Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, May 25, 2011

checkup@28 weeks

Salam,

(peringatan: entry ni mmg pjg, so kalo nk baca, bacalah, kalo x saya pun xkisah hehe) 

hari ni mcm biasa appoitment kat kk presint 9, putrajaya..dan hari ni syukur sgt2 sbb en.suami  pun ikut sekali:D..at least xda la risau n boring sangat, ada gak tempat nk bercerita masa time menunggu tu tambahan pulak harini sy kena minum air gula so kalo ada en.suami at least ada smgat ckit maklumlah mcm2 citer yg sy dgr pasal minum air gula ni, kalo x sblum ni melangut je sorang2 huhuhu..arap2 lepas ni bolehla teman lagi ye:P


kuar rum tadi kul 7.15 pagi pegi htr my abang n kakak ipar dulu kat erl sbb dia nk balik kb flight kul 11..so lepas hantar abg mie kt erl, kitaorg pun gerak ke klinik..sampai2 je terus g kaunter bgtau nurse yg bertugas yg saya kena minum air gula, so tanpa perlu mengambil no. giliran terus saya dipanggil n dpt kad terus..mcm biasa test urin pastu terus g scan kad kat makmal utk amik darah utk mgtt ni..then nama saya dipanggil dan masuk je kat bilik tu, darah diambil kat lengan belah kiri sampai satu picagari..pastu tibalah masa yg dinanti2..masa untuk minum air gula..dup dap dup dap rasanya, nurse suh amik satu cawan air kat situ n minum..tgk2 air pada harini adalah air ribena..then dengan bacaan bismillahirrahmanirrahhim terus saya minum air tu sampai habis..eh sedap jugak air ni hehehe cuma mmg manis la..tp ok la bagi saya sbb sy mmg 'pemanis'..kalo buat air mmg manis hehe so xda masalah bagi saya nk minum air tu, alhamdulillah xda plak rasa nk muntah cuma rasa pening je mgkin sbb perut kosong n terus minum air manis tu..pastu nurse suh puasa lagi 2 jam pastu kena amik darah sekali lagi..fuhh 2 jam tu..lama jugak tapi nasib baik tadi ada ceramah penyusuan susu ibu kat bilik seminar, so decide la utk join wpun sblum ni dh pernah dgr tp mgkin penyampaian dia lain2 kan..daripada buang masa mcm tu je ada manfaatnya jugak g dgr ceramah ni..so dgn en.suami sekali join dgr ceramah tu at least dia tahu gak serba sedikt pasal breasfeeding ni, so nanti biar dia tahu apa dia kelengkapan n panduan mcm mana nk bf baby nanti huhuhu..kelas kali ni penuh xmcm yg saya attend dulu, kali ni bapak2 pun join sekali n mostly sumenya first time mom-to-be mcm saya..ada sorang dua je yg dah senior..habis ceramah dlm 10.15 pg, kitaorg naik makmal balik..tunggu sekejap kemudian nama saya dipanggil untuk amik darah balik, kali ni cucuk kat lengan belah kanan pulak huuhu, so hari ni dua2 belah tangan kena cucuk yer tp nasib baikla xsakit sgt..biasa2 je..pas dah amik darah tu nurse suh g makan n dtg balik dalam masa 45 minit utk amik buku pink..so sy ngan en.suami terus ke foodcourt teja almaklumlah lapar giler setelah berpuasa dari kul 10 mlm tadi..terus makan nasik lemak ayam:D...pas dah siap makan balik rumah dulu antar en.suami sebab dia dh nk kena g keje, pastu g klinik balik scan kad untuk jumpa pn.misi..xlama menunggu terus dipanggil masuk n mcm biasalah timbang berat badan, amik bp, check perut n check hearbeat cik baby..alhamdulillah sume ok tapi saya tanyala pn. misi tu kecik ke perut saya ni 7 bln, ye lah ramai yg kata perut saya kecik je xmcm 7 bulan, pastu pulak bila tgk org lain yg pregnant 5,6 bulan perutnya lagi besar dari saya, bertambah risaula saya..tapi pn.misi cakap ok normal sbb anak yang pertama mmg mcm tu..n bila dia ukur lilit perut n compare dgn graph dia tu, saiznya adalah normal..so sy xda la risau sgt..


pas dah check sume tu barulah tiba masa consultation plak, mcm biasala pn.misi tanya ubat ada lagi ke x, bersalin kat mana n mcm2 lagi, pastu sy tanya pasal result mgtt tu normal ke x, mksudnya ada diabetis ke x, pn.misi kata normal tp sblum tu dia call doc dulu bgtau result saya then dia bgtau yg saya xperlu repeat lagi mgtt tu, maksudnya saya xda diabetis..sebaik saja pn.misi tu bgtau no need to repeat test, terus saya lafazkan syukur..tergelak pn.misi tu haha..sporting pn.misi hari ni..n arini jugak saya kena cucuk ATT DOS 2..n end of the session pn.misi tu gtau yg kepala baby dh kat bwh..alhamdulillah, duk elok2 ye sayang sehingga sampai masanya, tapi arap2 jgnla kuar lagi nti dah lepas 37 weeks sayang keluarla ye, brg2 syg byk lagi xbeli ni huhuhu...pas selesai kat situ, pegi bilik prosedur plak utuk injection ATT..kali ni rasa sedikit sakit tp xla kuat sangat..alhamdulillah selesai sudah sesi chekcup kali ni..dan appointment skrg dah jadi 2 minggu sekali..n the next is 8/6/2011 (rabu)..


ni result check up arini:


urine: albumin (NIL), sugar (B)
hb: 12.7
berat: 66.8kg (woo beratnya huhu..naik 2.5kg)
bp: 125/71
tinggi rahim: 27 cm
kedudukan janin: ceph
heartbeat baby: 153/bpm


result mgtt:


bacaan darah fasting: 4.75 mmol/l
bacaan darah 2 hour: 6.63 mmol/l
(no diabetis)


sekian, terima kasih..


haa kn dh ckp panjang huhuhu...


note:

minggu depan dah nk balik kg..nk makan pulut durian puas2 tapi still kena control gak pemakanan wpun xda diabetis, ye lah mana la tahu in future mcm mana kan?and utk en.suami tersayang, terimalah kasih banyak2 sbb temankan arini, really appreciate it:P

 

2 comments:

  1. hope semenye selamat..behnya blik kg..huhu

    ReplyDelete
  2. Insya Allah..mudah2an selamat ke akhirnya..amin..jom la ain, k.zila nk balik dhni jap agi hehe..jgn jeles:D

    ReplyDelete