited tapi masa dan keadaan xmengizinkan..nak g shopping dlm bulan puasa xlarat pulak..lepas raya ni en.suami plak banyak kena sekolah di hujung minggu..barang2 yg nak dibeli mmg dah siap list dah cuma misinya xbergerak2 lagi..so Insya Allah minggu ni nak memulakan misi menyopping barang2 baby adik:)..kalau ikutkan xda la byk sangat sbb barang2 masa aisyah dulu masih ada yg boleh digunakan mcm tilam baby, besen mandi, breast pump dll..cuma misi mencari yg basic2 je la mcm diapers newborn, baby wipes (yg ni pun kena beli lebih sebab kadang2 aisyah pun guna lagi), botol susu utk baby adik sbb yg ada skrg kakak aisyah punya:)..dan ada la a few things yg perlu dibeli..dan yg paling penting kena beli baju newborn dan yg saiz 0-6 bulan lebih sikit sbb baju2 kakak aisyah skrg byk yg dah lusuh..baju kakak aisyah pun dah lama xbeli..nak kena beli jugak both utk adik dan kakaknya..baru adil:)..baju newborn mmg penting sbb nanti xtahu berat baby adik berapa..mcm aisyah dulu saya byk beli yg bersaiz 3-6 bulan dan 6-9 bulan..tapi keluarnya kecik je..2.35kg..so masa tu baju yg mmg saiz newborn pun mcm dah pakai jubah dah utk aisyah..sian aisyah hehe..mmg sikit sangat baju nb masa tu..agak lama jugak aisyah pakai baju nb..so kali ni kena beli lebih sikit..

ermm apalagi ye..rasanya tu je lah kot setakat ni...nanti ada apa2 Insya Allah saya update lagi sebagai kenangan dan panduan di masa hadapan..rabu ni ada checkup lagi..seriau bila fikir tang berat badan huhuhu

No comments:

Post a Comment